icon

Hlídání vietnamské holčičky

hana73
23. lis 2018

Zdravím všechny.Chci se zeptat na zkušenosti s hlídáním.Měla bych od prosince hlídat vietnamskou holčičku,sedm let,první třída.Sama mám doma kluka,pět let.Nevím kolik si říct peněz.Jednalo by se o hlídání od pondělí do pátku.Ráno vypravit do školy a kolem čtvrté vyzvednout z družiny.Pak hlavně učení,holčička neumí česky.Paní bude platit školní obědy,mě nabídla 9000,- za měsíc.

Strana
z4
ai30
24. lis 2018

@klea81 Ona ale neni pestoun, ta holcicka ma rodice, kteri se o ni mohou starat, ale hledaji placenou sluzbu, ktera to castecne prevezme za ne.

popelka1984
24. lis 2018

Bydlím v malém městě, Vietnamců je tu spousta, mají tu hodně nehtových studií, kadeřnictví, obchodů atd. Lidi jim tu děti běžně hlídají už od kojenců, někteří Vietnamci ráno odvedou děti do školky a odpoledne si pro ně přijdou "hlídači" a mají je do večera nebo jim je rodiče vozí už ráno, jedna paní třeba nechodí do práce a hlídá dětí několik. Někdo za to má 5000 někdo 7000 i víc jak se dohodnou. Myslím že 9000 je přiměřená částka, pro mě ano, na zemi je nenajdu, někomu by třeba nestačilo ani 15000, to je pohled od pohledu. Rodičovská je menší a mám dítě ve dne v noci, ale je moje. Zodpovědnost za cizí dítě to je jiná věc. Víte co, můžete to zkusit třeba měsíc a uvidíte, ty peníze se hodí. Holčička se bude učit česky hlavně za vašeho běžného provozu, to se učí lépe než sedět u stolu vtloukat to do hlavy, ona se přizpůsobí vám. Jestli vám peníze přijdou malé, zkuste si říct třeba o 10-11000, ona vás bude stát sotva polovinu, budete jen platit jídlo, navíc to co byste stejně kupovala pro vás a to bez víkendu a pak nějakou tu vodu.

klea81
24. lis 2018

@ai30 ne berou 135 tis měsíčně, takže je potřeba si rozmyslet, co chci dělat a kolik z toho bude, na hlídání nikdo nezbohatne, ale kdo ho dělá s láskou může mu i 9 stačit. Takže mrčet, že 9 skoro za nic je málo, je trošku pokrytecké. Kámoška s vysokou nemá ani 20 a vstává v 5 a vrací se v 18.

klea81
24. lis 2018

@ai30 no ale že to lidi dělají i za min, to je totiž o srdci ne o penězích

popelka1984
24. lis 2018

Bude vás stát sotva třetinu jsem chtěla napsat a už to nejde opravit

ai30
24. lis 2018

@klea81 Smarjapano, proc sem hazes castky kdo kolik bere, kdyz to s tematem nema vubec nic spolecneho? Zakladatelka nechce byt pestoun, nechce ze srdce nekomu hlidat zadarmo dite. To je snad pochopitelne. Jako kdyz pestouni berou 8tis mesicne, tak proporcionalne by si teda zadna chuva nesmela rict o vic nez 10Kc na hodinu, protoze jinak je vydriduch?
Bude se se vsim vsudy pulku tydne starat o cizi dite, bude mit za nej zodpovednost, bude se mu venovat a to na ukor sveho ditete. Mela by byt za to ohodnocena tak, aby nemela pocit, ze kdyz holcicka sni dva jogurty misto jednoho, tak uz se ji to nevyplati. Proste tak, aby se v te situaci citila komfortne. Tech 9 nebo 10 tis jako cisty honorar + prispevek na vydaje mi fakt neprijde jako castka, ktera by byla extremne premrstena.

lucka662006
24. lis 2018

Řekla bych si o 15 tis. Kč. Holčičce se budeš věnovat časově i na úkor svého dítěte a nemůžeš kontrolovat, kolik toho snědla. Možná jí budeš i chtít koupit nějaký dárek nebo dražší ovoce, jít do cukrárny nebo jí někam prostě vzít, s Tvým dítětem. Musíš to dělat ráda, tahle práce Tě nesmí otravovat a vyšší částka by tomu mohla napomoci. Navíc to asi budeš danit? Řekla bych si o 15 nebo 16 tis.

