icon

Duchařské příběhy. Máte některá nevysvětlitelný zážitek?

24. srp 2020

V jedné diskuzi se zmínili minulé životy, a mě napadlo, založit diskuzi na téma duchové a jiné nadpřirozené jevy. Máte některá nějaký nevysvětlitelný zážitek?

rosalline
1. zář 2020

@bonavoxa myslím, že to tu bylo vždycky ... věštírny ve starém Řecku, egyptské nebo tibetské knihy mrtvých nebo i za Rudolfa II, za I. republiky ve velkém atd. Snad jen s tím rozdílem, že to brali více méně jako fakt, ale my se v tom snažíme hledat racionální vysvětlení....

bonavoxa
1. zář 2020

@odula Jinak pri spiritismu, vedomem vyvolavani, je vzdy vyvolan Zly duch. I kdyby mel podobu jakkoli pozitivni. Nemaji se ani vyhledavat takove porady v TV, ani hrane horory. Nejit tomu naproti ani v nejmensim. Ochrana mimo modlitbu, zpoved, eucharistii, jsou treba posvecene predmety. ,,Zazracna medaile Panny Marie, škapulíř, svecena voda, kříž, posvecena svice. Zadne kartarky a sarlatani.

koordinatorka_odboje
1. zář 2020

@alla007 tak potri prahy soli. A az bude chodi t trikralova sbirka, nech si na vchod.dvere napsat to K+M+B

bonavoxa
1. zář 2020

@rosalline Spíš mi přijde, že se taky snažili o tu racionalizaci. Například věřili ve vodníky, bosorky apod. Pravda je jedine z Boha a ten se vymyká veškeré lidské racionalizaci. Pak už nastupuje víra. Zlý duch je mistr lži a klamu. Za první republiky frčel okultismus a svobodné zednářství. Například Lída Baarová nebo Roul Schránil. Ale zrovna Baarová se d toho později prý velmi distancovala.

odula
1. zář 2020

@bonavoxa Vodnik mi jako racionalizace moc neprijde. Personalizace prirodnich sil je projev mytickyho mysleni. Jestli je neco racionalizace, pak je to prave krestanství, ktery prirodu odmytizovava. Jestli je neco racionalni, "logos", smysl, rozum, tak je to prave Buh. Vira neni temna, naopak. Prave proto se stavi proti magii a snaze cloveka ovlivnovat "svymi silami" prirodu, duchy, atd. A tehdy vstupuje zlej, kterej tuhle snahu cloveka "ovladat" svet vyuziva proti nemu.

lenatko91
1. zář 2020

Přidám ještě něco.. před 8 lety se zabil můj kamarád. Když jsem se to dozvěděla, vzala jsem si řetízek, který jsem s nim měla spojený a šla jsem si zapálit. Měla jsem pocit, že je tam se mnou a ten řetízek se mi v ruce rozpadl. Pak se mi o tom kamarádovi denně zdávalo až do doby než jsem se dala dohromady s manželem. Myslím, že na mě dával pozor.
Jindy se mi zdálo o nějaké mrtvé hraběnce, která seděla u babičky v křesle a natahovala ke mě ruku ať jdu s ní. Nešla jsem.
A poslední dobou se mi zdává, že mi chce nějaký duch ublížit, jakoby mě vyhodí z postele do vzduchu. Vždycky se na sílu vzbudim a modlím se otčenáš, pak už je klid.. A to máme novostavbu a nechali jsme ji vysvětit..

bonavoxa
1. zář 2020

@odula Mas pravdu. Vodnik bude spis snaha o personalizaci. On vubec ten zly duch je cely do sveta...a to o v detailech, ktere nam dnes prijdou normalni. Nemuze rict, ze Buh neni. Nemuze se nepoklonit. V dnesnim evangeliu je ze vi, ze Kristus je Bozi Svaty. Dokonce vi, ze nezvítězí. Ale on chce co nejvic duší zmást...doslova pospinit a pokalet...Protoze ten fakt nemuze zmenit.

