icon

Jak oslavit Halloween při lockdownu?

ml0
22. říj 2020

Mám čtyřletou dceru co miluje Halloween a řeším jak ho oslavit. Žádná oslava od obce nebude a nelze zorganizovat párty doma kam by se pozvali další děti. Jak to budete dělat vy, pokud běžně Halloween slavíte?

errol4388
•
22. říj 2020

@ml0 švagrová letos na jaře vyřešila velikonoce pro svého 3 leteho syna hrou na hledání pokladu. Připravila několik stanovišť, na každém stanovišti na něj čekala malá dobrůtka a instrukce pro nalezení dalšího stanoviště a na konci čekala největší várka dobrůtek. Myslím, že se to dá hezky i na halloween

odula
•
22. říj 2020

neslavíme. Ale napadlo mě udělat strašidelnou stopovačku. Na každý zastávce buď nějaká lekačka, nebo strašidelnej úkol a na konci sladkosti. bydlíte v domě nebo v bytě ? dalo by se to udělat i venku s ostatníma dětma.. ve tmě nebo v šeru... muhehehehe

mon_88017
•
22. říj 2020

Úplně neslavíme, ale obec pořádává pro děti aspoň strašidelnej lampionovej průvod. Letos bude prd, takže asi za tmy rozestavim pár lucerniček okolo našeho "bloku"- bydlíme na kraji úděsnýho prdelákova, takže se pude 90% cesty po louce a vyženu Zelenou s baterkou ven. Pokud se přidaj sousedovic děti, koštětem je vyhánět rozhodně nebudu 😉

ml0
autor
•
22. říj 2020

@odula Právě že bydlíme v bytě na sídlišti. A bojím se že venku by nám to někdo zničil nebo ukradl. Hlavně se jí na tom nejvíc líbí ty kostýmy.

mon_88017
•
22. říj 2020

@ml0 a co se namaškařit, jít po tmě na procházku a vyprávět si u toho strašidelný příběhy?

ml0
autor
•
22. říj 2020

@mon_88017 Asi to tak nějak uděláme. Akorát bude muset jít asi za robota, protože nevím co za kostým bych navlékla na bundu.

ml0
autor
•
22. říj 2020

Díky za nápady, já původně přemýšlela o nějaké online soutěži masek, ale kolem nás to taky nikdo moc neslaví, případně nemají čas.

odula
•
22. říj 2020

@ml0 tu hledačku můžete udělat i doma 🙂

ml0
autor
•
22. říj 2020

@odula Hledačku určitě uděláme doma. O Velikonocích jsme ji dělali a dcera schovávala a hledala sladkosti ještě v létě. Aspoň jí dlouho vydržely. 🤣
Asi nejdřív kostýmová procházka a doma potom hledačka.

elencze
•
22. říj 2020

ahoj, já bych udělala rodinný karneval. Všichni bychom se převlíkli, udělali si ňamky (ráda dělám spoustu halloweenských pitominek - cupcaky s hrobečky, pavouky...). Pustili písničky co má malý rád, a blbli na ně v maskách v obýváku a až by nám došel dech povídali si s baterkou nebo svíčkou věku přiměřené příběhy. A na závěr film Hokus pokus, ten o halooweenu musí být.

ml0
autor
•
22. říj 2020

@elencze Nějakou tancovačku v kostýmech bych do toho zakomponovat mohla.
Co se týče filmu, tak když to není kreslený, tak to dceru nezajímá. A koneckonců ani náš šálek kávy, to není. To si radši přečtu Hokus pokus od Vonneguta.😁

antoinet
•
22. říj 2020

A co oprášit tradiční svátek všech zemřelých, bez strašidel a duchů, zato s úctou k předkům? Můžete se jít večer projít na hřbitov, ty svíčky jsou podívaná samy o sobě, a doma si prohlížet staré rodinné fotky, popovídat si o prarodičích, co už tu třeba nejsou a k atmosféře stačí lucerna a chryzantéma 🙂
Nejsem zarytý odpůrce Halloweenu, ale přijde mi, že děti už Dušičky ani neznají.

ml0
autor
•
22. říj 2020

@antoinet Jak jsem psala, dcera Halloween miluje a já to řeším, protože jí chci udělat radost. Takže duchy a strašidla určitě rušit nebudou, ale je pravda, že na české dušičky by se taky zapomínat nemělo.
Ať už chceme, nebo ne, žijeme v globalizovaném světě a přijde mi fajn možnost vzít si z každé kultury to co je člověku blízké. Mě se třeba hodně líbí Mexický den mrtvých, kde úcta k mrtvým rozhodně je a zároveň je to oslava.
Tím chci říct, že děkuji za podmět, rozhodně to posunulo můj plán zase někam jinam. Jen ještě nevím jestli uděláme dva svátky a nebo nějaký hybrid všech tří.

elencze
•
22. říj 2020

@antoinet ale to se přece nevylučuje, halloween je předvečer svátku všech svatých, až druhý den a pak na památku zesnulých se chodí na hřbitov. Nemyslím si, že by je děti neznaly, ale tak to může být i tím, že jsem z oblasti, kde je mnoho tradic a vícegenerační život stálé živý, je fakt, že v Čechách si často připadám jako v cizině.

antoinet
•
22. říj 2020

@elencze mě tohle vloni zamrzelo ve školce, měli strašidelný karneval, tomu nevadí, ale o svátku zemřelých nepadlo ani slovo, ty malé děti si pak opravdu nevypěstují úctu k mrtvým, pokud na to rodina nedbá.
Já si s dětma dýni ráda vydlabu, měli jsme i další výzdobu, ale naše tradice jsou základ.
A máš pravdu, Halloween je 31.10. a Dušičky 2.11. 🙂
Ještě mě napadá, můžete si pustit Ať žijí duchové 🙂

versatilka
•
22. říj 2020

@antoinet já v podstatě dušičky taky neznám, neslavím, ani o nich nemluvím. Na hřbitov nechodím. Stačilo mi to jako dítěti. Každoroční otrava a sraz na hřbitově (ale s nějakou oslavou to nic společného nemělo). Takže to nepředávám ani dětem. Znamená to, že nemám úctu k mrtvým? Co tu úctu symbolizuje?O blízkých zemřelích si povídáme kdykoliv během roku, vytáhnu album. Halloween nějak extra neprožíváme, ale aspoň je v něm schovaná zábava pro děti, kostýmy, dlabání dýní. Takže chápu, že se jim to líbí. V té školce nevím, co by dětem měly učitelky vlastně povídat.
(Nemyslím to zle, nerýpu, zajímá mě to. Osobně mám dojem, že jediné svátky, které máme jsou Vánoce a zbytky trosek z Velikonoc, což je hrozná škoda).