Jak na jídelníček pro věčně hladového tříletého? Inspirace a tipy
Ahoj, můžete mi pro inspiraci prosím popsat jídelníček vašich tříleťáků + jak často jí?
My doma neustále řešíme jídlo a už jsem z toho neskutečně unavená. Tady se spíš řeší nejedlíci, ale my máme doma přesný opak. Syn by jedl pořád, přejídá se, má tendence jídlem zahánět nudu. Každý den řešíme pláč, řev a hysterie když mu jídlo nechceme dát (musí se občas utnout, přejídá se). Váha je ok, patří spíš k těm hubenějším, má rychlé spalování - to beru, ale ty neustálé hádky kvůli jídlu jsou už fakt vyčerpávající. Já už prostě nemůžu, nedělám nic jiného než řeším jídlo, vařím, nakupuju. Nesmysly nejíme, vařím řekla bych zdravě, ovoce a zeleniny má hodně. Za den toho sní víc než já, těhotná.
@journals Tvoje otázka vlastně byla, jak vypadá jídelníček našich tříleťáků - Mám tříletou holčičku, která jídlu moc nedá, jí s chutí jen sladkosti anebo ovoce a zeleninu. Starší syn je na tom s jídlem ještě hůř, ten ale zase jí jen maso, mléko a vejce, nemusí ani ty sladkosti a už vůbec ne ovoce a zeleninu.
Denní jídelníček tříleté- Snídaně: kousek buchty (musíme upéct spolu, jinak by ji nejedla)/jogurt/cornflaky s mlékem. Během dopoledne ovoce a zelenina. Oběd: suchá rýže/suché těstoviny/samotné brambory - maximálně s vařenou mrkví nebo kukuřicí/ nudlová polévka/ dýňová polévka - nesní polévku i druhé jídlo, vždy jen jedno z toho. Odpoledne: ovoce a zelenina. Večeře: opět jogurt/ termix/ jeden malý krajíček chleba s máslem a k tomu zelenina.
Jí taky docela často, ale malé porcičky.
@journals chces radu, ale cokoliv ti kdo napsal, tak si reagovala "ne, to zkouset nebudu" nebo ze je to blbost.
Tak se priste neptej... I v jinejch diskuzich si na kazdyho akorat tak hnusna a nejchytrejsi, nevzpominam si, kdy si naposled nekomu napsala neco milyho 🤔
V tvym jidelnicku mi chybi hutny jidla. Napriklad knedliky a pecivo. Zasyti vic nez zelenina a kruti s ryzi. Ale je mi jasny, ze zas budes mit neco proti... K obedu je normalni v tomhle veku mit polivku+hl.jidlo+treba kompot. Vecere polivku/zbytky a pak se treba jeste dojist chlebem jako 2.veceri podle toho kdy jde spat.
Jestli ho nechces nechat zrat co chce a kdy chce (i kdyz ja bych klidne nechala, at je mu zle a po par dnech mu to treba dojde), tak mu zkus vysvetlit, ze ma smulu. A bud poslouchat chvili rev, nez si zvykne nebo mu dat pres zadek. Ale to urcite taky zkouset nebudes...
Je uz dost velkej na to, aby takovy sceny nedelal. Nenasla jsem odpoved, jestli chodi do skolky. Tam takovy sceny delat fakt nemuze.
A jestli rikas, ze na jare a v lete ten problem nema, tak si pockej mesic, dva a mas to vyreseny.
@journals Koukám, že neguješ pomalu vše, co Ti tu kdo napíše... Nicméně přihodím i svoji zkušenost a jestli si z toho něco vezmeš, je už na Tobě.
3 starší holky jsou nejedlíci, mladší děti jsou žrouti. Jídelníček mé skoro dvouleté vypadá tak, že ráno má hrnek mlíka plus snídani (pečivo, vajíčka, šunku, pomazánku), dopoledne ovocnou svačinu (většinou vařím do zásoby přesnídávky zahuštěné pudinkem, ovoce dle toho, co je zrovna k dispozici, základ jsou jablka), pak oběd - polévka, hlavní jídlo, zeleninový salát nebo ovocný kompot, pak odpolední sváča - ovoce, piškoty, jogurt, a pak večeře - buď studená (obložený talíř, chleba s pomazánkou) nebo teplá (zbytky od oběda - polívka, druhé jídlo - podle toho, co si dá manžel). Mladá je sice téměř dvouletá, ale spase, co najde, když tu nechám nakrájené ovoce/zeleninu, tak to sní, krade jídlo starším nejedlíkům.
