Jak řešit problémovou sousedku s nebezpečnými psy?
Zdravím, potřebuju se vypsat, ale třeba se najde někdo s nějakou radou či zkušeností...já nějak nevím co dál, většinou mě podrží manžel, ale je stejně v háji jako já. Musím psát anonymně, protože tu je rodina, a jelikož nás finančně podpořili rodiče, nechceme, aby se k nim dostalo, jak teď bojujeme, myslí si, že je vše ok a splnili jsme si sen... S manželem jsme už delší dobu hledali nějaký domek nebo parcelu. Podařilo se a našli jsme, co nám vyhovuje. Nedaleko od naší práce dorozprodávali parcely, které skoupil developer a staví na nich domy na klíč, což se nám hodilo, protože jsme dost časově zaneprázdnění. Byli jsme se podívat na místo, poptali se sousedů, nakonec jsme do toho plni nadšení šli. Strašný stres ohledně hypotéky, ale nějak jsme to s pomocí rodičů dali a doufali jsme, že už budeme "jen" platit a koukat, jak domeček roste. Pozemek vedle nás byl tou dobou prázdný, stála na něm jen maringotka a majitelka to tam využívala jako takovou víkendovku, aby vypadla z paneláku, měla to v plánu prodat, že to vlastně ani nevyužívá. Pravidelně tam jezdíme obhlídnout stavbu a pozemek vedle je horší a horší. Mezitím se totiž rozvedla dcera majitelky, cca dvacetiletá holka, a začala v té maringotce bydlet. Na zahradě hrozný bordel - venku střepy od vánočních ozdob, vše rozházené, plesnivý gauč venku, různé hromady harampádí, smrad z trávy, kterou tam pěstuje, a hlavně, co mi vadí nejvíc, respektive z toho mám strach - je to prý kynoložka a živí se tím, že jí tam lidé vozí problémové psy na převýchovu. Takže tam pokaždé pobíhá tlupa psů, někteří jsou zamčení v kotcích (jsou to takové ty menší kotce které se používají na převoz), jiní mají úzký výběh mezi její maringotkou a naším domem - hrozně se odtud táhne smrad z jejich exkrementů, další psi pobíhají na volno na zbytku pozemku. Po tomto víkendu mám krizi. Jen jsme přijeli, několik psů vyskočilo na svou boudu a já jsem jen čekala, jestli skočí k nám na pozemek nebo ne. Vrčeli, štěkali, nakonec seskočili zpět dolů a rvali se mezi sebou. Já se tak těšila na tu pohodu, že budeme mít zahrádku, děti si tam budou pobíhat. A obávám se, že místo toho budu mít strach jít na vlastní zahradu. Když jsme se šli projít, akorát tam sousedce přivezli dalšího problémového psa. Zatímco se mu věnovala, otevřenou brankou na nás vyběhlo pět psů, "jen" štěkali a nakonec odběhli, ale já měla fakt hrůzu, bylo tam i bojové plemeno (nevím název, ale švagr má toho samého). Ona naprostá ignorace, věnovala se tomu novému, měla s ním co dělat. Co jsme se bavili se sousedy, tak je celá čtvrť bezproblémová, klidná a pohodová, ale jakmile se zeptáme na tuto paní, začnou vzdychat a povídat, že tohle je jediný problém tady. A my s ní zrovna musíme mít společnou stranu... Manžel už přemýšlí, jestli se z toho všeho dá ještě nějak vycouvat - rozestavěný barák, hypotéka.... Protože je nám jasné, že než se něco stane, nemáme žádnou šanci, že by se situace zlepšila, a čekat odevzdaně, až se něco stane, to je taková beznaděj. Nebo si dělám zbytečně starosti už dopředu, jindy si říkám, že i když je to mladá holka, je to snad profík a ví co dělá, když se psi pracuje? Tak jako tak z toho nemám dobrý pocit. Zrovna minulý týden nepřišla do práce kolegyně, a když jsem se jí ptala, tak musela se svým psem na operaci, byl na vodítku, venčili, přiběhl cizí pes a nakousl mu krk, pes byl podle majitele vycvičený a do té doby na slovo poslechl, ale prostě pudy byly v tu chvíli silnější a ona teď bude mít co dělat, aby jí alespoň zaplatil náklady na operaci, protože on se k tomu postavil tak, že jí řekl v klidu něco o počasí a odešel. Všemu přihlížela její 3letá dcera. Já mám teď obavy nejen o nás, ale vůbec si po nastěhování pořídit kočku, psa ☹. Máme teď takový období, že oba s manželem makáme jak blbci, každou volnou chvilku věnujeme plánování (jaký budou okna? Jaký budou kachličky? Jak vyřešíme to a to??) byla tam ale vidina toho klidu na konci tohohle blázince, jenže teď mám kvůli sousedce fakt krizi, jestli to za to vůbec stojí ☹.
