Dotaz na zkušené chovatele psů
Ahoj, dotaz - mamka (už starší ročník) si pořídila psa. Psy už měla, ale teď kvůli velikosti a váze zvolila poprvé yorkshira. Jsou mu aktuálně 2 roky, a i když je malý, je absolutně nevychovaný/nevychovatelný? To právě řešíme... Nezvládá vykonávat potřebu venku, příšerně na každého za dveřmi (barák) štěká (klidně I ve 2 v noci) a ještě jeho šílený zlozvyk je, že cokoli spadne na zem, ihned sežere/rozkouše. Má už v břiše snad všechno.
Můj dotaz je - setkal jste se někdo s něčím podobným? Je to blbá povaha? Přijde mi, že mamka se ho snažila vychovávat,ale bylo to nad její síly...
Co doporučit teď? Jsme už z něj všichni na prášky 🙈
Moc díky!
@martulka88 od stenete🙈. Ze začátku to i vypadalo dobře,jako bylo to náročnější,ale pokroky byly, ale nechá mu plenu na curani na doma a asi to byla chyba... ji jako neva,když by se vycural občas na plenu (ona tak měla naučené předchozí psy), ale on to asi nechápe 😅🙈
Každ3ho psa vychováš, ale musíš vědět jak, jelikož každý potřebuje jinou péči. Mám vystudovanou kynologii. Každopádně doporučuji vyhledat v okolí "cvičitele psů", co přijde i domů. A pak je důležité být důsledný.
Je nevychovaný a asi se nudí, má zlozvyky, najdi cvičák, tam ti pomůžou.
@martulka88 díky, ono je toho dneska právě hodně a taky to stojí nemalé finance, takže jsem chtěla zjistit, jakou jít cestou
@alianan s tou nudou to je dobrá myšlenka, a na cvičáku pomůžou i s těmi zlozvyky? Já jsem v tomhle laik a pod cvičákem si predstavuju, že tam chodí větší plemena učit se "sedni, lehni..." a socializaci. Ale zkusim
No bohuzel toto ma na svedomi panicka, nedusledna vychova. Nejlepsi je zacit se vsim hned od stenatka, neco si precist, nastudovat, pripadne chodit na cvicaky……………. Ted ve dvou letech uz je to hotovy pes, dospely jedinec. To uz pujde velmi tezko, ale neni to bemozne, jen to bude stat hodne casu a penez. Najdete si vhodneho trenera co vam pomuze a zacnete chodit na cvicak. Pejska socializovat atd. Ano samozrejme cast vseho je i povaha pejska - vybrali jste si teriera, ktery ma urcite povahove rysy …
Ano, bude to něco stát, ale defakto každý pes jde vychovat. Ale je to o důslednosti a věnování se pejskovi. Teď jde o to, aby i panička chtěla změnu a musí investovat čas a ty peníze. Každý pes je jiný a každý potřebuje jinou výchovu. A znám yorky, co jsou zlatíčka a naopak takové, jaké popisuješ. Najděte trenéra u vás a začněte s individuálním cvičením.
Doporucuji videa od "stafordi a spol" na fb.Vetsina veci z jejich pristupu je aplikovatelna na vsechny psy. Nebo jeste lepe fb skupinu: stafordi a spol -skupina pro vsechny psy. Tam pejskari poradi. Bude to chtit ale hlavne duslednost a trpelivost.
Jasně, že cvičák pomůže. Cvičák už dávno není o přípravě pracovního psa na zkoušky. Panička to zanedbala od začátku, ale není nic ztracené, i hodně starý pes se nechá vychovat a ten váš je ještě mladík, to půjde, ale chce to fakt začít od začátku základní poslušností. Sedni a lehni má něco do sebe, ten pes pochopí, že panička ví co dělat, dá mu to jistotu a oporu v paničce a pak půjdou i odbourat zlozvyky.
Já bych fakt začala od začátku a začala bych na pamlsek nebo hračku učit základní povely, cvičák je fajn k tomu, že ty povely se naučí i cizím prostředí. A psi se na cvičáku utahají, to také není k zahození.
Já když si brala jednu z fen, tak byla sice s PP, ale z vyhlášené množky (to je dlouhá historie, prostě chyba), osmiměsíční štěně, prý vrácené, evidentně týrané, plné jizev a vychrtlé....
Měla separační úzkost, vysela hlavně na mě. Když jsem na hodinu odjela na nákup, proskočila skleněnou výplní dveří a zoufale mě hledala po vsi. Hodně bázlivá.
A nakonec je zní příjemný pes, separačku už nemá takovou, bázlivá je pořád, ale už ví, co má dělat a nemám strach, že někoho pokouše. Pomohla důslednost, cvičák a samozřejmě mnoho lásky.
To půjde uvidíš, ale základem všeho je poslušnost a zaměstnání psa. Je to teriér, to není líný gaučák.
