Jak řešit ztrátu kontaktu s dítětem biologického otce?
Zdravím, píšu anonymně, protože řeším velmi citlivou situaci. Budu rád za věcné názory, zkušenosti nebo pohled z druhé strany.
Jsem biologický otec téměř ročního chlapce. S jeho maminkou spolu nežijeme, náš vztah trval přibližně 2,5 roku. Situace je složitější v tom, že v době našeho vztahu byla vdaná a s dětmi a její manžel o tom neví. Dítě je proto právně vedené na něj.
Nebudu zacházet úplně do hloubky. Matka se pravděpodobně situace zalekla a nevěděla s kým dítě má. Tím se náš vztah přerušil a postupně skončil.
Po narození jsme absolvovali neoficiální test otcovství, který potvrdil, že jsem biologický otec. Syna jsem nějakou dobu vídal – nejdříve častěji, postupně se intervaly snižovaly, až mi kontakt přestal být umožňován úplně.
Momentálně se snažím o komunikaci, ale z její strany je kontakt úplně přerušený a syna vůbec nevídám. Už to je dva měsíce. Bohužel všechny domluvené sliby zůstaly jen u slov. Jako to bylo téměř celý vztah.
Chtěl bych zdůraznit, že mým cílem není konflikt ani zasahování do jejich rodiny. Jediné, co chci, je mít možnost být součástí života svého dítěte. Podotýkám, že to bylo chtěné dítě z obou stran. Myslel jsem si, že se tím má nepřívětivá situace vyřeší. Bohužel. Byl jsem naivní.
Bojím se, že bez právního řešení to momentálně není možné.. Čekal jsem první rok věku syna na základě slibů a skutečností, které jsem od matky dostal. Vyšel jsem se vším vstříc. Od začátku mám ke vztahu se synem stejný postoj a chtěl bych ho mít ve svém životě. Zároveň bych chtěl co nejméně narušit rodinu matky.
Chtěl bych poprosit než někdo bude chtít moralizovat ať se mě neváhá doptat a třeba mě pochopí lépe. Zpětně vím, že to byla klukovina, naivita a až moc velká důvěra. Mrzí mě to hlavně vůči ostatním zapleteným v této věci.
Chtěl bych se zeptat:
Má někdo zkušenost s něčím podobným?
Dnes mám stabilní rodinné zázemí. Mám další děti, ale ztráta kontaktu se synem je pro mě velmi těžká. Neumím si představit, že můj syn by zůstal jen v myšlenkách a vzpomínkách. Alimenty, výživné a podobně jsou pro mě ten nejmenší problém, který řeším.
Budu rád za věcné zkušenosti, názory a případné rady.
Moc děkuji.
@anonym_6fd01c Chápu, že zvenku to může vypadat tak, že je lepší do toho nezasahovat. Je to takové nejmilosrdnější řešení pro všechny kolem. Slyšel jsem to už x krát. Je to ale můj syn, moje první dítě. Dítě vzniklo chtěně a s vizí slibované budoucnosti. Kdybych věděl jaká bude realita v životě na to nepřistoupím. Člověk byl slepý a naivní. Cítím za něj odpovědnost. Nechci nikomu rozbíjet rodinu ani dělat problémy, jen bych chtěl mít možnost být v jeho životě a nic mu neskrývat. Respektuji manžela za to, že ho vychovává. Dokážu si představit, že rodina zůstane pohromadě.. tam problém absolutně nemám. Jen mě drásá to do jaké jsem byl postaven situace. Myslím, že když už jednou padlo takové rozhodnutí dítě zplodit, tak by dotyčná osoba měla umět nést i odpovědnost a čelit následkům. Myslím si, že by dítě mělo mít v životě svého biologického otce, který má o něj zájem. Je to utopie...
@anonym_autor tak jste si ho nemel pořídit s manželkou jiného chlapa. To vám žádná pravidla a právo nevadilo a teď byste chtěl fér jednání, když je to celé od začátku nefer. Karma
@barulina Však jsem tu už x krát zmínil, že tady nejde o ego, ale o lásku ke svému dítěti. S tímhle se neztotožňuji.