hana73
autor
24. lis 2018

@sudylichozrout U nich běžná praktika,znám tady v okolí více takových rodin,ale nikdo neřekne,kolik za to dostává.Jen dnes mi jedna paní řekla,že takhle hlídá dvě malé děti vietnamců a měsíčně dostává 14 500,- Kč.

sudylichozrout
24. lis 2018

@hana73 ja tomu verim, ale prijde mi to zvracene a naprosto neeticke. Vzdyt tak male dite potrebuje mamu a tatu kazdy den. Kdybys dochazela k nim domu a byla pani na hlidani, je to neco jineho. Ale tohle je proste uplne mimo muj ramec chapani. A nikdy bych se toho neucastnila ani za zlate prase. Zadne penize by mi za to nestaly.

klea81
24. lis 2018

@hana73 také vím o jedné rodině, kde bylo vietnamské školkove dítě u manželského páru, peníze netuším, ale holčičku zbožňovali jako vlastní vnučku a dodnes se scházejí

bublisa
24. lis 2018

Nečetla jsem vše, ale jak máte vymyšleno, když jedno z dětí onemocní?

klea81
24. lis 2018

@sudylichozrout za mě lepší v cizí rodině, kde se naučí jazyk než aby sedělo v obchodě pod stolem..

ai30
24. lis 2018

@sudylichozrout Ja jsem normalne naprosto prehlidla tu pasaz, kde te obe rodiny prosi o tvuj osobni nazor na vec a amaterskou expertyzu z pohledu detske psychologie. Uplne mi unikla, jako kdyby tam snad ani nebyla.

sudylichozrout
24. lis 2018

@ai30 Boha jeho, další. Někdo sem píše dotaz, založí téma a někdo na něj odpoví. Na to, abych věděla, že děti patří k rodičům, nemusím mít žádné školy. Já fakt nevím, proč sem ty dotazy dáváte, když pak nechcete slyšet, co si o tom kdo myslí. Mimochodem nejen ode mě zaznělo, že to není etické. Když to trochu přeženu, jde o věc právně na hraně. Nebo tobě toto připadá jako řádná péče o dítě? Za peníze jej na většinu času odložit do jiné rodiny... já se nezlobím na tazatelku, i když bych na jejím místě do toho nešla, ale zlobím se na ty rodiče. Protože to je naprosto šílený přístup. Dovedeš si alespoň trochu představit, jak se to děvčátko asi bude cítit?

sudylichozrout
24. lis 2018

@klea81 Lepší v české škole a s českou paní na výpomoc U NICH doma, než v české škole a u PANÍ doma. To to nevidíte?

lucajda17
24. lis 2018

@sudylichozrout
Chapu, jak to citis a chapu k tomu i tvuj postoj, ale napisu ti,jak moje mamka hlidala korejske deti. Od korejskeho paru dostala mamka nabidku na hlidani jejich dvou deti. V te dobe bylo chlapci 3,5 a holcicce bylo 21 mesicu. Samozřejmě, ze se mamka ptala na penize, dlouho si hledala lidi u kterych by mohla uklizet+uklid velke skolce denne. Vedela, ze si takto vydela vic jak 20000 kc i po zaplaceni povinnych odvodu a tak si rekla tech 20000,mimochodem v te dobe k nim chodila uklizet 1x tydne. Souhlasili s tim, penez meli opravdu hodne, pracovali v jedne automobilce jako manazeri, vlastnili nekolik bytu, tak to pro ne nebyl problem. Domluva byla, ze bude chodit na sestou, deti oblece a vyprovodi do skolky a ve ctyri odpoledne je vyzvedne a rodice prijedou v sest. O stravu se pry starat nebude muset, snidani detem jejich matka nachysta a tak samo veceri. Avsak realita byla zcela jina. Mamka tedy prisla na sestou, trikrat do tydne rodice zaspali, snidani chystala vzdy, vcetne veceri. Rodice nikdy neprijeli v sest, bezna doba po osme hodine vecer, reklo by se, ze to neni nic hrozneho, jen kdyby sve deti nebrali do restaurace denne na vecere a deti nechodily spavat po pulnoci asi si umis predstavit ty rana, jak nesly vzbudit a jak nespolupracovali. Nutno rict, ze pokud bylo jedno z deti nemocne, byla u nich mama od rana do vecera denne, takze musela i varit. Bezne denne uklizela, prala, zehlila, proste komplet servis. Na nakupy teda nechodila. Po roce ji rekli, ze ji tolik penez uz davat nebudou a dostavala 15000 kc, rekne se, to jeste jde, ale za dalsi rok ji davali uz jen 12000 kc, takze po zaplaceni zdravotniho a socialniho ji moc nezbylo. Toto vydrzela tri roky. Deti mely vse dovolene, tim myslim vse. Pul roku mamce trvalo nez je srovnala, poroucely, mlatily ji, skubaly vlasy, kousaly. On bezne trapil svou sestru tim, ze ji rval prsty do zadku, cim vic tim lip. Rodice nic neresili. Rozhodne si myslim, ze by tem detem bylo lip, kdyby byly cely tyden u mamky. Byly by vyspane, mely by rezim a hlavne klid. Samozdrejme tam toho bylo mnohem vic, ale to by bylo fakt dlouhe vypisovani. Ovsem min jak za 15000 bych to nedelala.
Zakladatelce jen radim, pokud dite nezna, at se s nim nejdrive seznami, pozna jak je vlastne vychovavana a hlavne jestli je zvykla jist ceska jidla. Preji hodne stesti.

