icon

Být ženou v domácnosti: Jaké jsou vaše zkušenosti?

25. kvě 2022

Jste tady někdo v domácnosti? Pokud ano, zajímaly by mě vaše důvody a také to, jak se s tím vyrovnáváte. Manžel by chtěl, abych zůstala doma. Aby bylo víc času na děti (8 a 4 roky), na domácnost a tak. Jako jo, na jednu stranu jsem pro, finance řešit nemusíme, navíc já mám i nějaké aktivity, kdy bych byla mezi lidmi, takže sociální izolace nehrozí. Ale přijde mi takové divné, když se mi někdo zeptá, kde pracujete a odpovím, že nikde. V dnešní době dobrovolně nepracovat je jako být líná, neschopná - aspoň tak si myslím, že na to ostatní pohlíží. Dříve jsem byla zaměstnaná ve fabrice (byť mám střední školu zemědělskou). Budu ráda za vlastní zkušenosti těch, které třeba po rodičovské dovolené zůstaly doma.

Strana
z7
ee.liska
8. čer 2022

@veronikav31 nezlob se, ale pleteš t věci dohromady. Infuviduál a domácí výuka je něco jiného. A tahat do toho mimonády je úplně zcestné …

veronikav31
8. čer 2022

@ee.liska Domácí vzdělávání (v českém školním prostředí pod názvem "individuální vzdělávání") je alternativní formou vzdělávání. Dítě vyučují obvykle jeho rodiče a nebo učitel rodiči delegovaný.

veronikav31
8. čer 2022

@ee.liska Pro IVP existuje vyhláškou (vyhláška č. 27/2016 Sb., o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných) daný vzor. Jedná se o tabulku, ve které je možné vyplňovat předem dané kategorie. Tyto kategorie se shodují či překrývají s kategoriemi podpůrných opatření uvedenými v doporučení ke vzdělávání žáka. Bohužel toto provedení mnohdy svádí učitele k pouhému zkopírování závěrů pracovníka školského poradenského zařízení, jež doporučení vytvářel. IVP může být poskytován žákům s přiznaným druhým až pátým stupněm podpůrných opatření (PO), nejedná se však o pravidlo. Záleží na vyhodnocení školského poradenského zařízení, zda považuje doporučení IVP za nezbytné.

veronikav31
8. čer 2022

@ee.liska .

IVP navrhuje školské poradenské zařízení a zpracovává škola
vychází ze ŠVP
vyhovuje vzdělávacím potřebám žáka
u žáka s mimořádným nadáním umožňuje obohacení učiva i ve formě rozšiřování a prohlubování učiva
IVP v případě potřeby zahrnuje předměty speciálně pedagogické péče a pedagogickou intervenci a podporu školského poradenského zařízení včetně podpory školního psychologa nebo školního speciálního pedagoga
může vymezovat podmínky pro činnost asistenta pedagoga, tlumočníka českého znakového jazyka, přepisovatele pro neslyšící či využívání alternativních forem komunikace
může obsahovat úpravy obsahů a výstupů ze vzdělávání žáka a využití speciálních učebnic, speciálních učebních pomůcek a kompenzačních pomůcek
IVP pro neslyšící žáky může obsahovat vedle výuky českého znakového jazyka také výuku českého jazyka jako jazyka cizího

veronikav31
8. čer 2022

@ee.liska při IVP dokonce škola může doporučit jako podpůrný prostředek chodit do vyššího ročníku na určitou výuku (čj, matematika atd)-coz na některých školách opravdu je. Učitel může zakovy vynechat některé učivo a dát mu složitější učivo. To vše funguje v českém školství a na některých školách,ale vždy je to o komunikaci mezi školou a rodiči.

