Dvě děti, 5 a 7, malý rodinný barák se zahradou. A rádi bychom jim pořídili domácího mazlíčka. Neshoda panuje. Děti si moc přejí psa. Že se budou starat - ale ano, asi si uvědomujeme, že to nebude na 100%. Chlap moc není pro psa. já jo.
Kočka znamená výrazně méně péče než pes. Umím si představit, že 5 a 7 leté dítě dokáže jakž-takž pečovat o kočku. Neumím si představit, že budou pečovat o psa. Nechceš raději křečka?
Prvne.. zvire neporizujete detem, ale.sobe.. tim bych zacala.. vy za to ponesete zodpovednost, vy se budete starat, vencit, zivit, resit veterinu..
Pak je potreba vedet, ze zadna dovolena bez psa (coz neni jen tak), nebo sehnat hlidani.. zadny vylet na cely den,protoze pes.. proste si uvedomit, ze to neni jen o mazleni.. rano vyvencit, odpo letis z prace zase vencit.. nakup? No pak nekdy.. taky je potreba socializovat a vychovavat.. prvni.mesice vsude nacurano, nakakano, vstavani v noci, rano jde prvni pes, ne ty.. atd atd atd..
Mate trochu nacteno, zjisteno?
Ja psa mam, nelituju.. ale moc dobre vim, ze mit stene by ted pro me.bylo strasne narocne a to mam dite jen jedno a zodpovedne, zvykle odmala na psy.. je potreba to.fakt dobre promyslet...neni to hracka na rok, ale plnohodnotny zavazek na 10-18let..
Máme kluky 9 a 6, zviřátko si moc přáli, kocoura naprosto milují, ale veškerá péče je samozřejmě na dospělých (jde i o to, že neodhadnou, co kocour chce, když za nimi přijde, neumí ho zvednout do náruče (prostě ho neunesou), kšírky prostě nezlvádnou nasadit (na spolupracující kočce!), nevnímají čas takže nějaká pravidelnost krmení... a tak.) Takže ano, pořiďte sobě zvíře, které chcete vy a se kterým se "shodnete". ... Ale... 'profit' z něj budete mít všichni, takže ho pořizujete 'dětem, aby se učili odpovědnosti', že? ... Ale fakt vyberte podle toho, o co se bude dobře starat vám. Budete se starat vy.
Starost o zvíře je v 90% na dospělých. Obzvlášť u tak malých dětí. Ty zvládnou psa max. vyvenčit.
A starost je o oboje - jak pes, tak i kočka. Výhodou kočky je, že jí nemusíš venčit. Ale i ona vyžaduje pozornost, aktivitu ..., jinak se nudí a likviduje byt. Pes je zvyklý žít ve smečce. Potřebuje mít společnost, venčit se ...
My máme doma psa - už skoro 6 let. Ano, dcery venčí, brzo ráno a večer venčí manžel. Ale koupání, česání, objednávání na veterinu, k psí "kadeřnici" (je to pudl), granulí, pamlsků ... je na mě.
Dovolené absolvuje s námi. Dneska už můžeš se psem skoro všude. V květnu jsme byli v Pavlově a i ve vinném sklípku s námi byl. V létě jede s námi do Polska k moři.
Musíte se hlavně s manželem domluvit.
Naše děti chtěli psa.Manzel chtěl psa.5 let jsem říkala ,že ne a pak jsem vyměkla...z 95% se o psa starám já....miluju ji nejvíce na světě ,ale už nikdy více....
Taky je to finančně nákladné.To třeba v dnešní době taky brát v potaz.
@l_ však jsem psala, max. zvládnout vyvenčit. A to v případě, že mají zahradu, tak půjdou s ním ven a do sáčku pak posbírají exkrementy. Dcery zpočátku venčily spolu. Ale cizí pes může přiletět i bez vlastního psa.
@zmrzlinka souhlasím, peníze jen lítají. Ročně nás stojí skoro 30tisíc. A to není nemocný. Ale neměnila bych.
Děti to dlouho bavit nebude a když ho chlap nechce, tak nepočítej s tím, že se o něj bude starat. Jakože možná změní názor, až bude pes doma, ale... Nakonec veškerá péče stejně zůstane na tobě.
No ono taky záleží jaké máte představy, co jste ochotni poskytnout. Zvíře by bylo v domě, venku nebo obojí?
Celkově je hodně málo informací.
