Dítě + vysoká, jde to?

verun24
4. únor 2017

Dobrý den, chci vás poprosit o váš názor. Už delší dobu si pohrávám s myšlenkou jít na vysokou školu. Protože pracuju opravdu za malé peníze a mám práci, která mě absolutně nenaplňuje, i když nemůžu říct, že by mě nebavila, ale zkrátka není to na celý život. Moc by mě bavilo pracovat v mateřské školce a tak si chci udělat Bc. Jenže teď řeším ten problém. Ještě nejsem těhotná ale přála bych si letos otěhotnět a zároveň nastoupit na tu vysokou. Tak se tedy ptám, dá se to zvládnout? Je to hodně náročné? Nebo mám raději počkat až po narození miminka a studovat na mateřské? Zase si říkám čím dříve tím lepe... nevím, neumím se rozhodnout a pak nechci litovat. Děkuji vám za názory.

bunny123
4. únor 2017

Určitě čím dřív tím líp. Já teď dokončuju bc, začala jsem studovat, když byly dceři 4m a momentálně je to pro mě nejhorší, skloubit školu, zkoušky, bakalářku, státnice a vzdorující batole, které chodí spát v 22 :-/ Zlaté mimi a učení se na procházkách s kočárkem, si někdy říkám 😀

dokud to nezkusis, tak nebudes vedet🙂 co zenska to nazor, nekdo ti rekne, ze to nezvladal, nekdo naopak zvladal. Pokud do toho chces jit, jdi do toho. Urcite to zvladnes i pri miminku, nebude to prochazka ruzovou zahradou, ale presne - kdy jindy si udelat vysokou;)

tulikiss
4. únor 2017

@verun24 za sve bc studium sem stihla svatbu, do dvou let jedno dite a pak jeste druhy (mela jsem v prvnim tehotenstvi a pak po porodu preruseny studium, kvuli nevolnostem), no a statnice sem delala kdyz mel syn 3 a dcera rok. Byl problem dokopat se k napsani bakalarky. No a ted v cervnu snad budu statnicovat i na navazujicim(jenom napsat tu pitomou diplomku do konce brezna 😀 ) a to deti budou mit 5 a 3,5. Takze jde to ale jsme na kombinovane forme ndokazu si predstavit jeste chodit povinne na prednasky to bych to ais nestihala.

kashaa
4. únor 2017

Já ti můžu akorát říct svou zkušenost. Pracovala jsem a proto, že jsem měla slušný plat a vzdělání je u mé práce potřeba rozhodla jsem se jít studovat dálkově VŠ. Po roce a půl studia jsem zjistila, že jsem těhotná a začaly obavy. Nakonec jsem se rozhodla pokračovat a nepřerušovat školu. Do porodu to bylo dobré, šlo krásně dát dohromady školu a práci. Po porodu to začalo být komplikovanější ale nikoli nereálné. V současné době mám 7týdenní miminko, dokončuji bakalářku včetně posledního semestru a mám za tři měsíce státnice. Na mateřkou jsem ani nenastoupila a do toho stále pracuji, začala jsem po šestinedělí. Mám výhodu, že mohu pracovat převážně z domova. Takže za mě je to možné, jde jen o vůli vytrvat protože je to náročnější. Hlavně u mě je důležité mít 100% podporu a pomoc od manžela a rodiny.

bunny123
4. únor 2017

Jo to je pradva, pomoc nejbližších je k nezaplacení.

verun24
autor
4. únor 2017

holky děkuji za názory vlastně i zkušenosti měla bych v plánu taky studovat dálkově a zatím chodit i do práce a pokud by bylo vše bez problému chtěla bych pracovat co nejdéle

mollyweasley
4. únor 2017

Zrovna jsem ve druháku na učitelství pro MŠ a na konci každého zkouškového mě děsně překvapí, že jsem ho zvládla. Jsou na nás hodní, já jsem lajdák, učím se jenom to nejnutnější a celkem mi to zatím prochází. Nejhorší bude učení se na státnice, příští měsíc taky nastoupím do práce, tak už to vůbec nebude sranda. Ale spolu s dětmi se to určitě dá a myslím, že existují ještě mnohem horší obory, než ten pro MŠ.