ee.liska
8. čer 2022

@veronikav31 sory ale pořád tu mluvíš o školním vzdělávání, ne předškolním

veronikav31
8. čer 2022

@ee.liska pokud vím,tak jsem odpovídala na toto:"Jinak ano je předškolačka a má domácí vyuku tzn. že nemusí chodit školky a do školy jsme také zvazovali individuál ale nakonec půjde v září do školy". takze opravdu jsem reagovala na individual ve škole,nikoliv předškolní vzdělávání,což paní psala,že dítko má domácí výuku-to je z textu jasné

ee.liska
8. čer 2022

@veronikav31 promiň, ale fakt jsi trubka. Tvé citace o IV jsou super a přesně sem se hodí 🤦‍♀️ Nechápu, proč je směřuješ na mne.

ee.liska
8. čer 2022

@elleniie prosím tě a ty si stůj za svým. I kdybys chtěla dítě doma učit, vyprdni se na blbé kecy rádoby znalých, je jim do toho prd. Držím ti palce 🙂

veronikav31
9. čer 2022

@ee.liska protože tvrdíš,že se pletu.vim,že je to mimo téma,ale chtěla jsem aby se nepletly pojmy.takze ať si každý dělá co chce,tím diskuzi uzavírám a mimo to trubka je někdo jiný. Pěkný den 😉

veronikav31
9. čer 2022

@ee.liska mimo to,je mi opravdu jedno zda někdo dává dítě do školy nebo učí doma,je to jeho volba,ale myslím že matky jsou dost inteligentní aby si zjistili co jde a co nejde 🙂

felixfelicis
9. čer 2022

@veronikav31 ale my jsme tady vsechny rozumely, co chtela elleniie rict, to jen ty si tady honis triko. A navic zbytecne, kdyz jeji dite nakonec nastoupi do skoly a pro letosek uz to ma zjevne vyresene😀

surikata131
9. čer 2022

@kupi pokud to máte takto a vyhovuje vám to, tak proč ne. Mě by to třeba nebavilo, pro někoho je to zas ideál. Ale myslím si, že spousta chlapů by to brala tak, že nebudou doma a okolo dětí dělat nic, když oni živí rodinu a žena je doma (čest výjimkám). K tomu kolikrát stačí už jenom ta dlouhá mateřská v ČR a zajeté stereotypy co jsou “mužské” a “ženské” práce…

loylii
9. čer 2022

Ženy… nečetla jsem celou diskuzi, ale na mě to čistě z psychologického hlediska působí takto. Je sama s dítětem v domě. Manžela nemá. Žije z peněz z pronájmu nemovitosti (jak psala) a alimentů. Bydlí v Horní dolní, kde není práce, skolka a nebude ani škola. Proto domácí výuka. A tady se ptá, zda je to běžné a chce slyšet jak je to super. Když dítě tráví všední dny i víkendy s matkou. Bez kamarádů. Moje deti hned od září ve 3 letech šli do školky a první měsíc jen do oběda. Mě se naopak líbí, ze vidí tu pravidelnost, jak se připravujeme do prace a oni do školky. Už ví co je to pondělí - pátek a vždy se těšíme na víkendy, které jsou za odměnu. A to i pro nás dospělý. Je v tom řád. Jen jim to prospěje do dospělosti. Povinnosti, radosti, zábava. Vše má svůj čas❤️

elleniie
9. čer 2022

@loylii Já jsem se vubec neptala, zda je to bězné přeci a uz vubec jsem nechtela slyset jak je to super. Ja jen psala jak to mame my. Nic vic. Pro nas to je super. Pro jine neni, kazdy to ma jinak. To je mi vic nez jasne. 100 lidi sto chutí. Jo a pro upresneni bydlime v malem meste, a nechapu, z ceho jste vyvodila, ze dcera je bez kamaradu a travi jen a poze cas semnou. Fakt nechapu, vzdyt jsem i psala, ze mame velkou rodinu se spostu detí ( tchyne ma 5 detí, z toho dvojcata o rok starsi od me dcery 😄) a že chodime na ruzne aktivity, kroužky, hernicky a na hřiště. Asi jste to necetla cele no. Jo a mimochodem u nas je taky pravidelnost a také vi kdy je pondeli - patek a víkend, protoze to mame volnejsi a jezdime na vylety, takze taky odmena, odreagovani. Protoze i my mame pres tyden povinosti a neflakame se. 😉

elleniie
9. čer 2022

@loylii Vzdyt tu zeny pisou jak to maji oni, tak stejne pisu i já jak to mám. Ja se na nazor neptala. To zakladatelka. Proste by to chtelo asi trosku pochopení. A cist cele prispevky a pak teprve reagovat.