Máme kočku, ale s hendikepem..tudíž bytová, i když máme zahradu..a musím říct, že vidím stejnou péči jak o psa..bordel, chlupy všude..já bych tedy raději psa, ale osud tomu chtěl jinak..podle mne je nejlepší kočka, ale venkovní..dáte jen nažrat a litá po venku..😁
Pak je taky třeba myslet na to,že budete chtít na dovolenou a co pak ze psem? My ho dáváme do psího hotelu.Naš pes to zvládá dobře.Ale ne každý to dá.A stojí to další peníze.
Další věc je jestli bude v baráku a vy budete v práci / ve škole a školce .... zvládne to být zavřený delší dobu?My měli fenku venku a v štěnicím věku zklikvidovala půlku zahrady.Kdyz harala tak likvidovala plot protože chtěla zdrhnout.....no po druhé bych do toho nešla 🤣
Nemuzu rict, ze vylozene psy nenavidim, ale nesmi mi pres prah ani kdyby manzel zadonil. Neskutecne me smrdi, v mym zaneprazdnenym cestovstelskym case nemam fakt zajem resit este psa. Ale je to muj nazor. A ani kdyby holky slibovaly tak uz vubec ne. Dopadlo by to tak, ze by mi skoncil na krku. Takze chlapa chapu.
U nás by psa moc chtěli, ale vím, že péče by byla na mě a já k nim zas takový vztah nemám. Máme želvy a milujeme je, pokud jedem někam na prodloužený víkend nemusíme řešit krmení. A pak máme kachny, ty se musí na noc zavírat a pouštět a teda řešit vždy někoho, aby se postaral je náročný. U psa si to nedovedu představit a ne bo si to pak zaplatit no. Takže za mě pes ne, dokud nebude dětem tak kolem 15 let.
O psa se nikdy nemuze plnohodnotne starat dite. Psa musi vychovat vudce smecky s autoritou, coz je v rodine vzdy dospely. Minimalne prvni rok to znamena peci a trening mnohokrat denne, a i pak je nutne navyky udrzovat a 1x az 2x denne procvicovat, a dite ten pes nebude respektovat. Dite je pro nej max.partak na blbnuti. Z toho duvodu jsme nikdy nemeli psa, protoze ja na nej nemam casoprostor. Dcera nejak zvladla vychovat psa sveho pritele, kdyz ji bylo 15+ (z 90% se o stene a mladeho psa starala ona) . Kocku bych do bytu taky nechtela, v domku se zahradou by to asi slo.
Na 100% budes jedina kdo se bude starat.
Zvíře nepořizujete dětem, ale sobě, veškerá péče o zvíře bude na vás. Pes vyžaduje hodně času i na výcvik, aby uměl alespoň základní povely a mohli jste jít s ním někam ven mezi lidi, potřebuje pohyb, pohybovat se jen na zahradě mu pro zdraví těla i mysli stačit nebude, tady taky hraje velkou roli plemeno, které vyberete. U psa musíte myslet i na to, že se musí venčit i v špatném počasí nebo když jste nemocní. My máme teda asistenčního psa, takže ho asi nemůžu srovnávat s jiným "domácím" psem, ten výcvik je od narození úplně jiný, ale já bych si vycvičit psa netroufla, bylo náročnější se i jen naučit toho psa povelovat a přijmout od něj správně tu pomoc, naučit se číst řeč jeho těla. Kočka je samostatnější, vydrží bez vás celý den, stačí jí bedýnka s kočkolitem a žrádlo, jinak se snáz smíří s tím, že musíte do práce nebo do školy. U psa i u kočky je třeba počítat i s péčí o srst a s veterinárními náklady. My máme ještě navíc dvě morčata. I u nich jsem jediná, kdo se stará. U nich byly zatím jen náklady na pořízení a na žrádlo samozřejmě, když je tráva, mají trávu a samozřejmě seno neustále, je to dobrý kino pozorovat morčata jak se škádlí a honí po kleci, to co vyhážou z klece se snadno zamete... Pokud chceš vést děti k péči o zvíře, začala bych něčím méně náročným, třeba to morče a děti v tomto věku už jsou dostatečně rozumné, aby zvládly morčatům dát vodu do napáječky, doplnit granule, seno. Pes, když na něj nebudete mít čas, tak bude strádat a bez výcviku z něj bude, s prominutím, magor co nezná ani svoje jméno.
