Datová schránka. Musí být zvlášť na IČO i na soukromé účely?

yerry
4. lis 2020

Prosím, prosím,
Pracuji jako OSVČ a chtěla bych si zridit datovku a už delší dobu jsem uvažovala o datovce pro osobní účely... jak to funguje prosím, stačí mi jedna datovka? Nebo musím mít dvě různé schránky, jednu jako IČař a jednu jako soukromá osoba?

kmarie81
4. lis 2020

Ahoj, sice nejsem expert - ale jsi osvč, tj. podnikáš jako fyzická osoba sama za sebe ne jako právnická osoba (třeba s.r.o., a.s.) takže by ti měla asi stačit jedna datovka - poštovní schránku máš doma taky jen jednu a ne jednu osobní a jednu s IČem (mimochodem IČ je hlavně identifikační číslo pro živnosťák a sociálku, jinde se prokazuješ DIČem - což je vlastně rodné číslo (finančák) nebo rovnou rodným číslem (zdravotka)... Ale radši se zeptej na poště - tam se taky datovka dá zřídit.

elencze
4. lis 2020

Ahoj, stačí ti jedna datovka. Sama ji mám jako OSVČ a řeším i věci za sebe jako fyzickou osobu. Počítej s tím, že pak máš povinnost vše, co jde, řešit přes datovku. Třeba daňové přiznání pak musíš podávat jen přes ni apod. (jen to radši zdůrazňuju, protože někdo si ji založí, pak ji nepoužívá a zapomene na to), stejně tak úřady nebudou téměř nic posílat papírově ale přes ní. Zřizuje se na Czechpointech, takže pošty, některé úřady, ale obvykle to nejlépe umí udělat na poště.

jitkaem
4. lis 2020

Ja pouzivam datovku i k osobnim ucelum a zatim mi nikdo nic nerekl 😂

yerry
autor
4. lis 2020

@kmarie81 ja jsem si to přesně takto myslela.... jen mě zmatlo ze maji ve formulářích fyzickou osobu zvlášť a zvlášť fyzickou osobu podnikající....

yerry
autor
4. lis 2020

@elencze dělám to hlavně kvůli daním, abych ušetřila praci účetní....
Soukroméě ji chci hlavně proto ze pošťák chodi v čase kdy je většina lidí v praci, postu nemam pod nosem takže je mi to na přítez jezdit a vyzvedávat něco úředního a navíc moje ukládací pošta je děs, nechci být zla ale je tam plno socek, a divnolidi... nejsem citlivá, ale bohužel je to spádové pošta i pro vyloučeno lokalitu obce, kolikrát je to fakt o strach
A navíc máme nemovitosti s manzelem z velké části jako podilovi vlastníci a zbytek v SJM takže když přijde něco z katastru tak nám oběma zvlášť... můj muž odmítá chodit vyzvedávat postu a chtěla bych datovou i pro něj 😃

yerry
autor
4. lis 2020

@jitkaem díky

somalicats
4. lis 2020

Pozor, pokud si ale datovku zřídíš jako fyzická osoba nepodnikající, tak sice přes ni můžeš posílat i daňová přiznání a spol, ale od úřadů to na IČO bude chodit vše normální poštou. Správně by měly být datovky dvě. Manžel si takhle zřídil datovku bez IČO, a pokud mu posílají cokoli z finančáku nebo ze socky, tak vše jde klasicky poštou.

elencze
4. lis 2020

@somalicats to ano, ale to souvisí s tím, že datovku můžeš mít i jako nepodnikající osoba. Pokud si ji zřídíš s IČ, můžeš přes ní pak řešit i třeba věci kolem rodičáku, já řešila třeba i vítání občánků. Vlastní zkušenost. Takže stačí jedna, ale zadat při zakládání IČ.

yerry
autor
4. lis 2020

@somalicats aha... no já si ji chci zridit hlavně i IČu, ale když už tak bych to nějak rada udělala aby mi chodila i moje soukromá komunikace do datovky...

yerry
autor
4. lis 2020

@elencze děkuji takhle to udělám

somalicats
4. lis 2020

@elencze Pokud ji máš na IČO, tak je to pak spíš benevolence úřadů, že pošlou poštu, která nesouvisí s podnikáním, ale automaticky to tak není. Už vidím třeba katastr ( @yerry ), jak to takhle dělá - to jsou megabyrokrati. Směrem vůči úřadům to problém není.

somalicats
4. lis 2020

@yerry Viz výše - na schránku IČovou Ti bude chodit vše související s podnikáním, to, co se podnikání netýká, už může, ale nemusí (to už je o tom, jak moc se úředník drží paragrafů). Cokoli pošleš Ty na úřad (s IČem nebo bez něj), s tím nemají problém.

elencze
4. lis 2020

@somalicats ano, přesně jak píšeš, to je pravda, katastr posílá poštou. Když ale já pošlu nějaký dotaz přes datovku, odpoví taky tak.

somalicats
4. lis 2020

@elencze Ono u té reakce od úřadů to je fakt o tom, jak moc to ten úředník hrotí - bavím se o schránce na IČO. Schránka bez IČO je bezpředmětná, tuhle chybu udělal manžel, když si ji zakládal, že to nedal na IČO, takže sice každej měsíc DPH přes datovku pošle, ale pokud mu finančák pošle např. informaci o přeplatku, tak hezky na modrej pruh poštou. Pokud ale zakladatelka komunikuje často i s katastrem a barák nemají v podnikání a nechce běhat na poštu, založila bych radši datovky dvě.

yerry
autor
4. lis 2020

Holky děkuji, zatim založím asi jen na IČ a do budoucna pak asi i soukromě, uvidim jak moc se mi datovka osvědčí

nita1984
4. lis 2020

@yerry mam obe a nemenila bych. Nic to nestojí, takže za me paráda

yerry
autor
4. lis 2020

@nita1984 děkuji