icon

Jak se postarat o poděděné slepice bez zkušeností?

3. kvě 2025

Dobrý den, našla jsem tady už nějaké diskuze o zvířatech, tak snad se nebudete zlobit na mé dotazy ohledně slepic.
Sousedi (cca 300 metrů pěšky) se budou stěhovat do bytu. Dům zůstane prázdný a zůstanou i slepičky. A nás nenapadlo nic chytřejšího, než že se o ně budeme starat. K nám je vzít nemůžeme, máme malý pozemek a ne úplně tolerantní sousedy… Takže slepičky zůstanou na starém místě, kurník mají z chlívku, jen jim ho chci trochu zkulturnit, roky tam nikdo nic nedělal, občas vymetli kuřince. Chci dát snášková hnízda se zásobníkem. Slepiček je 8 (nevím, jestli 8 holek a kohout nebo dohromady, ale to už je jedno). Mají opravdu veliký výběh.
Konečně k mým dotazům. Protože kurník není hned u našeho domu, tak chci namontovat automatická dvířka se senzorem světla - někdo nějaká zkušenost, rada? Koupím 2 napáječky a krmítko se zásobníkem - ráno dám vodu a krmení a potom zase až další den, zároveň posbírám vajíčka. Myslíte, že to takhle půjde nebo se opravdu musí jít 2x denně? Doteď krmili jen pšenicí a nějaký ten zbytek a namočené pečivo. V tomhle jim taky chci přilepšit vitamíny, kvasnice a tak.
Čtyři slepice mají něco přes rok, zbytek je starší, ale neví se kolik. Mají teď 4 vajíčka denně, tak ty starší budou už opravdu starší 🤷‍♀️ Obávám se, že ty staré budou muset jít pryč (to opravdu nevím, jak to uděláme) a chtěla bych přikoupit 4 nové kuřice. Současné by měly být Dominant hnědý a černý. A já toužím po zelených vajíčkách (už kvůli dětem). Myslíte, že by mohly být holky spolu? Vím jen to, co jsem nastudovala na netu, slepičí praktické zkušenosti nulové.
Omlouvám se za román, ale mám z toho obavy, nechci slepičky nějak trápit. Strašně se na ně těšíme 🐓

Strana
z2
tereza0111
3. kvě 2025

Ja vim, ze se na to neptas, ale jsi si jista, ze dum zustane prazdny? To si dneska nekdo necha lezet ladem barak? Nenabizi se k prodeji a neni tedy velka pravdepodobnost, ze se objevi novi majitele domu, kteri vas ke slepicim vubec nepusti?

Automaticka dvirka a krmitko se zasobnikem je fajn, maji sousedi na chate a funguje to dobre. Kolikrat se objevuji spis ob den nez 1x denne, slipky jsou docela spoko a vejce nesou, takze nevidim duvod proc by to tobe nemelo fungovat. ALE jak je vybeh a kurnik zabezpecen? Zlast kdyz tam nikdo nebude. I ve meste jsou rychle kuny nebo lisky a staci mala chybicka a najdes v kurniku neco co, no, nechces aby nasly deti. Umeji se podhrabat, prolezt, podle me umeji snad i litat

klchudik
4. kvě 2025

Našim pipkám dáváme směs pro nosnice. Jsou tam vyvážené vitamíny i žrádlo. Zásobník je dobrej, ale přemýšlej dobře, který vybereš...měli jsme obyčejný a nestačila jsem zrní doplňovat, protože tam naletli ptáci a bylo po...tak jsme koupili nášlapný a ten je super. Zásobníky na vodu nejlépe zavěsit, protože si tam nahází bordel a to jakože hodně 😆

