icon

Jak řešit stížnosti sousedů na hluk dětí na zahradě?

3. únor 2025

Bydlime v domě se zahradou v běžné zástavbě. Máme nové sousedy, bydli tu od podzimu. Začínají si opakovaně stěžovat na hluk dětí. Naše děti jsou už velké, je jim 10 a 12. Občas si na zahradě kopou míčem, mladší si zve kamarády a hrají si na policajty a zloděje. Když byl sníh vadilo i to, že na sebe mluvili, když stavěli snehulaka a já dělali si dráhu na ježdění. Nemyslím si, že to je nepřiměřený hluk, máme sousedy z více stran a nikdo nemá problém. Nedovedu si představit, co budeme dělat v létě, kdy jsme na zahradě hodně, mame bazén. Mohou to řešit dál? Už jsem ve stresu a zakazuji chodit na zahradu, nutim je chodit na hřiště a k prarodičům, kde to nikdo neřeší, ale to není řešení.

Strana
z2
biciklissie
3. únor 2025

Nemyslím, že byste dělali neprimereny hluk. Odkazala bych je na vymezení nočního klidu, případně na nadměrný hluk o svátcích a nedělích, jestli máte vymezeno obecní vyhláškou. A smitec. Ale chapu, že to stresuje. Nicméně nic špatného neděláte, je to jejich problém. Mě taky kolikrát vadilo, že jsem na zahradě uspavala miminko, kluk si na vedlejší zahradě kopl jednou do míče a šel zase domů, ovšem mě se malá probudila a už neusnula. Takhle mi z tohoto důvodu probrecela vítáni občanku a to me mrzelo hodně. A jak se odráží hluk, když děti povykuji v bazénu vedle, případně když rodiče na ně řvou nebo automatické čištění bazenu ve dne v noci (nebo filtr nebo co to je). Ale v zivote by mě nenapadlo si stěžovat, to je přece běžný hluk, znamení toho, že tam někdo prostě normalne žije.

kakba
3. únor 2025

Moje deti jsou jedine, co chodi na zahradu, pritom kolem je tolik deti, ale je to vnitroblok, takze se to hodne odrazi a jen kdyz se bavime potichu, vsechni vsechno slysi. Starsi osoby jsou proste zvykle, ze nikdo tam nebyval a poslouchame at drzi huby. Neresim to.

autor
3. únor 2025

@kakba my tu máme jediné děti v okolí. Sousedi nejsou důchodci, jsou kategorie 50+, mají děti velké, ale zatím bez vnoučat.

moudivlacek
3. únor 2025

Pokud máš svědomí čisté, že je to běžný hluk dětí na hřišti v normální dobu, neřešila bych. Chápu tvůj stres, chápu i druhou stranu, taky mám ráda klid, ale pokud nepřekračujete určitou hladinu hluku, mají prostě smůlu.

autor
3. únor 2025

@moudivlacek co s dětmi? Nemůžu je držet doma, nebo je pořád honit někam pryč.

cilkat
3. únor 2025

Ano, chápu, že by si sousedi stěžovali, kdybyste každý víkend měl zahradní párty do půlnoci a pak od pěti sekali trávník křovinořezem. Ale pardon, pokud jim vadí, že na zahradě někdo mluví, neměli by si začít stěžovat, že po ulici jezdí auta? Přijde mi to podobně přiměřená reakce...
Taky není úplně jasné, ejstli je to vaše zahrada, nebo veřejná zeleň, nebo třeba společná zahrada baráku... Pokud společná zahrada baráku, kde bydlí i oni, zkuste to probrat třeba na nějaké schůzi SVJ nebo tak... Pokud je to vaše vlastní zahrada, tak si myslím, že 'pravidla sousedského soužití' porušuji naopak oni, pokud 'buzerují' za běžný provoz.

habiba_ketta
3. únor 2025

Ignorovat a ještě klidně dělat hluk větší, pokud jsou sousedi echt otravný. Já nechápu, jak si může někdo stěžovat na hrající si (slušný! ale to už je na vás) děti. To chceme žít jak mrtvoly? Vtipný je, když pak tyhle lidi jedou na jih a jsou nadšený, jak jsou místní plní života. Ano, protože si svůj život užívají a chtějí mít kolem sebe lidi, ne ticho.

