icon

Jak se vyhnout nadměrným vánočním nákupům pro děti?

31. říj 2025

Mám takovou vánoční nakupovací náladu... A přemýšlím, jak to dělají ostatní, aby dětem nenakoupili příliš mnoho dárků.
Racionálně si říkám, že bychom měli vyházet půlku knih a hraček, co máme doma, že toho máme příliš. Ale pak jich zas vymyslím dalších 30 k Vánocům. Co pomáhá vám držet se při nákupech zpátky?

Strana
z2
hana_mikes
31. říj 2025

@anonym_autor u nás si určíme částku a přes tu nejdeme.

lauriak
1. lis 2025

@anonym_autor Ja detem kupuji tak max 2-3 darky na hlavu a ani to nevim co mam vymyslet protoze vsechno maji a sami nic moc nechcou. Kdyz neco potrebuji tak dostavaji veci prubezne pres rok. Navyse mame velikou rodinu a kazdy chce detem neco koupit takze ve finale vezeme od rodiny plny kufr veci.
Ja bych naopak nejradsi cele vanocni darky zrusila a proste si jenom uzivala spolecny cas s detma, prochazky, deskovky, pohadky atd.

miryp
1. lis 2025

To je jednoduché, nemám pocit, že Vánoce mají být o hordě krabic pod stromkem. Pro nás jsou Vánoce to vše okolo. Naše děti od nás dostávají už několik let max 4 dárky, z toho jeden mají vždy společný. Peníze s nimi využíváme lepším způsobem v průběhu roku.

hana_mikes
1. lis 2025
@miryp

To je jednoduché, nemám pocit, že Vánoce mají být o hordě krabic pod stromkem. Pro nás jsou Vánoce to vše okolo. Naše děti od nás dostávají už několik let max 4 dárky, z toho jeden mají vždy společný. Peníze s nimi využíváme lepším způsobem v průběhu roku.

@miryp letos jsem taky přemýšlela že dostanou každý pár věcí a pak společnou konzoli..Nakupuju až na poslední chvíli takže mám ještě čas přemýšlet 🫣

andelka
1. lis 2025

Zdravý rozum a finanční gramotnost.

autor
1. lis 2025
@andelka

Zdravý rozum a finanční gramotnost.

@andelka a to mas jaksi nadeleno zhury, nebo mas nejake triky, jak to aktivovat? Kdyz treba vidis, ze by deti bavilo a rozvijelo 5 deskovek, tak jak se primejes byt rozumna a koupit 1 nebo 2? Pokud to nedrhne vylozene o rozpocet?

andelka
1. lis 2025
@anonym_autor

@andelka a to mas jaksi nadeleno zhury, nebo mas nejake triky, jak to aktivovat? Kdyz treba vidis, ze by deti bavilo a rozvijelo 5 deskovek, tak jak se primejes byt rozumna a koupit 1 nebo 2? Pokud to nedrhne vylozene o rozpocet?

@anonym_autor Asi zhůry, protože mám tři děti a koupit na jedny Vánoce pět her by mě v životě nenapadlo. Pro každého máme odjakživa cca 5 -6 dárků, ne 20 apod. Nejmladší má navíc měsíc po Vánocích narozeniny. Stejně jako mám rozumný finanční limit, tak i co se počtu dárků týká. Navíc mají nadílku i u babiček ( a starší dva ještě u otce, s nim se vždy domlouvám co kdo koupí). Byt není nafukovací a mají na jaře narozeniny taky. Rozpočet je v pohodě, o ten nejde.

andelka
1. lis 2025

Jo a náladu mívám spíš vánoční, ne nakupovací. Deka, svíčky, světýlka, teplé ponozky, vánoční čaj nebo svařák, hry s dětmi, tvoření, pohádky, jarmarky, jízda vánoční tramvají, rozsvícení výzdoby ve městě, vánoční program na hradě, vánoční návštěva zoo.. To mě na Adventu a Vánocích baví a naplňuje, ne nakupování.

anonym_289e34
1. lis 2025

Finance a skutečné hodnoty Vánoc
Určím si předem, kolik chci za koho utratit a do toho se vlezu. Navíc nechci z dětí vychovat rozmazlence, co mají vše. A hlavně prostě to mám v hlavě srovnané a nepodléhám materialistické a konzumní stránce Vánoc. Dětem ukazuji, že Vánoce jsou hlavně o hodnotách jako je rodina, láska, pomoc druhým, dávat štěstí druhým, sdílení pohody a radosti.

