icon

Jak na jídelníček pro věčně hladového tříletého? Inspirace a tipy

journals
5. únor 2022

Ahoj, můžete mi pro inspiraci prosím popsat jídelníček vašich tříleťáků + jak často jí?
My doma neustále řešíme jídlo a už jsem z toho neskutečně unavená. Tady se spíš řeší nejedlíci, ale my máme doma přesný opak. Syn by jedl pořád, přejídá se, má tendence jídlem zahánět nudu. Každý den řešíme pláč, řev a hysterie když mu jídlo nechceme dát (musí se občas utnout, přejídá se). Váha je ok, patří spíš k těm hubenějším, má rychlé spalování - to beru, ale ty neustálé hádky kvůli jídlu jsou už fakt vyčerpávající. Já už prostě nemůžu, nedělám nic jiného než řeším jídlo, vařím, nakupuju. Nesmysly nejíme, vařím řekla bych zdravě, ovoce a zeleniny má hodně. Za den toho sní víc než já, těhotná.

Strana
z5
journals
autor
7. únor 2022

@bigbig K té naší teorii. Když u nás padla tahle první myšlenka, tak mi to přišlo jako totální blbost. Totální. Ale čím dál tím víc si o ní myslím, že na tom něco bude. Nikdo mi nikdy nepotvrdil, že by to tak mohlo být, protože v našem okolí to nikdo neřeší a takhle o tom nikdo nepřemýšlí, nemá proč. Ale já si čím dál tím víc myslím, že ta prenatální doba ho třeba mohla ovlivnit i takhle. Všimla jsem si, že je zde nově výživová poradna, možná se tam zkusím zeptat co si o tom myslí.
@felixfelicis Tak já si ani nemyslím, že tohle musí být pravidlo u všech dětí se špatně fungující placentou. Třeba je ta moje teorie úplně blbá, určitě to nemám za bernou minci, ale přemýšlíme o tom čím dál tím víc.

somalicats
7. únor 2022

@journals Hele, já Tě chápu, k těm obědům: já teda vařím taky denně, manžel si nosí oběd do práce, jím já a dvouleťačka, a nikdy u toho nestrávím víc jak 45 minut, na to není čas 😀, takže vymýšlím buď rychlá jídla, nebo jídla, která se sice vaří delší dobu, ale já u toho nemusím stát. Polívky buď rychlé zeleninové (+/- vejce), nebo vývary či luštěninové, které se vaří samy, druhé jídlo (taky moc nevařím tu českou klasiku), zeleninu nebo kompot mám při ruce - chce to si to naplánovat. Je fakt, že já nemít polévku k obědu a jíst jen druhé jídlo, tak by mi to taky nestačilo.

Já třeba vařím takto:
Drůbeží/hovězí vývar - udělám ho tolik, abych měla na 2 dny
Čočková, hrachová polévka, zeleninová s vejcem, rajská polévka... taky většinou vařím na 2 dny
Druhé jídlo - například rybí filé/losos s br.kaší, pečené kuře s rýží, kuřecí/vepřové/hovězí kostky s rýží/těstovinami/noky, šunkafleky, zapečené brambory s kotletou na smetaně, pečené králičí maso s bramborovými noky a špenátem...

Co jde, hodím do trouby (nemám zatím pomalý hrnec), co nejde, podusím, orestuju - záležitost rychlá.

Saláty - mrkvový, okurkový, rajčatový, kompoty dle toho, co zrovna mám...

Večeře - dnes třeba rybí pomazánka, vejce, jinak různé jiné pomazánky, žervé, zeleninový salát s jogurtem a vejcem (to je obzvlášť oblíbené - různé druhy zeleniny pokrájíš na kostičky, k tomu případně i kousek šunky, zamícháš bílý jogurt a k tomu vejce na tvrdo)...

jijulka
7. únor 2022

a co na to pediatr?? Existuji syndromy, poruchy, kdy chybi pocit sytosti. Trpí tim muj bratranec

bigbig
7. únor 2022

@jijulka Zase ale třeba když je problém s leptinem, ty děti fakt bývají obézní, ne?
@journals Stane se třeba, že by někdy syn řekl že už nemá hlad, že už nechce?