@anonym_autor Pokud jde o lasku k diteti, tak proc neudelas to, co je pro dite nejlepsi? Ted ma uplnou rodinu, sourozence. Ty s matkou zit nechces, uz mas svuj zivot, dalsi dite. Takze jen chces, aby matka zila sama a ty aby sis mohl dite obcas brat? Aby dite ztratilo domov, ztratilo sourozence, ktere ted ma a cekalo, kdy bude mit biologicky tata cas? Diteti je jedno, z ciho sperma bylo zrozeno. Ted tatu ma. Ty jsi vedel, ze jeho soucasny otec bude zapsany v jeho rodnem liste, uz kdyz jsi ho plodil.
@anonym_autor tak jste si ho nemel pořídit s manželkou jiného chlapa. To vám žádná pravidla a právo nevadilo a teď byste chtěl fér jednání, když je to celé od začátku nefer. Karma
@barmil Vadilo. Pul roku jsem se bránil. Držel si odstup. Měli jsme v komunikaci nastavena pravidla pres které nejel vlak. Potom jsem se zamiloval a už se z toho nedostal ven. Určitě to nějaká karma je. Neměl. Teď už jsem chytřejší, Odolnější a snad už ne tak naivní. Vždycky mě to mrzelo vůči ostatním, ale láska a vize budoucnosti byla silnější v tu chvíli. Neomlouvám tím sám sebe..
@anonym_autor Pokud jde o lasku k diteti, tak proc neudelas to, co je pro dite nejlepsi? Ted ma uplnou rodinu, sourozence. Ty s matkou zit nechces, uz mas svuj zivot, dalsi dite. Takze jen chces, aby matka zila sama a ty aby sis mohl dite obcas brat? Aby dite ztratilo domov, ztratilo sourozence, ktere ted ma a cekalo, kdy bude mit biologicky tata cas? Diteti je jedno, z ciho sperma bylo zrozeno. Ted tatu ma. Ty jsi vedel, ze jeho soucasny otec bude zapsany v jeho rodnem liste, uz kdyz jsi ho plodil.
@ai30 proto tu jsem a otevřel jsem se se svým problémem a chtěl zjistit více. Názory. Zkušenosti. Ano mam další dítě, ale to přece neznamená, že se syna vzdám. Ja jsem si to takhle nevybral. Opravdu. Kdybych o to nestál od začátku a teď si vzpomněl. Beru. Ale realita je jiná. Same sliby, které stejně přišly v niveč.
Chtěl jsem. Do té doby než mě zradila a shodila všechno pro co jsem tehdy žil. Věděl, ale říkám, že jsem podlehl důvěře a tomu, že se všechno vyřeší správně.
@ai30 proto tu jsem a otevřel jsem se se svým problémem a chtěl zjistit více. Názory. Zkušenosti. Ano mam další dítě, ale to přece neznamená, že se syna vzdám. Ja jsem si to takhle nevybral. Opravdu. Kdybych o to nestál od začátku a teď si vzpomněl. Beru. Ale realita je jiná. Same sliby, které stejně přišly v niveč.
Chtěl jsem. Do té doby než mě zradila a shodila všechno pro co jsem tehdy žil. Věděl, ale říkám, že jsem podlehl důvěře a tomu, že se všechno vyřeší správně.
@anonym_autor Ale ty zadneho syna nemáš... Minimálně po pravni stránce a pokud oni nevudou chtít, tak ani nikdy mít nebudeš, to je proste fakt.
@anonym_autor Ale ty zadneho syna nemáš... Minimálně po pravni stránce a pokud oni nevudou chtít, tak ani nikdy mít nebudeš, to je proste fakt.
@j.a.n.i bohužel.. je to krutá a pro mě bolestivá realita.
Chlap tu dostava cocku za to ze mu asi nejdpis byvala partnerka lhala a vodila ho za nos ( odejdu od chlapa, nevenuje se mi , rozvedem se , nemiluju ho uz dlouho ) sice nechapu koho v ramci nerozvedeneho manzelstvi napadnre zplodit dite s jinym clovekem…. Mno ale to uz je vec dalsi.
Ale radit tatovi at se vykasle na syna mi prijde pres caru … kdyby to bylo naopak ? Taky byste to radili matce ?
Situace je to slozita….
Chlap tu dostava cocku za to ze mu asi nejdpis byvala partnerka lhala a vodila ho za nos ( odejdu od chlapa, nevenuje se mi , rozvedem se , nemiluju ho uz dlouho ) sice nechapu koho v ramci nerozvedeneho manzelstvi napadnre zplodit dite s jinym clovekem…. Mno ale to uz je vec dalsi.
