Jak říct rodičům o příteli?
Zdravím, máme s přítelem vztah už skoro rok a vím že je to vážně láska a ne jen něco co rychle omrzí. Je mi 15 a příteli 24, vím že někoho to může vystrašit, takže přemýšlím už nějakou dobu, jak to mamce říct. Vím že bych to říkat nemusela ale nebydlíme úplně blízko k sobě takže bych někdy ráda aby mě k němu pouštěla bez toho abych si musela vymýšlet, nebo ho naopak pouštět sem. Jen se vážně bojím, že zareaguje špatně a bude na něj mít špatný pohled a pak už mě nebude pouštět nikam. Mám ho vážně ráda a chci s ním trávit nejvíce času jak to jde. On mi říkal že nemá problém se seznánením, jen mám velký strach.
@sofff Mě by jako tvou mamku zajímalo, kde jste se seznámili, jak a kde trávíte společný čas a jak si to vůbec představujete. Navíc píšeš, že jste spolu už skoro rok, takže 23 letý začal chodit se 14 letou? Jak se vám to dařilo skoro rok utajit, když nebydlíte úplně blízko? To, že se v 15 neopíjíš je věc samozřejmá a se zodpovědností to nemá nic společného. Přijímačky na střední teprve budou, ale ty už jsi přijata? To snad jde jen na základě prospěchu, takže zřejmě ses až doposud učila dobře. Ale přechod na střední zamával až na výjimky s každým. Noví spolužáci, učitelé, pokušení,... Navíc se on nemá k tobě chovat jako otec, ale jako rovnocenný partner.
@andelka Asi jak ktera mladez, ta moje skoro dospela o nejake chlastacky nestoji. Jo, vim o tom, ze si tu a tam to pivo da, nastesti tvrdej ji nechutna a vino taky ne, a co se piva tyce, tak da tak max 2 za vecer (kdyz uz), takze to nehrotim. Nikdy se neopila. Vic mi vadi, ze kouri, ale s tim sama nenadelam nic a nastesti ji motivuje jeji pritel, ktery je nekurak, takze toho aspon nevyhuli tolik.
@somalicats já jsem byla taky v té skupině " hodných", ale kolem té 18 to bylo běžné, když se člověk chtěl stýkat a bavit s vrstevníky. Nic extrémního. Můj rekord je asi 9 piv za den, v asi 19, v létě ( v zimě piju pivo výjimečně), víno mám ráda ( a už od těch 18 vím co to je to s ním na oslavě přehnat, nebo pití blbě kombinovat), tvrdé vůbec, ale taky zkoušení proběhlo. Super byly školní výlety ( na gymplu, ne ZŠ), to mám svoje jediné okno 😁. Ale byly to příležitostné akce všechno, rozhodně ne každý víkend celý víkend. A nikdy jsem nekouřila, nesnáším to. Sex v 18.
Máme s mužem leccos za sebou, i když žádné extrémy, víme o co go..ale o to víc máme obavy, vidíme rizika, a nechápeme,kam ty děti/ mladí spěchají? V 15?
@andelka Ja musim rict, ze jsem byla lehce divocejsi, nez je moje nejstarsi, ale taky zadnej extrem, nikdy jsem se neopila, ale na akcich, kam jsem chodila, se pilo dost - ja mam doted klapku, pres kterou nejdu. Moje segra se v 16 zvladla opit tak, ze nezvladla ani dojit domu.
Uprimne taky nechapu, kam dnesni mladez tak chvata.
@andelka já znám pár, kdy on už taky pracoval a našel si slečnu, které bylo čerstvě 14. Údajně spolu opravdu nespali a poprvé to bylo až když jí bylo 15 a něco. Nečekal na to až ji padne 15, aby s ní mohl legálně mít sex hned druhý den. Prostě čekal až ona bude chtít a bude si připadat připravená. Byli spolu 8 let. Jasně v 15ti je každý hrozně naivní a rodiče mají pocit, že tomu musejí udělat přítrž, ale neodsuzovala bych to takhle hnedka. Pak jde o to jak jsou svolní rodiče. Moji spolužačku pouštěli rodiče už v 15 i na několik dní k jejímu a absolutně to neřešili.
@somalicats dnešní mládež ? To snad ne, fakt se to tak zapomíná ?kdyz vzpomenu co se stalo před 20 lety .... Moje spoluzacka se opilá ve škole na základce, bracha od 14 popíjel, jezdil na fichtlovi do vesnické hospody, každý pátek, pochlastavali a hráli karty, v 16 jsem ho vezla z města na Silvestra úplně mimo, takže se asi nespěchá jen dnes co si pamatuji jak to bylo dřív. No každopádně je z nej úspěšný muž , ředitel, a nyní skoro abstinent.
@cherie24 a jemu bylo kolik?
Já si popravdě neumím představit,že by kluk kolem 20 měl něco společného s holkou co chodí na základku. Vím,že kluci dospívají později,ale tak nějak doufám,že se můj syn od ZŠ k maturitě mentálně někam posune.
