icon

Jak množit hybridní slepice a zajistit vysokou snášku?

terka124
16. led 2025

Dobrý den, zkoušel někdo odchov/ množení hybridů? Tím, že prodej hybridu je velký byznys tak je čím dál těžší sehnat čistokrevné kuřice/slepice. Chtěla bych si slepičky sama množit, pokud nebudou kvokat tak přes líheň, ale pořídit slepice jednou a mít další generace s výměnou kohouta kvůli genům. Kdysi babička mívala slepice, které si odchovávala od kuřátek sama a občas vyměnila kohouta. A nikdy neměla problém, že by slepice další generace snášela vajíček nějak méně. Pokud hybrid produkuje 330vajec tak další generace 50vajec nebo jak si mám přebrat, že snášejí méně. A můžou mít při množení problém? Nemoci nebo něco? Chci přirozený chov, ale přijde mi to čím dál víc nemožné. Jiné čistokrevné plemeno než leghorn mi přijde že nejde sehnat. Nepotřebuji 300vajec ročně jen aby občas snesly.

cherie24
16. led 2025

@terka124 mám čistokrevné vlašky. Snášejí nádherně. Přes sezónu denně krásné bílé velké vejce, přes zimu mají pauzu, což je normální, slepice není stroj, potřebuje odpočívat.... Hybridní slepice v podstatě nekvoká a celkově trpí na spoustu nemocí a zejména na záněty vaječníků a vejcovodů. Vlašky každoročně na začátku léta zasednou. Loni jedna už zasloužile odvodila 3. generaci a ještě stále se těší plnému zdraví. Zvládla jak vysedět kuřátka svoje, tak přijmout 16 kuřátek z líhně (týden seděla na umělých a pak dostala postupně kuřátka, přijala všechny). Vlaška je původní české plemeno, je na výběr i z několika barevných rázů, sehnat se dají od místních chovatelů snadno. Máme plemen více, i kurníků. Za mě jsou skvělé na snášení a i co se týče zdraví jsou vlašky jednoznačně nejodolnější. Kuřátka máme každý rok, děti i já se na to vyloženě těšíme. Je to radost.

cherie24
16. led 2025

@terka124 a co se týká kohouta, vzhledem k tomu, že máme malé děti, které se kolem slepic hodně motají a běžně se mezi nimi pohybují po výběhu a hladí si slepičky, tak za mě je priorita to, že je kohout hodný. Takže pokud nestartuje na lidi a hlídá slepičky, nechávám si jednoho a kuřátka řeším násadovými vejci. Buď od místních chovatelů nebo loni jsem si nechávala posílat násadová vajíčka až ze Slovenska a předloni z Frýdku do Pardubic. Vždycky to bylo v pořádku. 🙂 Kohout má v hejnu mnoho důležitých rolí, není tam jen kvůli oplodnění.

terka124
autor
16. led 2025

@cherie24 mockrát Vám děkuji za odpověď pokusím se na vlašky zaměřit, jako původní plemeno by bylo pro mě zajímavé. A zkusím více zapátrat u místních chovatelů. Mockrát Vám děkuji. 😊

aneta15
16. led 2025

@cherie24 jako člověk a co nemá slepice ale má sousedy, kteří to mají jako koníček vidím jedinou roli kohouta - jak znepříjemnit sousedům život 😁😁😁😁 nesnáším toho malýho zmetka, kvůli kterému celá ulice od pěti nespí, protože kokrhá jak kráva 😁taková zpětná vazba pro chovatele slepic 😁😁😁

cherie24
16. led 2025

@aneta15 no takhle, původně jsme se domluvili se sousedy, že kohouta nebudeme mít kvůli rušení nočního klidu. Ale vzhledem k tomu, že sousedi mají psa velkého plemene, který běžně štěká v noci do prázdna i několik hodin v kuse a zrovna v místě, kde my máme ložnici, tak máme kohoutů několik... 🤣 Jako zlatý kohout, pes je horší. 😉

aneta15
16. led 2025

@cherie24 máme souseda, co má kohouta a vlčáka. Vlčák řve , kohout kokrhá 😁😁😁 takže vím, že o čem mluvíš. Za mě horší kohout,ten řve pravidelně . Když se poštěstí tak pes je někdy i zticha 😁

cherie24
16. led 2025

@aneta15 Život na vesnici, no. Ony i takové ovce umí solidně rozvířit sousedské vztahy. 😂 U kohoutů je to kus od kusu. Jako u psů. Už jsme taky měli kohouta, který kokrhal i v noci. Řval přes den každou chvíli a ani v noci zobák nezavřel. 😂 Pak začal startovat na děti, tak šel... Teď máme kohouty oba slušné. Zakokrhají si jen párkrát ráno a v noci vychovaně spí. 👌

alianan
17. led 2025

To je sázka do loterie, mohou snášet dobře a také mizerně, i z jedné snůšku mohou být odlišná kuřata, nevíš jaké plemeno se v ní projeví.
Za mě je to moc práce s nejistým výsledkem.
Pořídila bych nějaké plemeno, ale i tak počítej s tím, že nejvíc snáší právě hybridky.

Já měla a hodlám se teď vracet k nezdrobnělým wyandotkám. Snáška není uplně špatná, ale vyrovná to jejich výborní maso a jsou krásné. Ale j mám líheň, koupím vajíčka a budeme s dětma líhnout kuřata.

elfka21
6. dub 2025

@terka124 poradím: na FB je skupina Bazar násadových vajec. Tam kidé poptávaní a nabízejí různá plemena. Posílají i poštou. Tak hodně štěstí.