Ahojky, pro začátek zkoukněte toto video https://www.ceskatelevize.cz/porady/11535735801... tam je hezky popsáno, proč podložky na doma ne 🙂 Prostě potřeba se dělá venku, venčení je od slova venčit, on to nechápe, že čůrat může, ale kadit ne 😉 A jinak jak radí holky výš, "cvičák" je dnes už skoro i na každé vsi. Třeba se tam jen jít poradit a být důsledný. Držím palce, ale to půjde 🙂
nedůsledná a měkká výchova tvojí mamky ... pes je rozcapenej a nudí se ... podle mě se s tím dá pracovat, ale bude to chtít trpělivost a hlavně důslednost ... určitě to bude náročné jak časově, finančně (cvičák) tak i psychicky. Otázka je, jak hodně tyto zlozvyky vadí tvojí mamce a jak hodně to chce řešit. Bude to běh na dlouhou trať a myslím, že to bude i náročné pro psa, protože najednou nebude vědět co se děje, a proč najednou nemůže dělat to co do teď dělal a vadí to.
Mám v bytě 3 psy (border collie, 5 let, 4 roky a 6 měsíců) a je pro mě absolutně nepředstavitelné, aby mi dospělý, zdravý pes vykonával doma potřebu. Tohle osobně by pro mě byl ten největší problém.
Začala bych tím, že bych odstranila podložku a chodila se psem častěji ven a pokaždé když venku vykoná potřebu tak hodně chválit a dát pamlsek (v podstatě jako když to učíš štěně). Tím, že pes bude hodit častěji ven, bude mít více zábavy a bude to pro něj zajímavější a částečně ho to zabaví.
Určitě ohledně toho štěkání a žraní všeho zkuste cvičák, dokáží také hodně poradit.
Moc děkuji za rady, víceméně se opakují (a to je dobře). Ono je to složitější, třeba ty podložky nám u dvou předchozích psů fungovaly a měli to nastavené tak, že když mamka ještě chodila do práce (dělala 12), tak prostě v největší nouzi pes šel a vyčůral se tam. Když byla doma a chodila s ním ven, neměl tu potřebu. Mamku navíc trošku nečekaně před pár měsíci chromily problémy s koleny, 14 dní se ani nehla z bytu (dřív byla dost aktivni), takže byla vděčná, že nemusí běhat pětkrát denně se psem (schody v domě). Takže nejde ani tak o to, že by mamka nebyla důsledná, ale už je to asi taky trošku nad její síly. Každopádně asi je to i tou povahou (nudí se) a zároveň kombinací, když mamka ještě mohla a chodila s ním na dlouhé každodenní procházky, bylo to opravdu lepší. Jednu dobu doma temer necural... Zkusíme s tím něco udělat, mamka to určitě aspoň částečně změnit chce, spíš uvidíme, čeho jsme schopni.
@prochi díky, mamka tohle hodně sledovala,tak posílám🙂
No on si dovoluje co mu je dovoleno. Jako já občas naší fenku sjedu- i na ni zavrčím, hned se zklidní. Prostě jsme smečka a já jsem alfa, ne ona.
Nám čůrala za roh obýváku, kde jsme na ni z gauče neviděli. Přinesli jsme zrcadlo a nastavili ho tak, aby na ní bylo vidět i za ten roh 😁 Když si čapla že se vycíká, začli jsme bouchat vařečkou do hrnce. Hele takový to byl kravál, že jí fakt odradil. Použili jsme to asi 5x a bylo..
Chce to ale ji sledovat a nespouštět z očí ( nenápadně)!! A prostě být chytřejší než ona.
Čurá li venku tak chválit chválit a chválit.
Je-li přistižen že čůrá doma, tak okamžitě zareagovat - mračit se a říct rázně fuj. Časem to i debílkovi dojde...
Taky to chce sledovat její jazyk a řeč. Časem třeba bude dávat najevo, že chce ven. Naše dělá kolečka u dveří.
Pokud něco spadne na zem, chce to počítat s tím, že je nutno si ji pohlídat a rychle a rázně zakročit. Žádné že za půl minuty...Já teda ji klidně rafla a pokud neposlechla povel dej, popadla jsem ji a z tlamy jí to prostě vypáčila, aby pochopila, že nebude po jejím a že jí to prostě nevyjde 🙂 Nemusíte být na*raní, zlí, křičet, nic. Prostě v klidu jí vzít a z pusy jí to vyndat.
Achjo, zakladatelko prosím tě, hlav ně na psa nevrčte a nehrajte si na alfu, jeďte pozitivku odměňujte dobré chování a špatné ignorujte.
Mě by zajímalo, jestli jestli by vrčící alfa hrdinové vrčeli i velké psy jako jsou třeba dogy nebo na samostatné pastevce.