Je mi vás líto...napadá mě jen ten její pozemek koupit a zvětšit si parcelu, nebo obratem střelit (pozemek, ne sousedku 🤣)...ale asi to máte někde zadraho, což? My teda máme pro klid a soukromí 2m betonové ploty z obou stran hustě osazené kvetoucími keři, vypadá to hezky, pozemek máme docela široký, takže v pohodě, ale je to dobrý leda aby nás sousedi nešmírovali v bazénu a skončili otázky typu "Jé, co máte dnes k obědu? Polívku nabíráš, jo? Co to máš na stole za buchtu? Jsi pekla, jo?" 🤦♀️ Druhý sousedi mají psa a jak vylezeme na zahradu (kde jsme skoro pořád), tak štěká do odvolání, plot by asi nepřeskočil (pes, kterého měli, když jsme se nastěhovali, drátěný plot xkrát prokousal a podlezl, pak už to nešlo ani spravit a dratovali tam různé kusy dřeva, atd), ale je to takovej starší labrador, kočky si na plot v pohodě skočí a cítit je taky všechno - oběd, spálená buchta, gril, spálená tráva, tráva, návštěvy...a sousedy slyšíme řvát pořád stejně a dokud jsme to neměli zarostlé, tak nás jejich holka šmírovala spárama a doma hlásila, co děláme 🤦♀️ Takže jako jo, ale asi vás to nespasí, jak si představujete...snad jestli to má jako sídlo podnikání, tak musí splňovat nějaké hygienické limity, povolení, souhlasy, ale přes úřady bych šla až nakonec..
Jo a až vám budou dělat ten plot, tak doporučuji mezi jednotlivé desky a u sloupků kapnout na každé straně trochu transparentního silikonu, jinak jakmile začne foukat, tak ty desky o sebe mlátí a dělá to šílený kravál a to se ti psi po*erou...hodně štěstí a pevné nervy...já jsem se ze sousedů vzpamatovala asi až po půl roce, co jsme udělali ten plot...
Nedávno jsme byli ,,nuceni" postavit onen betonový plot. Dům vedle nás koupil člověk který z něj udělal bytové jednotky pro různé lidi. Různými lidmi myslím lidi mentálně zaostalé kteří neměli už kam jinam jít, agresivní narkomany apod. Také se jedná o TEN jeden problémový dům v jinak krásné poklidné slušné čtvrti, a zrovna ten vedle nás. Dříve mezi námi byl obyčejný plot, jenže ti lidé se neustále pohybovali na zahradě, na což měli jistě právo, ale bylo mě nepříjemné se před nimi koupat v bazénu apod. Navíc měli potřebu nás přes plot kontaktovat. Ten betonový plot udělá opravdu hodně, vlastně ani nevím co za lidi tam aktuálně bydlí, úplně nás to oddělilo jak vizuálně tak i trochu hlukově. V dané situaci nejlepší investice. PS: policii jsme n různé podněty volali několikrát a opravdu to nic nevyřešilo, jen nějaké to ty ty ty.
@veroniquecz týká se to určitě i výsadby stromů. Minulý týden to dávali v TV. Kdysi na modré střeše řešili, že snad vše, co má podlahu (klidně i dřevěnou).
Ahoj. Napíšu jen úvahu, ne řešení. Stavební pozemek podléhá nějakým pravidlům. Základem je územní plán. Koupíš pozemek za účelem stavby RD, často bývá, do kdy má být zastavěn. Maringotka neodpovídá stavu, kterého se má rozparcelováním pozemků pro RD dosáhnout. Zašla bych na stavební úřad, jak se v této situaci věci mají, třeba i poradí.
Pokud je obec menší, zašla bych i za starostou/starostkou, možná by měl pozemek ladem bokem, kde by mohla podobná podnikatelská činnost být, zkusit vyměnit za tento a ten aby se normálně zastavěl RD. Toto, i když si majitelka pozemku bude myslet své, není ok z více důvodů. U města zajít za někým z majetkového odboru myslím, budou mít přehled o pozemcích města, asi, teď hádám, musela bych hledat.
