icon

Jak si zapamatovat správné řazení rychlostních stupňů?

sarahsimona
20. únor 2024

Ahoj holky,

rozhodla jsem se, že si udělám řidičák. Opravdu ho potrebuji. Mám za sebou víc jak polovinu v autoškole, ale potřebuji se na něco zeptat. Když se s učitelem zakecám, občas zapomenu, jaký rychlostní stupeň mám zařazený. Je na to nějaká pomůcka nebo si to musím pamatovat? Naposled jsem měla trojku, brzdila jsem a vůbec nevěděla, jestli tam mám 3 nebo 2 a tím pádem jsem nevěděla, co mám zaradit. Snad můj dotaz pochopíte. 😊

Strana
z3
stazinka2018
23. únor 2024

@rebe kde jsi na to přišla? Já mám normálně auto s 5 stupnovou převodovkou. Máme teď nově druhé auto s automatem. A mimochodem, automat není žádný luxus, je to jen jiná varianta řízení už nějaký ten pátek..😅

rosie18
23. únor 2024

@patypresdevaty v pohode, o nic nejde. Ja jen ze me to prastilo do oci. Hele, ale osobne mam manual, ktery mi naseptava rychlosti a podle nej bych radila nesmysl. Stejne je to vsechno o treninku, aby to zakladatelka poznala. Vseobecne jde rict, ze diesl se nemusi tolik tocit, tak snese vic, nez benzin, ktery potrebuje vytacet.

rosie18
23. únor 2024

@stazinka2018 ale novejsi auta maji vetsinou vicestupnovy automat, v tom s @rebe souhlasim.

rebe
23. únor 2024

@patypresdevaty Chce to trénink a pohmatem není dobrá rada pro začátečníka v autoškole, který to pohmatem nepozná a musí do zvládnout do té doby, než to natrénuje. Bude fajn, když moji radu upřesníš na jiná čísla případně to zakladatelka upraví podle auta, ve kterém jezdí a reakcí instruktora. Ale naučit se rozpětí rychlostí, kdy používat který stupeň, JE dobrá rada - i když jsem ji napsala já 😉

eviicka
23. únor 2024

Jo ještě jsem si vzpomněla, jak jsem to dělala já... ptala jsem se manžela co tam nám 😀. Do autoškoly se ale tahle rada nehodí, to uznávám🙂.

ladyhacek
23. únor 2024

Nahoře 1-3-5
Dole 2-4-6 podle polohy páky, když na ní dáš roku poznáš kde je, je to o tréningu/zvyku. Sedni do auta a ani nemusíš jezdit jen si řád polohy.
Nahoře (vepředu páka směr čelní okno) 1 vlevo, 3 uprostřed, 5 vpravo
Dole (Paka vzadu, směřuje k zadním sedačkam)
2vlevo 4 uprostřed 6 (pokud jí auto má) vpravo
Zpátečka - každé auto jí má jinak. Někdo místo 6, někdy kde je 1 jen musíš páku zmáčknout....

nikis97
23. únor 2024

@sarahsimona To si musíš pamatovat, taky jsem měla asi dva dny problém a pak ok. Koukni na tohle mohlo by pomoct než si to zapamatuješ 🙂)

ladyhacek
23. únor 2024

@nikis97 u R pozor, já ho mám pod 1
zmáčku páku a řadím na 1
Ale jinka je to dobrý návod

nikis97
23. únor 2024

@ladyhacek Ano to jsem tam ještě chtěla napsat, že každé auto to má jinak. Mají více tech to samolepek. Ale účinné 😉

Strana
z3