margarithka
4. únor 2017

Samozrejme, ze to jde. Bc. statnice jsem udelala tehotna a Mgr. studuju uz s klukama (dvojcata). Cim jsou mensi, tim vic spi a tim vic casu na uceni.

medved09
4. únor 2017

v kombinované formě to jde, chodila jsem do práce, otěhotněla, byla na rizikovém, porodila a státnicovala na Mgr. když synovi byly 2 měs - měl koliky a celé noci řval jak tur ☹ - ale zvládlo se to - mám ale zlatého manžela - kromě kojení zvládal vše! Držím palce - jděte do toho!

majaaa82
4. únor 2017

@verun24 Ahoja, taky to ted resim... ja uz sice jednu VS mam, ale ted se pripravuju na druhou. A mam sedmimesicni miminko. Bude to zahul, ale urcite to jde 😉 Drzim ti palce 😉

majsina
4. únor 2017

VŠ dálkově s miminkem si představit umím...Sama to chci teď zkusit. Ale co se týče těhotenství a studia...To bych asi nelámala přes koleno. Když jsem studovala Bc. byla jsem docela nervák...a měla bych pocit, že tim zbytečně ubližuju miminku v bříšku. Takže za mě bych studium odložila až bude mimi na světě... Ale co člověk, to názor 🙂

olga_
4. únor 2017

@verun24 Ahoj, pokud ještě nejsi ani těhotná, určitě do studia nastup a pak se zařídíš dle situace. Neměň plány jen proto, že chceš miminko. Naopak je lepší mít věci rozjeté a pak se zařizovat průběžně (taky to snažení může chvilku trvat).
K VŠ - já byla těhotná v druháku na doktorátu při prezenčním studiu a současně práce na uni na jednom větším projektu. Během těhotenství jsem se nezastavila, dodělala jsem si všechny zkoušky, dokončila max v práci a hned po porodu jsem pokračovala. Snažila jsem se držet tempo s ostatními (pracovní tempo bezdětných chlapů akademiků - a ještě horší jsou bezdětné ženy akademičky, které se jedou kolikrát ještě drsnější tempo než ti chlapi, aby je trumfly). Nešlo to. Únava mě dohnala a zničila v synově půl roce. Od té doby jsem radikálně zvolnila, ubrala pracovní aktivity a konečně se dostala i k práci na dizertaci.

Když to zobecním: jdi do toho, je-li to tvůj sen. Tam není jiná možnost než to prostě zkusit. S těhotenstvím to problém nebývá, pokud nejsou komplikace (ale to dopředu taky nevíš, pokud to nevyzkoušíš). Po porodu na nějakou dobu určitě zvolni a postupně si nabírej. Jako studentka budeš mít možnost přerušit (bez započítávání do maximální doby studia) na dobu mateřské, respektive (tak je to u doktorátu, nevím jak Bc.) to případně lze na dobu až tří let věku dítěte (doba rodičáku). Na univerzitě máš možnost se ze zákona přihlásit jako studentka pečující o dítě do věku tří let (platí i pro chlapy) a pak to platí s tím přerušením a zároveň máš možnost se na to odvolávat při různých žádostech (odložení zkoušek bla blba).

A ještě dodám - podpora rodiny je super věc. My ji máme bohužel na opačné straně republiky, takže se nekoná, ale vidím, jak by to bylo jednodušší. S manželem jsme se museli hodně disciplinovat a být spolehliví (příchody, odchody, manželova péče o syna - taky kromě kojení vše samostatně...).

Držím pěsti!

leki
4. únor 2017

Ja mam mimco 11 mesicu a pred 14 dny jsem uspesne udelala statnice na pajdaku, takze jde to. Prvni zkousky s mimi jsem delala kdyz mu byly 3 mesice. Zvladnout se to urco da, ale je to opravdu narocne. Predevsim pokud mas psat eseje, zaverecny prace atd. Ucivo jsem si nahravala na gmail e-disk a ucila se na vychazkach, to docela slo, ale pokud je dite nespave nebo uz vetsi, musis pocitat s tim, ze veskery volny cas nebudes travit spankem, uklidem atd, ale ucenim a psanim ruznych veci do skoly, takze te to dost unavi. Pokud se na to pripravis, tak jen do toho 😉

olga_
4. únor 2017

Jo a paní na úklid případně na drobné pohlídání je v tomto případě (pokud fakt není podpora rodiny) taky super věc.