ai30
24. lis 2018

@sudylichozrout Boha jeho, to je klasicka diskuse s tebou. 'Ja si myslim toto a vsecko ostani je strasne spatne, poslete na ne nekdo policajty!'
Ty proste zijes v tom, ze jsi kralovna vsehomira, ktera ma na vsechno ten nejspravnejsi nazor a nedokazes za Boha pochopit, ze nekdo muze veci mit nastavene jinak.
Pro ne je proste tedka priorita to, aby se mala naucila cesky a rozhodli se, ze bude pulku tydne bydlet v ceske rodine. Bude tam mit v podstate druhy domov. Protipravni to fakt neni. 😅 Zakladatelka se pta na to, jak by to melo/mohlo byt financne ohodnocene. Vsechno ostatni si muzes doma brblat do polstare.

sudylichozrout
24. lis 2018

@lucajda17 To je teda hardcore. Nicméně výtečně potvrzuješ mou soukromou teorii o pošahanosti (čti kulturní odlišnosti) Asiatů. Jejich zaměření na výkon je neuvěřitelné, jejich několik stylů výchovy úplně mimózní pro běžného Evropana. Ale přeci šoupnout dítě jako kus něčeho, co jim momentálně překáží a čemu se nemohou věnovat, někomu cizímu, to mi prostě přijde ujetý a nelegální. Vědí vůbec, co si vybrali za rodinu? Jak mohou vědět, že je paní zakladatelka (teď prosím píšu obecně, ne konkrétně. Nenavážím se do zakladatelky) hodná, milá, že děti nebije, že je nebude dávat hodnýmu strejčkovi na hraní... o to mi jde. O to, že šoupnou malou holčičku do cizí rodiny a vůbec je nezajímá, jaká nebezpečí z toho mohou vyvstat a jak se ta malá bude cítit.

sudylichozrout
24. lis 2018

@ai30 Ne, je to klasická diskuze s někým, kdo má na věc jiný názor než TY. Nežiju v tom, že jsem královna všehomíra. Ale mám na svůj věk celkem odžito, to ne, že ne.
Fakt jako věříš tomu, že dát sedmileté dítě do cizí rodiny za prachy, není nelegální? To jsi hodně naivní. Naivnější, než jsem si myslela.
Dám ti radu. Máš-li nějaký problém s mými názory, tak je ignoruj... není nic lehčího. Můžeš si třeba též brblat do polštáře, jaká jsem trubka. Budeme si brblat spolu, každá do svého.

ai30
24. lis 2018

@sudylichozrout Muzes prosim nekde vycist to, jaky ja mam na rozhodnuti rodicu holcicky nazor? Nemuzes, zlato. Ja ho totiz nikomu netlacim horem spodem hned jak se mi zalibi tematko a nemam zrovna co delat. Odpovidala jsem na to, na co se zakladatelka ptala. Nekdy to taky zkus, je to fajn.

ai30
24. lis 2018

@sudylichozrout A prosimte, kdyz jsi ted uplne velka pravnicka, rekni mi, ktery zakon rodice porusuji tim, ze mala bude polovinu tydne bydlet u opatrovatelky. Kdyz se ti neco nelibi, tak to jeste automaticky neznamena, ze je to protizakonne.

sudylichozrout
24. lis 2018

@ai30 helejt, ja fakt nemam naladu a cas se s tebou po nocich dohadovat. A ani to delat nebudu. Myslim si o tom sve, je to z meho pohledu ze strany rodicu neeticke a je to cunarna vuci diteti. Ty si myslis neco jineho a tak je to dobre. Alespon je tu vic pohledu a nazoru.
Mam praci, musim se venovat ji. V pondeli odevzdavam zakazku. Dobrou noc.