Psi se vychovávají bez agrese, protože agrese plodí další agresi. Vrčení je varování před utokem, vlastně tak psovi vyhrožuješ, že se ho chystáš zabít. Buď se tě ten pes natolik bojí, že ustoupí a třeba časem strachy může kousnout nebo naopak pes také pujde do utoku a minimálně zavrčí.
Vykašli na vrčení a třeba kousání do levého ucha, to je hloupost. Odměňuj správné chování, najdi něco, co pes zbožňuje, pamlsek, hračku některému psu stačí jen obří radost majitele. A odměňuj do zblbnutí každou kravinu, postupem času odměny odbourávej a odměňuj jen občas.
Jo a základ je aby pes znal a poslouchal své jméno, na své jméno musí vždy reagovat, je to upozornění, že bude nějaký povel nebo, že ho páníček z nějakého důvodu oslovuje. Tím bych začala, řeknu jméno, pes se otočím, odměním.
Většina psů totiž na jméno vůbec nereaguje a je to základní chyby, pak se nehnete z místa a těžko učíte další povely.
@alianan i špatné se musí korigovat a dát najevo, že tohle fakt NE! někkdy stačí intonace hlasu, jindy je potřeba psu fyzicky zabránit, aby dál nedělal to co nemá... ale vždy v tom okamžiku nesprávného jednání, zpětně nemá cenu se psem řešit loužičky nebo rozkousané věci. Tomu je potřeba spíš předcházet.
@konidana Jo, tak jsem to myslela, špatně jsme napsala. Jenže většina lidí neumí řešit věci hned, psa "sprdnou" když přijde na milionté zavolání nebo se po půl hodně vrátí zaběhnutý z procházky. Vlatně ho nevědomky sprdnou za to, že něco udělal správně.
Dle mého je pozdě psa nějak trestat za to, že zrovna něco hryže, je potřeba ho hlídat aby to vůbec nebral do tlamy, jakmile přijde k věci a projevuje zájem, říct jasné ne a věc sebrat.
Ale žádné násilí.
Já bych nezavrhovala ani ty podložky, proč ne, ale pes musí vědět, že se potřeba vykonává jen na ně.
Znám pár čivav, co chodí na kočičí záchod, jako proč ne, ale musí se to naučit stejně jako se učí vykonávat potřebu venku.
Mě kdysi fena na procházce žrala hnusy, kdejaké h.vno sežvejkala. NA cvičáku poradili vyměnit hnus za něco lákavějšího. Naučila jsem jí akorát to, že hnusy cíleně vyhledávala, nosila mi je a chtěla odměnu.😅
Tudy také cesta nevede. Chce to zamyslet se co vlastně odměňuji a co tím u psa docílím, někdy je to celkem oříšek.
@konidana jako mamka ho zase úplně neignoruje, včera jsem třeba byla svědkem, že mi jenom šla otevřít ke dveřím a on přesně věděl, že se minutu nebude dívat a hned se jí vyčůral v obýváku (prostě naschvál). Tak mu hned vynadala, chvilku chodil se staženým ocasem, ale přijde nám, že mu je to úplně šumák a udělá to prostě zas.
@alianan to on zase na jméno slyší, pár povelů umí velmi dobře (třeba přivolání), i venku a mezi psy to zvládá hezky. Mamka se fakt snaží, co asi může, jenom když se prostě 10x za den vyčůrá v nestřeženém okamžiku, tak ani ho vlastně pořádně za to nemůže potrestat a dát mu najevo, že tohle ne. Nedávno mi líčila, že jí chodil třeba v noci čůrat do kuchyně, tak tam začala zavírat dveře, a tuhle nemohla spát a šla se dvakrát napít, a než si napustila vodu, hned tam udělal dvakrát Louži. Navíc ji v noci budí šíleným štěkáním, mamka se vždycky strašně lekne, nemůže pak spát, takže chudák to potom dospává přes den, jak je z něj unavená. Ale určitě plánujeme zkusit ten cvičák, jen co bude trošku tepleji. Mamka má prostě momentálně omezené fyzické síly, tak asi musíme postupně...
@alianan v zásadě souhlasím. On je ale fakt příšerná povaha- doma si .yslím, že prostě čůrá naschvál a vždy, když to mamka nevidí. A dělá to hodněkrát a opakovaně, když ho náhodou mamka přistihne a vynadá mu, stejně to za hodinu udělá znovu – prostě bez efektu.
