icon

Jak na jídelníček pro věčně hladového tříletého? Inspirace a tipy

journals
5. únor 2022

Ahoj, můžete mi pro inspiraci prosím popsat jídelníček vašich tříleťáků + jak často jí?
My doma neustále řešíme jídlo a už jsem z toho neskutečně unavená. Tady se spíš řeší nejedlíci, ale my máme doma přesný opak. Syn by jedl pořád, přejídá se, má tendence jídlem zahánět nudu. Každý den řešíme pláč, řev a hysterie když mu jídlo nechceme dát (musí se občas utnout, přejídá se). Váha je ok, patří spíš k těm hubenějším, má rychlé spalování - to beru, ale ty neustálé hádky kvůli jídlu jsou už fakt vyčerpávající. Já už prostě nemůžu, nedělám nic jiného než řeším jídlo, vařím, nakupuju. Nesmysly nejíme, vařím řekla bych zdravě, ovoce a zeleniny má hodně. Za den toho sní víc než já, těhotná.

Strana
z5
foxietrixie
5. únor 2022

Ahoj zeptám se... má kamarády svého věku? Pokud ano, remcá o jídlo i když s nima lítá např. po hřišti? Nebo zapomene a je v pohodě.... Jinak, řešili jste s pediatrem? Nechci tě tím rozhodně stresovat, ale třeba má nějaký metabolický disbalanc...

gracinka7
5. únor 2022

@journals u nás to samé. Pořád chce jíst 🤦

fandysek_1
5. únor 2022

@journals osobně bych se zaměřila na složení jídla, které jí. Jak vaříš? Co má třeba k obědu?

ee.liska
5. únor 2022

Sice se jedná o dvouleté dítě, ale máme to podobně. Řešila jsem s pediatrem. Nakonec necháváme jist jak potřebuje, má ohromné výdeje energie, tak musí pořád doplňovat. A přiznávám, sem tam dostane i nezdravé věci 🙂

janica930
6. únor 2022

Mam neco podobneho,zravy skorotriletak. Jogurt neni porce,behem dne sni bez problemu 3-4, kdybych mu je dala,male lipanky ani nema smysl kupovat. Sladkosti ma vyjimecne (krome piti,pije malo,tak jsem za slabou stavu rada),masa sni cely platek,miluje ryby,prilohy vse,zeleninu jak kterou. Az ted si zacal vybirat,ze obcas neco nechce

journals
autor
6. únor 2022

Jsem ráda, že v tom nejsme sami, já mám občas pocit že jo...

journals
autor
6. únor 2022

@fandysek_1 Vařím tak nějak normálně, řekla bych. Tento týden byly k obědu třeba lasagne, kapustová sekaná (kapusta + mleté hovězí) s bramborem, krůtí se zeleninou a rýží, těstoviny s lososem, masové koule s bramborovou kaší, někdy udělám halušky se zelím, kuře na paprice s bramborovými noky, boloňské špagety...
Jako jo, někdy klidně udělám nějakou rychlovku - květákový mozeček, špagety s kečupem jsou obrovská pochoutka, pizza taky, ale to má spíš výjimečně, 1x do měsíce. Manžel je už dva roky na Home office takže vařím pro celou rodinu každý den. Nejsem nějaká chef kuchařka, ale jídla vařím plnohodnotná, řekla bych.

fandysek_1
6. únor 2022

@journals zkus víc zeleniny a ovoce ještě i u jídla. Jogurty a zakysané výrobky. U nás tohle hodně pomáhá. Dcera je takový žroutík, ale já to řeším ovocem, jogurtem, domácí zmrzlinou jen z ovoce, zeleninou do ruky a křupinky. Občas si řeknou o kakao a to jim dělám opravdu slabé.

journals
autor
6. únor 2022

@fandysek_1 Zeleniny a jogurtů má dost - viz mé příspěvky výš. Ovoce mu s obědem dávat nebudu, pak oběd jaksi postrádá smysl. Domácí zmrzlina mě pobavila, to fakt není úplně to, co bych mu chtěla na jeho žravost dávat. Tu bych musela dělat na kila. Jedna mistička domácí zmrzliny, nebo jogurtu nic neřeší. Ale to všechno píšu v předešlých příspěvcích. Dcerku máš asi ještě malou...

drep
6. únor 2022

Já nemám radu, můj mlsoun se cpe tím, co jí chutná, ale v mezích normy. Jen bych chtěla varovat, že ta obezita, ač se teď může zdát absurdní, tak časem může být velmi reálná. Byla jsem hubená, nohatá, rukatá holčička s fantastickým apetitem. A od puberty až do dospělosti fakt hodně bojovala s kilama navíc. Stejně tak můj brácha, ten byl jednu dobu takové fakt až “koncentrákové” dítě a dneska si oba sakra musíme dávat bacha na to, co jíme.