Ale radit tatovi at se vykasle na syna mi prijde pres caru … kdyby to bylo naopak ? Taky byste to radili matce ?
Situace je to slozita….
@veronicka89 No, matce se to může stát pouze tak, že darovala vajíčka... A ano, pokud by taková dárkyně začala řešit že to dítě je biologicky její a chce se s ním vídat, tak ano, poradila bych ji úplně to samé.
A jeste tu nepadlo,co na tuto situaci tvoje nova partnerka?
@kristyn86 Od začátku věděla do čeho jde a od začátku mi je oporou a podporuje mě. Jsem v tomhle naprosto transparentní. Díky bohu za ní.
Situace je to slozita….
@veronicka89 Děkuju za názor. Jsem rád, že tu taky má někdo podobný pohled na věc. Nějaké Zoufalství. Naděje? Nevim. Zpětně vím, že to celé bylo špatně. Jsem taky jenom člověk s city.
Situace je to slozita….
@veronicka89 Tady nejde o to, ze se ma vykaslat na syna. Ale kazde vychodisko z te situace znamena, ze otec bude mit hezci zivot, ale dite horsi.
Varianta toho, ze soucasny otec nebude nic vedet a syn se bude schazet s biologickym otcem neexistuje. Jeho soucasny otec asi nebude uplne ok s tim, ze bude vychovavat ciziho syna.
Takze ano, aby se biologickemu otci vyplnilo prani byt v synove zivote, matka se se soucasnym otcem rozvede, jeho sourozenci budou pendlovat mezi matkou a jejich otcem a vycitat malemu, ze jim rozbil rodinu.
Je mi to lito, je to blby, ale uplne nevidim nejake reseni, ktere je nesobecke a neobrati zivot synovi vzhuru nohama.
To, jestli matka maleho slibovala nebo neslibovala je tady uplne bezpredmetne.
@veronicka89 Tady nejde o to, ze se ma vykaslat na syna. Ale kazde vychodisko z te situace znamena, ze otec bude mit hezci zivot, ale dite horsi.
Varianta toho, ze soucasny otec nebude nic vedet a syn se bude schazet s biologickym otcem neexistuje. Jeho soucasny otec asi nebude uplne ok s tim, ze bude vychovavat ciziho syna.
Takze ano, aby se biologickemu otci vyplnilo prani byt v synove zivote, matka se se soucasnym otcem rozvede, jeho sourozenci budou pendlovat mezi matkou a jejich otcem a vycitat malemu, ze jim rozbil rodinu.
Je mi to lito, je to blby, ale uplne nevidim nejake reseni, ktere je nesobecke a neobrati zivot synovi vzhuru nohama.
To, jestli matka maleho slibovala nebo neslibovala je tady uplne bezpredmetne.
@ai30 jak uz tady padlo , me by jako dospelou nekvic prislo lito , ze se o me biologicky otec nezajimal, nebojoval a ze se mnou nechtel ( ikdyby chtel nemuze ) travit cas. Stvalo by me ze mi nekdo lhal apod.
Urcite bych nebyla schopna si rict - no jo to je kabrñak ze me vladtne nechal s ,, cizim,, chlapem v klidu vyrustat …
@ai30 jak uz tady padlo , me by jako dospelou nekvic prislo lito , ze se o me biologicky otec nezajimal, nebojoval a ze se mnou nechtel ( ikdyby chtel nemuze ) travit cas. Stvalo by me ze mi nekdo lhal apod.
Urcite bych nebyla schopna si rict - no jo to je kabrñak ze me vladtne nechal s ,, cizim,, chlapem v klidu vyrustat …
@veronicka89 Ono se da vycist uplne vsechno. Decko muze vycist,ze se o neho bio tata nezajimal,stejne tak muze vycist,ze bio tata mu vzal rodinu. Atd...A za me je tata vic clovek, ktery me vychova, nez clovek,ktery me zplodil. Nekdy se stane,ze kdyz se to dite dozvi,tak ho ani zajima,kdo je bio otec. A nekdy ho to zase zajima hodne..Je to dilema,tady uz asi spravne neni nic. Taky se to muze otocit proti matce,ktera toto udelala. Habaduru na vsechny. Na bio otce,na manzela...
