icon

Co byste dělali?

23. črc 2021

U nás ve vsi se začali objevovat sourozenci bez jakéhokoliv dospělého dozoru a vznikají velmi nebezpečné situace pro tyto děti když jsou venku celé dlouhé dny. Jsou staří, chlapec cca 8-9, podobně stará holčička cc9 let to je jakože dozor sourozenců, pak dívka cca 5-7 let s downovým syndromem, chlapeček 2,5 až 3 a úplné miminko, max 6 měsíců. Starší děti nechávají miminko plakat na sluníčku, nebo prostě někde kočárek i s ním nechají, případně ho tahají jako kotě, po silnici jezdí s kočárkem velmi nebezpečně. Jsou to jen děti starají se o to miminko jak mohou, ale do toho jěště mají tu postiženou holčičku a toho prcka. Nikdo nic neví o rodičích, dle slov deti tata mama odpocivaji. Nikdo take nevi kde bydli. Co byste delali sami za sebe, setkali jste se uz takto s necim podobnym? Je mi tech deti tak lito, ale opravdu to neni zadna sranda, je otazka casu kdy se stane neco zleho. Ve vsi se to jiz zacina resit a asi je jen otazka casu kdo kontaktuje instituce.

andelka
23. črc 2021

Místní policie? Zeptat se dětí, kde mají rodiče? Uniformě by to snad řekli.

glimmer
23. črc 2021

u nás na vsi je něco podobného, dvě holky 12 let (ta je postižená, skoro vůbec nemluví a je taková neohrabaná) a 11 let. Žijí tam tedy s "matkou" od narození, ona je netáhlo, na dávkách. Holky jí už několikrát odebrali (kojeňák, poté klokánek a nakonec dětský domov). Je to necelý rok, co jí holky vrátili, a od té doby holky chodí celé dny po vsi (špinavé, hladové), vždy se nalepí na nějaké jiné děti a k nim chodí na návštěvu se najíst a tak. O mamince víme jen to, že buď uklízí (haha), vaří (hahaha) nebo odpočívá (tomu jedinému se dá věřit). Ve školní rok to jakž takž jde, protože holky jsou ve škole, v družině do 16 hodin. Ale teď o prázdniny jsou venku celé dny, od rána do večera (včera jsem je viděla na hřišti ještě kolem 22 hodiny) a to za jakéhokoliv počasí. Škola to řešila i přes sociálku, a údajně je vše v pořádku ...

barmo
23. črc 2021

Zavolala bych policii.. určitě bych je tam takhle nemohla vídat a neřešit to.. policie pak zavolá sociálku.

merope
23. črc 2021

Tak jako dalo by se říct, že rodiče jsou v práci, ale to, že odpočívají, to je divné a určitě fajn prověřit, co se v rodině děje.

barulina
23. črc 2021

Řešit přes socku. Policie s tímto nema nic spolecneho

gruyerre
23. črc 2021

Tohle opravdu musíš nahlásit. Je asi jasný, že rodiče se válí někde zfetovaný a ožralý a plodí další děti. Je to hrozný průser, to miminko to nemusí přežít (ať už péči sourozenců nebo ožralých rodičů) a i těm starším se může něco stát.

goovana
23. črc 2021

Okamžitě bych nahlásila !!!

rejalin
23. črc 2021

Volala bych na OSPOD. Tohle není normální, když už nic, tak alespoň kvůli tomu miminku. Je mi z toho smutno...

zuzekk
24. črc 2021

Nedávno jsem někde četla, jak podobné rodině nejmenší děťátko umřelo - děti s ním neumely dobře zacházet (samozřejmě), několikrát jim spadlo. Celé dny takhle samy v obdobném počtu a věku, řešilo se to až s úmrtím. Rodiče se problemu neměli moc čas věnovat, soustředili se na nové těhotenství matky... no, asi tahle historka k ničemu není, ale třeba jako příklad když okolí nic neudělá. Udělej!

alpakovo
24. črc 2021

Sice úplně jiné důvody proč zasáhnout na anonymní udání jsem měla vloni..... Ale být tebou,udělám to samé,volala jsem sociální pracovnici a nakonec se ukázalo,že rodina již byla v hledáčku,jen jsme dali duvod zasáhnout dřív,než se dítěti něco stalo a paní že sociálka byla vděčná

michaela_2
24. črc 2021

To vypadá spis na nějaký “prázdninový pobyt”, vzhledem k tomu, že tu rodinu nikdo z vesnice nezná? A období by tomu odpovídalo ...
Tak v pořádku to určitě není, dvě 9lete děti, by občas mohly vzít na hřiště jednoho mladšího sourozence, dejme tomu, ale 3 už je dost, v tomto složení, i na dospělého!
Je mi ale divné, že na vesnici, se dokáže utajit, ke komu vlastně přijeli, když tráví venku celé dlouhé dny - to je nikdo neviděl odcházet “domů”?
Já bych se normálně starších dětí zeptala, kde bydlí a došla se tam zeptat. S někým teda ještě, pro jistotu 😃 A pak podle toho řešila dal.