Čtyři v tom 3
Ahoj, je tu nekdo, kdo sleduje tento dokument? Ktera maminka je vam sympaticka a ktera ne? Ja nemusim moc pavlu, protoze kazdy extrem je podle me spatny, je to takova lesni zena. Asi alternativni mamky ji budou obdivovat. Veronika je v pohode, obdivuju, ze ma odvahu na ctvrte dite v podminkach, kde zije. Eva je taky sympaticka, jen ja jakozto pediatr nevim, proc tak specha s nedonosenymi detmi s nizkou PH domu . Jinak na me pusobi dobre. Kacenka je podle normalni prvorodicka, jako doktorka bude mit asi klasicky nemocnicni porod. Za me ok, zastankyne prirozenych porodu to asi zdrbou. Tak co vy?
@mialagia jj a hlavně ta fotka byla taky vítězoslavná reakce (byť poněkud od cesty) na můj komentář o dopravních nehodách, tak nechápu proč bych nemohla reagovat. To mi přijde opravdu zcela mimózní. Něco mi řekne a pak vyžaduje, ať už nereaguju? Když o totéž žádám já, též mě nikdo (stelar) nevyslyšel. Dvojí metr.
https://www.modrykonik.cz/blog/uzasnak/album/mo...
třeba toto je krásné album 🙂
Nestačím se divit, kam až se střet názorů "zdravotník pomůže v případě komplikací" x "zdravotník komplikace nejprve způsobí snahou o urychlení porodu" může dostat. Vratme se k tematu diskuze 🙂
diskuze se dost zvrhla a fakt mě bavíte... nicméně mě něco zaujalo. Už nevím kdo, ale některá s diskutujících zde zmiňovala statistiky týkající se domácích porodů. Moc by mě takováto statistika zajímala. Co je mi známo, tak údaj potvrzující nebezpeční plánovaného domácího porodu u fyziologického těhotenství není na našem území znám. Veřejnost nemá k dispozici číslo - procento vypovídající o tom, kolik takových porodů vedlo k vážným následkům u matky či dítěte nebo dokonce ke smrti. To, že si někdo, kdo jezdí se sanitkou, dělá nějaké svoje výpočty, není vypovídající. Pokud se pletu a nějaké takové číslo existuje, poprosila bych o odkaz. Na druhou stranu co vím, tak v UK se rizika dom porodů ( a opět se bavíte o těch plánovaných a fyziologického těhotenství) sledují a jejich čísla ukazují, že domácí porod prostě není nebezpečnější než porod nemocniční... děkuji za odkaz
@anazuzzuzana To jsem byla já, bohužel mi nebyl nikdo schopen odpovědět a zasypaly mě urážky. Tak se třebas aspoň ty dočkáš něčeho jiného než sprostých výpadů 🙂
ještě bych dodala, já třeba osobně jsem rodila v Podolí, nebylo to nijak špatné, ale malej nakonec musel jít kleštěmi. Někdo se na to dívá tak, že kdybych nerodila v porodnici, tak to skončí hodně špatně. Já, čím víc nad tím přemýšlím, si myslím, že kdyby mě nechali rodit na stoličce, jak jsem chtěla a jak mi bylo řečeno, že není možné, tak ho naopak vytlačím sama... takže já osobně třeba během příštího těhotenství určitě možnost domácího porodu zvažovat budu. Jak se nakonec rozhodnu, je ve hvězdám. Každopádně ať se rozhodnu jakkoliv, budu chtít aby okolí mé rozhodnutí respektovalo a nemusela jsem ho obhajovat na každém kroku.
@anazuzzuzana ke statistice, jestli jsi četla všechny komentáře (a předpokládám, že ano a pečlivě), tak víš, že to to je údaj evidovaný na českém statistickém úřadu. Pro validitu měřítka jsem si dovolila dát svůj denní poznatek za CELÝ kraj, čili 1/14 státu - pokud to bereme "krajsky" - byl uveden příklad.
