Jak oslavit Halloween při lockdownu?

ml0
22. říj 2020

Mám čtyřletou dceru co miluje Halloween a řeším jak ho oslavit. Žádná oslava od obce nebude a nelze zorganizovat párty doma kam by se pozvali další děti. Jak to budete dělat vy, pokud běžně Halloween slavíte?

errol4388
22. říj 2020

@ml0 švagrová letos na jaře vyřešila velikonoce pro svého 3 leteho syna hrou na hledání pokladu. Připravila několik stanovišť, na každém stanovišti na něj čekala malá dobrůtka a instrukce pro nalezení dalšího stanoviště a na konci čekala největší várka dobrůtek. Myslím, že se to dá hezky i na halloween

odula
22. říj 2020

neslavíme. Ale napadlo mě udělat strašidelnou stopovačku. Na každý zastávce buď nějaká lekačka, nebo strašidelnej úkol a na konci sladkosti. bydlíte v domě nebo v bytě ? dalo by se to udělat i venku s ostatníma dětma.. ve tmě nebo v šeru... muhehehehe

mon_88017
22. říj 2020

Úplně neslavíme, ale obec pořádává pro děti aspoň strašidelnej lampionovej průvod. Letos bude prd, takže asi za tmy rozestavim pár lucerniček okolo našeho "bloku"- bydlíme na kraji úděsnýho prdelákova, takže se pude 90% cesty po louce a vyženu Zelenou s baterkou ven. Pokud se přidaj sousedovic děti, koštětem je vyhánět rozhodně nebudu 😉

ml0
autor
22. říj 2020

@odula Právě že bydlíme v bytě na sídlišti. A bojím se že venku by nám to někdo zničil nebo ukradl. Hlavně se jí na tom nejvíc líbí ty kostýmy.

mon_88017
22. říj 2020

@ml0 a co se namaškařit, jít po tmě na procházku a vyprávět si u toho strašidelný příběhy?

ml0
autor
22. říj 2020

@mon_88017 Asi to tak nějak uděláme. Akorát bude muset jít asi za robota, protože nevím co za kostým bych navlékla na bundu.

ml0
autor
22. říj 2020

Díky za nápady, já původně přemýšlela o nějaké online soutěži masek, ale kolem nás to taky nikdo moc neslaví, případně nemají čas.

odula
22. říj 2020

@ml0 tu hledačku můžete udělat i doma 🙂

ml0
autor
22. říj 2020

@odula Hledačku určitě uděláme doma. O Velikonocích jsme ji dělali a dcera schovávala a hledala sladkosti ještě v létě. Aspoň jí dlouho vydržely. 🤣
Asi nejdřív kostýmová procházka a doma potom hledačka.

elencze
22. říj 2020

ahoj, já bych udělala rodinný karneval. Všichni bychom se převlíkli, udělali si ňamky (ráda dělám spoustu halloweenských pitominek - cupcaky s hrobečky, pavouky...). Pustili písničky co má malý rád, a blbli na ně v maskách v obýváku a až by nám došel dech povídali si s baterkou nebo svíčkou věku přiměřené příběhy. A na závěr film Hokus pokus, ten o halooweenu musí být.

ml0
autor
22. říj 2020

@elencze Nějakou tancovačku v kostýmech bych do toho zakomponovat mohla.
Co se týče filmu, tak když to není kreslený, tak to dceru nezajímá. A koneckonců ani náš šálek kávy, to není. To si radši přečtu Hokus pokus od Vonneguta.😁

antoinet
22. říj 2020

A co oprášit tradiční svátek všech zemřelých, bez strašidel a duchů, zato s úctou k předkům? Můžete se jít večer projít na hřbitov, ty svíčky jsou podívaná samy o sobě, a doma si prohlížet staré rodinné fotky, popovídat si o prarodičích, co už tu třeba nejsou a k atmosféře stačí lucerna a chryzantéma 🙂
Nejsem zarytý odpůrce Halloweenu, ale přijde mi, že děti už Dušičky ani neznají.

ml0
autor
22. říj 2020

@antoinet Jak jsem psala, dcera Halloween miluje a já to řeším, protože jí chci udělat radost. Takže duchy a strašidla určitě rušit nebudou, ale je pravda, že na české dušičky by se taky zapomínat nemělo.
Ať už chceme, nebo ne, žijeme v globalizovaném světě a přijde mi fajn možnost vzít si z každé kultury to co je člověku blízké. Mě se třeba hodně líbí Mexický den mrtvých, kde úcta k mrtvým rozhodně je a zároveň je to oslava.
Tím chci říct, že děkuji za podmět, rozhodně to posunulo můj plán zase někam jinam. Jen ještě nevím jestli uděláme dva svátky a nebo nějaký hybrid všech tří.

elencze
22. říj 2020

@antoinet ale to se přece nevylučuje, halloween je předvečer svátku všech svatých, až druhý den a pak na památku zesnulých se chodí na hřbitov. Nemyslím si, že by je děti neznaly, ale tak to může být i tím, že jsem z oblasti, kde je mnoho tradic a vícegenerační život stálé živý, je fakt, že v Čechách si často připadám jako v cizině.

antoinet
22. říj 2020

@elencze mě tohle vloni zamrzelo ve školce, měli strašidelný karneval, tomu nevadí, ale o svátku zemřelých nepadlo ani slovo, ty malé děti si pak opravdu nevypěstují úctu k mrtvým, pokud na to rodina nedbá.
Já si s dětma dýni ráda vydlabu, měli jsme i další výzdobu, ale naše tradice jsou základ.
A máš pravdu, Halloween je 31.10. a Dušičky 2.11. 🙂
Ještě mě napadá, můžete si pustit Ať žijí duchové 🙂

versatilka
22. říj 2020

@antoinet já v podstatě dušičky taky neznám, neslavím, ani o nich nemluvím. Na hřbitov nechodím. Stačilo mi to jako dítěti. Každoroční otrava a sraz na hřbitově (ale s nějakou oslavou to nic společného nemělo). Takže to nepředávám ani dětem. Znamená to, že nemám úctu k mrtvým? Co tu úctu symbolizuje?O blízkých zemřelích si povídáme kdykoliv během roku, vytáhnu album. Halloween nějak extra neprožíváme, ale aspoň je v něm schovaná zábava pro děti, kostýmy, dlabání dýní. Takže chápu, že se jim to líbí. V té školce nevím, co by dětem měly učitelky vlastně povídat.
(Nemyslím to zle, nerýpu, zajímá mě to. Osobně mám dojem, že jediné svátky, které máme jsou Vánoce a zbytky trosek z Velikonoc, což je hrozná škoda).