1pomnenka
4. kvě 2025

Nešla bych do toho, není to dobrý nápad. Podobně to má kamarádka, stará se o slepice po dědovi a opravdu tam musí minimálně večer, některé slepice zůstávají venku, nejdou domů, je třeba je zahnat. Dvířka se zavřou, ale slepice zůstávají venku, nemůžeš se na ně spolehnout. Úhyn od lišek a kun je šílený, kolem baráku není pohyb a ony si to vyčíhají. Kuna nadzvedne hřebenáč na střeše a udělá si na půdě hnízdo. Ono se to nezdá, kolem slepic je opravdu hodně práce, pokud je nechceš krmit kupovanou směsí pro nosnice. Ale to si ta vajíčka pak můžeš koupit.
Slepice Green shell budou jako mladé slepičky drobnější, se začleněním bude problém, na začátku budeš muset oddělit, slepice jsou zlé, budou je klovat.

autor
4. kvě 2025
@klchudik

Našim pipkám dáváme směs pro nosnice. Jsou tam vyvážené vitamíny i žrádlo. Zásobník je dobrej, ale přemýšlej dobře, který vybereš...měli jsme obyčejný a nestačila jsem zrní doplňovat, protože tam naletli ptáci a bylo po...tak jsme koupili nášlapný a ten je super. Zásobníky na vodu nejlépe zavěsit, protože si tam nahází bordel a to jakože hodně 😆

@klchudik Směs musím dávat pomalu, ať nemají zažívací šok. Krmení jsem tak nějak nastudovala. Krmítko i napáječku chci na nožičkách. Asi to není úplně kam pověsit.
Spíš potřebuju poradit s dvířkama a novýma slepičkama. Moc nevím, jak je nedávat k sobě, dva kurníky tam nejsou.

eviicka
4. kvě 2025

To oddělení při začátku být musí, pokud nejsou dva kurníky, tak vytvořit jeden provizorní nebo počkat a obnovit celý chov, slepice umějí být hodně zlé.
K ostatnímu, rizika samozřejmě jsou, ale já bych se toho tak nebála a fandím vám.

1pomnenka
4. kvě 2025

Část kurníku pro mladé slepičky přepažíš, to je ten nejmenší problém. Až zjistíš, co je kolem nich práce, dojít na trávu či kopřivy, nadrtit jim skořápky, vyčistit kurník, občas vyvápnit, prohlížet je, zda nemají čmelíky. Ale pokud máš čas a chuť tam trávit volný čas. Moc nevěřím, že na ně nebudou příbuzní tlačit s prodejem.

eviicka
4. kvě 2025
@tereza0111

Ja vim, ze se na to neptas, ale jsi si jista, ze dum zustane prazdny? To si dneska nekdo necha lezet ladem barak? Nenabizi se k prodeji a neni tedy velka pravdepodobnost, ze se objevi novi majitele domu, kteri vas ke slepicim vubec nepusti?

Automaticka dvirka a krmitko se zasobnikem je fajn, maji sousedi na chate a funguje to dobre. Kolikrat se objevuji spis ob den nez 1x denne, slipky jsou docela spoko a vejce nesou, takze nevidim duvod proc by to tobe nemelo fungovat. ALE jak je vybeh a kurnik zabezpecen? Zlast kdyz tam nikdo nebude. I ve meste jsou rychle kuny nebo lisky a staci mala chybicka a najdes v kurniku neco co, no, nechces aby nasly deti. Umeji se podhrabat, prolezt, podle me umeji snad i litat

@tereza0111 dneska leží ladem domů... (zvláště tech starych původních), navíc ti lidé se pouze stěhují do bytu, takže jako chalupa jim to třeba bude sloužit. A slepice nejsou psi, aby se nedaly v případě problémů snadno darovat.

autor
4. kvě 2025
@1pomnenka

Část kurníku pro mladé slepičky přepažíš, to je ten nejmenší problém. Až zjistíš, co je kolem nich práce, dojít na trávu či kopřivy, nadrtit jim skořápky, vyčistit kurník, občas vyvápnit, prohlížet je, zda nemají čmelíky. Ale pokud máš čas a chuť tam trávit volný čas. Moc nevěřím, že na ně nebudou příbuzní tlačit s prodejem.