autor
3. únor 2025

@cilkat naše zahrada. Rodinné domy z 60. let. Já tu bydlím celý život.

korin
3. únor 2025

Takže oni na vás zazvoní a sdělí vám, že děti jsou hlučné, nebo trousí blbé kecy za plotem?

pucalka1501
3. únor 2025

Určitě mrkni co máte ve vyhlášce a pokud ti denně děti na zahradě fakt neřvou, tak bych je nechala, případně si zkusila promluvit i se sousedy, pokud s nima nějaká domluva je. My máme sousedy co se mohli uječet jen proto, že mi 8m dcera plakala s teplotou kvůli zubům a já měla v obýváku otevřenou ventilaci abychom přežily vedro, ani jsem s ní nepochodovala venku jim před zahradou. Tehdy jsem je v nervech s ječícím miminem v šátku vykloněná z okna odeslala kamsi a od tý doby se neodvážili cokoliv říct a jak mě vidí tak zdraví. Má s nima problém víc lidí u nás, jsou to věčně nespokojení důchodci co si jdou pravidelně v neděli ve 12 sekat anglickej trávníček a plochu co by normální člověk posekal za hodinu obyč sekačkou oni sekají traktůrkem 4h 🤷🏽‍♀️

autor
3. únor 2025

@korin rvou po dětech, po mně, chodí zvonit. V zimě, kdy tam oni ani nejsou.

autor
3. únor 2025

@pucalka1501 období sekání trávy jsme s nimi ještě nezažili.

barumrallyebum
3. únor 2025

Pokud to fakt neni extrem nebo v noci, asi jako ze ne.., tak se nesmis nechat jinak si budou dovolovat cim dal vic! Pamatuj, ze pro dobrotu na zebrotu!

zmrzlinka
3. únor 2025

Nedej se.Je normální ,že děti dělají hluk.My si pouštíme i hudbu na zahradě a sousedi nic neříkají.Soused má zase na zahradě sokoly a když sedí ne vejcích ,tak jsou docela hlučný.A to i třeba ve 4 ráno.A taky mu nechodím nadávat ať je sklidni 😂

barumrallyebum
3. únor 2025

My takhle jednou vysli sousedce vstric a beztak jsme se nezavdecili. A nejlepsi obrana je utok, takze na ne vystartujte vy,( nebo spis manzel) at vas neobtezuji, ze naopak narusuji souziti oni slovnim napadanim vasich deti.

barumrallyebum
3. únor 2025

Na deti si kazdy dovoli 😡

ele_nka
3. únor 2025

Považuji se za tolerantního člověka, ale řvát mi někdo na dítě, že si dovoluje hrát na zahradě, tak to bych na něj vyběhla. Jestli chtěj klid, měli se odstěhovat na samotu. My máme vnitroblok a přes léto není den aby tu neřvalo nějaké dítě, ať už naše nebo nějaké souseda, všichni to bereme jako normální a vůbec nikdo to neřeší.

korin
3. únor 2025

Asi je budete muset poslat do zadele...

gruyerre
3. únor 2025

To jsou teda vaši sousedi docela hovada. Pokud si opravdu déti jen normálně hrají, smějí se a dělají pouze béžný a přiměřený hluk, určitě bych se kvůli těm idiotům nijak neomezovala. Nepouštět děti na zahradu? Tak to vůbec. A jak sama říkáš, v létě bude daleko hůř, děti skotačící v bazénu je asi totálně dorazí. Pokud budou hnusní na děti nebo na vás zvonit, ostře se vymezte, že tohle tolerovat nebudete.