journals
autor
7. únor 2022

@somalicats Děkuju, jídla si troufám odhadnout vaříme podobná (mimochodem - ten pomalý hrnec moc doporučuju!). Polívky moc nedělám, to je pravda a když už - tak k večeři.
@jijulka Pediatrička se zasmála, prý kluk, co čekám 😀 pocit sytosti si myslím, že má
@bigbig To zase jo... hlavně u toho masa které on moc nechce. Jo, stává se to, ale je třeba otázkou 10min než do dobagruje. Já jsem zase upřímně raději když dojí oběd, než mu pak za chvíli dávat ovoce. Jinak se to stane, i u ovoce/zeleniny, jde si třeba hrát, za 5 min přijde, dojí to a jde si přidat, nebo už obhlíží co by si vzal v ledničce 🙂.

pavulka
7. únor 2022

@journals přemýšlím, jestli by třeba trošku nepomohlo vyměnit klasické těstoviny za ty luštěninové, ale nemám s nimi zkušenost. Bílou rýží za nějakou zdravější verzi, ale třeba už tohle všechno doma jíte. Možná přidat ke snídani do kaše ořechové máslo nebo žloutek, aby byla hutnější. Pomazánku z avokádo. Ale fakt netuším, jestli by to k něčemu bylo. Líbí se mi ten nápad s budíkem, aby věděl, kdy je čas jíst. Možná zkusit nastavit ten den od úkolu k úkolu. Teď se vstává, převleče se pyžamo, ustele se postel, jde se opláchnout do koupelny, až teď může dostat snídani. Potom se uklidí ze stolu, nějaká samostatná aktivita (klidně jen těch jeho 10 min), pak nějaká aktivita s tebou, potom zase nějaká povinnost ( třeba vyložení myčky), teď si může vzít banán. Prostě zkusit ten den naplánovat fakt minutu po minutě a udělat z toho trochu stereotyp.

veronikav31
7. únor 2022

@journals z vypsaneho mi opravdu přijde že má málo bílkovin,ty zaženou pocit hladu.chybi mi taktéž pomazánky.muzu třeba vyfotit jídelníček co vaří u dětí ve školce, některé kombinace jsou zajímavé a docela dobré.doma uvařit pudink,přidat tvaroh nebo riccotu a je svačina.pecene kuře, ryba+těstoviny.spenat,maso, brambor nebo br.knedlik.ceska kuchyně může být i zdravá,u svíčkové dát víc zeleniny,kuře,krůtí maso nebo králíka.maso upečené se zeleninou,zeleninu rozmixovat,přidat smetanu na vaření k tomu těstoviny nebo rýži.kombinovat různé varianty vaření.kdyby naše děti jedli co dáváte vy,tak chodí taky že mají hlad.

jijulka
7. únor 2022

@bigbig treba bratranec je obezni az od puberty…
@journals nevim no, moje deti - kluci - taky jedi jak kyseliny, ale tohle nepredvadeji. Starsi syn ji po 4-6 hodinach, mladsi po 2-3 - to si drzej od dob kojeni, i takový intervaly měli. Tohle co popisuješ je fakt divny, kor pokud se nacpe i pres pocit sytosti, jestli nema neurozu, psychicky problem?

journals
autor
7. únor 2022

@pavulka Luštěniny moc nedělám, ty bych asi zařadit mohla/měla. Končím polévkou z červené čočky. Dobrý nápad, luštěninové těstoviny zkusím.
Avokádovou pomazánku děláme celkem často, avokádo miluje. Ale ta snídaně neklapne. On musí jíst okamžitě po probuzení.
@veronikav31 Jasně, vyfoť, budu ráda. Pomazánky čas od času dělám - vajíčkovou, tvarohovou, avokádovou... Pudink sem tam taky dělám, s tvarohem dělám takhle nepečený dort. Zbytek co píšeš vařím, používám zeleninu, smetanu, maso + brambory jsou u nás taky normální kombinace. V tom nevidím rozdíl...?

felixfelicis
7. únor 2022

U nas je jidlo vetsinou: snidane:musli s mlikem +dalsi mliko do hrnku, skolkova svacina (chleba s pomazankou a zelenina), 11:45 skolkovy obed (polivka a hlavni), 13:30 domaci obed (bez polivky)(obedvame az po vyzvedavani, dopoledne jeste nemam chut), kus buchty po obede, svacina nejaka mensi, vecere zbytky z obeda z predchoziho dne, tesne pred spanim si vetsinou jeste vzpomenou, ze chteji housku. Ale priznam, ze nemam stoprocentni prehled, deti si po dovoleni berou i jidlo samy, na rezim v detstvi mam spatne vzpominky. Ale nestalo se nikdy, ze by se precpaly tak, ze by jim bylo blbe. Ja si spis myslim, ze se sourozencem to bude lepsi, hned ze zacatku asi ne, ale nebude uz pak tolik zavisly na tobe, abys mu vytvarela zabavu.

