icon

Jak pomoci alkoholičce při zvládání péče o děti?

23. srp 2025

Ahoj všem,
nemám zkušenost a proto prosím o radu. Kamarádka má malé děti. Ještě je na MD. Už nějakou dobu jsme pozorovali, že pije víc, než je zdrávo, ale znáte to. Odpověď, že to má pod kontrolou atd... A když to sama neviděla, těžko se pomůže. Nedávno se opila, tak že si sama zavolala záchranku, že se bojí, že se nepostará o děti. Teď je na desetidenním detoxu. Doporučili jí hned se jít léčit. Ona řekla, že si to nemůže dovolit, že má děti, musí se starat a že bude docházet ambulantně. Nikdo ji to nedoporučil, že v tomto stavu by byla nejlepší hospitalizace. No ale za pár dní se vrátí. A já nevím, jak ji podpořit, aby nebyla zase tam, kde byla. Manžel je na baterky. Ten ji dal už před pár měsíci ultimátum, že jestli nepřestane, tak se rozvede. Jen pracuje a rodině nevěnuje. Za poslední 3 roky byli na jednom výletě společně. Ona se stará o všechno sama. Zde nejspíš kámen úrazu, proč začala pít. Myslím si, že když se to doma nezmění, tak tam zase spadne. Ale s tím já neudělám nic. Jen bych ji chtěla nějak podpořit. Ale nemám tušení jak. Přijde mi to jako bezvýchodná situace.

lv
23. srp 2025

Říct jí, že jsi pro ni vždy na blízku. Ono to jde, i ambulantně, ale ta změna musí být od ní, hlavně to její rozhodnutí, že už pít nechce. Nikdy, ani trochu, ani likér v bonboniéře. Musí změnit návyky, vyplnit čas, kdy pila..

autor
23. srp 2025
@lv

Říct jí, že jsi pro ni vždy na blízku. Ono to jde, i ambulantně, ale ta změna musí být od ní, hlavně to její rozhodnutí, že už pít nechce. Nikdy, ani trochu, ani likér v bonboniéře. Musí změnit návyky, vyplnit čas, kdy pila..

@lv To jí samozřejmě říkáme. No naplnit čas kdy pila... Pila i když byla s dětma. To je nejhorší.

martinka_33
23. srp 2025

Ty jako kamarádka muzrs travit co nejvic casu s ní 😉 Ona když bude chodit naterapie tak se treba sama dobere k tomu kde je zakopanej pes, a že musi neco ve svem životě zmenit. Pokud se nehodla menit manzel tak bohuzel asi nakonec bude muset vymenit manžela. Ta cesta je dlouhá a detox a prvotni strizlivost je jen prvni a podle me i ta nejsnazší část procesu. Zbytek je o velké změně zivotniho stylu.

autor
23. srp 2025
@martinka_33

Ty jako kamarádka muzrs travit co nejvic casu s ní 😉 Ona když bude chodit naterapie tak se treba sama dobere k tomu kde je zakopanej pes, a že musi neco ve svem životě zmenit. Pokud se nehodla menit manzel tak bohuzel asi nakonec bude muset vymenit manžela. Ta cesta je dlouhá a detox a prvotni strizlivost je jen prvni a podle me i ta nejsnazší část procesu. Zbytek je o velké změně zivotniho stylu.

@martinka_33 No právě. Tak trávit čas s ní je samozřejmě taky na pořadu dne. Ale ona je na MD, jak jsem psala a my všechny ostatní chodíme do práce. Budeme se snažit ten čas s ní trávit, ale je to bohužel minimum. Do jejich vztahu nevidíme. Ale tam ten zakopanej pes je. Oni spolu nemluví, nic. Žijí spolu jako spolubydlící. Ale ona hledá jen výmluvy, proč nejít. S tím se těžko pomáhá

lv
23. srp 2025
@anonym_autor

@martinka_33 No právě. Tak trávit čas s ní je samozřejmě taky na pořadu dne. Ale ona je na MD, jak jsem psala a my všechny ostatní chodíme do práce. Budeme se snažit ten čas s ní trávit, ale je to bohužel minimum. Do jejich vztahu nevidíme. Ale tam ten zakopanej pes je. Oni spolu nemluví, nic. Žijí spolu jako spolubydlící. Ale ona hledá jen výmluvy, proč nejít. S tím se těžko pomáhá

@anonym_autor dokud to nebude chtít sama, vážně a definitivně, nepodaří se to. Pokud se rozhodne, tak jo, resp. jediná šance. I pití s dětmi, vyhnout se tomu - dělat s nimi věci jinak, jinde, jindy, situace kdy je riziko - třeba nakupování, objednat online, aby ty regály neviděla, dobrý je cvičit, jakkoliv.

autor
23. srp 2025
@lv

@anonym_autor dokud to nebude chtít sama, vážně a definitivně, nepodaří se to. Pokud se rozhodne, tak jo, resp. jediná šance. I pití s dětmi, vyhnout se tomu - dělat s nimi věci jinak, jinde, jindy, situace kdy je riziko - třeba nakupování, objednat online, aby ty regály neviděla, dobrý je cvičit, jakkoliv.