me_druhe_ja
1. lis 2025

U nás má syn narozeniny v půlce listopadu, pak vánoce a dcera začátkem února. Takže všechno tak nějak najednou. A tím, že jsou blízko od sebe, je spousta dárku vlastně pro oba. 😀 my s přítelem dáváme dohromady vždycky tak 5-6 dárků, z čehož je 90% český knížky a hry, co vždy nakoupím v létě v čr. 😀 pak dostávají vždy jeden dárek od mojich rodičů, rodičů přítele a jeho dvou bratrů. Což je vždy cca 10 dárků pro každého. Je to hodně, ale min půlka (spíš víc) z toho jsou vzdělávací hry, knihy... Každopádně takhle vlastně během 3 měsíců dostanou zhruba 40(!) nových věcí, což je ranec. Ale po zbytek roku nic a striktně se toho držím. Jedine dokupuju věci na tvoření/malování, nějaký sešity s ukolama, zcela výjimečně novou knihu nebo malou hračku. Jinak nikdy nic. 🙂 každopádně nikdy ne víc než 10 dárků, už tak je to moc

alice180
1. lis 2025
@anonym_autor

@anonym_autor já myslím, že tady sis odpověděla sama nebo ne

autor
1. lis 2025
@alice180

@anonym_autor já myslím, že tady sis odpověděla sama nebo ne

@alice180 no, tak odpovedeli mi ostatni, ze pro lidi, co maji radsi svarak, navstevy, charitu a konzerty nez nakupovani, to vubec neni tezky... Kdyz nepocitam knihy a mekkouse, tak to taky snad nebyva vic nez pet darku na dite, spis min. Ale i to je ve vysledku dost a stoji me to enormni usili, to aspon tak udrzet 😅

Asi jsem to prve blbe napsala. Proste me zajima, jaky triky pri rozhodovani co jo a co ne, pouzivaji lidi, co taky radi nakupuji a vzdycky maji tisic napadu, co koupit 😇, ale nechtej mit z bytu skladiste.

andelka
1. lis 2025
@anonym_autor

@alice180 no, tak odpovedeli mi ostatni, ze pro lidi, co maji radsi svarak, navstevy, charitu a konzerty nez nakupovani, to vubec neni tezky... Kdyz nepocitam knihy a mekkouse, tak to taky snad nebyva vic nez pet darku na dite, spis min. Ale i to je ve vysledku dost a stoji me to enormni usili, to aspon tak udrzet 😅

Asi jsem to prve blbe napsala. Proste me zajima, jaky triky pri rozhodovani co jo a co ne, pouzivaji lidi, co taky radi nakupuji a vzdycky maji tisic napadu, co koupit 😇, ale nechtej mit z bytu skladiste.

@anonym_autor Jak “ když nepočítám knihy a mekkouse “? To u vás nejsou dárky?
Hele, asi záleží, jestli ti milovníci nakupování mají všech pět pohromadě a aspoň trochu vůle nebo ne. Od toho jsme dospělí a trošku už zkušení, abysme se nenechali ovládat.

alice180
1. lis 2025
@anonym_autor

@anonym_autor žádný triky podle mě nejsou. Buď se umíš ovládat a úplně logicky si řekneš jednu stavebnici dostanou tak další nema smysl kupovat.

ajulinkaaa
1. lis 2025

Já tedy úplně nemám problém, že bych toho kupovala moc. Máme to s manželem oba nastavené tak, že dárků dávat spíš míň než víc. Trochu nám do toho " hází vidle " širší rodina 😉 Ale řekla bych, že je fajn víc přemýšlet než se něco koupí. U nás tedy je to zatím hlavně o tom, že dárky vybíráme my, protože dceři jsou 3 a půl a ještě neví, co by si mohla přát dostat. Takže já si v tuhle chvíli tak trochu začínám v hlavě sbírat nápady a až tak za měsíc něco vybereme co jí dáme. Přeju, ať se zadaří vybrat to NEJ🙂

lauriak
1. lis 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ja si neumim predstavit dat detem 5 deskovek naraz. To je hrozne moc. Uplne staci jedna a pak treba za mesic, dva muzes koupit dalsi. My mame doma urcite pres 30 deskovek. Ale ta sbirka se skladala postupne, vzdy koupim jednu hru a tu se pak naucime hrat a snazime se co nejlip zvladnout taktiku. Pak zase vytahujeme starsi hry. A kdyz mne neco zaujme tak zase neco dokoupim.