nelam
4. únor 2017

Manzel dodelava ve 30 Ing,deti tam maji vesmes vsichni. Zvlada to i kolegyne se tremi detmi,z cehoz jednim postizenym. Tedy ano,jde to 🙂

verun24
autor
4. únor 2017

Věřím, že se to dá zvladat s dětmi, spíše se bojím toho začít studovat v těhotenství, popřípadě otěhotnět v průběhu a to proto, že jsem docela stresman a nechci tím ubližovat miminku. Na druhou stranu, odkládat to nechci, protože vím, že si tehotenství prostě objednat nemůžu🙂

podestatka
4. únor 2017

Kombinované studium určitě jde. VŠ jsem začala studovat v sedmém měsíci, první zkouškové mě čekala v šestinedělí. Bakalářku jsem dopisovala při zvracení v druhém těhotenství, se synem, který už nespal přes den a šlo to. Státnice jsem dělala už s bříškem a šlo to.

podestatka
4. únor 2017

Ještě k tvé otázce ohledně stresu v těhotenství....Stres určitě byl, hlavně v období dopisování bakalářky a státnic... Dcera spí stále docela špatně a to jí je už patnáct měsíců. Ale opravdu nevím, jestli to může souviset nebo je prostě nespavec.

olga_
4. únor 2017

@verun24 S tím stresem by to nakonec mohlo být i prospěšné. Když budeš těhotná, nebo už budeš mít mimčo, přijdou ti některé situace, ze kterých by ses normálně hroutila, jako pohoda, jako něco, kvůli čemu není třeba stresu. Člověku se poměrně posunou hodnoty a stres, strach, obavy se přesměrují na jiné oblasti. Mně dítě pomohlo pročistit si život od balastu a konečně se soustředit na svoje důležité věci. Viděla bych to pozitivně.

verun24
autor
4. únor 2017

@podestatka
@olga_ holky děkuju přesně to jsem chtěla slyšet 🙂 (to myslím bez ironie)

ladako
4. únor 2017

Ja jsem delala VŠ pri praci a bylo to dost narocny. Loni v tehotenstvi jsem premyslela o pokracovani, ale nakonec jsem se rozhodla uzit si materstvi a venovat se jen diteti. Pokud se do toho pustis, preju hodne sily a uspechu.

kika_21
4. únor 2017

@verun24 Počkala bych, abych mohla strávit čas do roka s malým. Pak bych šla. Kdybych měla hlídání tedy.Aby nebrečel-a na přednáškách.🙂

tyf
4. únor 2017

Možná tím někoho naštvu, ale hodně záleží jakou školu si vybereš. Protože ruku na srdce, ale na soukromé VŠ nejsou ty nároky na studující ani z polovic takové, jako na státní. Mám Bc. ze soukromé školy, zvládla jsem během studia porodit, starat se o mimino a denně pracovat z domova na poloviční úvazek. Dala jsem to bez problémů, trochu větší záhul na čas bylo zkouškové, bakalářka a státnice, ale pokud budeš mít v těchto dnech nějaké ochotné hlídání, tak je to úplně v pohodě 🙂