@lv Toho se bojím. Že ona sama to tak nějak nechce, že jí k tomu tlačí okolnosti.

anonym_bc90c7
23. srp 2025

@anonym_autor meli jsme v rodině alkoholičku a dokud nebude chtít sama nic nepomůže. Začla bych že bych jako kamarádka šla za jejím chlapem jak chce pomoct on

zlataberta
23. srp 2025

Pokud sama nebude chtít, vůbec nic se nezmění.....nevím, jak staré jsou děti, nemůže jí je někdo někdy pohlídat a nebylo by lepší jít od něho pryč, šlo by to? Nebo kamarádka s ním chce zůstat? Nebo jí třeba pomoct s něčím doma, když všechno leží na ní a on se o nic nestará a nepomáhá jí. Určitě ať začne chodit někam na terapie, můžou jí tam otevřít oči, jak by měla fungovat rodina.

martinka_33
23. srp 2025
@anonym_bc90c7

@anonym_autor meli jsme v rodině alkoholičku a dokud nebude chtít sama nic nepomůže. Začla bych že bych jako kamarádka šla za jejím chlapem jak chce pomoct on

@anonym_bc90c7 no kestli on je takovej ze nechce resit rodinnou krizi a jedine jeho řešení jsou výhrůžky rozvodem, tak nevim. Ale jo, i tak je možná dobrý si s nim promluvot, ale ne ve smyslu jak chce pomoct on, ale jak by mohl on pomoct jí.

martinka_33
23. srp 2025

Strašně těžko se odchází na mateřský, zustala jsem kvuli tomu 2 roky s pitomcem, co me podváděl a byl na me hnusnej, nez jsem si připravila půdu pro odchod. To materiální zabezpečení je pro hodne maminek malych deti duvod proc zůstávají v nefunkčních vztazích.

autor
23. srp 2025
@martinka_33

Strašně těžko se odchází na mateřský, zustala jsem kvuli tomu 2 roky s pitomcem, co me podváděl a byl na me hnusnej, nez jsem si připravila půdu pro odchod. To materiální zabezpečení je pro hodne maminek malych deti duvod proc zůstávají v nefunkčních vztazích.

@martinka_33 Bohužel. Je to tak. Já to teda udělala na mateřský, ale byl to risk jako blázen. A nelituju. Ale chápu jak těžký to je. Bez zázemí, bez peněz...
Ale to, že manžel nefunguje je primární problém toho, proč začala si myslím. Do toho ten stereotyp s dětma.

lv
23. srp 2025
@anonym_autor

@lv Toho se bojím. Že ona sama to tak nějak nechce, že jí k tomu tlačí okolnosti.

@anonym_autor ono to lhaní si do kapsy je součást závislosti, že až tak zlý to není, že to ostatní zveličují, že to zvládne omezit (ne, jde je úplně a na trvalo přestat), že co bude dělat, když ostatní normálně pijou a ona nebude moct..bude žít. Ne přežívat od ožralosti ke kocovině, s výčitkami s 99% myšlenkami na pití

martinka_33
23. srp 2025
@lv

@anonym_autor ono to lhaní si do kapsy je součást závislosti, že až tak zlý to není, že to ostatní zveličují, že to zvládne omezit (ne, jde je úplně a na trvalo přestat), že co bude dělat, když ostatní normálně pijou a ona nebude moct..bude žít. Ne přežívat od ožralosti ke kocovině, s výčitkami s 99% myšlenkami na pití

@lv tohle co píšeš je to nejhorší na celým procesu. Vystřízlivět je relativně snadné, ale co se životem? Musis komplet od zakladu změnit zivotni styl a to je vlastně strašný zásah. Když je tvuj zivotni styl vymetat putyky, fesťáky, večírky a když 99% tvých kamaradu jsou notoři nebo aspoň pijáci, pak musis zacit uplne odznova. Nebo kdyz jsi zvykla si po supani deti dat lahvinku na dobrou noc jako takovou tečku za zvladnutym dnem. Tohle pisu sama za sebe, i když ja sama nejsem alkoholička, ale jen (v současnosti abstinující) piják, tak na te abstinenci mi nejhorší připadalo prave tohle. Konec akci kde jsou opilci, protože za strizliva jim nerozumim 😅 Konec lahvinek na dobrou noc. To mi trvalo 3 roky, vážně tři roky, než můžu říct, že mi život bez alkoholu vyhovuje. Pro opravdoveho alkoholika tohle musí být peklo.

autor
23. srp 2025
@martinka_33

@lv tohle co píšeš je to nejhorší na celým procesu. Vystřízlivět je relativně snadné, ale co se životem? Musis komplet od zakladu změnit zivotni styl a to je vlastně strašný zásah. Když je tvuj zivotni styl vymetat putyky, fesťáky, večírky a když 99% tvých kamaradu jsou notoři nebo aspoň pijáci, pak musis zacit uplne odznova. Nebo kdyz jsi zvykla si po supani deti dat lahvinku na dobrou noc jako takovou tečku za zvladnutym dnem. Tohle pisu sama za sebe, i když ja sama nejsem alkoholička, ale jen (v současnosti abstinující) piják, tak na te abstinenci mi nejhorší připadalo prave tohle. Konec akci kde jsou opilci, protože za strizliva jim nerozumim 😅 Konec lahvinek na dobrou noc. To mi trvalo 3 roky, vážně tři roky, než můžu říct, že mi život bez alkoholu vyhovuje. Pro opravdoveho alkoholika tohle musí být peklo.

@martinka_33 Já jako člověk, kterej si dá skleničku vína jednou za čtvrt roku si absolutně neumím představit, co to je závislost. Bojím se, že skončí špatně. Protože jak píšeš... Většina jejích přátel a rodiny jsou prostě lidi, který alkoholu v celku holdují.
Netuším, co bude až přijede domu a bude zase ve starých kolejích. Vlastně tuším. Ale těžko se vyhne tomu stereotypu.

lv
23. srp 2025
@martinka_33

@martinka_33 jo, je to tak. Změnit ty návyky je těžký, á nějakou dobu je život trochu tápání, co vlastně dělat - v tomhle jsou ty rutiny s dětmi vlastně lepší, najíst jim dát člověk musí, obstarat je, být s nimi, než pro řekněme padesátníka chlapa