lucajda17
24. lis 2018

@sudylichozrout
Je fakt, ze Asiati to maji nastavene nejak jinak nez my, ale treba se tak samo podivuji na tom, jak my podle nich nesmyslne travime cas. U nas jedna pani vietnamka odchovala sve dve deti v obchode, az kdyz byly trochu vetsi, tim myslim 7 a 5 let, tak je parkrat v tydnu davala na hlidani duchodkyni, kterou ale znali nekolik let, jejich deti, ale umi dobre cesky, chodily do ceske skolky.Myslim si, ze je taky velky problem, ze u holcicky toto nezacali resit mnohem drive, myslim tim tu cestinu, ale to je holt jejich vec. Treba ti korejci od mamky taky chteli, aby je mamka naucila dobre cesky aby nemely problemy ve skole. Mluvily tedy rodnym jazykem, chodily do soukrome anglicke skolky a mamka je tedy ucila cesky a kdyz uz ty deti si na vse zvykli, tak se odstehovali do rakouska, nechapu no. Proste kazdy to ma nastavene jinak.

sudylichozrout
24. lis 2018

@lucajda17 Je to podivny zpusob. Ale jim se asi fakt zdame zase mimoni my. To mas recht. My podle nich lelkujeme, oni jsou zvykli makat do umoru. Obzvlaste viditelny je tenhle stret v korejskych firmach tady. Rikal mi jeden chlapik, co delal chvili produktaka v jedne tehle firme, ze jeho predchudce dostal infarkt ve 40. Z toho tempa a stresu. Ale ono je fakt, ze kdyz se u nas podivas na asijske deti ve skole, patri vzdy k premiantum. Drou, drou a drou. I muj spoluzak Vietnamec na gymplu takovy byl.

xsenova
24. lis 2018

@hana73 pozri je úplne jedno, čo si tu myslia ostatní. Stojí ti tá práca za 9000? Spočítaj si, koľko ťa bude stáť týždenne jedlo, a vynásob to 4x. To je najvačšia položka. Pripočítaj paušal za kozmetiku, energie, pracie prášky, a somarinky 100 Kč mesačne, potom by som sa s nimi dohodla, že im na konci mesiaca dáš extra bločky za detské kútiky, akcie a predstavenia, korčuľovania atď, atď- nebudete asi stále doma nie? Určite sa dopredu dohodni čo bude keď dieťa ochorie - či už tvoje alebo ich. To je vždy najvačší problém. Ak bude jedno choré asi nebudeš môcť chodiť s druhým. Určite si od nech nechaj napísať alergie, prefoť si kartu poistenca. Všetko by som si dopredu písomne dohodla v bodoch, pretože neskôr sa veci doťahujú ťažko. Na začiatok si daj 2 mesiace skúšobnú dobu a povedz, že po nej si sadnete a dohodnete sa či v tom chcete pokračovať a píš si výdaje, spočítaj a sprav kalkuláciu ako si na tom finančne, či na tom vo finále nestrácaš, a či neprídeš o rozum. Veď svet sa nezrúti, a ak ti to nebude vyhovovať môžeš povedať že končíš. Nikto ti hlavu neodhryzne.

ivular
25. lis 2018

@mary.jane Týdenní školy a jesle jsou i dnes - minimálě v Praze. Sociálka v tom problém vidět nebude, i když ty děti lituju.

bayt
25. lis 2018

@ivular Týdenní jesle? Kde?

ivular
25. lis 2018

@bayt Školy a školky jsem chtěla napsat - v Praze jsem slyšela MŠ Stachova, MŠ Španělská. Berou prý od dvou let - ale nevím, jestli konkrétně tyto nebo jiné.

bayt
25. lis 2018

@ivular Jo to jo, o internátních školkách jsem slyšela, dávala do nich dítě jedna sestra, je samoživitelka a dělala noční. Ale o jeslích ne, myslela jsem, že je právě zakázali.

ange_de_la_morte
25. lis 2018

@klea81 : úplně mimo řeší - známá ti kecá - Kaufland platí přesčasy do minuty, a pokud nekecá tak je blbá a neumí si přesčas čipnout - to je pak ale její volba ... v Kauflandu máš 24tis.hrubého za 8-mi hodinový úvazek - jen aby nedošlo k mystifikaci ostatních

Strana
z4