journals
autor
6. únor 2022

@drep no, vzhledem k tomu, jaky ma nase dite vydej, kolik ma pohybu, kolik pohybu vidi u manzela (beha ultramaratony), jakym zpusobem se stravujeme a co jsme mu predali geneticky, opravdu strach nemam.
Ja mam 50kg, manzel 63kg

fyii
6. únor 2022

@journals chapu, taky musim korigovat jidlo. Pojem nejedlik u nas fakt nikdy nebyl a kdyz mala byla jak reklama na hlad. Kluka taky brzdim muzou vsechno. Po obedw by si klidal dal dalsi obed, ale hlad urcite nema. Zavedla jsem ze nandam mensi porci a pak" radiby " pridam, dostaneme se na normalni detskou porci. Nekdy i tak otravuje s dalsim jidlem takze vymyslime program co delat nejucinnejsi jit ven na kolo prochazku do parku atd. proste ho necim zabavit. Tlusty neni je velky, ale nechci ho ucit, ze jidlo budw zajidat jidlem. uz si zvyka ze proste driv nez svacina nic nebude

fandysek_1
6. únor 2022

@journals mám tříletou dceru. To, že jste hubený neznamená, že nemůžeš mít obézní dítě. Nevidím nic špatného po obědě ovoce nebo doma udělanou zmrzlinu. Pokud má tolik pohybu kolik píšeš tak prostě potřebuje jíst. Obrať se na odborníka a ten ti poradí nejlépe, jak tohle řešit.

journals
autor
6. únor 2022

@fandysek_1 prosim, precti si jeste jednou co zde pisu. Obezitu tu resit nechci a nebudu

fandysek_1
6. únor 2022

@journals Syn by jedl pořád, přejídá se, má tendence jídlem zahánět nudu. Každý den řešíme pláč, řev a hysterie když mu jídlo nechceme dát (musí se občas utnout, přejídá se)

Ty si to po sobě ještě jednou přečti. Tvoje dítě má nezdravý přístup k jídlu a projí se jednou do obezity. Tohle mi nepřijde normální, když brečí a vy mu nechcete dát jídlo. Tak asi něco děláš blbě. Přišla si pro radu. Tak si nech poradit a nekopej kolem sebe ohledně toho, že obezitu nebudeš řešit a že to není téma diskuze.

filija
6. únor 2022

@journals naše dcera, skoro 8 let, adoptovana, těhotenství problémové.. a taky by jedla kudy chodila a ma spoustu aktivit určitě se nenudí.. ale proste se dojidá... to co v prenatalu chybělo dohání teď. Kdo to nezažil nepochopí.. stejně co píšete, doji jedno jidlo a už shani další.. přijde že školy a nadšeně hlásí že si v jídelně přidala. Už ma bohužel nadváhu a to to hlídám.

klaruskaholubinka
6. únor 2022

Přesně vím o čem mluvíš, naše tříletá pokud má zábavu tak je to v pohodě, ale jak mile se chvíli nudí, že se potřebují věnovat jen půl roční, nebo ji třeba za něco vynadam tak okamžitě scéna, že chce jídlo. Dokud bude na stole tak bude jíst, bude u toho funět, vážně je na ní vidět, že už nemůže, ale prostě bude to cpat, bříško má nafouklé vždy, ale pořád bude do sebe něco cpat. Rekne mi, že má plné bříško a za minutu mi tvrdí, že má zase hlad.
Druhá mi ji oběd hodinu a tříletá u toho dělá celou dobu scény, že má šílený hlad přitom je po obědě.
Ten kdo to nezazije tak neví o co jde.

klaruskaholubinka
6. únor 2022

Už jsem z toho občas trošku nešťastná. Když jedeme někam na návštěvu tak ona nic jiného nedělá než že tam vydrží jíst.

