Jak se postarat o poděděné slepice bez zkušeností?
Dobrý den, našla jsem tady už nějaké diskuze o zvířatech, tak snad se nebudete zlobit na mé dotazy ohledně slepic.
Sousedi (cca 300 metrů pěšky) se budou stěhovat do bytu. Dům zůstane prázdný a zůstanou i slepičky. A nás nenapadlo nic chytřejšího, než že se o ně budeme starat. K nám je vzít nemůžeme, máme malý pozemek a ne úplně tolerantní sousedy… Takže slepičky zůstanou na starém místě, kurník mají z chlívku, jen jim ho chci trochu zkulturnit, roky tam nikdo nic nedělal, občas vymetli kuřince. Chci dát snášková hnízda se zásobníkem. Slepiček je 8 (nevím, jestli 8 holek a kohout nebo dohromady, ale to už je jedno). Mají opravdu veliký výběh.
Konečně k mým dotazům. Protože kurník není hned u našeho domu, tak chci namontovat automatická dvířka se senzorem světla - někdo nějaká zkušenost, rada? Koupím 2 napáječky a krmítko se zásobníkem - ráno dám vodu a krmení a potom zase až další den, zároveň posbírám vajíčka. Myslíte, že to takhle půjde nebo se opravdu musí jít 2x denně? Doteď krmili jen pšenicí a nějaký ten zbytek a namočené pečivo. V tomhle jim taky chci přilepšit vitamíny, kvasnice a tak.
Čtyři slepice mají něco přes rok, zbytek je starší, ale neví se kolik. Mají teď 4 vajíčka denně, tak ty starší budou už opravdu starší 🤷♀️ Obávám se, že ty staré budou muset jít pryč (to opravdu nevím, jak to uděláme) a chtěla bych přikoupit 4 nové kuřice. Současné by měly být Dominant hnědý a černý. A já toužím po zelených vajíčkách (už kvůli dětem). Myslíte, že by mohly být holky spolu? Vím jen to, co jsem nastudovala na netu, slepičí praktické zkušenosti nulové.
Omlouvám se za román, ale mám z toho obavy, nechci slepičky nějak trápit. Strašně se na ně těšíme 🐓
My teda taky necháváme slepicím důchod. Já běžné zajedu se slepicí i na veterinu. To mi nedělá problém. 😆 Respektivě muž by je klidně i zabil, ale já nechci. Celý život nám poctivě nesou vajíčka, tak za odměnu jim nechci sekat hlavu. 🙃 Máme celkem 7 slepic a kohouta, každý rok to ale vychází tak, že třeba nějaká slípka pojde a každý rok necháme vysedět pár kuřátek. Kohouty darujeme nebo za symbolickou cenu prodáme, nějaké kuřičky si necháme, ty navíc prodáme. Tím průběžně doplňujeme nové, které nesou a ty starší (5 a 4 roky) ještě taky nesou, ale už méně. Muž je povolán se sekyrou, když se nějaká už vyloženě trápí a je vidět, že už jí není pomoci. Já to vidět nemůžu, ani bych to sama nezvládla, ale muž s tím nemá problém. I když sám říkal, že první 2 slepice mu dělaly docela problém zabít a fakt se mu do toho nechtělo. Pak teda máme ještě druhý kurník se zakrslými slepičkami, ty máme vyloženě pro děti na mazlení. 🙂
@cherie24 taky nechávám dožít, první ročník jsem poslala komplet k tetě, ta se hrozně divila, že prostě nemůžu sežrat Matyldu s Klotyldou 😀 teď máme 3x roční a u nich jedna 7letá, holka pořád nese tak 5x v týdnu dává, no dožije, s mladýma omládla, přepeřila, úplně ožila, evidentně jí nová společnost moc prospěla.. umřela jí kámoška, já už slepice z časových důvodů nechtěla, tak se jich ujal manžel a všichni spokojení 😀
@cherie24 taky nechávám dožít, první ročník jsem poslala komplet k tetě, ta se hrozně divila, že prostě nemůžu sežrat Matyldu s Klotyldou 😀 teď máme 3x roční a u nich jedna 7letá, holka pořád nese tak 5x v týdnu dává, no dožije, s mladýma omládla, přepeřila, úplně ožila, evidentně jí nová společnost moc prospěla.. umřela jí kámoška, já už slepice z časových důvodů nechtěla, tak se jich ujal manžel a všichni spokojení 😀
@dashyyy Holka potřebuje zapadnout, tak se snaží 😆 Právě si taky myslím, že když těm starším doplním vitamíny a občas dostanou i nějaké dobroty, tak nějaké vajíčko navíc vytlačí. 🥚 I když teď mají velký zelený prostor, tak si najdou samy. No uvidíme.