levandule_k
1. lis 2025

Možná bych si položila otázku, jestli si tím nakupováním něco nekompenzuješ. Zkoumala bych v sobě, proč mám tuhle potřebu. Pokládala bych si otázky toho typu. Máš pocit nedostatku? Měla jsi jako dítě chudé Vánoce, protože rodiče byli spořiví a dárky dávali jen praktické? (Třeba mamka dostávala cca od 10 let, věci do výbavy do domácnosti, jako tenkrát to tak bylo, takže pak se povlečení hodilo, ale stejně jí mohli přihodit ještě něco pro radost, tou radostí myslím i svetr, protože za komárů nebyl v obchodech extra výběr a hezký svetr byl hodnotný dárek...) Potřebuješ si tím zlepšit sociální status a ukázat, že na to máte? Tvůj jazyk lásky je dárek a strašně ráda děláš radost lidem dáváním dárků?

Proč dávat najednou 5 deskovek? Pro milovníky deskovek, neexistuje moc deskovek😅, ale kdybych objevila 5 deskovek, co musím mít, tak rozdělím, nějakou dostanou od prarodičů, nějakou deskovku dostane jedno dítě, jinou druhé. A stejně bych jednu schovala a dala ji třeba k narozeninám.

Tohle se píše lehce někomu, kdo s tím nemá problém. Já jsem "jen" teta. Razím heslo, že to nejcennější, co můžu synovcům a neteři dát, je čas, tak se jim snažím věnovat, když se vidíme. Říkám, že já si můžu dovolit být praktická a hračky přenechám rodičům, tedy dostanou ode mne každý tričko a beru to jako plnohodnotný dárek. Dostanou ještě další věci, ale nemám to úplně přesně vymyšlené. Synovec dostal ode mne i lego, protože to beru jako něco čím se rozvíjí, má to nějakou přidanou hodnotu. My dospělí si kupujeme věci v průběhu roku dle potřeby, děti v rodině dostávají hračky během roku k příležitostem typu narozeniny, svátek, nebo si přivezou něco z výletu s prarodiči, rodiči, tedy si nemyslím, že by měli do budoucna trauma z toho, že nedostanou tunu dárků od tety.

Možná by mohlo pomoct stanovit si rozpočet, co utratím za dárky. Stanovím si limit počtu kusů na deskovky, hračky a praktické věci typu oblečení považovat za hodnotný dárek.

kristyn86
1. lis 2025

Ja si delam seznam 😀 A snazim se to rozdelit do prubehu celeho roku. Nedam 5 deskovek najednou,ale treba kazdemu jednu. Pak jsou narozky,svatky,den deti,vysvedceni,obcas si koupime neco jen tak pro radost nebo za odmenu (narocny lekar). A ano,je to pro me tezky,ale bez seznamu bych nakoupila strasne mooc veci a takhle si to ruzne promyslim a tak...A jeste se snazim,aby mel kazdy stejny pocet darku. Hodnotu zatim neresi...

autor
1. lis 2025
@andelka

@anonym_autor Jak “ když nepočítám knihy a mekkouse “? To u vás nejsou dárky?
Hele, asi záleží, jestli ti milovníci nakupování mají všech pět pohromadě a aspoň trochu vůle nebo ne. Od toho jsme dospělí a trošku už zkušení, abysme se nenechali ovládat.

@andelka nee, obleceni pro male deti nepocitam jako "opravdovy" darek, je pod stromkem jen, aby si zvykaly. Takova zprava: "obleceni ma taky hodnotu presto, ze to zatim nechapes." Samozrejme pro adolescenty a dospele, zvlast pro ty nadsene pro modu, nebo mozna i pro male deti nadsene pro modu, je to neco jineho.

No a knihy... ty nam ten pocet hodne zvedaji, ale to neresim. Nasi dva jdou po knihach uz od miminkovskeho veku, takze tam se spis snazim vysilat signal, ze knihu si clovek nekupuje pokazde hned, jak po ni zatouzi. Takze zadne prubezne kupovane knihy, na ty je verejna knihovna. Ale pak zas by mi bylo blby, kdyby na ty Vanoce nedostali dost knih, aby jim vydrzely aspon do konce vanocnich prazdnin.

