icon

Co dělat s kamarádkou zdravotní sestrou beroucí peníze?

29. bře 2024

Ahoj,
mám takový zvláštní dotaz, co byste dělaly, kdybyste měly za kamarádku zdravotní sestru a věděly o ní, že si bere od pacientů peníze?

Strana
z2
elis1987
30. bře 2024

No u nás v domově pro seniory sem sama osobně zažila párkrát že mě nebo kolegům senioři dávali peníze nicméně jsme si nikdy nikdo nedovolili vzít finanční hotovost. Už si zvykly že u nás s penězi neuspějí tak občas koupi kavu bonboniéru nebo chlebíček v kantýně. Ale ne nějak pravidelně spíš když vyhovime v něčím nadstandardně mimo plán. I když teda máme jednoho pána který nám vnutí malý sáček kávy každé koupání a pokud si to nevezmeme tak nám to stejně odnese až na kuchyňku a tam to nechá.

drep
30. bře 2024

Jsem doktor a upřímně nesnáším i ty dorty a čokolády. Za svoji práci jsem placená a jinak jsem samozřejmě moc ráda za ústní poděkování nebo dokonce za emaily, ale cokoliv jinýho je mi proti srsti a prostě to nepřijímám. Poděkuju a řeknu, ať se nezlobí, že sladký nejím, víno nepiju, ať to dají dětem. Pokud bych v práci zjistila, že někdo přijal od pacienta peníze, přímo bych ho konfrontovala, pokud by se nechytil za nos, tak ho klidně udám. Pacient je slabší strana, není v rovnocenné pozici, nikdy to není úplně dobrovolné, z naší strany je to jak neetický, tak nezákonný. U kamarádky, troufám si říct, by se mi to nestalo, s prodejnými sviněmi se nekamarádím.

reeeza
30. bře 2024

@martinka_33 Pokud jeden jedinec škodí vícero jedincům...a nepomohou domluvy, tak si ten jedinec zaslouží být náležitě potrestán.

Dobře, pokud tedy anonymně nenabonzovat, tak neanonymně nahlásit.

Ale jednat. Jinak je svým způsobem " spoluvinna" i osoba, která o páchání ví a nic s tím nedělá. Před zákonem i morálně. Měla by jednat na osobní rovině, pokud to nezabere, tak se obrátit na vedení.
Ale jednat.

Autorko nezávidím ti to, není to snadná situace. Ale to je život. Přeju ti ať máš sílu se zachovat morálně a čestně. Navíc, k čemu ti je kamarádka, která je charakterově naprostý křivák.

martinka_33
30. bře 2024

@reeeza urcite, kdyz mam.nejaky nazor, tak se za nej nestydim.. takze normalne ji říct at s tim prestane, jinak ji nahlasim zamestnavateli.

exbordelar
30. bře 2024

A objasnis nam aspon trochu, o co konkretne jde? O ty penize si predem rika a podle toho treba "neco" zaridi nebo sezene? Protoze az na zaklade realnych informaci si prectes relevantni nazory. Takhle si pod tim kazdy predstavujeme neco jineho.
Ja treba take nosim bonbosky a jine pozornosti do nemocnice, kdyz mi tam treba lezi dite, nebo jiny blizky clovek. Je to proste uprimny vdek. A stejne tak vrele prijmu vdek od pacientu, protoze jim to udela radost, kdyz to prijmem.
Ale jestli pises vylozene o uplatcich definovanych dle zakona, tak to uz je pak jins vec. Ale chce to od tebe vice informaci 🙂

autor
30. bře 2024

@exbordelar jde asi o ten upřímný vděk. Ne, nejsou to dvě stovky, ale jsou to tisícovky a děje se jim to často. Zajímaly mě názory.

reeeza
30. bře 2024

Hele ale to je fakt strašný. Být tebou, jsem na sebe pyšná, že tohle pomohu utnout!

Žiji v západní Evropě a tady jsou jakékoliv dary, natož úplatky nepřípustné. Mají zde prostě přístup takový, že za práci je odměnou výplata a je jejich povinností poskytovat vysoký stupeň kvality služeb, jelikož za to jsou placeni. A stejně tak zákazník ví že si platí za kvalitu a očekává kvalitu služeb, ať už jde o pokladní, úřednici nebo sociální pracovnici.
Bohužel u nás je jak vidím u některých jedinců stále hluboce zakořené postkomunistické přesvědčení že mají-li poskytnout kvalitní služby, mají snad právo být za to zaplaceni extra. Tohle je ale opravdu patologický přístup, kor když to odnáší jakkoliv znevýhodnění a oslabení jedinci 🤷‍♀️

titina12
30. bře 2024

@martinka_33 takže když by jsi viděla někoho v obchodě něco krást tak by jsi nikomu nic neřekla ? Kamarádka ne kamarádka dělá něco ohavného hůř okrádá lidi za automatickou pomoc 😅 ať jde do prdele stejně se sejdeme v pekle 🤣 raději budu bonzák než debil co tomu přihlíží. Samozřejmě tak bych se zachovala já to je na každém každý máme jiný názor a jiné chování.