@veronicka89 Ono se da vycist uplne vsechno. Decko muze vycist,ze se o neho bio tata nezajimal,stejne tak muze vycist,ze bio tata mu vzal rodinu. Atd...A za me je tata vic clovek, ktery me vychova, nez clovek,ktery me zplodil. Nekdy se stane,ze kdyz se to dite dozvi,tak ho ani zajima,kdo je bio otec. A nekdy ho to zase zajima hodne..Je to dilema,tady uz asi spravne neni nic. Taky se to muze otocit proti matce,ktera toto udelala. Habaduru na vsechny. Na bio otce,na manzela...
@kristyn86 kazde adoptovane dite které nema rodice nasilnika apod ti rekne ze ano je pro nej vic rodic ten co ho vychoval , ale ze vzdy chce poznat a travit cas i s biologickym rodicem a je mu vzdy lito pokud nema zajem
@kristyn86 kazde adoptovane dite které nema rodice nasilnika apod ti rekne ze ano je pro nej vic rodic ten co ho vychoval , ale ze vzdy chce poznat a travit cas i s biologickym rodicem a je mu vzdy lito pokud nema zajem
@veronicka89 Coz porad muze, ale kdyz ma dite 2 roky, tak je pro nej dulezitejsi stabilita, nez fakt, ze o nej biologicky otec ma zajem. Ted se bavime o tom, jestli ma cenu kvuli kontaktu vyrvat dite z rodiny a nechat ho pendlovat mezi otcem (ktery uz ma dalsi dite) a rozvedenou matkou, nebo ho nechat v rodine, kde ma oba rodice a sourozence.
@veronicka89 Coz porad muze, ale kdyz ma dite 2 roky, tak je pro nej dulezitejsi stabilita, nez fakt, ze o nej biologicky otec ma zajem. Ted se bavime o tom, jestli ma cenu kvuli kontaktu vyrvat dite z rodiny a nechat ho pendlovat mezi otcem (ktery uz ma dalsi dite) a rozvedenou matkou, nebo ho nechat v rodine, kde ma oba rodice a sourozence.
@ai30 takze v podstate ted jde o toho cloveka co je zapsany jsko bio otec … ptz nejvetsi ,, skodu,, muze napachat on …
Ptz prsve naopak 2 lete dite , vubec nebude resit cloveka ktery ho bude mit rad a travit s nim ibcas cas - nebude si rikat ze je neco spatne …
Ptz doma pro nej bude dona ! A co chapu z vypovedi autora mu nejde o zadnou stridavku ale ze syna obcas uvidi treba 1 x za tyden , 14 dni . A bude ho znat a bude jim spolu hezky .
@ai30 takze v podstate ted jde o toho cloveka co je zapsany jsko bio otec … ptz nejvetsi ,, skodu,, muze napachat on …
Ptz prsve naopak 2 lete dite , vubec nebude resit cloveka ktery ho bude mit rad a travit s nim ibcas cas - nebude si rikat ze je neco spatne …
Ptz doma pro nej bude dona ! A co chapu z vypovedi autora mu nejde o zadnou stridavku ale ze syna obcas uvidi treba 1 x za tyden , 14 dni . A bude ho znat a bude jim spolu hezky .
@veronicka89 A syn to bude pred soucasnym otcem tajit? Toto neskonci katastrofou pro dite jen v tom pripade, ze soucasny otec s tim bude uplne v pohode, ze syn neni jeho a budou dal zit jako rodina. A na to bych si fakt nevsadila.
@ai30 to ze si jednou za 7-14 dni dite s otcem zajde do hernicky nebo zoo je VYRVANI Z RODINY ? - A nabourat stabilitu ? = ,, Ted se bavime o tom, jestli ma cenu kvuli kontaktu vyrvat dite z rodiny a nechat ho pendlovat mezi otcem ,,
Nemyslim si
@ai30 to ze si jednou za 7-14 dni dite s otcem zajde do hernicky nebo zoo je VYRVANI Z RODINY ? - A nabourat stabilitu ? = ,, Ted se bavime o tom, jestli ma cenu kvuli kontaktu vyrvat dite z rodiny a nechat ho pendlovat mezi otcem ,,
Nemyslim si
@veronicka89 No to samozrejme neni :D 'Vyrvanim z rodiny' myslim to, ze az praskne, ze matka mela skoro trilety pomer a syn neni jejiho manzela, tak se s nejvetsi pravdepodobnosti ta rodina rozpadne.