veraakubik
9. čer 2022

Ja jsem v domacnosti a tolik narážek,ktery jsem si musela vyslechnout..Slova ktera hodne mrzely a bolely,ale uz nikdo nevidi-nebo nepremysli..Mam 5 deti-zijeme v domě se zahradou,v zime topeni v kotli a ke vsemu na vesnici a cokoliv-musime dojíždět,u nas nic neni-ani obchod kam bych skocila pro rohliky..Takze narocne,autobusy jezdi blbe,mnohdy deti musi cekat pres dve hodiny na bus-4 deti jsou skolou povinné.Kdyz se me nekdo zeptá jestli uz pujdu do prace,ze jsem porad jen doma tak uz proste ostre odpovím zda se mi bude starat o deti,domacnost a tak..Nemam tolik deti abych mohla byt doma a takhle to oduvodnovala,deti mam protoze jsem chtela velkou rodinu (puvodne 4 deti,5ta je pres antikoncepci a ja nemela silu jit na potrat)..Ale praci preci mam-taxikarka,kucharka,ucitelka,chůva,uklízečka..Jen nevim od kdy do kdy mam pracovni dobu..🙈
Takze proc jsem se tak rozhodla byt v domacnosti?? Abych byla naplno k dispozici detem,nebot nemam k dispozici pomocnou ruku ze forme babiček a dedecku,kteri by v pripade potřeby vyzvedly nekde nejake z deti,ci ho odvezly na kroužek..Manzel je ridic z povolání,sice kazdy den doma,ale přijíždí vetsinou vecer..Finance resit tedy take nemusime,takze mohu byt doma..

ferda90
9. čer 2022

Trošku závidím ženám, které mají tolik financí, aby mohly zůstat doma(myslím to v dobrém) Aby měly pro děti na kroužky, na dovolenou, na nějaké to oblečení a zábavu. Pracujeme oba (nyní jsem a mateřske) a na všechno musíme šetřit a přemýšlet zda utratit peníze za to či ono. Mateřství si užívám, ale asi bych léta doma být nemohla. Kontakt s lidma by mi chyběl a i ta finanční nezávislost. Přece jen dva platy nebo jeden je rozdíl. Přítel pracuje v kanceláři, za svoji práci dle nás není ohodnoceny tak jak by měl být, ale má jen ranní směny což nám vyhovuje pak i z důvodu školky atd a hlavně práci má 10 minut autem, je pravda, že by mohl dojíždět dal do práce cca 40 minut autem za víc peněz, ale ten čas strávený dojížděním, peníze za benzin na cestu... Ale na druhou stranu jsou na tom lidé hůř a jsme rádi za to co máme. Takže pokud nějaká maminka chce být a může být doma a nevadí ji to nebo jejímu partnerovi, tak je to jejich věc 🙂

urtica
9. čer 2022

Zůstala jsem doma, protože máme jiné dítě, ale i předtím jsem si sháněla práci jen na poloviční úvazek. Důležité je, jak to cítíš TY.
Pokud to Tobě zcela vyhovuje a chlap s tím nemá problém, je to jen Vaše věc a každému je do toho putna. Co bych vnímala jako problém by bylo, kdyby jsi doma zůstala, abys mu vyhověla. Některým pánům (neříkám, že je to Váš případ) taková situace vyhovuje a zaštiťují se nejrůznějšími pseudoargumenty.
Asi bych nad tím ještě popřemýšlela i z existenčního hlediska - přece jenom, stát se může ledacos, a člověk nikdy neví, kdy se karta obrátí a rodina bude závislá na něm.
Jinak, já si našla alespoň brigádu v oboru na pár hodin týdně, víceméně hlavně z důvodu udržení duševního zdraví.

Strana
z7