Jinak diky moc za tvuj cas, ale bojim se, ze se trochu mijime. Asi mas opravdu tak skromnou povahu, ze si situaci nekoho, kdo chce vsechno, co vidi, a presto ze to nekoupi, tak se tim trochu trapi, nedokazes predstavit. Nicmene tvuj pristup, ze je normalni byt skromny a nenechat se smykat svymi vasnemi je inspirativni.

autor
1. lis 2025
@lauriak

@anonym_autor ja si neumim predstavit dat detem 5 deskovek naraz. To je hrozne moc. Uplne staci jedna a pak treba za mesic, dva muzes koupit dalsi. My mame doma urcite pres 30 deskovek. Ale ta sbirka se skladala postupne, vzdy koupim jednu hru a tu se pak naucime hrat a snazime se co nejlip zvladnout taktiku. Pak zase vytahujeme starsi hry. A kdyz mne neco zaujme tak zase neco dokoupim.

@lauriak zajimavy pristup, diky za sdileni. Osobne davam prednost vetsi kumulaci novinek na Vanoce a pak vsednodenni jednotvarnosti a cekani na dalsi mimoradnou udalost. Ale to je asi nepodstatny rozdil, vysledek je, ze u vas i u nas je deskovek hromada. Ale diky moc za konstruktivni komentar.

autor
1. lis 2025
@levandule_k

Možná bych si položila otázku, jestli si tím nakupováním něco nekompenzuješ. Zkoumala bych v sobě, proč mám tuhle potřebu. Pokládala bych si otázky toho typu. Máš pocit nedostatku? Měla jsi jako dítě chudé Vánoce, protože rodiče byli spořiví a dárky dávali jen praktické? (Třeba mamka dostávala cca od 10 let, věci do výbavy do domácnosti, jako tenkrát to tak bylo, takže pak se povlečení hodilo, ale stejně jí mohli přihodit ještě něco pro radost, tou radostí myslím i svetr, protože za komárů nebyl v obchodech extra výběr a hezký svetr byl hodnotný dárek...) Potřebuješ si tím zlepšit sociální status a ukázat, že na to máte? Tvůj jazyk lásky je dárek a strašně ráda děláš radost lidem dáváním dárků?

Proč dávat najednou 5 deskovek? Pro milovníky deskovek, neexistuje moc deskovek😅, ale kdybych objevila 5 deskovek, co musím mít, tak rozdělím, nějakou dostanou od prarodičů, nějakou deskovku dostane jedno dítě, jinou druhé. A stejně bych jednu schovala a dala ji třeba k narozeninám.

Tohle se píše lehce někomu, kdo s tím nemá problém. Já jsem "jen" teta. Razím heslo, že to nejcennější, co můžu synovcům a neteři dát, je čas, tak se jim snažím věnovat, když se vidíme. Říkám, že já si můžu dovolit být praktická a hračky přenechám rodičům, tedy dostanou ode mne každý tričko a beru to jako plnohodnotný dárek. Dostanou ještě další věci, ale nemám to úplně přesně vymyšlené. Synovec dostal ode mne i lego, protože to beru jako něco čím se rozvíjí, má to nějakou přidanou hodnotu. My dospělí si kupujeme věci v průběhu roku dle potřeby, děti v rodině dostávají hračky během roku k příležitostem typu narozeniny, svátek, nebo si přivezou něco z výletu s prarodiči, rodiči, tedy si nemyslím, že by měli do budoucna trauma z toho, že nedostanou tunu dárků od tety.

Možná by mohlo pomoct stanovit si rozpočet, co utratím za dárky. Stanovím si limit počtu kusů na deskovky, hračky a praktické věci typu oblečení považovat za hodnotný dárek.