@1pomnenka Trávu si nazobou samy. Přepažený kurník nepomůže, protože by se stejně potkaly venku. Jedině mě napadlo postavit provizorní kurník v druhé části pozemku.

merope
4. kvě 2025

Určitě minimálně než bys tam dělala nějaké investice, je dobré se pořádně domluvit a mít to nějak podložené papírově.

autor
4. kvě 2025

Proč řešíte dům, když jsem se ptala na slepice??

enoli
4. kvě 2025

Třeba proto, že nemůžeš lézt na cizi pozemek? Ja bych tedy také řešila první vlastnická práva k domu než cizi slepice.

autor
4. kvě 2025
@eviicka

To oddělení při začátku být musí, pokud nejsou dva kurníky, tak vytvořit jeden provizorní nebo počkat a obnovit celý chov, slepice umějí být hodně zlé.
K ostatnímu, rizika samozřejmě jsou, ale já bych se toho tak nebála a fandím vám.

@eviicka Děkuji ☺️ Nechci nové hned, ale taky tam nechci běhat třeba kvůli dvěma slepicím. Budu muset vypozorovat, které jsou starší dámy a nějak to s nima pořešit. 🙁
Lišky tady nejsou určitě, draví letci taky ne, ale kuny by mohly být problém. Uděláme, co půjde.

merope
4. kvě 2025

Pokud budeš mít nějaký "papír" na ty slepice, tak je ale vše v pořádku. Je ale nesmysl investovat do nějakého automatizovaného vybavení ohledně slepic, abys pak v srpnu zjistila, že si to majitel rozmyslel, sehnal někoho, kdo tam bude bydlet a ten se teda o slepice postará. Je dobré si ujasnit, zda tvé a jeho představy jsou stejné. Zda to není jen na téma: "Jo, my tu nebudeme, tak pokud chcete, tak se o ty slepice teda postarejte, bude to lepší než je dát na polívku." (ale že to neberou jako žádný závazek ani od vás k nim, ani od nich k vám to nechat byť třeba i do podzimu - a taky kdo se třeba bude starat přes zimu?). Ale třeba to máš dávno ošetřené nějakou smlouvou se sousedem a jde fakt už jenom o to doladit chov samotný.

autor
4. kvě 2025
@merope

Pokud budeš mít nějaký "papír" na ty slepice, tak je ale vše v pořádku. Je ale nesmysl investovat do nějakého automatizovaného vybavení ohledně slepic, abys pak v srpnu zjistila, že si to majitel rozmyslel, sehnal někoho, kdo tam bude bydlet a ten se teda o slepice postará. Je dobré si ujasnit, zda tvé a jeho představy jsou stejné. Zda to není jen na téma: "Jo, my tu nebudeme, tak pokud chcete, tak se o ty slepice teda postarejte, bude to lepší než je dát na polívku." (ale že to neberou jako žádný závazek ani od vás k nim, ani od nich k vám to nechat byť třeba i do podzimu - a taky kdo se třeba bude starat přes zimu?). Ale třeba to máš dávno ošetřené nějakou smlouvou se sousedem a jde fakt už jenom o to doladit chov samotný.

@merope Přesně tak. Jde už “jen” o slepice.

cherie24
4. kvě 2025

Pokud jsou všechny slepice zvyklé zalézat do kurníku, pak jsou automatická dvířka fajn, ale může se stát, že se třeba otevírají moc brzo a nad ránem tam ještě stihne vlítnout dravec nebo právě zůstávají slepice venku. Někdo proto preferuje spíš dvířka na časovač než na senzor světla. Tohle se třeba bude muset hlídat s novými slepicemi, ty mají velmi často problémy chodit ze začátku do kurníku a musí je člověk sbírat každý večer po výběhu a nosit do kurníku než se to naučí. Taky to chce zařadit postupně, už jen kvůli zavlečení nemoce od nových neznámých slepic do stávajícího chovu. Nejprve karanténa, pak oddělené výběhy, aby na sebe viděli a pak pustit k sobě. Tyhle hybridní slepice, což Green Shell je, se VELMI ČASTO prodávají mnohem mladší, než prodávající tvrdí a od dospělých slepic pak dostávají hroznou čočku. Nezkušený chovatel věk nepozná a prodávající si může za "starší" slepici říct víc peněz, je to běžná praxe. Z krmítka doporučuji nášlapné, je to skvělé, zabrání to krmení myší a ptáků a tím i přenosu nemocí od nich. S vodou uvidíte, naši blbouni dokáží převrátit a zahrabat snad každé pítko. A že už jsem těch druhů napáječek vyzkoušela. S nožičkama nebo bez, všechno vylejou nebo zaser**😆🤦😵