jarmarca
6. únor 2022

Mam doma neco podobnyho🙈 dcera se narodila o pet tydnu driv, mela 2,5 kila a prokojila se na 12 kg v roce…ve trech letech mela 19 kg. Snazim se ji od malinka davat minimum cukru, testoviny z lustenin, pecivo minimalne, zelenina ke vsemu atd…docela to uz slo, vytahla se, konecne zacala nosit obleceni urceny na svuj vek (104 nosi nekdy od dvou let, mozna driv). Jenze ted mame rocniho, kterej proste ji taky hodne casto a ona chce s nim a presne to, co on…takze zase zacala ladovat krupky, kapsicky, porad🙈 on mi krici hlady, ona se prida a snedi po obede tri banany… Malej je ale docela hubenej, navic porad lita, takze mu zase nechci jidlo uplne nedavat. Radu nemam, jen jestli jsi tehotna, tak se priprav, ze se to zas s batoletem muze vratit/zhorsit. U nas trochu pomaha jen byt hodne venku (jenze zas mimino, zima, hlidani moc nemam…) a doma mit jidlo schovany (i kdyz malej stoji u lednicky a rve🤷‍♀️). Chodi dvakrat tydne na cviceni, ale pak ma hlad jeste vetsi. Venku jsme denne za kazdyho pocasi, chodi pesky nebo na kole, kolobezce. Jak idioti jsme na hristi, i kdyz leje… Ale doma se proste jen ji, venku taky, ale aspon u toho ma pohyb a neni na jidlo tolik casu…fakt je to ted hrozny, jak se pridal i ten mladsi. Pritom u nas ani u babicek se neji porad, na stole neni nic na zobani, napeceny buchty, bramburky a podobne, 3 jidle denne a cau…pro me je hrozny porad neco pripravovat 10x denne🙈

journals
autor
6. únor 2022

@fandysek_1 nekopu 🙂 jestli se te dotklo, ze radu dej mu domaci zmrzlinu nebo jogurt, neberu jako radu a reseni situace, tak to proste neberu no. Presne toho se chci vyvarovat 😀 a ze to mam resit - resim 😆
Tak jeste jednou…
Kdo nezazil, nepochopi. Odmitam se ted stresovat jeho pripadnou budouci obezitouv xx letech. V cerstvych 3 letech ma 103cm/15kg, hromadu pohybu, zije v aktivni rodine ktera se nezivi nesmyslnymi potravinami. Takze ne, opravdu me obezita nestresuje a nehodlam ji resit.

Ale tak budu rada, kdyz mi napises jidelnicek tveho ditete 🙂

journals
autor
6. únor 2022

Dekuju vsem ktere se mnou sdileji stejnou situaci a chapou jak unavne to je. Mate pravdu - kdo nezazil, nepochopi…

journals
autor
6. únor 2022

@jarmarca prave… kdyz ma zabavu, je to ok. Jenze ted jsme byli doma zavreni 2 tydny (covid) a ja uz na to zacala byt silne alergicka, cely den resit jen jidlo. At uz je jaro
Jinak navstevy to jsou samostatna kapitola. Dokud je co jist, tak se od stolu nehne.

ladyhacek
7. únor 2022

@journals tak pokud zahání jídlem nudu a tobě to vadí tak asi zařídit aby se nebudil. Jak si hraje? Sám nebo s tebou?
K obědu klidně tři chodove menu, polívka, hlavní chod a nějaký dezert ( zdravý, formou ovoce - co jsem stihla pochytit to odmítas)
Zaměřila bych se tedy na skladbu jídla. Kluci 3,5 - 7 let třeba jedli co 2h, ovoce, zeleninu jim nakrájím když si řeknou. Mladší teď co je ve školce začal jíst mnohem víc, ale má i velký výdej, tak musí být příjem. V 14:30 mají svačinu a v 15;30 když vyzvedávám má hlad a jídlo dostane.
Má 3,5 let 98cm, a necelých 13kg

Pokud si tu vyloženě něco nezdá navštívila bych odborníka zda je vše v pořádku a nemá třeba nějaký trávicí problém. V 15letech jsem měla tasemnici, pokud jsem nejedla měla jsem křeče, najedla se a za 10min jsem měla hlad, opravdu hlad kdy mi křičelo v břiše.