amazonkajanik
1. zář 2020

@odula až na pár detailů s tebou souhlasím. Jen mám teď nějak prázdno v hlavě na to,abych doplnila i svůj názor....chtělo by se psát, ale nemohu najít ta správná slova,tak to raději nechám být 😊

autor
1. zář 2020

Přidám sem zkušenost, jakou sílu může mít myšlenka. Asi víte, že proklínat by se nemělo. Ale já mám bohužel takovou schopnost, že i když neproklínám, tak když mám na někoho oprávněný vztek, něco se mu stane.
Když jsem měla přítele který mě týral, jednoho dne měl zas svůj den. Najednou jsem měla v hlavě nepopsatelný tlak, a pomyslela jsem si,že by se mu to mělo vrátit. Odjel pryč, měl se vrátit za dvě hodiny. Jenže ani za dvě, ani za tři hodiny nikde. Až pozdě večer přišel domů, celý pomlácený. Prý když se vracel domů na kole, srazilo ho auto.
Potom můj manžel, taky občas dost uměl potrápit. Když mě naštval co to nejvíc šlo, snažila jsem se nemyslet na něco špatného, protože vím, co za schopnost mám. Jenže... Když vztek byl fakt maximální, opět ten zvláštní tlak v hlavě, a věděla jsem, že je zle. A taky že jo. Jednou boural na motorce, jindy ho zas v autě naťuknul kamion. Někdy mu "jen" něco spadlo na nohu, atd. Jenže já "TO" nedokážu ovládat. Když se mu někdy něco stane, už z legrace říká, jestli mě náhodou zas něčím nenaštval. A takhle bych mohla pokračovat, ale nechci sem psát vše, co se komu stalo... 🤔

ilona87
1. zář 2020

U svagrove v rodině mají duchy... Svagrova a neter je vidí, povídají si s nimi. Prej se prochází po jejich domě. Někdy je "vyprovodi". 🙂 ma kolem toho už hodně nacteneho a zaziteho.
Teď nedávno byla neteř s partou kamarádů nekde na Slapech. Přišla za ni žena /duch a ukázala prstem na její kamarádku a řekla :"už je čas ".
Jejich známá se tomu věnuje a na dálku ji/duchovi poradila, pomohla... Hledala svou dceru a holky ji byli podobné.
Teď za ni do pokoje chodi pan a place. A o vikendu si k ní na gauc sedla malá holčička a prohlížela si ji. 🙂
Tam u nich je to jak na Václavaku 🙂

margriet
Autor odpověď smazal
margriet
1. zář 2020

@ zakladatelka: To je skoro jako z filmu Dotek Medúzy...

autor
1. zář 2020

@margriet To neznám...

mourovatakocka
2. zář 2020

@ilona87 Tak ti nevím, ale kdyby mi nějaký duch řekl, že už je čas, asi bych se po@ a sepisovala závěť 😬

amazonkajanik
2. zář 2020

@margriet hodně starý a děsivý film 👍

amazonkajanik
2. zář 2020

Pro zakladatelku : škoda,že je u tebe síla myšlenky spíš destruktivního rázu, ale ono paradoxně máme ve vzteku víc síly. Si vem, myslet na to,že chceš někomu pomoci a ona by se ta pomoc našla (výhra v loterii, nový lék, nový partner,...)
já si jako dítě (a i dnes) přála mít schopnost dokázat najít lidi. Když někdo unesl dítě,nebo se ztratilo,tak jsem se modlila,aby ho našli živé a zdravé. Teď by se mě hodilo vidět ve snu výherní čísla do loterie 😂

anakolut
2. zář 2020

Přenášela jsem první dceru a měla jsem jít na vyvolání. Dva dny před termínem porodu se mi zdálo o mrtvé babičce, která byla obklopena zářivým zlatym světlem a vznášela se ve vzduchu. Řekla mi, že už brzy přijde. Hrozně jsem se bála, že umřu při porodu, že mě zve k sobě. Den po tomhle snu mi praskla voda a den v termínu vyvolání se dcera narodila. Takže věřím, že mi babička přišla říct, že dcera už jde ke mně.

margriet
2. zář 2020

@ zakladatelka: Ve zkratce je to příběh o muži, který sílou myšlenky (nenávist, zlost) dokázal přivolat nějakou katastrofu, ať už se to týkalo jedince nebo nějaké větší části společnosti.

purplerain
2. zář 2020

@bonavoxa nemyslím, že by zrovna jóga, kraniosakralni terapie a homeopatie otevírali brány zlým silám. Věřím, že motlitba jako taková může leckdy pomoci, protože v podstatě přitahuje to, co si přejeme. Brány může podle mě otvírat cílená soustředěna myšlenka (např. Vyvolávání duchů, kletba). Ale v co nevěřím vůbec, je církev (jakakoli). Nevěřím, že když mě někdo pocaka vodou, nad kterou pronesl několik předepsaných slov, tak že budu "nezávadná", totéž různé odpustky apod. Chci říct, že věřím v Boha, budu-li to tak nazývat. Věřím v sílu, která je tak dokonalá, vymyká se zcela našemu chápání a která drží svět (námi vnímaný i nevnimany) v dokonalé rovnováze. Věřím, že existuje zlo. Protože bez zla není dobro. A věřím, že všechna náboženství jsou založena na nějakém prapůvodním stejném principu. A časem institucemi zneužita k posilování vlivu nad lidmi.