Jde udělat se stavebním úřadem stavební dohled nad užíváním pozemku, řeší se třeba zarostlé pozemky trávou, nálety. Majitel musí řešit. Zahrada má být zahrada, ne bordel 😀.
Tady v součinnosti s veterinou, živnostenským úřadem, finančním úřadem? Návrhy.
Ono klidně prvně zkusit neinvazivní věci, co tu píší jiné. Dokud nemáte děti, asi to může i s vysokým plotem jít. Ale....
Nečetla jsem všechny komentáře, ale neměla by mít nějak uzpůsobeny pozemek na výchovu psů? Jako psi se tam rvou mezi sebou má je pozavírané v kleci, to mi spíš přijde jako týrání než výchova. A myslím si, že určitě nemůže vychovávat tolik psů najednou, s každým přece musí pracovat individuálně a má na to vůbec povolení? Prvně bych za ní zašla a požádala ji, jestli by nemohla boudy přesunout na druhou stranu pozemku, s tím že se psů bojíte a třeba navrhnout, že by ji manžel s posunem pomohl, pokud by se s ní nijak nedalo domluvit řešila bych to přes institucí, která se zabývá právy zvířat.
Upřímně? Postavíte dům, budete mít děti a budete proklínat den kdy jste to nestopli v začátku..
Psi a ne jeden a v tomto stavu? Budeš mít malé dítě..věčně budou štěkat od rána do večera i v noci. Ty se nevyspim i s dítětem, nedej Bože půjdeš ven na procházku s kočárem a bude tě čekat u branky pes co skočí na tebe či kočárek?
Čekat, že to někdy prodá je nesmysl. Neprodá..
My máme taky podobnou situaci..dostavili jsme dům rozestavěný u silnice. Vedle nás se odstěhovali sousedé po rozvodu a nastěhovali se novi. Slovenka (strašně hlasitě urvana a sprostá) a Čech. Mají dnes už dvě malé děti. V létě víkendy samy rev, party nebo děti rvou pod oknem naší ložnice..rvou stále, jak paviáni.
My věčně nevyspaní, teď mají psa a ten v kuse štěká. Když jsme je prosili zda by mohli pod naším oknem trošku ztlumit aspoň když máme zatažené rolety což je, že malá spí nebo v noci zda by nervali..sousedka mi řekla, že melu hovna..
Minuli sousedi skvělí, vycházeli jsme si vstříc..oni měli dvojčata, my také a když potřebovali i my navzájem vyšli jsme si vstříc.
Nesnáším to tady a kdybych mohla odstěhovala bych se.. ale bohužel. Máme tři děti, dům vše hotové, plot, vzadu psa, který na druhé nestekne, je to retrivr a poslechne na slovo. Jejich pes není cvičený, rve vkuse i na cyklisty, nebo když vidí naproti přes cestu někoho jet na kole. Naše domy jsou narvané na sobě, máme mezi sebou 2 metry..vše je slyšet ne tak když někdo rve.
Já být tebou tak to ani nezačíná stavět.. bude vážně hůř!
Majitelka tam má problémové psy? Můžou utéct, smrad..štěkot.. bych neváhala ani minutu.
To je jen můj názor.. kdybych věděla co mě čeká tady, nesla bych do toho
Jinak ona může mít černou stavbu která není povolena a není zapsaná... Takže jediná možnost jak na úřadě zeptat se zda má povolení chajdy a tím pádem by musela odtud vysmahnout..👍🙏Jediná možnost
@sinicka Zatím jsem si nikdy nic na obranu pořizovat nemusela, tak fakt nevím. U všeho mám pocit, že to toho psa ještě víc naštve. Ještě trefím děti při své smůle. Když koukám, jak se zachovat, tak jsou ty rady taky protichůdné.
@irmamala Upřímně je to jeden ze scénářů, kdybychom viděli, že se to tam nějak zhoršuje - nebo až uvidíme, že s ní není řeč, že tam něco není v pořádku. Necháváme si to v záloze, než pustíme stávající byt k vodě. Co se tak bavím v okolí, tak větší množství psů nevadí každému, mně bohužel ano. Doufala jsem, že sousedi nebudou mít nějakou smečku a budou nekuřáci. No a mám vedle sebe tohle. Než pojedeme zase na barák, tak mi nezbývá než čekat, co se vyklube z toho, že si s paní promluvíme, ale potřebuju si vyřešit už teď, co se s tím dá dělat, trošku se uklidnit. Ale ano, pronájem by byl až to nejkrajnější řešení.