Já teda jsem co se jídla týče striktní, kromě toho ovoce a zeleniny (mrkev, okurka, paprika), co jim nechám nakrájené na talířku jako pochutiny, dodržuju režim, kdy se jí, jí se u stolu, můžou si přidat, když chtějí, ale mimo dobu jídla se prostě nejí. A když začne mládě loudit jídlo, tak ji zabavím hrou. U ní je to horší, že se s ní člověk ještě nedomluví tak, jako s tříleťákem, na druhou stranu i když budeš možná argumentovat, že není tříletá, tak je to jedno, protože už teď jí to, co my, a nebude rozdíl v jejím stravování za rok.
Ty sice neguješ to riziko obezity, ale ten přístup k jídlu je to, co bys řešit měla, teď je ta doba, kdy těm dětem dáváš správné stravovací návyky. Až bude nudu zahánět jídlem v pubertě, tak s tím neuděláš už nic, a budeš jen koukat, jak Ti dítko kyne.
@swan42 dekujiti za velmi MiLOU odpoved 🤦🏻♀️
Naopak, padlo tu hodne dobrych rad! Jedna jedina pro me proste odpovedi neni - dej mu vic jidla. Jinak nekritizuji myslim nic.
Knedliky moc nejime, pecivo jak kdy. Stavet na tom nasi stravu nebudu. Do skolky nechodi, bude snad od zari. Driv by ho nikde nevzali. Leto je jine v tom, ze jsme venku podstatne vic. Ted za moji krizi muze i to, ze jsme byli 14 dni zavreni kvuli covidu.
@somalicats ale houby, neneguju nic, krome jedne rady dej mu vic jidla.
Dekuju za odpoved
@somalicats vsak o tom reseni ted premyslim a rady opravdu ctu. Podle pediatra je vsechno ok. Ja se jen TED aktualne odmitam stresovat pripadnou obezitou. Pokud k ni bude tihnout, budu to resit altivneji. Ted moc nevidim reseni tahat ho preventivne k vyzivovemu poradci.
Se zabavou to je tezke, covidove dite na mensim meste. Doma ho to samozrejme nebavi, ale hodne casu doma travime. Vim, ze by potreboval i vic akce, ale ja ted aktualne nejsem schopna mu poskytovat denne 12h atraktivni zabavy. Hodne veci ho nebavi a ja ho do nich nenutim, ani nemuzu. Doufam, ze ve skolce se mnohe zmeni.
@journals jestli jste ted v karantene, tak bych se asi jen snazila prezit, to deti taky porad s jidlem vymyslely, i kdyz jinak nejsou zase takovi extremisti. Verim, ze to ta skolka fakt zkoriguje.
@journals Moje tchýně toto třeba nedokázala pochopit,že naše děti dostávají snídani, svačinu, oběd, svačinu, večeři. Nechodí si sami do lednice nebo spajzky.netere toto dělali a nebyla to zelenina a ovoce co jedly,ale sladkosti.kdyz jsme byli u tchyne,tak chodila a davala dětem tu kousek sýra,tu kousek zeleniny,tam kousek sušenky,tam lentilku a pak už nechtěli pořádně jíst.takhle si naučila neteř co s nimi bydlí a teď mi dává za pravdu, neteř pořádně nic nevezme a pořád chodí co by uzobla.ted sem tam u nás dostanou ještě zeleninu nebo ovoce,ale tak aby jedli buď oběd nebo večeři
@journals k vyz.poradci ho nevezmes, vic jidla mu davat nebudes, min taky ne, proroze dela sceny, jinak varit nebudes, zabavy ma dost a vic to ted nejde... A rict mu ne, protoze jidlo je na hlad a ne na zabavu taky delat nebudes....
Netvrd, ze si negovala jen jednu radu 😄
Nenapsala jsem, ze na knedlikach a pecivu mas postavit zaklady stravy cely rodiny 🤦 na pecivo jednou za den a knedlikach jednou za tyden fakt nevidim nic spatnyho. Zvlast, kdyz si to ve vasi situaci jeste ani nevyzkousela 🙄
@journals jak se dívám na jídelníček z minulého týdne,co jste dávala,tak už trochu chápu proč mu to nestačí.co přesně sní za den?od snídaně po večeři a jaké množství?