Jinak jsem pro hodně mluvit, i o rizicích, obavách, zkušenostech vlastních,ne jen zakazovat. Kluk ok, ale taky bych chtěla vědět o koho jde a co je zač. Zvlášť u děvčete s čerstvou občankou.
Spěchalo se v každé době. A přijde mi to taky v každé době zbytečné a riskantní.
@petrasipkova1 Tak ono záleží taky na tom, v jaké "sociální bublině" jsi žila. Děcka okolo mě byla taky celkem rozumná, takže my jsme sice taky blbli, ale neopíjeli jsme se nikde po hospodách (a jak jsem psala, netvrdím, že jsme nikdo nepili vůbec), neměli jsme potřebu vletět na sex úderem 15. narozenin (nebo dokonce dřív). A hlavně když už někdo s někým chodil, tak to nebyly takovéhle extrémní věkové rozdíly. Jo, moje ségra měla kolem sebe jinou partu a tam se spěchalo víc.
Mně jen přijde, že dneska spěchají fakt všichni.
@somalicats u nás i ty věkové rozdíly byly občas, ale taky to dopadalo blbě..holka v 17 těhotná, SŠ nedokončená.. Vím,že výjimky existují,ale spoleh na to teda není.
Manžel za mlada dost riskoval, a dneska nechápe, jak mu to mohli rodiče dovolit? Resp nic mu na to nerict, nezdůraznit rizika.. považuje to za nezodpovědnost.
@andelka No mě když prvně viděla tchyně, ta jí málem položilo, ale už si zvykla, myslím 😂
@zuzkasim V patnácti tě nikam "nepustí", ale nejvíce zlitý v barech bývali svého času právě patnáctiletí a z mé jedné návštěvy diskotéky a vyprávění spolužáků (na ZŠ 8. a 9. třída) to byl víkendový standard a divná jsem byla já když jsem chodila do práce...
@petrasipkova1 Pravdu máš, dvě mé spolužačky měli v devítce individuální studijní plán, protože ještě před konce školního roku rodili. Lili všichni a ještě jak paka, protože primární cíl byl se ožrat, ne se bavit a pak se žehlili průsery ohledně otravy alkoholem, záškoláctví a tak... Nebylo to jiné záleží jen na sociální bublině ve které se člověk pohybuje.
@gruyerre Presne. Ja od 15 do 18 mela toho nejlepsiho kluka..taky byl starsi. Bohuzel jsem se s nim rozesla a pak jsem stridala jednoho loosera za druhym 🙈
Hele jakoby já jsem s přítelem od 15 mu bylo 20... zachvilu budu slavit 18 a on 23 a za ty 3 roky jsem to doma pořád neřekla on taktéž má rodina by ho příjmula bez problémů jen já su tele pitomé u něho je to horší jeho rodina tu naši nenávidí. No ale nakonec jsme dospěli k názoru že už to nějak přežijeme... Až dochodim střední chceme společný byt a já budu vysokou dělat stejně dálkově časem to určitě řekneme jen on musí bydlet sám bo teď by ho z domu vyhodily kdyby to řekl....
No a tobě doporučuju to říct co nejdřív bo časem je to už takové blbé a tajit to a lhát ti taky začne ubližovat určitě to pochopí
@sofff pokud jste spolu už tak dlouho, tak je nejvyšší čas to říct doma. Slušně, představit ho doma. Já mám zimnivku z toho že by mi má dcera rok lhala. A mám v okolí několik párů co to mají podobné a jsou spolu hodně roku, většině to vydrželo a jsou spolu šťastní. I holky levou zadní zvládly VŠ. A v ani jednom případě nebylo nějaké brzké těhotenství. Brzké těhotenství bylo jen, kde byla nefungující rodina 👍
@mimi1004 Co tě sere, že jsi tak hnusná? Tvůj starej ? Já si v 15ti našla chlápka, kterému bylo 30let. Byla jsem s ním více jak 3roky. Ano, pak již byl znát ten věkový rozdíl, tak jsme šli od sebe, ale nikdy jsem nelitovala jediného dne s ním. Naštěstí měla máma tolik rozumu, že to respektovala a já nemusela lhát, že spím u kamarádky. Mé dceři je teď 21 a ať si najde kohokoliv, tak ho budu respektovat. Dětem můžu říct tak akorát svůj názor, ale to je tak vše. Jestli ho zakladatelka miluje, tak jí to přej. Někdy to má patnáctka v hlavě vic srovnané, jak baba ve 40ti co se nechá zbouchnout debilem.
@superkousky Mého chlapa si laskavě do huby neber a starej se o svého starého.
Za mě to řekl pubertální bratr ve chvíli, kdy se to absolutně nehodilo 😂🙃 ale je pravda, že mi bylo “uz” 17 a jemu 25. Naši nadšení nebyli, než jsem odešla na vs, mamka mi dělala dost scény, ale postupem času ho mají moc rádi. Jsme spolu 14 let a máme 3 děti 😊

@zelenaesmolda V 18 uz bude zodpovedna sama za sebe, takze prusery uz si bude zehlit sama.😀. Ale ona nastesti zodpovedna je, takze nemam problem s tim ji nekam pustit, spis je blby, ze to ted stejne nejde.