@barumrallyebum Když oni zrovna podél našeho plotu mají výběh, respektive jen z výběhů - takže tam být musí. Proto jsem ten plašič hned zkraje odmítla, mně by jich bylo líto, že to tam musí trpět. Ještě je to ve finále rozzuří.
@ruzovyjednorozec77 Tipuju jí tak 25, branku jsme viděli otevřenou jednou, to psi nevyběhli (asi byli v kotcích), podruhé už tedy vyběhli, ale to zrovna byla paní venku taky, když si přebírala dalšího psa, s kterým měla co dělat, takže si vyběhlých psů nevšímala. Nic nám neudělali - oštěkali, obskákali, vyděsili děti i mě a zase odeběhli. A ano, hysterčím už teď, že by se něco mohlo stát. Nevím, jestli to tam má vše v pořádku, ale dobrý dojem to jako celek prostě nedává. Ze začátku měla jen dva belgické ovčáky, to bylo pro mě akceptovatelné, při další návštěvě už tam bylo psů asi pět a jde to postupně nahoru. Třeba s nějakou živností teprve začíná, nevím. A bordel tam má hrozný, to je fakt.
@leneee Jak to je v noci s klidem, ještě nevíme. Jinak město pozemky rozparcovalo a dalo do prodeje za účelem rekreace (zahrádkářská kolonie) s tím, že při koupi dvou pozemků byla povolená i výstavba rodinného domu. Takže někdo tam má zahrádku, někdo dům. Jestli je tam nějaké omezení při užívání nevím. Ale stěžují si na ni všichni sousedi, které jsme oslovili s otázkou, jak se jim tu bydlí. Že je vše v pohodě až na - a ukážou jejím směrem. Děti už máme. Paradox je, že tu zahrádku jsem chtěla hlavně kvůli nim.
@elialen To nevím, ale je to jen obyčejná prkenná bouda, s rovnou střechou, takže se na to dá právě že vyskočit. To asi na stavební povolení nebude. Je to zřejmě na jejím vlastním uvážení, jestli je to ok. Ale když nic jiného, na to, aby nic takového nebylo u plotu kvůli bezpečnosti, nebo i pro nás lepší pocit, ji chci upozornit.
@andykaa To bohužel, za prvé prý prodej už nemá v plánu, za druhé by to byly tak 2 miliony, takže smolík 😅. Děkuji za tip, to by mě ani nenapadlo, že to může dělat rámus. Chtěli jsme tam určitě dát ještě nějaké tůje, nebo něco na ten způsob. Ale manžel si od toho teda sliboval i to, že to pomůže i s případným hlukem a hlavně s tím smradem ☹.
@madamas To je snad ještě horší, když už jste zabydlení ☹. Je fakt, že se může kdykoliv nastěhovat kdokoliv kamkoliv. Ale při hledání jsme záměrně vynechávali samoty, kvůli zlodějům atd., asi jsme to měli přehodnotit 😅.
@svha Moc díky. Koukala jsem na to a jsou to pozemky, které město prodávalo za účelem rekreace - měla to být zahrádkářská kolonie, ale při zakoupení dvou pozemků bylo možné (ale ne nutné) postavit i menší rodinný dům (venkovského typu). Tak 80% tam tedy mají menší domek, zbytek jsou fakt nádherné zahrádky s nějakou boudou, až na ten pozemek vedle nás. Když se na to podívám jejíma očima, tak tam zahradu má... a k tomu hodně psů 😅 Ale stavební úřad opravdu řeší, že si někdo neseká zahradu atd.? To jsem netušila. Tohle zahrada bezesporu je, jen se spoustou harampádí, bordelu, no a ti psi. Děti už máme, dvě, proto hledám řešení.
@tehulinka91 Já vůbec nevím. Mně to nepřijde ok. Manžel mi ovšem říkal - a musím mu dát za pravdu, že když tam za měsíc strávíme třeba 2 h, že na základě toho ještě nemůžeme dělat závěry ohledně týrání zvířat. Třeba to h***o, co tam zrovna cítíme, je prostě blbá náhoda, protože se pes zrovna vykadil. Třeba s nima chodí na procházky, ale ne zrovna v tu dobu, co tam jsme my. Třeba ten bordel všude okolo znamená, že všechen čas věnuje těm psům a zahradu prostě kvůli tomu nezvládá. Nemám z toho ale dobrý pocit. Ale já neměla dobrý pocit ani z útulku, kde alespoň doufám, že se o psy v rámci možností starají dobře.