@lucenek český statistický úřad má údaje týkající procenta komplikací při domácích porodech? OK, jdu to najít, opravdu by mě to zajímalo... a jsem si téměř jistá, že takový údaj nenajdu, protože kdyby byl znám široké veřejnosti, tak ho média mají a používají během každé eportáži týkající se domácích porodů.... děkuji, jdu hledat :D
@anazuzzuzana ano mají, jen je otázka,zda ho poskytnou jen tak někomu
@anazuzzuzana ještě údaje mají velké nemocnice - např urč lékaři, kteří si shromažďují data o všech přijatých rodičkách, které rodily mimo zdrav. zařízení a třeba na toto téma si dělají sami statistiku v rámci nějaké přednášky určené odborné veřejnosti.
CSU, pokud ta data nezverejnuje automaticky , ale ma je k dispozici, je musí poskytnout komukoliv na základě žádosti podle zákona 106/1999sb., o svobodném přístupu k informacím. Podle mého názoru ale srovnatelná data, jako jsou ta v UK, u nás nejsou.
@lucenek já nejsem jen tak někdo, jsem občanka ČR a žena, která bude rodit, takže komu jinému by měly být tyto statistiky zpřístupněny? 🙂 Zatím jsem teda nic nenašla a podle toho, co jsem našla, se eviduje pouze množství porodů mimo zdravotnické zařízení, tj. i ty neplánované. A nikde konkrétní zmínka o tom, jak to dopadlo... je to prostě škoda, že toto téma u nás vzbuzuje tak mnoho emocí, které se často zakládají jen na domněnkách a ne faktech. Věřím, že zdravotníci (a všichni ostatní), kteří jsou razantně proti dom. porodům, to myslí dobře a mají na mysli zdraví miminka a jsou hodně ovlivněni těmi emotivními zážitky, které mají ze své práce. Vím, že jsou u nás zdravotníci pod strašným tlakem a vážím si všech, kteří to po tolika letech tvrdého studia za tu almužnu dělají. Opravdu! Není ale správné zneužívat strach matek a manipulovat s informacemi a legitimovat tyto postupy svojí profesí a vzděláním. Statistiky potvrzující nebezpeční plánovaného domácího porodu u fyziologického těhotenství u nás prostě nejsou. Já to vím a vy to víte také. Proč se to nedá napsat jinak? Proč nemůžete říct něco v tom smyslu, že porod u fyzilogického těhotenství je přirozená věc, která v drtivé většině případů skončí bezprobémově nazorením miminka. Že pro jeho bezproblémový průběh je nezbytná klidná atmosféra, kterou se v nemocnicích snaží umožnit. Že prostě ale občas to nejde a klidný průběh je narušen. Že to zdravotníci ví a že chápou, že to mnoho matek od porodu v nemocnici odradí. Že ale na druhou stranu se setkávají během své práce s tolika případy, kdy to prostě dobře nedopadlo a že na základě této zkušenosti prostě porod doma nedoporučují. Nezní to lépe, než že porod doma je rizikový, protože nikdo neví, co se může stát a tečka????
@stelar ale opět na ní reaguješ že jo..ty jsi tedy opravdu vtipná..
@anazuzzuzana tak to by mě taky zajímalo ty objektivní statistiky..můžu se tě prosím zeptat kdy jsi rodila a proč tě nenechali rodit na té stoličce? Já tam jsem totiž taky registrována k porodu a právě proto mj. že avizovali svobodnou volbu porodní polohy..a nejlepší mi teď taky přijde ta stolička..tak jsem v shoku..
@anazuzzuzana bohužel, všichni jsme "jen tak někdo"
Na kongresech se tyto údaja vyskytují, vím, že jeden lékař se tomuto speciálně věnuje a přednáší na kongresech pro odb. veřejnost.
Jak jsem řekla, mě jak fakt jedno kdo si kde, jak a proč rodí. A jestli riskuje své zdraví i zdraví dítěte, nebo ne, je jeho věc - jen vidím více koncentrovaných případů, které se mnohdy a ve většině případů ani do zpráv nedostanou a já jen lapu po dechu co všechno se v dnešní době může stát
@mialagia rodila jsem minulej prosinec... ani pořádně nevím, prostě mě nějak odbyli, že to nejde... jinak to bylo více méně ok, malýho mi hned dali a na to pekelný šití (který si na rozdíl od samotného porodu pamatuji velmi jasně) ho měl na sobě muž. ... osobně si myslím, že se opravdu snaží, ale na druhou stranu jsou vázáni svými předpisy a pravidly a ta stolička pro ně není pohodlná, protože u ní nemají o situaci dostatečný přehled.