zuzineckah
30. bře 2024

to jako vážně?? Vážně chceš někoho práskat kvůli pár penězům a vínu??? 🙄🙈

drep
31. bře 2024

@zuzineckah a kde je ta hranice? Sestra, kterou hanba nefackuje a vezme si za svou normální práci litr do kapsy je ok, je ok, když si chirurg vezme dvacet tisíc? Primář, který dostane 100000 za veřejnou zakázku? Generální ředitel , který bere za zakázky desátky? Tohle je totálně patologická kultura permanentního uplácení a je špatně to jakkoliv normalizovat!

martinka_33
31. bře 2024

@titina12 pazoury bych mu spřerážela 🤣 A hezky pekne by se mnou pockal ma ochranku. Ale nwvidim duvod bonzovat na kamarádku anonymně, která se sveřila protoze mi věří, to je uplne stejnej hnus jako brát uplatky. Takze rict ze to neni dobry vo dela a ze kdyz s tim neprestane, zcela neanonymně to nahlasim jejimu zamestmavateli.

martinka_33
31. bře 2024

@drep vis co je nejhorsi? Kdyz ukradmes bonbony, to se lidi pohorsujou, ale kdyz ukradmes celej obchod, budou te uctivat div ne jak Boha jak jsi sikovna a umis podnikat 🤮 To je teprv hnus...

titina12
31. bře 2024

@martinka_33 ale já nikde neřekla ze bych to nahlásila anonymně 😂 proste bych jí nahlásila a ještě jí to řekla 😂

zuzineckah
2. dub 2024

@drep takže nedáš na konci roku dítěti ani kytku pro učitelku?? Protože to by mohlo být taky chápáno jako úplatek, že... Nemluvě o tom, že se běžně dávají i jiné dárky než kytky.

tasimia
2. dub 2024

@zuzineckah dát květinu dobrovolně a říkat si o "úplatek" je trošku rozdíl. Mě říct drze sestřička, že chce chlebíčky nebo víno..
Neslyšela jsem od nikoho, že by učitelka celý rok říkala zakum, co ji mají donést na konci roku..

exbordelar
2. dub 2024

@tasimia ja jsem v zivote neslysela sestricku, ze by od pacienta neco takoveho pozadovala - prineste mi vino, chlebicky, atd.. Vzdycky to to pacosi nosi sami "neohlasene" 😀

mabs
2. dub 2024

Zkus jí promluvit do duše, třeba jí otevřeš oči. V případě, že to nepomůže asi by bylo na místě s ní nekamarádit, jestli ti je to tolik proti srsti.

zuzineckah
2. dub 2024

@tasimia reagovala jsem na drep, která odsoudila tohle chování obecně. Princip je stejný i v případě učitelky a je úplně jedno, jestli si o to řekne nebo ne.

tasimia
2. dub 2024

@exbordelar, když to donesou neohlášene budiž. Ale pokud si o to říká, a ještě se tím chlubí kamarádce, tak je fakt něco špatně ;)).

drep
2. dub 2024

@zuzineckah já jsem ale v obou komentářích psala o penězích a jen jsem konstatovala, že já si neberu ani tu bonbošku, neberu prostě nic, je mi to proti srsti. A ne, fakt učitelkám do školky na konci roku nenosím prachy v obálce.

exbordelar
2. dub 2024

@tasimia no jestli si o to predem rika, tak to divne a trapne samozrejme je. Ale my vubec nevime, jak to je/bylo. Z autorky lezou ty informace jak z chlupate deky a vlastne jsme se nedozvedeli nic. Jen tu vytvarime vasnive konspiracni teorie z jedne kuse vety na zaklade vlastnich dojmu a zkusenosti 😀

tasimia
2. dub 2024

@exbordelar přesně, nevíme. Ale pokud si o úplatky říká, smutný a hnusný to je.

vlastina71
27. srp 2024

Kdo vidí, že druhý krade a mlčí je taky zloděj. Staré přísloví. "Člověk by neměl zavírat nad takovým chováním oči.

Strana
z2