@lachipie kazdy pes potrebuje vycvik a vychovu a socializaci. Nejen asistencni psi. Nejen velka plemena. I mini psici. Ale u tech na to vetsina majitelu dlabe, coz je chyba. I yorksir nebo krysarik mozou byt vychovani a nauceni poslouchat, plnit povely, prijit na zavolani (hned a odkudkoli od jakekoli cinnosti). U vetsich psu nutnost, u mensich se to bohuzel moc nevidi...
@konidana Ano, každý pes potřebuje výcvik, nikde nepíšu, že by nepotřeboval. Asisťáci jen mají výcvik úplně jiný, mají povelů daleko více, my jsme ho dostali vycvičeného, museli jsme se jen naučit mu ty povely dát a přijmout jeho pomoc. Na výchovu a výcvik bych si netroufla a to máme psa opravdu empatického a spoustu věcí dělá i bez povelu, protože už prostě ví, má v povaze pomáhat svému člověku. Já bych si netroufla sama asi ani na základní socializaci a sedni/lehni a zůstaň, proto jsme taky volili tu cestu, že výchovu a výcvik udělá organizace a oni nás to naučí co a jak se psem. Potkáváme se každé ráno s boxerem, takže ne zrovna kapesní plemeno, co začne vyvádět sotva přes silnici jen zahlédne psa, trhá se z vodítka, štěká a vrčí jak protrženej, neví ani jak se jmenuje, pán na něho řve na celé město "Ne" a psovi je to úplně fuk, protože netuší co to je.
Neporizovala bych dětem, Ty se fakt starat nebudou. Ale sobě. Ty se budeš starat. Pro děti to je super parťák. Máme teď 3mes psa, dcera 15 ho naprosto ignoruje, syn 5 nadšený a nedá bez něj krok, ale krmení, venčení, výcvik, vše je na mně.
My jsme pejskaři, ovšem to že máme psa se odvíjí od toho, že máme doma i tchánovce a v případě dovolené,( kam Komíška vzít nemůžeme, nebo spíš nechceme, například naše oblíbené termály, kde by musel být na ubytování, či ještě hůř v autě - to nepřipadá v úvahu ) , tak nám ho pohlídají. Vzhledem k jejich věku jsme se pojistili i u sousedů, že by pohlídali, pokud by se na to necítili - máme to vzájemné, také občas hlídáme jejich psa. Dítě psy miluje, ale stejně hlavní péče je na nás - on pustí na zahradu, projde se s ním (balí na něj holky, ale pssst ) přinese jídlo, ale takové ty opravdu provozní věci jsou na nás.
Mam dvě kočky. Dceři bylo 9 let, když jsem je pořídila. Jsem toho názoru, že zvířata a deti patří k sobě a lituju, ze jsem si kočky neporidila dříve, ale... byla jsem samozivitelka a moc dobre jsem si uvědomovala, že je to náklad navíc (zradlo, veterina, zajistit krmeni pri delsi dovolene) a dlouho jsem zvažovala, jestli to dám. Kočky mam jen domácí, ven nechodí. Kočka je teda i nemocna (oci) a venku být nemůže. Kocour je zase moc krásnej, blbej a nenažranej, takze ten kdyby chodil ven, tak ma tri-ctyri domovy a neprošel by dveřmi 🤣
Psa bych chtela... časem... a muj muz taky... ted budu mit druhou dceru, tak třeba až bude starsi. Kočka i pes jsou závazek. Každý trochu jinak, ale platí, že je musíš živit, zajistit aspon zakladni veterinární péči (to nemluvím o nemocech), věnovat cas výchově (I Kočka se da vychovat), mazlení a socializaci.... a je to proste péče na x-let. Podle toho co pises by ses o psa starala Ty. Nevím, možná bych začala treba morčaty. Ty hned jako křeček neumrou, můžou mít zabezpečený výběh na zahradě a daji se vymazlit.
Máme vícero zvířat a péče je hodně na nás, dobře, nejvíc na mě. Ale dcera je schopna pustit psi ven, dát in granule, dát granule kočkám, dát vodu a směs kreckovi, nakrmit z pinzety agamy, hodit zrní kačenkám a slepicím...syn zvládá jen krmit rybičky a musíme dohlížet, aby jim nedal celou pikslu 🙂 najednou. Chce jim dopřát. Rád chodí pro vajíčka, ale musím jít s ním, bojí se.