bigbig
7. únor 2022

@journals Mám doma podobný exemplář. A mám na to stejnou teorii jako ty. Měla jsem v těhotenství špatnou placentu, byl špatně výživovaný, né nijak dramaticky, ale ve 41tt se narodil s 2,8kg, přitom má geny na to být velký. A taky že hned jak se narodil začal byl závislý na jídle a raketově přibírat. Jen kojením přibral za půl roku na 10kg. Vyloženě se kojením přejídal, neuměl přestat včas a zvracel šílený kvanta mlíka. Pak příkrmy by klidně snědl i se lžičkou. Jedl všechno a taky ho jídlo strašně zajímalo. Vždycky to bylo téma č. 1 a musela jsem to korigovat. I proto, že sice nebyl obézní, váhou v normě, ale pořád spíš na tý vyšší hranici a vyloženě hubený nebyl nikdy. My jsme oba s mužem hodně štíhlí a vlastně celá rodina, takže nevím po kom by to měl. Nikdy nejedl takový ty typický dětský sladkosti, vždycky jsem hodně hlídala zdravý složení jídelníčku. Ale jedl toho hodně. Já jsem přesvědčená, že jeho tělo si prostě zafixovalo, že je potřeba ukládat, protože v děloze strádal. Ostatně děti anorektiček k tomu mají taky předpoklady. Synovi jsou teď 4 roky, s přechodem do školky ve 3 letech začal být vybiravější a bohužel začal odmítat některý zdravý jídla. Už tolik nejí, klidně koukne na talíř a řekne fuj a jde spát bez večeře. Ale zase třeba ovesný kaše k snídani sní určitě víc než já, možná někdy i víc než manžel. A pořád míváme scény kvůli jídlu, stejně jako u vás, jídlem zahání nudu. Navíc už třeba zeleninu moc nechce, a hůř se hledají zdravý svačinky.

felixfelicis
7. únor 2022

@bigbig
@journals Holky nevim, taky jsem mela infarkty na placente a tohle moje hypotroficky dite je jediny ze tri, ktery je extremne vybiravy a neji, cpou se ti druzi dva, kde melo vsechno standardni prubeh 🙂

bigbig
7. únor 2022

@journals A jak to tak čtu, je to fakt tak, že kdo nezažil, nepochopí. Stejně jako já těžko pochopím matky nejedliků, které jsou vděčné za to, že je dítě ochotný sníst půl banánu. My jsme opravdu velmi zdravě žijící rodina, já mám ohledně stravy a obezity VŠ vzdělání. Vím přesně co a jak. A myslím, že syn za to nemůže a vlastně se to časem zlepšuje, obézní nebude, tím jsem si dost jistá. Dala jsem mu dobrý stravovací návyky. Bonbóny ho nezajímají, nejoblíbenější snídaně je nepřislazovaná ovesná kaše, je zvyklý že zelenina se holt jí při každým jídle. Ve školce se sice naučil ofrňovat, ale to snad časem přejde. Takže myslím, že víc jsem udělat nemohla. Už tak je těžký přijmout, že kvůli mojí placentě strádal. (A teď mám bohužel totéž s druhým dítětem). Takže můžu říct, že ti úplně rozumím.

bigbig
7. únor 2022

@felixfelicis Tak víš jak, každý dítě je originál. Záleží, jak se jeho metabolismus adaptuje a tak. Já uvidím jak to bude s druhým, pokud to teda zdárně doklepem. Tam to totiž vypadá s placentou a růstem miminka ještě hůř než s prvním.

felixfelicis
7. únor 2022

@bigbig Drzim palce. Ja jsem se nakonec naucila neresit nejedlika i jedliky. Myslim, ze se to casem prirozene upravi tim, ze ve skolce a skole je nejaky rezim a nejde jist nonstop.

jannym
7. únor 2022

Moje deti nejsou extra jedlici spis se u nas stridaji obdobi sarancat a bezneho jidla, ale kdyz chteji neco jist, zobat atd vydavam mrkvova kolecka, dcera jim rika mrkvove bonbonky a pokud ji z nudy jen treba mi ten cas zaplnit, dcera uz velka z nudy provozuje jiny zlozvyk a jedine co pomaha je zamestnant mozek i telo

evik19
7. únor 2022

@journals Ta tvoje teorie s prenatálním obdobím možná bude mít něco do sebe. Moje mamka se narodila nedonošená, navíc zřejmě s nedovyvinutou trávicí soustavou, takže první rok života byla na umření, ale pak začala jíst ve velkým, přejídala se tak, že z toho v noci zvracela. Celej život strašně ráda jí, je schopna si úpéct kachnu a během odpoledne chodí oždibovat a večer zůstanou jen kosti. Problémy s váhou nikdy neměla. Věřím, že je to teď náročný, když jsi těhotná. Na druhou stranu vydat tuhle mrkev, za půl hoďky jablko, za další půl hoďky jogurt se myslím docela dá. Jak někdo radil ten budík, tak to mi přijde jako dobrej nápad. Nastavíš na interval, kterej je pro tebe snesitelnej, tohle tříletý dítě pochopí. Já řeším zase dva nejedlíky, a to je taky na palici:-/ Taky neustále chystám a nabízím nějaký jídlo, jen teda u nás to bohužel takovej úspěch nemá a jsem ráda, když do něčeho aspoň klovnou.

Strana
z5