Zakázala jsem si dávat jména, ale obavám se, že přezdívkám se neubráníme.
holka měla asi strach, že půjde, ale sžívala se s nima, stranila se, ale nebyla vyloženě zlá.. už jsou spolu rok a stejně když je pustím, jde si Kapitánka sama a mlaďošky se drží spolu. Tříletý slípky se určitě roznesou, u té naší pomohl hodně vápník, jak má dost vápníku, vody a pšenice, tak nese fakt statečně
Pokud jsou všechny slepice zvyklé zalézat do kurníku, pak jsou automatická dvířka fajn, ale může se stát, že se třeba otevírají moc brzo a nad ránem tam ještě stihne vlítnout dravec nebo právě zůstávají slepice venku. Někdo proto preferuje spíš dvířka na časovač než na senzor světla. Tohle se třeba bude muset hlídat s novými slepicemi, ty mají velmi často problémy chodit ze začátku do kurníku a musí je člověk sbírat každý večer po výběhu a nosit do kurníku než se to naučí. Taky to chce zařadit postupně, už jen kvůli zavlečení nemoce od nových neznámých slepic do stávajícího chovu. Nejprve karanténa, pak oddělené výběhy, aby na sebe viděli a pak pustit k sobě. Tyhle hybridní slepice, což Green Shell je, se VELMI ČASTO prodávají mnohem mladší, než prodávající tvrdí a od dospělých slepic pak dostávají hroznou čočku. Nezkušený chovatel věk nepozná a prodávající si může za "starší" slepici říct víc peněz, je to běžná praxe. Z krmítka doporučuji nášlapné, je to skvělé, zabrání to krmení myší a ptáků a tím i přenosu nemocí od nich. S vodou uvidíte, naši blbouni dokáží převrátit a zahrabat snad každé pítko. A že už jsem těch druhů napáječek vyzkoušela. S nožičkama nebo bez, všechno vylejou nebo zaser**😆🤦😵
@cherie24 Co nipová napáječka nebo automatická mistička na napájení (mistička trčící z nádoby, při upití se sama doplní)?
holka měla asi strach, že půjde, ale sžívala se s nima, stranila se, ale nebyla vyloženě zlá.. už jsou spolu rok a stejně když je pustím, jde si Kapitánka sama a mlaďošky se drží spolu. Tříletý slípky se určitě roznesou, u té naší pomohl hodně vápník, jak má dost vápníku, vody a pšenice, tak nese fakt statečně
@dashyyy Tříletá je teoreticky. Nějak nikdo moc neví. Koupila je babička, která zemřela.

My teda taky necháváme slepicím důchod. Já běžné zajedu se slepicí i na veterinu. To mi nedělá problém. 😆 Respektivě muž by je klidně i zabil, ale já nechci. Celý život nám poctivě nesou vajíčka, tak za odměnu jim nechci sekat hlavu. 🙃 Máme celkem 7 slepic a kohouta, každý rok to ale vychází tak, že třeba nějaká slípka pojde a každý rok necháme vysedět pár kuřátek. Kohouty darujeme nebo za symbolickou cenu prodáme, nějaké kuřičky si necháme, ty navíc prodáme. Tím průběžně doplňujeme nové, které nesou a ty starší (5 a 4 roky) ještě taky nesou, ale už méně. Muž je povolán se sekyrou, když se nějaká už vyloženě trápí a je vidět, že už jí není pomoci. Já to vidět nemůžu, ani bych to sama nezvládla, ale muž s tím nemá problém. I když sám říkal, že první 2 slepice mu dělaly docela problém zabít a fakt se mu do toho nechtělo. Pak teda máme ještě druhý kurník se zakrslými slepičkami, ty máme vyloženě pro děti na mazlení. 🙂
@cherie24 moc pěkné..👍 taky bych jim nechala důchod..😁