lenerka1
3. únor 2025

Máme taky takového souseda, zahrada velká jak kráva, ale asi je tu blbá akustika ( jsme za protihlukovou zdí a zvuky se tu divné odráží) nebo nevím, ale děti nemůžou doma nic, jezdit na kole, odrážedle, smát se, zpívat, hrát míčové hry, hokej, špehoval je i když se jen hrabaly v hlíně a polohlasem si u toho klidně povídaly, vadí, i když jsme za barákem a hrajou si tam. Nejdřív začne třískat víkem od kompostu a když to nezabere, přinese bednu, strčí nam ji pod plot a na plné kule pustí arabské rytmy, prý aby nás přehlušil. Když začal, byly dětem 1 a 4 roky a skoro žádný hluk neprodukovaly, teď, když se hašteří a prostřední ze školky přinesla holčičí ječák, ten hluk i někdy je, ale jak mě ujistily davy lidí, včetně ostatních sousedů, i kamarádky jedináček je prý hlučnější než naše děti. Nejdřív jsem se to snažila ignorovat, bohužel už z něj mám slušný stihomam, raději chodím na hřiště a procházky nebo děti zavírám doma u telky než je nechat hrát si samotné na zahradě a bát se, aby sousedovi nepřeskočilo úplně, že by jim ze msty něco udělal. Moc s vámi soucítím 🍀 Pokud je se sousedy řeč, možná by pomohl společný protihlukový plot nebo vysadit stromy či keře, které zvuky pohltí. Dětské hlásky jsou prostě vyšší a očividně některé lidi dráždí 😢 Ale když by mi začal řvát na děti, tak by měl na krku právníka a stížnost za narušování sousedského soužití schválnostmi.

autor
3. únor 2025

@ele_nka jak to je stará zástavba, tak tu děti nejsou. Všude okolo jsou důchodci. My jsme tu nejmladší a oni druzí nejmladší.

autor
3. únor 2025

@lenerka1 oni mají na naši stranu garáž a kde není garáž, máme túje.

ele_nka
3. únor 2025

Na rovinu, bych je fakt neřešila, to je fakt pro dobrotu na žebrotu. Oni jsou nový, pokud hledali klid měli si tohle vyzjistit předem. Dětem bych kuli nim zahradu rozhodně nebrala.

moudivlacek
3. únor 2025

Proč řešíš, co s dětmi, prostě stejně jako v paneláku je slyšet pomalu každý krok, štěkot psa, či spláchnutí WC :D Tak i v případě baráku má to žití své úskalí, třeba v podobě nespokojených sousedů, pokud jste dosud neměli potíže. Evidentně ten problém nemáte vy, ale noví sousedé, třeba bydleli na samotě a teď je vyvede z míry i běžný hluk, který většina lidí neřeší.
Neřešila bych absolutně nic. Děti ať si hrají na zahradě, a sousedi si buď budou muset zvyknout, nebo si koupit špunty do uší.

kakba
3. únor 2025

Ja se jednou sla omluvit za moje deti a hluk, oni mi na to rekli, ze to je zcela v poradku, ze jejich decka delaly hluk pred lety taky, takze to neresi a kdyh z je to na ne moc tak proste jdou domu. Neresila bych je a jesrli by zacaly rvat na moje deti, tak jim to pujdu radne vysvetlit. Se nove prestehuji a mysli si jako, ze se pojede jak oni piskaj.

autor
3. únor 2025

@moudivlacek protože me nebaví, že na mě zvoní. Naposledy dnes odpoledne, kdy přišly ze školy, neměly klíče a chvíli na nás čekaly venku. Už při příchodu domů na mě madam čekala, jestli mi přijde normální, že tam celé odpoledne ječí.

kakba
3. únor 2025

Bych madam řekla, jestli je normální na mě čekat na ulici. Posli ji do prdele.

gruyerre
3. únor 2025

Já už bych jí asi řekla, ať přestane vaši rodinu prinásledovat, jinak jí nahlásim na policii za obtěžování. Vždyť to není normální, to je ňáká magorka.

tereza0111
3. únor 2025

velmi razne bych je poslala nekam a oznamila jim, ze jeste prijdou a zacnu na ne pravidelne chodit zvonit ve 3 rano, abych se zeptala, jestli uz je ticho

dandaa
3. únor 2025

Nemáme stejné sousedy? Ta naše megera je rok od roku horší. Zkoušela si stěžovat i přes úřad, ale tam se jí vysmáli. My tedy máme všichni velké pozemky, ale i tak ji vadí když jsou děti na zahradě a hrají si,nebo když štěkne náš pes ,že chce domů. Ráno ji prý všichni budíme- auta,popelnice, psi. Nestěžuje si jen na nás, chodí takhle prudit víc sousedů. Přitom jsou všechny děti ve škole, školce a do 15h je tu úplný klid .

Strana
z2