bonavoxa
2. zář 2020

@purplerain O to prave jde. Joga je jen cviceni, tamto jen lecba,....ale hlavne je to bila magie. Prestoupeni hned prvniho prikazani. A co je modlitba nez...mimo jine...cilena myslenka. Ze modlitba je vzdy vyslysena, kdyz je pozitivni...Buh neni automat. On je to dobro. A Jeho vule...ne ta lidska. Kletba je velke zlo...a to si pak necha vsechno zaplatit...to neni jen tak myslenka. Bez nasledku. Cirkev je presne tak nedokonala, jak ji ateiste vidi, ale presne na takovych nedokonalych kamenech to Kristus chtel. On tak obecne vola celniky a hrisniky, nevestky, sirotky a vdovy. A svecena voda, tu posvěti svecena osoba a a presnou modlitbou. Ale chapu, kdyz nekdo rikal, jak by videl Krista bez viry a duchovniho zraku...tak je to vlastne jen mrtvy typek. Na krizi.

amazonkajanik
2. zář 2020

@purplerain přesně tak!👏
Proč církev popírá Tomášovo evangelium o kterém se tvrdí,že to jsou přímá slova Ježíše?! Jelikož by padla jejich moc! Ježíš nechtěl chrámy k uctívání Boha,my sami jsme tím chrámem!

amazonkajanik
2. zář 2020

@bonavoxa myslíš to dobře,ale jsi drobet mimo,sorry...
Je zvláštní,že na toto téma jsem schopná mluvit hodiny,ale nyní nemohu napsat nic kloudného. Oponovat ani přiklánět se názorově. Jako by mi něco bránilo. Asi jako kdyby mělo být dost slov,teď je čas na činy ...

elencze
2. zář 2020

@bonavoxa asi takhle, jsem věřící člověk, katolička, i když nejsem momentálně praktikující. Nechci ti nijak oponovat a asi trochu chápu, jak to myslíš, ale uchyluješ se k extrémům, jako američtí kazatelé pálící Harryho Pottera. I podle mě dnes spousta lidí hledajících duchovno, sklouzne k různým šílenostem, ale u všeho záleží, jak s tím zacházíš a co si chceš do života pustit, i když možná podvědomě. Třeba tvé argumentování očistcem. No dobře, kecala jsem, budu trochu oponovat. Vem si, že očistec je až věc z 13. století. V Bibli o něm nic nenajdeš. Stejně tak posvěcené předměty, škapulíře, to je něco, s čím i sama církev dlouho bojovala, opět se to velice vzdaluje od původní myšlenky, má to blízko k magii. A především se příspěvky dost vzdálily od původního smyslu diskuze. Ta se týká paranormálních zážitků, pokud nějaký máš, rády si ho přečteme, ale asi nechceme úplně poslouchat, jak jsme hloupé a pouštíme si čtením tady toho zlo do života. Na diskuzi bylo fajn hlavně to, že na rozdíl od jiných na koníku se tu zatím účastnice nehádaly, a tohle sem začíná vnášet opět konflikt. A ano, sypu si popel na hlavu, na tom konfliktu se bude podílet i můj příspěvek.

amazonkajanik
2. zář 2020

@elencze 👏👏👏

purplerain
2. zář 2020

@bonavoxa já třeba i věřím, že Kristus byl asi fakt výjimečný týpek. Ale ne, církvi žádné nevěřím. Církev je už jenom instituce řízená lidmi. A to pro mě nemá s Bohem v mém pojetí nic společného.

purplerain
2. zář 2020

@amazonkajanik také věřím, že my sami jsme božím chrámem (když už tedy mám použít tahle slova). Proto i věřím, že se občas dokážeme "napojit" na mnohem jemnější varianty světa a to jsou potom ty naše ducharske příběhy. Naše duše tam vidí a ví. Bohužel je limitovaná tělem a balastem tohoto světa. Ale po smrti je zase v tom světě bez limitů. Proto říkám, že život je jen cesta domů. Ale dost filozofie. Je to jen moje pojetí, žádná všeobecná pravda, je to od tématu a bylo by to na dlouho. Tímto se omlouvám ostatním za pleveleni diskuze.