@anazuzzuzana ajaj hm to chápu že nemají přehled a nemůžou pěkně nastřihnout hlavně.. tak doufám že pokud bude vše v pořádku tak mě nechají jak budu chtít..resp.doufám že budu schopná spolu s mužem si to v tom stavu obhájit..
Zdravím, moc se do diskusí nezapojuji, většinou dostanu sekec, ale tohle téma mě moc zajímá. Na čtyři v tom, jsem koukala hlavně v těhu,teď už to moc nestíhám, ale díl dva porody jsem si ujít nenechala. A musím teda říct, že jsem před porodem byla taky hodně proti takovýmto alternativám, ale vlastni zkušenosti a společnost do jaké jsem se po porodu dostala můj názor na věc hodně změnila. A pokud srovnám porod Pavly a Katky je to jako nebe a dudy. Katka měla typicky medicínsky vedený porod a nebyla na miminko vůbec napojená, úplně mě zarazila apatie která z ní úplně sálala. Naproti tomu Pavla byla na miminko napojená a já ji opravdu závidím, že mohla a dokázala přivést na svět miminko v takové harmonii. Za mě Pavla je the Best i když nevedu svůj život stejný směrem jako ona.
@anazuzzuzana @jaya Našla jsem zajímavý odkaz o domácích porodech, není to přímo statistika, ale stojí za přečtení.
http://zdravi.e15.cz/clanek/mlada-fronta-zdravo...
@kataaondik mne ta Katka nepripadala apaticka, ale jakoze ukazat na kameru - jen si ho vemte, jen ho osetrete, ukazte, jak jsou lekari potrebni... pripadalo mi to takovy jako... ja chci mit samy jednickyyyy... ona mi tak pripada ve vsem co rika. Vubec jsem nepochopila, co chtela rict, ze po porodu boli. Jako telo ji bolelo nebo psychika blba nebo co teda boli? Plno reci kolem, ale nic konkretniho. Asi mela hemoroidy. No, ja taky, tak uz tomu rozumim 😀
@anazuzzuzana vcelku s tebou souhlasim ohledně toho, že porod je přirozená věc, ale taky je přirozené při něm umřít. V minulosti u porodu rodičky umíraly poměrně běžně. Napr. mé babičce z tří děti jedno u porodu zemřelo, ona je ze šesti sourozenců, dva u porodu zemřely. Rovněž z mého okolí znám pani, která před rokem rodila doma a její dítě ještě v ten den umřelo (nevím proč). Takže já bych doma určite nerodila. Ale pokud to někdo chce, tak klidně. Já v tom opravdu nikomu nebráním. Ale měl by si za svým rozhodnutím stát a ne na poslední chvíli volat zdravotníky, když se něco sere. V porodnictví jde o minuty, takže je jasné, že ten zachranář nemusí přijít včas.
@mialagia
@anazuzzuzana Já jsem rodila v Podolí letos v dubnu, na stoličce. Sice mě chtěli na křeslo, pro ně je to prostě pohodlnější, tak jsem souhlasila, že to zkusíme. Ale sotva jsem se tam vysoukala, tak po první kontrakci jsem lezla dolů, že takto opravdu ne. Ale byl to už můj druhý porod, takže jsem vnímala své tělo přece jen víc a taky jsem byla sebevědomější.
Akorát tu stoličku tam stejně trochu zazdili tím, že na ni položili igelit a jednorázovou podložku, abych jim ji neznečistila, čímž ovšem zakryli to vykrojení, které tam má pochopitelně svůj význam. Takže jsem mimo kontrakce seděla, ale jinak jsem musela stát v podřepu a zezadu mě podepíral manžel.

@stelar aha a to je urážka? Tak to já nevidím..Nikomu tu nenadávám.. A ono dávat foto cizího dítěte "z práce" do veřejné diskuze ale opravdu z právního hlediska zavání..
Diskuze byla o domácích porodech vs čistě nemocničních prřstupech k porodu což z toho dokumentu přímo vyplynulo stejně jako rozdílný přístup k péči o dítě apod.tak jen pro připomenutí..