@sorboni30 My už máme bohužel skoro hotovo. První prohlídka byla cca v únoru, to jsme si fakt dali záležet, prošli si to křížem krážem, kdo byl na zahradě, toho jsme jsme vyptávali, jak se tam žije, kdo kde bydlí. Paní se tam objevila cca v květnu, nejdřív jen se dvěma psi. To jsem ale ještě neřešila, jelikož prý měla čerstvě po rozvodu a čekala na vypořádání majetku. Že je v plánu to prodat nám říkali pomalu i na poště. Postupně to ale narůstá - počet psů i to harampádí na zahradě. S tím samozřejmě rostou i moje obavy. Poslední návštěva byla zároveň i poslední kapka, a když jsme řešili s developerem jinou věc, zeptala jsem se i na ten vedlejší pozemek a bohužel prodej už v plánu není. Kolaudace má být nejpozději v březnu.
Ne neseká, když ji nechají úplně ladem. Z takového pozemku bývají nálety, usadí se tam kde co za mršku. Většinou jezdí na podnět. Často si tak "řeší" lidé sousedské spory. Je to těžké, když nefunguje soužití. Některé "věci", jistá podnikání, výroba, by měly mít své oddělené od běžného žití. Já nijak nechci navádět. Situaci bych musela znát z více stran. Spíš co si pamatuji z praxe na úřadě. Řešila jsem destilační kolonu načerno v zástavbě. Vůně sousedům nebyla po chuti. 😁
A další a další. Sranda byla kokrhající kohout.
@svha Díky. Neberu to jako navádění. Ale chci vědět, co existuje za možnosti. Na první pohled mi to totiž přišlo jako že pokud by s paní nebyla řeč, nelze dělat nic než to trpět. To je tedy stavební úřad?
Já beru, že si lidi pořizují zvířata, že mi tam může chodit cizí kočka, kokrhat kohout, štěkat pes, křičet děti, že si lidi budou grilovat, že tam budou oslavy... ale tohle je pro mě za hranou.
Já bych se optala na veterinární správě ohledně těch psů, pak si zjistila z rejstříku jestli má nějakou živnost a poslala podnět na živnostnak atd. Pokud nebude s paní kloudna řec, tak to řešit takto 🤷🏻♀️
Autorko, nezlob se na mě, ale ty jsi děsně hysterická a ufňukaná. Všechno je špatně, každé řešení je špatně, všechno je naprd, všechno špatně dopadne, všechno ne protichůdné, nechceš tamhle to a ono.. komu nen rady, tomu není pomoci.
O toto by se měl starat územní plán, jenže to lidi moc neví a i tam se bohužel dělají věci ne úplně dobře. Každopádně řešit se stavebním úřadem, když půjde domluvou, nebo bych psala, nechala zaevidovat, mají povinnost odpověď. A opatrně, pokud nejde o lokalitu pro RD, tak se o vašich plánech na rodinný dům moc nezmiňovat 😁.
@veroniquecz Díky za tip. Živnostenské oprávnění aktuálně nemá, v minulosti měla, ale je zrušené.
@sinicka Já se nezlobím. Hysterická jsem, to je pravda, a i ufňukaná, diskuzi jsem založila i proto, abych si postěžovala. Ale náhodou jsem si tu nějaké možnosti řešení našla. Začnu domluvou a plotem. Jsou tu i tipy, které by mě nenapadly. Přes něco ale vlak nejede. Např. její pozemek fakt koupit nemůžu, i když by to vyřešilo všechno 😀.
@svha Díky, my to máme doufám v pořádku, ty rodinné domky šly v případě, že se pozemky koupily dva. Je to přímo od města, a snad by to ani nezkolaudovali, kdyby to nebylo jak má být? V tom případě by to byl ale ještě problém developera. Máme ve smlouvě, že nám to musí předat zkolaudované... jak je na to hypo, banka si to celkem hlídá.
@sorboni30 pokud je ta maringotka pojízdná, jakože karavan/obytný přívěs, prostě pokud je to na kole a dá se s tím pohybovat, tak tam stát může. Řešili jsme to když jsme si chtěli nechat postavit mobilheim do sadu, jako takovou ,,odpočinkovou zónu" když tam travíme čas, nebylo to povoleno. Nakonec jsme si koupili obytný přívěs, sice ho máme doma ale kdybychom chtěli tak ho tam můžeme parkovat libovolně dlouhou dobu. I kdyby tam pojízdné přívěsy stály čtyři tak je to ok.

@elialen to je stavba ne? 🤔