@levandule_k
Diky ❤️ Popravde jsem zajasala, uz kdyz jsem videla tvoje jmeno - vedela jsem, ze to bude neco laskaveho a podnetneho. Je pravda, ze tam je nejaky obecny vzorec, ktery me provazi zivotem, v te spouste napadu a pocitu diskomfortu, kdyz mezi nimi musim volit. Ale az do teto diskuse me nenapadlo, ze to tak nemaji s darky vsichni. Aspon nemam nikdy problem, ze by mi delalo potiz neco vymyslet.

autor
1. lis 2025
@kristyn86

Ja si delam seznam 😀 A snazim se to rozdelit do prubehu celeho roku. Nedam 5 deskovek najednou,ale treba kazdemu jednu. Pak jsou narozky,svatky,den deti,vysvedceni,obcas si koupime neco jen tak pro radost nebo za odmenu (narocny lekar). A ano,je to pro me tezky,ale bez seznamu bych nakoupila strasne mooc veci a takhle si to ruzne promyslim a tak...A jeste se snazim,aby mel kazdy stejny pocet darku. Hodnotu zatim neresi...

@kristyn86 diky, to je presne typ odpovedi, ve ktery jsem nejvic doufala, proste prakticke tipy 💝

autor
1. lis 2025

Vsem ostatnim taky dekuji. Popravde jste mi celkem otevreli oci, mela jsem pocit, ze muj problem je beznejsi. Samozrejme se nakonec ovladnu, ale nenapadlo by me, ze je tolik lidi, kteri to, ze muzou koupit jen jednu vec z mnoha, proste vubec neprozivaji a berou jen jako fakt.
Financni limit je samozrejmost, ale sam o sobe s tou volbou zas tolik nepomaha.

andelka
1. lis 2025
@anonym_autor

@andelka nee, obleceni pro male deti nepocitam jako "opravdovy" darek, je pod stromkem jen, aby si zvykaly. Takova zprava: "obleceni ma taky hodnotu presto, ze to zatim nechapes." Samozrejme pro adolescenty a dospele, zvlast pro ty nadsene pro modu, nebo mozna i pro male deti nadsene pro modu, je to neco jineho.

No a knihy... ty nam ten pocet hodne zvedaji, ale to neresim. Nasi dva jdou po knihach uz od miminkovskeho veku, takze tam se spis snazim vysilat signal, ze knihu si clovek nekupuje pokazde hned, jak po ni zatouzi. Takze zadne prubezne kupovane knihy, na ty je verejna knihovna. Ale pak zas by mi bylo blby, kdyby na ty Vanoce nedostali dost knih, aby jim vydrzely aspon do konce vanocnich prazdnin.

Jinak diky moc za tvuj cas, ale bojim se, ze se trochu mijime. Asi mas opravdu tak skromnou povahu, ze si situaci nekoho, kdo chce vsechno, co vidi, a presto ze to nekoupi, tak se tim trochu trapi, nedokazes predstavit. Nicmene tvuj pristup, ze je normalni byt skromny a nenechat se smykat svymi vasnemi je inspirativni.

@anonym_autor To je normální, že to má každý jinak. Já ti fandím, že si asi uvědomuješ, že být ve vleku tužeb a nějakého hromadění asi není úplně ok přístup. Vánoce přece nejsou hlavně o dárcích, člověk nemusí mít všechno co vidí a nemusí mít špatný pocit z toho, že si to nekoupí.
Mému je 6 a oblečení s oblíbeným hrdinou nebo měkoučké pyžámko normálně za skutečný dárek bere. A starší syn ponožky. Nosí zásadně barevné s obrázky. Oběma starším kupuju trička. Ne značkové, ale tematické. Staršímu dopravní a mladšímu sportovní.

zuzkasim
2. lis 2025

Asi bych toho tolik ani nevymyslela🙂 Abych měla přehled komu co, zapisuju si to. Když se stane, že mám pro někoho už hodně věcí, něco z toho zůstane schované na narozeniny. Dětem jsem se vždy snažila dát nějaký dárek společný, aby si uvědomovaly, že je fajn spolupracovat, hrát si spolu. Teď jsou velcí a společné dárky už moc možné nejsou. Ale výhodou asi je, že jsme v bytě, který má omezené úložné prostory, takže jsem byla vždy limitovaná prostorem, abych nenakupovala mnoho.