felixfelicis
7. únor 2022

Kdyz je ve skolce do odpoledne, odpada domaci obed a buchta, takze ma vlastne o jidlo min 🙂

pavulka
7. únor 2022

@journals ještě bych zkusila mu nedávat dojídat. Pokud něco z oběda nedojí, tak to schovej třeba na večeři. Možná potřebuje jídlo rozložit do více porcí a pokud to bude na množství pořád stejně, tak by to nemuselo vadit.
A u pediatričky bych si vyžádala rozbor krve, jestli mu nechybí nějaký vitamín nebo jestli má v normě cukr. Pokud by to odmítala, šla bych se synem jako samoplátce. Třeba to bude jen nějaká hloupost a z dlouhodobého hlediska vám to ušetří spoustu času a nervů. Držím palce, ať se to nějak vyřeší 😉.

lutu11
7. únor 2022

@journals a Když SE ho zeptas, jestli má hlad, nebo chce mlsat, co odpovi? Zmin SE o tom u pediatra, také muze mít dobre tipy jak s takovyma dětma pracovat. A na druhé straně, jí dost hlavného jídla? Nebo spíš uzobáva? Zkus napísať treba, čo jste delali dneska a co-v kolík snedl. Možná je toho nakonec málo.

veronikav31
7. únor 2022

@journals tam jde o to množství,kolik dostane masa,kolik zeleniny a přílohy.pokud dobne do masa a zeleniny sní kvanta tak je logické že mu bílkoviny chybí.ukazka jídelníčku ze školky

petrasipkova1
7. únor 2022

Přemýšlím o tom a myslím ze trochu je problém ve skladbě jídelníčku. Moje děti po jogurtu a 1 mandarince přijdou taky za 15 minut ze mají hlad. Když máme jen druhé jidlo, tak jsou v kuchyni do půl hodiny ze mají hlad. Zaměřila bych se důkladně na skladbu. Taky jestli ty jako 50 kg nemáš proste moc přísné oko na množství- navíc by mě zajímalo když se přeji, to mu nevadí ze ho bolí bříško ? Navíc teď už to muže být začarovaný kruh, raději se přeji, protože mu doma pořad kecate do toho kolik toho má sníst a kdy má dost. 🙈

journals
autor
7. únor 2022

@veronikav31 proto se snazim davat mu maso v jinych upravach - mlete v lasagnich, masove koule, sekana, trhane maso, ryby celkem zvlada jist i v celku, kureci delam spis na nudlicky. Prilohy miluje, s nimi problem nema. Problem ma spis s tim kdyz ma snist platek masa treba ve svickove. To vyzere knedliky s omeckou a maso nechce. A ja ho zase do masa uplne nutit nechci, protoze v tomhle jsem vyrustala ja a doted mam s masem problem a uplne ho nemusim

petrasipkova1
7. únor 2022

Jinak trochu se mi zdas mimo jak to komentujes, ze to má od mala, ze od mala hodně ji, nemáš nějaký trauma z jídla ? 🙈 První dcera se kojila třeba po hodine a kazde kojení trvalo i 50 minut, přibývala přes kilo měsíčně. Ale nenapadlo by mě se tím nějak zabývat.

journals
autor
7. únor 2022

@petrasipkova1 proc bych ja mela mit problem s jidlem? 😳 a ano, on to opravdu ma od miminka. Uz u kojeni byl schopny cpat se tak ze z toho zvracel. Reflux to nebyl, resila jsem to tenkrat s pediatrou a i ta mi rekla ze to je z precpavani. Ja jsem s jidlem vic nez v pohode 🤣
Množství porce posoudit dokazu 😉 ono to neni o tom, ze mu ma stacit mandarinka s jogurtem - vse jsem tu popsala uz nekolikrat. Jde o to, ze doji obed, za 10 min uz by zase tlaskal a za 10 min znovu. A znovu a znovu a znovu. A je v dusledku vlastne uplne jedno jestli jedl rohlik, jogurt, kolac nebo jablko.