@veronicka89 No to samozrejme neni :D 'Vyrvanim z rodiny' myslim to, ze az praskne, ze matka mela skoro trilety pomer a syn neni jejiho manzela, tak se s nejvetsi pravdepodobnosti ta rodina rozpadne.
@ai30 jako jedinny clanek kdo tu rodinu muze rozlozit je ale v podstste ten chlap ( nebio otec zapsany v rodnem listu ) - ten chlap ktery normalne zije s tim ze ma dite a pritom neni jeho … nevim proste , podle me to neni v poradku …
@ai30 jako jedinny clanek kdo tu rodinu muze rozlozit je ale v podstste ten chlap ( nebio otec zapsany v rodnem listu ) - ten chlap ktery normalne zije s tim ze ma dite a pritom neni jeho … nevim proste , podle me to neni v poradku …
@veronicka89 Ja nevim, ja nikdy nechapala tu logiku, podle ktere rodinu 'rozbije' ten podvadeny.
@veronicka89 A když bude z umeleho oplodneni s darcem spermatu, tam by se s tim darcem taky mel znat a travit s nim vikendy?
Pokud syna milujete, tak ho nechte žít s matkou a jejím nicnetušícím manželem. Jakýkoliv váš zásah znamená rozvrat jeho rodinného prostředí. Doplatí na to všichni a vy také. A hlavně si vůbec nepomůžete. Je to drsné ale jen pro vás. Pokud prozradíte tajemství bude to drsné pro x lidí a nejvíc pro vašeho syna. Nechte to být.
@veronicka89 A když bude z umeleho oplodneni s darcem spermatu, tam by se s tim darcem taky mel znat a travit s nim vikendy?
@j.a.n.i to je snad uplne neco jineho ,darce dite nechce a figuruje zde ken jako dpermie , kdezto tady mame orce ktery otec neni a cloveka ktery otec je , chce jim byt , ale neni mu to umozneno.
A verim , ze mu to neni umozneno ze by ho maminka chranilav, ale proto, ze je to i pro ni nejlepsi nic neriskovat a zit poklidny zivot s chlapem kteremu vedi buliky na nos.
Mimochodem nikde neni psano ze se to diky nahode nedozvi …
Asi bych to řešila a řešila bych to co nejdřív. Dítě má právo znát pravdu, kdo je jeho biologický rodič a čím mladší bude, tím pro něj ta situace bude snazší a lépe ji přijme. Nehledě na zdravotní hledisko, rodinná anamnéza, když při zdravotním problému může ledacos vyplout na povrch a bude z toho o to větší průšvih. Malý děti tohle berou líp než ty velký, který se dozvědí, že se jim cely život lhalo o tom, kdo je ve skutečnosti otec. A že to jednou praskne, o tom nepochybuju. Nehledě na to, že i nevlastní otec by měl mít právo znát pravdu a rozhodnout se, jak se k tomu postaví. Zjistit po mnoha letech, že mě milovaná bytost tahala za nos a podstrčila mi kukačku. On ho ve finále může milovat i tak, může ho dál vychovat, ale měl by mít právo se o tom rozhodnout. Úplná a milující rodina to stejné nebude, protože dřív nebo později se na to přijde. Takhle to dítě bude od začátku vědět na čem je, přijme to s bude pro něj relativně normální, že tátu vídá jen někdy s žije s nevlastním otcem. A pokud nevlastní otec odejde, pak je to prostě život, který si matka pro své dítě vybrala tím, že otěhotněla s někým jiným. Neházela bych celou vinu jen na zakladatele. Věděl do čeho jde, ale to ona taky. Dítě to odnese tak jako tak.
@j.a.n.i tam ale nebio otec ví, jak se věci mají a i tak je dost možný, že se to dítě třeba nějak jednou dozví a může rodičům vyčítat, že mu to třeba neřekli.I adoptivní děti mají právo znát pravdu a tady to dítě navíc má rodiče, který by s ním rád aspoň občas trávit čas. Jako já zjistit že mi rodič (matka) lhala a já neměla právo poznat svého skutečného otce, tak by mě to hodně pochroumalo důvěru vůči ní, i kdyby to myslela sebevíc dobře a i kdybych nevlastního otce sebevíc milovala. Zvlášť v pubertě tohle může být sakra třaskavé.

@barulina Jestli je pán skutečnej, tak mě to moc nepřekvapuje. Všehošuk nepřekousne, že má někdo stabilní zázemí.
@amazienka bohužel