icon

Jak se vhodně obléct na pohřeb v kostele?

ivybee
2. kvě 2022

Dámy,
co na sebe? Černá je samozřejmost! Bylo mi řečeno, že ženy musí mít pokrývku hlavy. Takže šátek, klobouček,..?
A co dál? Máte nějaký rady a zkušenosti? 🙏 Nerada bych způsobila faux pas! 😬

Dekuji 🌷

Strana
z2
amy87
5. kvě 2022

@ivybee to byl sarkasmus 😉. Hele, jedna Maňa povídala. Já bych tam šla určitě bez pokrývky hlavy, nebo myslíš, že tě vyvedou z pohřbu, když nebudeš mít klobouček? 🙄

jeyre
5. kvě 2022

@amy87 Pokud bylo zakladatelce řečeno, že má mít pokrývku hlavy, tak jít bez je hulvátství. Není to ze dne na den, šátek se dá sehnat. A ano, zažila jsem, že někoho nepustili právě do pravoslavného kostela, protože byl nevhodně oblečený.

lachipie
5. kvě 2022

@amy87 ano z pravoslavného kostela vyvedou nebo lépe řečeno ani nepustí dovnitř

daruna
5. kvě 2022

V pravoslavném kostele jsem byla dvakrát, ale nikdy na mši nebo obřadu, jenom jako řekněme turista, u nás v Olomouci jsme tam ze zvědavosti vlezli, bylo asi po mši a nikdo nic neříkal, naopak přítomný duchovní odpověděl na pozdrav a za chvilku jsme odešli. Podruhé jsme se šli podívat do pravoslavného ve Francii a tam byla jakoby ostraha, která těm co přišli v kratasech nebo v ramínkovém tričku podala pléd na přehození. Na hlavě nikdo nic, ale je možné. že na obřad je to jiné.

levandule_k
5. kvě 2022

@daruna Asi, když tam nakoukneš jako turista, tak je to něco jiného, než když tam jdeš na obřad.

@amy87 Fakt to vyžadují: "Co se týká nošení pokrývky hlavy, tak bychom měli vědět, že obecně znamená poddanost. Z výkladu sv. ap. Pavla vyplývá, že jde i o určité tajemství, ale pokud vyjdeme z tohoto praktického principu, tak žena je poddána svému muži, tudíž nosí šátek, muž, protože je v Bohu svobodný, smeká případnou pokrývku hlavy při vstupu do místnosti obecně (nepokrytá hlava symbolizuje svobodu), což v chrámu platí především." https://orthodoxiachristiana.cz/zeptejte-se-duc...

Mně osobně je ten výklad o podřízenosti dost proti srsti, nicméně po dobu obřadu bych to vydržela. Nejsme pravoslavní, takže takové toxické myšlenky o podřízenosti ženy doma nepraktikujeme.

PS Víte koho má Pánbůh nejradši?? Ateisty, protože ho s ničím neotravují.

Strana
z2