Co dělat, když rodina odmítá zdravotní péči pro seniora?
Dobrý den,
asi nikdy se nestane nic, z čeho bych nemusela být nešťastná. Jak se smířit s tím, že moji babičku(skoro 91let) nechává můj otec a především její dcera(bydlí s ní) bez lékařské péče. Ještě v lednu bydlela sama a docházel tam někdo pomoci, jinak vše zvládala sama. Ale i tak dle mě a mé sestry po mrtvičce. Cca měsíc a půl zpět jela s ní k nám na oslavu v takovem stavu, kdy já a ta sestra jsme myslely, ze prave prodelava mrtvici. Od té doby jí minimálně, pije minimálně též, je videt, ze telo uz naprosto rezignuje a stale skoro spi. Spatne polyka a neudrzi hlavu. Sni par lzicek denne, jestli vubec. Je v silenem stavu a jeji dcera(i syn) neustale jakoukoliv peci odmita. Chtela sem alespon zhlednuti obvodniho doktora, zajet s ni na internu, at ji daji kapacky a pomuzou. Na vse maji odpoved. Na krvi byla naposled pred covid. Byla jsem domluvena, ze jejimu obvodnimu zavolam dnes ja a zkusim ho presvedcit at to resi(byly tam na muj popud, ale doktor rekl ze vse cajk). Ma tyden dovolenou, nahradni doktor nezveda tel. Teta, ze za ten tyden se vic nezhorsi....Co se da delat, pokud se da neco delat? videt umirat jedinyho cloveka, ktery pro mne tolik znamena bez pomoci je strasne. Sama stale place, pokud se zminim, ze ji sama zavolam tu sanitku, ze potrebuje doktora. Sama i rekla, ze chce doktora pred tou dcerou. Jsem zoufala, protoze to resim jedina z cele rodiny.Vim, ze ma vek, ale taky vim, ze celou dobu nikdo nic neresil a mohla tu byt klidne 10let, byla jak 70leta pani. Ze by prodelala mrtvici, na to je jeji dcera uplne alergicka. Da se neco delat v takovem pripade? Jsem zoufala a je mi to tak strasne lito. Dekuji.
Ahoj... chápu, je to těžká situace a chtěla bys babičce nějak pomoct a stále hledáš ideální řešení... My, ve vyspělé civilizaci, jsme si úplně odvykli přijmout smrt jako přirozenou součást života. Jsem zdravotník a vidět umírání v nemocnici je jakýsi denní chleba. Hrozně moc přeji těm starým lidem, aby měli umírání co nejhezčí a nejdůstojnější, což v nemocnici málokdy bývá. Tvá babička je na konci života, doktoři už jí nijak zvlášť nepomůžou. Mohou akorát smrt oddálit, ale upřímně - ne vždy je to to nejlepší řešení. Ten člověk akorát po většinu toho o týden/dva prodlouženého života kouká do nemocniční zdi, sám, v cizím prostředí, bez své rodiny. Proto má rada zní... Pokud chceš babičce dopřát opravdu to nejlepší, choď k ní každý den, povídej si s ní, co nejvíce o ni pečuj a udělej jí krásné umírání doma, ve své posteli, aby byla obklopena svými milovanými. Věř, že babička ti za to bude vděčná a dáš ji obrovský dar. Drž se ❤
Zavolat na místě sanitku, popřípadě i policii, myslím, že tím nic nezkazíte.. ať je líp🙏🍀🤍
@dixi86 kdyby to bylo opravdu špatný, tak můžete kontaktovat mobilní hospic, převezmou si umírajícího do péče, přijedou na kontrolu, poradí rodině, zapůjčí zdravotní pomůcky apod. Ti, co ho kontaktovali, si ho chválí, že to byla velká pomoc.
No, podle tveho popisu si bohužel nemyslim, že akutni zavolání záchranky něco vyřeší... Jestli přestává jist, pit a jenom spí, tak se bohuzel jeji dny chýlí ke konci. Mozna ji daji nejakou glukozu, aby tedy primárně neumrela žízni, ale nic jineho uz s ni nikdo delat nebude.. A neplacam z vody. Nedavno mi zemřela babicka a melo to uplne stejny průběh. Obratila bych se spis na nejaky mobilni hospic. Prijedou hned a pomuzou, poradi, jak se starat o umírajícího. Hodně sil.
Také bych zavolala rychlou. Nic jim nemusíš vysvětlovat, prostě si to situace žádala... Udělala bych to každopádně...abych si to jednou nemusela vyčítat 🍀
Kontaktovala bych obvodaka, nechala ji prohlednout jestli tam neni nejaka snadno resitelna vec (placnu: cukrovka nebo neco takoveho), pokud ne, domluvila si domaci peci. Mohou nastavit medikaci tak, aby byl odchod co nejsnesitelnejsi. A byt s ni, a to jsi, to je videt 🙂
@exbordelar Děkuji.
Do hospicu a nemocnice ji davat nechci. To neni reseni a ani by to tak nechtela. Jeji dcera se o ni stara, miluje ji. Je to krom bratra její jediny a nejblizsi clovek. Proto sem stale byla na vazkach. Bohuzel neresi uplne zdravi), ale nejspis z duvodu, ze krom spatneho zraku(cely zivot) tak byla babička až do letošního ledna naprosto samostatná a pracovitá ženská. Ještě dva měsíce zpět to byl někdo jiný. Možná jak to jde rychle, tak člověk nedokáže zpracovat změny a doufá v to lepší. Myslela sem výživu do žíly, atd. ale opravdu je to asi jen prodloužení ničeho. Děkuji všem, úplně všem. Snažím se s ní být co nejvíce to jde a děkuji.
@dixi86 Já si nejsem úplně jistá, ale myslím, že mobilní hospic znamená, že jeho pracovníci přijedou k rodině domů a pomohou, s čím je třeba (úleva od bolesti, myslím, že i podpora rodinných příslušníků atd ). Odcházející zůstává ve svém domácím prostředí. Jen jsem o tom slyšela, že tyto služby existují. Držte se všichni.
Držte se ☹ souhlasím s názory, které doporučují hlavně společný čas v kombinaci s obvoďákem. Paliativní péči či mobilní hospic určitě kontaktuj, záleží kde bydlíte - někde tyto služby zajišťuje charita někde Cesta domů, někde mobilní hospic. Určitě to ale není, že zavoláte a přijedou - je potřeba s nimi sepsat smlouva atd, pak ale máte k dispozici takřka vše (lékař, pomůcky, i treba duchovního).
Pro ty co navrhují volat rychlou, není to tak, že rychlou jezdí pouze záchranáři? Ti by babičku akorát odvezli do nemocnice a nevím jestli by to bylo pro ni to nejlepší...
@eviicka neexistuje povinnost nechat se odvézt do nemocnice. Přijeli by, změřili tlak, saturaci, nevím co dál. Každopádně by se mohli stát fajn hybnou silou, která by mohla rodinné příslušníky přesvědčit, ať paní nechají poskytnout péči. Staří lidé obvykle lékaře poslechnou bez připomínek.

Já bych rychlou zavolala, oni jí nejdřív vyšetří a sami rozhodnou jestli převezou nebo ne. Pokud by jí odvezli a v nemocnici by ti pak řekli, že už jde opravdu o umírání, tak vás nechají vzít si jí domů. A nebo ti rovnou při tom prvním vyšetření řeknou, že se blíží konec a v tom případě jí odvézt nenecháš.