S psiskama naše děti vyrostly, viděly je odcházet věkem. Z Itálie berou jako běžnou součást života, jsou s námi pořád, člověk tu nikdy není sám. Když někam jedeme, bereme jen psa a minipsa. Ostatní pořádně nakrmíme a zůstávají doma.
My mame dve venkovni kocky (jednu jeste pred detmi), syn 8 si pral predloni zelvaka a dcera 7 rybicky... maji je. Umi je adekvatne nakrmit (jsou dny, kdy to nemusim ani pripomenout, spis ale musim), prohlednout, zda se jim dobre dari, zelvu pochovat, vyvencit... Kocky si vzal na starost manzel se mnou na stridacce, ja jen nakupuji stravu, hlidam peci o srst, odcerveni atd. Ryby a zelvu zase ja se zapojenim deti... jo nekdy i pod pohruzkou, ze umrou, kdyz na ne kaslou... Jak se tu pise, ta starost je proste na me. Rybicky mi neva, super TV a pece je fakt snadna. Zelvak je lepsi verze kocky za me 😆, ale adoptovali jsme uz sedmileteho a priste bych sla do mladete... chapu, proc ho dali pryc, ale neni to jeho chyba. Ted uz je v letnim sidle, to jsem mnohem spokojenejsi i ja 😄
Je tu velky prislib psa, ale vidim vsechna "proti", jak se tu pise... deti vi, ze ted to nejde, zejmena nase starsi kocka uz by to nedala a nevratila se domu (horko tezko snasi nasi druhou kocku), zbyva ji ale tak rok ci dva, snad jsme ji zivot prodlouzili tim, ze na zimu byla poprve jen doma 😔 To bude pro nasi rodinu velka ztrata.
Jako uprimne, ted mam zrovna obdobi, kdy bych byla radsi bez zvirat... nebo kdyby mel den vic hodin...
Co papoušek? My máme andulku, kluka, je ochočený, sedí nám na rameni, dokážou se i naučit mluvit (více samečci), náš krásně už umí říkat své jméno...
My že stejných důvodu máme dvě kočky. Když malá začala o dalším zvířátku, šli jsme s ní do útulku vybrat kotě. Kocoura máme, co se narodila, ale je to úplně nemazlivý typ. Chodí jen za mnou si lehnout, jinak je jen venku a rád spí doma v pelíšku u kamen☺️ když přijde návštěva, ani se neukáže. Tak jsme pořídili kočičku s ta je pravý opak. Mazlivá, hravá, tulivá.. ale hrozný mňoukal, dvě kočky nás tedy stojí okolo 2000 Kč měsíčně, první tři měsíce trávila doma a teď už taky běhá venku. Na psa bychom neměli čas. Byl by to chudák. Tak možná za 10 let, až bude dcera velká a mně se bude chtít v noci vstávat, ráno venčit a přes den se o někoho starat, protože malá už mě nebude tak potřebovat 🤣🫣jinak útulky jsou plné koťátek..
to zalezi na vasich preferencich, shode a zivotnim stylu 🙂
Ja jsem kocici. Jednak - je mam rada 😅 To je samozrejme ten nejvetsi duvod. Ale dalsi - zijeme hodne aktivnim zivotnim stylem, deti prijdou ze skoly domu jen hodit tasky a bezi na krouzky ci za kamarady, ja s nima objizdim krouzky - realne se doma zaciname schazet az po 6 hod. vecer, v lete jeste pozdeji. K tomu radi o vikendech mizime uplne do pryc. Kocka ma svoje dvirka, chodi si ven a dovnitr jak se ji libi a krmeni neni problem aby ji dali sousedi (v nasem pripade teda babicka, ale kdyby nebyla tak proste sousedi). Kdyz vecer prijdem domu, kocka prijde taky, skoci svym oblibencum na klin, clovek si ji pohladi, pochova, kdyz si sednem na gauc k tv tak je to takove fajn, mit v kline stocene vrnici klubicko 🙂 A rano se odmavnem vsichni vcetne kocky a jdeme si po svych.
Co se psem? Byl by tu porad sam, jen rychle rychle vyvencit, vikendy a dovolene vubec nevim - kam by to slo by musel s nami, ale to je pekne slozite a jinak snad psi hotel?
Na druhou stranu muj sen je mala farma / usedlost, kde bychom meli hodne zvirat a tam se zmeni vsechno, uz nikam nebudeme jezdit a budeme mit ke kocce a dalsimu zvirectvu i psa
Pisu to samozrejme z pohledu kociciho cloveka 🙂