purplerain
2. zář 2020

Ještě něco přidám: ve snu naši rodinu navštívila tehdy již mrtvá babička. V tom snu všichni věděli, že je mrtvá, i ona řekla, že se na nás přišla jen podívat. Obklopila ji rodina, sousedé, všichni si s ní chtěli povídat a já se k ní vůbec nemohla dostat. Potom babička řekla, že už musí jít. A já rychle zavolala, že teď, když je mrtvá, tak přece musí vědět, jestli je nějaký Bůh. Ona se na mě podívala a řekla, že mi to jednou přijde povědět. A odešla. A já vím, že až přijde, tak se to opravdu dozvím. Ale už to nepovím nikomu dalšímu na tomto světě.

bonavoxa
3. zář 2020

@elencze Nikdo nerekl, ze jste hloupe. To me teda zarazilo. Ale kdyz myslis, ze nekoho tim, co jsem psala, presvedcuju. Ze to nekoho popuzuje, to ocekavam. Jen varuju, duchovni svet neni zvedava diskuze na koniku, kde se z toho udela senzace...a padne tu jeste spousta rad na ruzne carodejnice a zarikavace. Ano at je ano, ne, at je ne. Nehadat se, jaka utopie. Kdyz existuji lide s ruznymi zkusenostmi a nazorem. Ale za tu sebereflexi ti dekuji. Mam sve zkusenosti, a take funguje presne to, co jsem psala. Verici, ale nepraktilujizici, to je takove nijaké...sama jsem mela takove obdobi...a vedlo v podstate k nicemu...Ale chapu, ze si to zazije kazdy...Naopak. Presne ji potrebuji. Jeji nedokonalé, ale ochotne bojovniky, jeji svatosti. Nejvetsi znalci Bible jsou vis kdo? Farizeove. A neprijde mi, ze by tim Jezise ohromili...spis se ho neuměle snazili drazdit. A do nebeskeho kralovstvi vas predchazi celnici a nevestky...Uzij si lajky, dnes je to takova vec, po cem svet touzi. Ale svetskost je v protikladu s duchovnem. Největší zbran je ruzenec. Co jsem chtela napsat, jsem napsala, zakze si klidne ve svobode muzete pokračovat v zabave.

katkas75
3. zář 2020

@bonavoxa Ahoj, na úvod bych ti chtěla říct, že zcela chápu, co říkáš a proč. Byla jsem stejná... Obrácený nadšený křesťan, od malá sice tradičně vedená, ale až v dospělosti jsem "pochopila" tu podstatu. Důkladně jsem si sama studovala Bibli, náboženství, denně v kostele, xy modliteb za osvobození, růžence, noveny, rozjetý nástup do kláštera. Totální nasazení a všude jsem hlásala ultimátní pravdu!😊 Jak se za to dnes stydím... Pak vlivem různých okolností jsem se na náboženství, církev musela podívat kriticky. Vědecky. Historicky. Bylo to nesmírně těžké, protože jsem přesně jak ty papouskovala věty církevních teologů a kněží. Promiň, ale je to papouškování. Všichni zapálení tak mluví, jak přes kopírák. Musela jsem uznat, že církevní učení a pravidla vznikala velice prapodivně. Politika, prospěchářství.. a vlastně v mnohém odporuje slovům Ježíše v Bibli. (Vznik Bible je také kapitola sama pro sebe... Proč je tam to, co tam je, věty, co se přidaly kdy a proč.) Několik let hledání...
Neříkám, že Bůh není. Nebo že je takový či makový. Ale už jsem velice opatrná tvrdit, že něco je skutečná pravda. To totiž podle mě nemůže dokázat nikdo. Něco vede k dobrému, něco ke zlému. Lidé a náboženství či filozoficke směry to nazývají různě. Ale církev je firma...
Mě moje zkušenost hledání a nalezení přivedla hlavně k pokoře - nikoho nepoucovat, že JA VÍM!😁
Promiňte sa spam v diskuzi. Byla zajímavá. Kolik lidí má zkušenost s "něčím".
Tebe jsem nechtěla pokárat nebo tak. Jen sdělit zkušenost.
Mějte se.

koordinatorka_odboje
3. zář 2020

Patent na pravdu je zrovna to, co si cirkve dost casto uzurpuji a nepripousti dialog. A kdyz se do toho prida jeste moc ve state, tak mame krasnou totalitu - viz islamske zeme.

Strana