netopejr
4. únor 2017

Chceš to, zkus to. Nez přijde mimi, můžeš uběhnout dost casu.
Jak a co kdo zvládá je velmi individuální. Mne je v těhotenství blbe, takže ja bych to neusedela. Ale tp nevis, jak Ti bude. Az to nastane, budeš to řešit. Bud zůstaneš doma z práce a dalkove to zvládneš v pohodě, nebo skolu přerušíš,ono vůbec dneska s tema zkouskama jde dost hybat. Jen je potřeba i to pohlídat. Takže třeba nebude nutnl přerušovat,jen si ten semestr zaoises jen min veci, nebo lehčí atp.
Znám holy, který studovaly na denním, mezitím 2 deti, těhotenství.problematicke. Dítě melo chůvu z rodiny. Postgraduantka na denním, k tomu státnice na tretim oboru, proste ji to bavilo, pohoda. Někdo tehotnej stravi na stipku v zahraničí nějakej ten mesic. 5 deti, malých,škola co ji bavila, dalkove, dojíždění, mezitím šesté. S kočárkem jezdila v dobe prednasek chůva z rodiny, druha hlidala deti doma. Spolužačka mela jedno male, druhé mezitím, v pohodě. Jo, není od věci některé zkoušky udělat dopředu. Včetně casti statnic, pokud to jde. Nemusí se pak natahovat a není toho tolik zaraz. Taky jsem mela spolužačku s šesti, dny i noci trávila u luzka umirajici maminky, kterou mela doma.
Pokud je chůva anebo nějaké finance na hlidani, zvládnout to jde.
V rámci mlznosti bych volila školu poblíž,aby nebylo velké dojíždění.
Problem budeš resit, az nastane - když Ti nebude dobře, miminko bide náročné a něco úplně nepujde, posunes, preskupis.
Necekej.
Nemusíš se do školy dostat napoprvé
Z jakéhokoli důvodu dítě nepřijde dřív nez za 5 let a Ty si jen řekneš "hmm, to jsem mohla mit už vystudovano za tu dobu".
S dítětem můžeš mit vice casu nez s chozením do práce. Když bude mit rok, da se nechat blízké osobě klidne cely den.
V roce a pul by našeho nadšeného kojence zvládl muz cely víkend beze mne. Tzn. ze v tom veku klidne muzou odjet a Ty mit klid na uceni na státnice nebo psani bakalářky.

Takže smele do toho! 😉
👍

gumak
4. únor 2017

ahoj, já otěhotněla v prváku a když se šlo do druháku tak já ten den porodila, zvládnout se to dá 🙂 ale musíš mít oporu v rodině (já bych bez babiček byla v koncích), ale já nemám klasické studium, nešlo to dát dálkově,takže jezdím na jeden den v týdnu... Jak už bylo napsané jenom si vyber školu co nejblíže k domovu, já si vybrala 300 km daleko ( v době kdy jsem netušila, že otěhotním) a teď toho lituji, přejít nešlo blíž, mám hodně specifický obor.... je to všechno o tom jak si nastavíš čas, jasně ve zkouškovém budeš nevyspaná (aspoň já se učím po nocích) ale dá se to přežít 🙂 ... jinak vždycky se to dá řešit, já asi budu muset prodlužovat o půl roku ( k bakalářce jsou těžko dostupné materiál, do toho mi neodpovídají z archívu) .. ale aspoň zkusit by jsi to měla 🙂

buldrik
4. únor 2017

zvladnout se da (skoro)vsechno 🙂

Zalezi na par vecech. Skola, rodina, dite, vule.

Pajda je jedna z tech urcite jedodussich vysokych, zjisti si, jaky tam je system (hlavne dochazky apod).
Rodina je moc dulezita, budes potrebovat oporu manzela a nejblizsich, hlavne ve zkouskovem. Nebo treba jen kdyz budes muset jit do skoly na prednasky.
Nejvetsi neznama je mimco. Muzes mit absolutniho andilka, ale taky mimco, ktery nebude chtit v noci spat, bude hodne brecet ...

Ja bych na tvem miste zacala se skolou okamzite, udelat si co nejvic, nez prijde mimco. Mit alespon jeden rok ukonceny. Nevim, kolik let jsi ze stredni, ale chvili to trva, nez se "naucis se znova ucit".

Kazdopadne moc drzim palce, proste do toho hupni a kdyz budes dostatecne chtit, zvladnes to !

verun24
autor
4. únor 2017

@buldrik děkuji je to velmi motivační 🙂

verun24
autor
12. únor 2017

Všem moc děkuji za odpovědi. Cítila jsem se velmi přemotivovaně a tak jsem si koupila učebnici obecných studijních předpokladů. A?..... připadám si jako idiot, vůbec některým věcem nerozumím😢😀😵

tulikiss
12. únor 2017

@verun24 z toho si nic nedelej ja na to poprve taky koukala jak tele na novy vrata. na netu je urcite hromada vzorovych zadani i se spravnyma odpovedma a kdyz jich par projdes tak najednou uz to bude lepsi a lepsi.

verun24
autor
12. únor 2017

@tulikiss díky za útěchu no snad to postačí😀 jsem hrozné kopyto😂