@felixfelicis dekuju, ted to bylo opravdu cele extremni a uz jsem to nejak nedavala. Doufam v tu skolku opravdu hodne
@journals no vidis a uz zase zacinas utocit 🤷
Na to fakt nemam naladu, staci mi to z tve strany v x dalsich diskuzich, tak si trhni nohou...
Synovec byl taky extrem zravej. Zkusilo se vsechno to, co jsem ti tu napsala, ale rodice to zkratka chteli zkusit a hned vsechno nevyvraceli.
A v naprosty vetsine skolek berou od pololeti, kdyz uz mu 3 byly. I kdyz treba jen na pul dne.
Drzim palce...
@journals ty si fakt na facku zenska... Fakt v kazdy diskuzi... Tak pokud taky nemas OSOBNI zkusenost, tak drz taky v jinejch diskuzich prsty v kapsach. Ale ty se seres vsude. A ostatni nesmi?
Resila jsem to se synovcem, pokud neumis cist, takze zkusenost tu je, i kdyz to neni syn, je to blizka rodina.
Se skolkou si psala, ze se tesis a doufas, ze se to tam zmeni, ale ze ho driv NIKDE nevezmou, proto jsem o tom napsala.
Ale s tebou to fakt nema smysl...
@journals Tak řešení obezity do budoucna není nutně tahat dítě k výživovému poradci, spoustu věcí zvládneš doma sama. Hlavní je nedovolit, aby se nuda zaháněla jídlem. Já chápu, že pokud jste zavření kvůli covidu doma, tak to není jednoduché (na druhou stranu, jestli jste zdraví - proč nevypadnout ven někam, kde nepotkáte lidi?), na druhou stranu tu důslednost budeš potřebovat i v jiných věcech, ne jen v tom jídle. Osobně si nemyslím, že nějaká razantní změna jídelníčku u vás doma bude řešení, spíš právě ta práce na tom zabavení dítka, aby nemyslelo pořád jenom na jídlo a nastavilo si postupně ten přístup k jídlu samo.
@journals osobně si myslím,že jídlo mu nestačí z nutričního hlediska, prázdné kalorie,proto chce jíst a jíst.
@bigbig Já Ti Tvoji statistiku nabourám - 3 děti, každé s porodní váhou pod 2,9 kg, u třetí i horší průtoky ke konci - všechny nejedlíci. 2 děti s porodní váhou 3,8 kg (extrémní jedlík, až žrout) a 3,2 kg, jedlíci 😀. Je fakt, že ty tři starší to naháněly ze začátku, vypily víc UM, než ty dvě mladší, ale co se jídla týče, tak mazec. Nicméně nejstarší je už dospělá a jí normálně, ten přístup k jídlu se u ní postupně zlepšil během školy a dneska už jí všechno, nevybírá si (a jí normální porce).
Holky, dekuju, napisu vecer az bude klid a budu na pc. Pro nektere zkusim jeste jednou, znovu vysvetlit a popsat nasi situaci.
Dekuju
@antoinet no smlouvání s dětmi je i za mě hloupost. Naši se mnou taky nic nediskutovali, hlavně skrze jídlo, prostě ještě co je a žádná diskuze a a taky jsme v pořádku 😁 já zrovna byla nejedlik a od stolu jsem se nehla, dokud jsem to prostě nesnědla a tak to budeme dělat i my. No držím Vám palce 🙏🙏🙏
Pobíhala jsem dnes celý den po Praze, tak jsem neměla moc času psát smysluplné odpovědi, vysvětlovat do detailů a odepisovat všem. Zkusím to napravit. Měla jsem ale dost času si o tom v klidu popřemýšlet. Zkusím ještě jednou popsat naší situaci a líp vysvětlit proč pro mě některé odpovědi nejsou řešením. Zároveň prosím rýpalky které se sem přišly dohadovat - jděte jinam. Jsem z celé situace opravdu hodně hodně unavená a ty dohady se synem jsou opravdu vysilující. Není pravda, že jsem nic nezkoušela a všechno neguju! To, co tu řeším není stav který by u nás byl týden, dva. Řešíme to od malička, neustále. Vlastně od mimina - kojení každou chvíli, ve dne, v noci. Vyzkoušela jsem už leccos, ale díky sdíleným zkušenostem jsem si mohla přečíst co třeba zabralo u vás - důslednost, tip s budíkem, odvedení pozornosti jinam.