drep
2. lis 2025

Já jsem obecně minimalista, ale jsou věci, které mi přijdou tak smysluplné, že tam moc neznám míru a ani ji hledat nechci. Knihy kupuju během celého roku, je to náš večerní čas, kde doufám v dceři probouzím lásku ke čtení, objevování nových světů, fantazie atd. Spousta dětských knih je tak pěkných, že je chci mít doma, i kdybych je za pár let rozdala třeba i proto, že chci podpořit vydavatele. S deskovkama to mám podobně, je to náš společný čas (stejně jako lego, magnetické stavebnice atd, ale nikdy jsem si nehrála s dcerou se zvířátky, na pití čaje atd, to nesnáším), naše radost, hry co máme, hrajeme všechny s výjimkou dvou, které jsem na dceru ještě trošku složité. Ty zase hraju s kamarádkama já. Ale zase dcera nedostane ani na mikuláše ani na velikonoce pět kilo nekvalitní čokolády se sojovým lecitinem, ani nemá 10 roztomilých růžových triček, tak tu uzdu držím😃

volfikovi
2. lis 2025

Dřív jsme kupovali holkám hrozně moc dárků . Každá měla třeba 20 rozbalovalo se třeba dvě hodiny. Předloni sem řekla dost. Začali jsme jezdit na vánoce na pronajatou chalupu ..Dárků každá 5 . Malý jich dostal trochu víc , ale holky mu i sami nějaké koupily tak proto . A čekala jsem na reakci . Nakonec jsme zjistili ,že nám ten pobyt tam dal mnohem víc než materiální dárky doma kde se jelo hlavně na kvantitu aby to vypadalo 🙄. Je tam klid , užíváme si pohádky , koupání v sudu, společný čas. Od té doby jezdíme každou zimu . Já Vánoce miluju a hlavně výzdobu , za to utracim ráda , ale beru to z levných obchodů,takže za pár korun . Tohle jsou pro nás pravé vánoce. Ale trvalo mi to zjistit 😁.. uspořené peníze za x dárků dáme do dovolené , výletů.

levandule_k
3. lis 2025
@anonym_autor

@levandule_k
Diky ❤️ Popravde jsem zajasala, uz kdyz jsem videla tvoje jmeno - vedela jsem, ze to bude neco laskaveho a podnetneho. Je pravda, ze tam je nejaky obecny vzorec, ktery me provazi zivotem, v te spouste napadu a pocitu diskomfortu, kdyz mezi nimi musim volit. Ale az do teto diskuse me nenapadlo, ze to tak nemaji s darky vsichni. Aspon nemam nikdy problem, ze by mi delalo potiz neco vymyslet.

@anonym_autor

Díky❤.

Je dobré, že si to uvědomuješ, nějak to řešíš, protože asi ti v tomhle přístupu není úplně dobře.

Každopádně změnit a zpracovat se dá spoustu věcí a věřím, že se to dá nastavit i tak, abys dál nakupovala dárky, měla z nich radost, ale zároveň tě neničilo to, že jich kupuješ příliš mnoho. V podstatě každá věc, kterou přeženeš tě může ničit. Dobrý sluha, ale špatný pán platí o spoustě věcí, přístupů.

ai30
3. lis 2025
@anonym_autor

Vsem ostatnim taky dekuji. Popravde jste mi celkem otevreli oci, mela jsem pocit, ze muj problem je beznejsi. Samozrejme se nakonec ovladnu, ale nenapadlo by me, ze je tolik lidi, kteri to, ze muzou koupit jen jednu vec z mnoha, proste vubec neprozivaji a berou jen jako fakt.
Financni limit je samozrejmost, ale sam o sobe s tou volbou zas tolik nepomaha.

@anonym_autor Ja si myslim, ze tvuj 'problem' je velmi bezny, jen to proste většina lidi nevnímá jako problem. jen počkej, az se tady na koníkovi začnou řešit dárky, 25 dárku na dítě je tu běžnější, než si myslis 🙂 To jen kvůli nazvu diskuse se ti tu sesli ti, co se velkonakupum vyhýbají.

bereni
3. lis 2025

@anonym_autor Striktně si píšu seznam, kde si napíšu ke každé osobě co ji koupím - následně to nejlépe objednávám online a jen vyzvedávám v boxích - nekoupím tím pádem nic navíc. Když jdu do obchodů, tak ještě přikupuju tamto a ono a nakonec je fůra peněz v háji a dárků jak pro celý město. Jinak jedu pravidlo = 1 dítě = 1 dárek co chce + 1 dárek co uznám za vhodný. Děti mají spoustu babiček (vlastních, nevlastních) a širokou rodinu, všude dostávají něco, takže nerada bych nafukovala byt :D

Strana
z2