autor
4. kvě 2025
@cherie24

Pokud jsou všechny slepice zvyklé zalézat do kurníku, pak jsou automatická dvířka fajn, ale může se stát, že se třeba otevírají moc brzo a nad ránem tam ještě stihne vlítnout dravec nebo právě zůstávají slepice venku. Někdo proto preferuje spíš dvířka na časovač než na senzor světla. Tohle se třeba bude muset hlídat s novými slepicemi, ty mají velmi často problémy chodit ze začátku do kurníku a musí je člověk sbírat každý večer po výběhu a nosit do kurníku než se to naučí. Taky to chce zařadit postupně, už jen kvůli zavlečení nemoce od nových neznámých slepic do stávajícího chovu. Nejprve karanténa, pak oddělené výběhy, aby na sebe viděli a pak pustit k sobě. Tyhle hybridní slepice, což Green Shell je, se VELMI ČASTO prodávají mnohem mladší, než prodávající tvrdí a od dospělých slepic pak dostávají hroznou čočku. Nezkušený chovatel věk nepozná a prodávající si může za "starší" slepici říct víc peněz, je to běžná praxe. Z krmítka doporučuji nášlapné, je to skvělé, zabrání to krmení myší a ptáků a tím i přenosu nemocí od nich. S vodou uvidíte, naši blbouni dokáží převrátit a zahrabat snad každé pítko. A že už jsem těch druhů napáječek vyzkoušela. S nožičkama nebo bez, všechno vylejou nebo zaser**😆🤦😵

@cherie24 Jsou zvyklé zalézt samy a automatické dvířka bych tam právě chtěla dát, dokud tam někdo bydlí. A vybrala jsem takové, které jsou i na sluníčko i na časovač 😁
Jak by mělo být velké nášlapné krmítko pro 8 slepic? Nebo se nějak prostřídají? Vždycky se seběhnou najednou, tak si to moc neumím představit…
Teď mají hrnec s vodou. Asi budu muset zkoušet.
Nové slepičky jsou moje přání, ale hned tak to nebude. Ale prodejce mám vyhlídlého 😆 Mají velkochov s rozvozem (momentálně co 2-3 týdny), úplně náhodou jsem narazila na několik lidí, kteří od nich berou a chválí je. Ale to je ještě daleko.
Děkuji za užitečné rady!

hanka_12345
4. kvě 2025

stare slepice by mohly klovat ty nové, na to pozor. Já osobne bych ty stare zrušila, pokud mas 4 novy a 4 vajicka a k tomu x starych, ty ti uz nenesou.

autor
4. kvě 2025
@hanka_12345

stare slepice by mohly klovat ty nové, na to pozor. Já osobne bych ty stare zrušila, pokud mas 4 novy a 4 vajicka a k tomu x starych, ty ti uz nenesou.

@hanka_12345 Jestli ty nové mají přes rok, tak ty staré mají asi tři. To se moc neví. Jako je víc důvodů je dát pryč. Jenže my je asi nezabijeme - sice jsem něco četla a koukla na videa, ale asi to nedokážeme, škubání by už snad nějak šlo, kuchání taky. Kolem nikoho nemáme. Darovat? To někdo chce? Nebo se to dá zvládnout? Vím, chovají se na jídlo, ale…

eviicka
4. kvě 2025

No tohle radím si promyslet, taková slepice (pokud není z velkochovu) žije tak osm let... 🙂

aedoss
4. kvě 2025

Když jsem byla malá, měli jsme doma slepice. Ten praktický chov kolem si moc nepamatuji. Vím jenom, že pak už naši nechávali ty, co nenesly dožít. No klidně devět let myslím měly. Občas jim taťka přistřihnul peří, právě aby neuletěly. Jednou, možná dvakrát přišla kuna. Chodilo se k nim denně. V létě tu vodu bylo potřeba hlídat víc. Já osobně bych si možná spočítala, kolik do toho chci investovat + čas, který tomu věnuji a pak bych našla, jestli se ta zelená vejce nedají sehnat někde v okolí od chovatele (tudíž bez starostí) a porovnala to.