Vím a uvědomuju si moc dobře, že je to hodně způsobeno nudou. Nejsme peciválové, každý víkend děláme rodinné výlety, 3x týdně máme organizovaný program (kroužky) a pak třeba hernu s kamarády. Problém je v tom, že to je program na dopoledne, odpoledne bývají dlouhá. Jdeme na procházku - syn miluje kolo, koloběžku, ale za hodinu jsme zpátky a je to tu zase - "ci papat". V mezičase, v autě, po plavání v šatně - chce jíst. V terénu to je ještě dobré, krizové to je hlavně doma. Tam prostě nejsem schopná mu udělat souvislý, řízený program. Bohužel to není typ dítěte, které by se úplně zabavilo samo. Jakékoliv aktivitu u stolku (malování, stříhání, skládání puzzlí, třídění, rovnání...) odmítá, nebaví ho to, vydrží u toho sotva 2 minuty. Baví ho lego a čtení knížek - s někým. Sám si občas sedne k legu, což je super, někdy vydrží i 5-10 min hrát si sám. Jinak u toho chce rodiče. Rád vaří, peče, pomáhá doma, má rád tělesné aktivity.
Několikrát tu zaznělo, že by měl mít polévku+hlavní jídlo+dezert. Holky, já toho za současné situace nejsem schopná. Jsem ráda, že uvařím hlavní jídlo a včas (manžel má pauzy na jídlo od-do). Nemůžu si dovolit stát každý den hodinu a půl u sporáku. Protože když vařím, tak u toho samozřejmě poslouchám "ci papat" - protože nuda. Takže to je trochu začarovaný kruh. Často vařím v pomalém hrnci, ale i to má nějaké své limity. Hlavně limity mám teď já, protože odpoledne jsem už fakt ráda že lezu, takže odpolední/večerní vaření na další den v úvahu vůbec nepřipadá.
Rada dávat víc jídla - samozřejmě, že jsme si tím prošli! Už jen třeba proto, že často rezignuju, nevydržím a dám mu to. Problém je v tom, že ten jeden jogurt, jedna mandarinka, nebo kus okurky nic neřeší. Jogurt dojí a už hlásí je chce ještě. Mandarinky by snědl třeba tři, po okurce si přijde pro banán. Proto píšu, že to není řešení, jen ustoupení od chvilkového problému. Ten přídavek jídla prostě nic neřeší, protože je schopný takhle plácat celé odpoledne a to se mi právě nelíbí a za správné řešení to nepovažuju. Kdyby to bylo o tom, že mu dám po obědě banán a je klid, tak tu vlastně není co řešit. Ale on si za 10min přijde pro další, před spaním by chtěl ještě a po spaní je samozřejmá svačina.
Přemýšlím co za radu tu ještě zaznělo... souhlasím se @somalicats že musím zahnat hlavně nudu a nedovolit mu myšlenky na jídlo, snad bude s jarem zase trochu líp, nebudu tak pekelně unavená a bude víc možností co dělat. Taky jste mi tu vnukly myšlenku na to, že reálně to po narození sourozence může být ještě horší a musím si to ohlídat. O tom jsem zatím vůbec nepřemýšlela.
@veronikav31 Jeden den může vypadat třeba takto:
miska kaše s ovocem + mléko
svačiny v průběhu dne - Matylda, ovocná tyčinka, kus sýra, rohlík, pár krekrů/sušenek, ovoce a zeleninu asi nejsem schopná kolik kusů to je, odhaduji třeba 5ks zeleniny/ovoce za den.
oběd - Ty jsem zde náznakem vypsala, klasickou českou kuchyni moc nevařím, jinak se nebráníme celkem ničemu. Občas kus ryby s kaší, sem tam řízek, někdy i ty knedlíky jsou. Ale je to spíš výjimečné. Maso moc nemusí, takže to se snažím upravovat jinak, než klasické plátky.
večeře - třeba quiche/různá úprava vajíček s pečivem, zelenina/chleba se sýrem+zelenina/polévka/různé zeleninové placičky/palačinky/toast
Za den vypije okolo litru vody/čaje/moštu. Jak bys upravila jídelníček aby byl pro něj vhodnější a výživnější? Hodíš mi sem, nebo do zprávy vzor toho jakou máš představu? Budu ráda, opravdu!

@felixfelicis Jo, já už to taky tolik neřeším a nestresuju se tím. Jednak vidím, že se to věkem trochu samo koriguje. Někdy prostě jí i vyloženě málo. A hlavně, čím větší téma z toho budeme dělat, tím větší problém to bude.