journals
autor
7. únor 2022

@lutu11 on moc nemluvi, s nim je tezka domluva. Nejak odpovi ze ma treba hlad na banan, ale ne na chleba - takze chut.
Ja se prave snazim aby jedl hlavne obed a veceri, proste ta hlavni jidla. A ten obed vetsinou cely sni. Nekdy mu to trva dele - zase zalezi jak to je s tim masem.
Asi zkusim pridat nejak i ty polevky a uvidime

veronikav31
7. únor 2022

@journals jak už jsem psala,je rozdíl zda sní masa 40kg a 100g.pokud to je nula nula nic,treba v těch lasagnich,tak se nedivte že má hned hlad.kdyz to řeknu blbě,po 100g pečeného kuřete s přílohou (min.70g) a trochou zeleniny nemůže mít za 10 minut hlad.vzdy je důležitá složka maso,pokud jej nejí,tak jsou další alternativy co jsou vyzivove stejné.ale osobně bych do toho moc u malého dítěte nesla.maso samo o sobě je důležité.pres týden na mase nelpím,ale o víkendu přes to nejede vlak,buď k obědu nebo k večeři.jidlem se zabývam u sebe i dětí.ze neco nejím já, neznamená že to nemusí chutnat dětem

journals
autor
7. únor 2022

@veronikav31 jenze ja to do nej pod tlakem rvat nebudu. A popravde si ani nemyslim, ze je uplne nutne mit maso kazdy den, i kdyz ho tak 5-6x tydne varim. 100g masa v kuse do nej proste nedostanu. Ale dostanu do nej treba 80g v masovych koulich. Nedostanu do nej pro tebe vhodnou porci peceneho kurete, ale da si to treba v tech lasagnich nebo v sekane.
Samozrejme, ze kdyz neco nejim ja, tak to neznamena ze to automaticky nebude jist i on, ale on to tak proste ma a maso nikdy nemusel. A opravdu s rukou na srdci muzu rict, ze to fakt nema kvuli tomu ze ja nejsem milovnik masa. Vzdy jsem si na to davala pozor, manzel maso normalne miluje.
Ja nejsem vegetarian, jen si treba vic vybiram jake maso jim 🙂

veronikav31
7. únor 2022

@journals v tomto budu oponovat,pokud masové koule jsou s něčím-syr, strouhanka, rohlík,mouka,tak to není 80g čisté váhy masa.a v jedné porci lasagni nemáte 80g masa.maso se krájí.a pokud děláte sekanou jen z masa a koření,tak klobouk dolů, protože já tam dávám i jiné věci a pak samozřejmě není čistá váha masa.taky mi u vás chybí polévka před hlavním jídlem.doma dávám malou naběračku a pak hlavní jídlo.u nás nefunguje to,že by se naprali talířem polévky a druhé by snědli až za hodinu, dvě. To už u nás za 2-2,5 hodiny od oběda bývají svačiny.

journals
autor
7. únor 2022

@veronikav31 ale ja pisu o vaze masa 😉

michaela666
7. únor 2022

@journals Ten větší podíl bílkovin by mohl fungovat. Teda aspoň u mě nemasožravce hrají velkou roli v sytosti.
Krom luštěnin, vajec třeba šmakoun. Ten se dá upravit jakkoliv. Tím, že nevypadá jako maso by ho mohl sníst. Jen je potřeba ho vhodně dochutit... Lepší radu nemám, ale tím že doma mám opačný problém mě téma zaujalo.

journals
autor
7. únor 2022

Děkuju všem za rady a připomínky. Některé rady si beru k přemýšlení, některé jsou mimo, některé určitě vyzkouším. Zkusím se zaměřit na větší podíl bílkovin a přidat i ty polévky a být důslednější. Byť si teď teda vůbec neumím představit trávit v kuchyni ještě víc času než doposud 😖
Díky

veronikav31
7. únor 2022

@journals vařit rychlovky není problém.vyvar se může vařit dlouho.ja varim třeba odpoledne a během toho co se vaří,tak si hraju s dětmi.

journals
autor
7. únor 2022

@veronikav31 To jo, vývar dělám přes noc. K vaření raději nic dodávat nebudu, už teď to fakt nesnáším :-/

felixfelicis
7. únor 2022

Ja mam rada tyhle polivky (jsou 3 druhy). To se akorat nasype do hrnce.

journals
autor
7. únor 2022

@felixfelicis Díky za inspiraci, kouknu

jako_mala_holka
7. únor 2022

@journals si to tu pročítám a ty lusteninove těstoviny moc doporučuju, z červené čočky, z cizrny,... Dcera je má moc ráda, kupuju třeba od Alnatury

Strana
z5