autor
4. kvě 2025
@eviicka

No tohle radím si promyslet, taková slepice (pokud není z velkochovu) žije tak osm let... 🙂

@eviicka 😱😆 Na dožití to není dobrý nápad, vím..,

autor
4. kvě 2025
@aedoss

Když jsem byla malá, měli jsme doma slepice. Ten praktický chov kolem si moc nepamatuji. Vím jenom, že pak už naši nechávali ty, co nenesly dožít. No klidně devět let myslím měly. Občas jim taťka přistřihnul peří, právě aby neuletěly. Jednou, možná dvakrát přišla kuna. Chodilo se k nim denně. V létě tu vodu bylo potřeba hlídat víc. Já osobně bych si možná spočítala, kolik do toho chci investovat + čas, který tomu věnuji a pak bych našla, jestli se ta zelená vejce nedají sehnat někde v okolí od chovatele (tudíž bez starostí) a porovnala to.

@aedoss Chodit denně je jasné, jen to nebude v pravidelnou dobu. Voda je venku v hrnci a uvnitř je takové pítko z hadice s čerpadýlkem, pry to funguje nefunguje, tak to bude chtít opravu.
Mě nejde primárně o zelené vajíčka, ale když už by se pořídily nové slepičky (časem ke stávajícím nebo časem všechny úplně nové), tak bych je chtěla, když už si budu moct vybrat.
Teď budu ještě rok doma, tak to je dost času je naučit na granule. Nebo granule a obilí, prostě suché. Jestli dobře počítám, tak osm slepic potřebuje cca kilo granulí na den. Což je 15 korun. Ano, k tomu zkulturnit a udržovat čistý kurník taky něco stojí (vápno, křemelina…), nové kuřice. Pokud by snášely všechny (bez kohouta samozřejmě 😉), přes zimu téměř vůbec, tak mi to nepřijde finančně úplně strašné. Práci a čas musím dat do všeho, pokud něco chci mít. Prostě se na to těším, třeba za rok budu mluvit jinak 🤷‍♀️ Kdo nezkusí, nezjistí.

aedoss
4. kvě 2025

Tak super, když už to máš takhle promyšlené. Jak píšeš, vyzkoušíš uvidíš. Já jsem z toho psaní asi špatně pochopila, do čeho všeho chceš prve investovat (kurník, automatická dvířka, pítko atd.). Jde z psaní znát, že se na tu zkušenost těšíš, tak směle do toho. 😉

hanka_12345
4. kvě 2025
@eviicka

@eviicka no to sice jo ale 4.romy uz memese tak co s takovou?

cherie24
4. kvě 2025

My teda taky necháváme slepicím důchod. Já běžné zajedu se slepicí i na veterinu. To mi nedělá problém. 😆 Respektivě muž by je klidně i zabil, ale já nechci. Celý život nám poctivě nesou vajíčka, tak za odměnu jim nechci sekat hlavu. 🙃 Máme celkem 7 slepic a kohouta, každý rok to ale vychází tak, že třeba nějaká slípka pojde a každý rok necháme vysedět pár kuřátek. Kohouty darujeme nebo za symbolickou cenu prodáme, nějaké kuřičky si necháme, ty navíc prodáme. Tím průběžně doplňujeme nové, které nesou a ty starší (5 a 4 roky) ještě taky nesou, ale už méně. Muž je povolán se sekyrou, když se nějaká už vyloženě trápí a je vidět, že už jí není pomoci. Já to vidět nemůžu, ani bych to sama nezvládla, ale muž s tím nemá problém. I když sám říkal, že první 2 slepice mu dělaly docela problém zabít a fakt se mu do toho nechtělo. Pak teda máme ještě druhý kurník se zakrslými slepičkami, ty máme vyloženě pro děti na mazlení. 🙂

cherie24
4. kvě 2025
@hanka_12345

@eviicka no to sice jo ale 4.romy uz memese tak co s takovou?