Občas si myslím, že mamka je takový ten typ, co má 1000 slov (ale má prostě takovou povahu), neumí třeba zavolat jednou a trvat na tom, ale dodává k tomu ještě několik vět, ale na druhou stranu je právě zase ten typ, co ho netrestá za něco, co už si nepamatuje nebo ho netrestá špatně. Co se týče toho braní do pusy, je to fakt extrém, v životě jsem takového psa nezažila. Chodíme k mamce s malými dětmi a samozřejmě nám každou chvilku něco Spadne na zem, a on je extrémně rychlý, Sebere to do dvou vteřin a okamžitě s tím uteče do pelechu. Když byla dcera malá, neustále jí bral dudlíky, z toho jsem byla úplně vyřízená. To si skoro myslíme, jestli není nějaký jeho "Problém", protože fakt co je na zemi, je okamžitě v něm. Než se člověk stihne vůbec zvednout. Když na něj křičí, Stejně si to udělá.
Spíš je na to místo/pokoje naučený čůrat a svoje zvyky dodržuje. Já bych ho vzala, třeba i čurajícího a donesla bych ho na podložku/ven a pokud by tam ukrupnul alespoň kapku, tak bych chválila.
A ty předměty, je to původně celkem ostrý a akční lovecký pes, možná si tím kompenzuje pudy. Neloví krysy, ale čeká, co kde upadne, sám si vymýšlí zábavu.
Jaký má režim, co s ním mamka dělá. Je to mladý akčňák, potřebuje mnoho pohybu a zabavit i hlavu.
A koukám, že na pronikavé štěkání upozorňuje každý odkaz na jorky, to pujde celkem těžko odnaučit, je to vlastnost plemene a tady ještě podpořená nevýchovou.
Základem je povel "štěkni", když se naučí tento povel, tak se naučí i povel "ticho", jde to i bez toho, ale přijde mi, že naučit "štěkni" je jednoduché a pes pak i lépe a rychleji chápe opačný povel.
Ale hlásit prostě bude i v noci.
Na to žraní věcí by asi nebylo uplně špatný ho naučit odložení a při návštěvě ho poslat na místo, aby nežral věci alespoň návštěvě.
Vynadala mu za laouzicku kdy? V okamziku jdy jeste cural? To se spis ma czit rychle ven. Pokud uz je doczrano tak nadavky uz nemaji smysl. Proste to musi vychatat nez zacne (hodne) curat a hned jit ven. Nevim zda to je v jejich silach kdyz treba hur chodi
Jako buďte asi rádí že jsou mu jenom dva roky 😀 to by se ještě dalo převychovat, ale hold bude mít trošku tvrdohlavejší povahu..třeba na něj pevnou ruku jako na bulla 😀
Vychovat se da kazdy pes, neni to v psovi ale ve vychove. Doporucila bych fakt odbornika,aby ho videl, pokud to mamka evidentne nezvlada sama. Nemusi byt chyba jen v duslednosti, ale ze si proste nerozumi. Neumite mu vysvetlit ze to co dela je spatne a jak na resit tu situaci na kterou reaguje.
Nechala bych psa radeji vyšetřit na veterině, jestli za tím není i nějaký zdravotní problém. Nejspíš to bude problém výchovy, ale raději bych ho zkontrolovat nechala.
Kamoska využila cvicitele k nim domu. Sice za hodinu zaplatila dvojku, ale fakt si to chválila, ze to určitě nebyly vyhozené peníze. Tento konkrétní se vtipne jmenuje Chlup a působí na Moravě.
@kakamila12 také mi přijde reálná tato možnost, to co zakladatelka popisuje, už vypadá spíš na zdravotní či neurologický problém, než nevychovanost.
@alianan díky moc za dobre tipy! Ono je toho hodně, ale je cenné, že třeba to štěkání prostě asi fakt bude, tak aby člověk zase si nedělal iluze.
S tím místem je to super nápad, zkusím.... I když mamka když mi občas hlídá děti, tak ho asi nebude na celou dobu posílat na místo, no.
A on čůra v podstatě kdekoli 😅, jakože nemá asi pár míst... ale právě jsou dny, kdy jde jen na plenu, takže nám přijde, že to dělá jindy naschvál. Že když chce, na tu plenu chodí (odměny I za curani venku a tak dostava)
@konidana není no. Hele dělá, co může. Prostě ho chytla a vymáchala mu v tom čumák a odnesla ho na místo, kam ma čůrat. U těch předchozích psů nám to vždy fungovalo a i tady bylo vidět, že si uvědomuje, že něco udělalo blbě. On právě nečůrá nějak hodně, ale třeba jenom pár kapek a casto, tohle byla fakt minuta, ani ne, kdy mě mamka šla pustit k domovnímu telefonu a on mezitím šel udělat tu Louži. Že jako se nedalo ho vzít a jít ven. Navíc bydlí ve druhém patře bez výtahu, když s ním chce jít ven, tak jemu se nechce a Často ho musí i nahánět po bytě, Taky ho v téhle zimě obléká, takže to než by udělala a oblekla i sebe, uplyne třeba 10 minut.

A jak ho má dlouho? Od kolika jeho věku?