@hanka_12345 nám nese i 5 letá. 😉 Každý rok kvoká, odvodila už 4 generace kuřat a vajíčko taky snese párkrát týdně.

autor
4. kvě 2025
@aedoss

Tak super, když už to máš takhle promyšlené. Jak píšeš, vyzkoušíš uvidíš. Já jsem z toho psaní asi špatně pochopila, do čeho všeho chceš prve investovat (kurník, automatická dvířka, pítko atd.). Jde z psaní znát, že se na tu zkušenost těšíš, tak směle do toho. 😉

@aedoss Říkám, uvidíme za rok 😂
Slepice teď mají všechno, takže vlastně investice by byla do vápna a křemeliny. Ale je to tam takové neudržované a za ty desítky let nezměněné. Automatické dvířka být musí. Hrnce na jídlo a pití jim evidentně stačí, ale nepotřebuju živit myši a místní stromové ptactvo. Zařízení na vodu snad půjde zprovoznit. Ale třeba mají jen jedno dlouhé bidlo. Jako snáškové hnízdo mají na zemi koryto vystlané slámou. Na jídlo pšenici, pečivo, občas drobný zbytek z kuchyně. Jsem si říkala, že třeba trošku lepší prostředí, nějaké ty vitamíny a tak by pomohly ve snášce i těm starším. Osmileté nebudou určitě, že vždycky přikupovali mladé, ale už neví, ze kdy ty starší jsou.

autor
4. kvě 2025
@cherie24

My teda taky necháváme slepicím důchod. Já běžné zajedu se slepicí i na veterinu. To mi nedělá problém. 😆 Respektivě muž by je klidně i zabil, ale já nechci. Celý život nám poctivě nesou vajíčka, tak za odměnu jim nechci sekat hlavu. 🙃 Máme celkem 7 slepic a kohouta, každý rok to ale vychází tak, že třeba nějaká slípka pojde a každý rok necháme vysedět pár kuřátek. Kohouty darujeme nebo za symbolickou cenu prodáme, nějaké kuřičky si necháme, ty navíc prodáme. Tím průběžně doplňujeme nové, které nesou a ty starší (5 a 4 roky) ještě taky nesou, ale už méně. Muž je povolán se sekyrou, když se nějaká už vyloženě trápí a je vidět, že už jí není pomoci. Já to vidět nemůžu, ani bych to sama nezvládla, ale muž s tím nemá problém. I když sám říkal, že první 2 slepice mu dělaly docela problém zabít a fakt se mu do toho nechtělo. Pak teda máme ještě druhý kurník se zakrslými slepičkami, ty máme vyloženě pro děti na mazlení. 🙂

@cherie24 Jo kuřátka, to už jsem taky měla nápad o líhni. Naštěstí se mi v hlavě včas rozsvítilo 😂
Tady nikdo o kuřatech nic neříkal, že by se kohoutovi nedařilo? 😆 Spíš slepičce všechno sebrali, že.
Sekera? 😱 Já kočce kradu myš a odnáším ji do lesa. Toto bych nemohla. Ale zase lepší, než aby se trápila. Ale co pak s ní? Obavám se, že u nás budou i tyhle slepice na hraní (pokud se nám podaří je ochočit). Děti ještě neví, že slepice může být zakrslá, chlupaté nohy, střapatá, heboučká… Na současných natrénujeme, další budou barevné vajíčka a třeba dojde i na ty mazlící. Ale ty jsou určitě nesmrtelné, že? 🤦‍♀️

konidana
4. kvě 2025

Jj sekera, a pak je z ty slepice dobra polivka. My teda slepice nemeli, ale muz parkrat prinesl bazanta/bazanti slepici, kdyz ji srazil autem

pipi_puncocha
4. kvě 2025

Kdyžtak na FB je skupina “slepice v nouzi,” kam by se daly ty starší nabídnout a někdo si je vezme na spokojený důchod na dožití. ☺️

Strana
z2