Jak udržet víru v Ježíška pro dítě navzdory prarodičům?
Chceme aby naše dítě věřilo v Ježíška aspoň nějakou dobu, ať má v dospělosti na co vzpomínat. Ale poraďte, jak máme řešit prarodiče, kteří se i přes napomínání pořád podříkávají? To je pořád "no to jsme vám dali loni k vánocům" a "tuhle jsme koupili už nějakou drobnost pod stromeček"...Oni sami po nás chtěli ještě ve 12 letech abysme slepě věřili, klidně nám za to vynadali, ale naší dceři to chtějí asi zkazit.
U nas to same. Syn uz je vetsi (7) a uz rikal, ze si mysli, ze darky kupuji rodice. Ale zase porad chce psat dopis pro Jeziska. Tak jsme mu rekli, ze neco nosi Jezisek a neco kupuji i rodice. Prave aby nemel takovy sok, az mu to prozradi nekdo cizi. Navic kazdy rok v tv novinach reportaze o tom kolik cesi utratili za darky a podobne. Je to vsude kolem a vsimavemu diteti to uz dojde..
Otázka je, jestli jí to kazí záměrně nebo se prostě přeřeknou, protože na to nemyslí. U nás nosí dárky Ježíšek, protože děti máme malé. ALE! Mně samotné to už několikrát ujelo, manžel do mě vždy kopne nebo zachraňuje situaci. To je prostě věc, která mi v tu chvíli nedojde.
@katula94 No, myslím, že jsou případy, kdy je vidět, kdo má malé děti a kdo má traumata že svého dětství.
Ono pokud pises, ze dcera neni hloupa, je toho kolem vic, co ji muze v hlavicce srotovat. U nas si treba deti vsimaji, ze pred Vanocema nam nejdenou chodi hodne balicku, ktere se mnou nesmi rozbalit (normalne je rozbaluji).
Ackoliv si nemyslim, ze nechat deti zit v iluzi o Jeziskovi je lez, jak tu bylo zminovano, zase z nich v te souvislosti nechci delat uplne blbce. Takze jsem jim jednak rekla, ze nejake darky kupujeme a balime i my, ze v dobe Vanoc muzeme udelat radost treba i svym kamaradum (coz ostatne delame a da se tim oduvodnit, kdyz deti nekde zahlednou nejaky balicek, balici papir apod.). No a kdyz dcera (necelych 6) nedavno prisla s tim, ze nekde slysela, ze darky nenosi Jezisek, ale rodice, tak jsem ji rekla, ze Jezisek nosi darky tem, kteri na nej veri.
@patypresdevaty A vám už ježíšek nějaký dárek přinesl, když tvrdíte, že to není lež?
Okecávat to můžete jak chcete, ale je to lhaní. Říkáte dítěti něco, co není pravda a vy to dobře víte. Ano, není to žádná závažná lež ze které by se hroutil svět, ale udivuje mě, jak si tu lež všichni hrozně bráníte, a ještě se snažíte okecat, že to vlastně vůbec lež není.
Nerozumím tomu, proč to děláte, pak se dostáváte do situací, kdy se dítě "nedej bože" dozví pravdu, a vy pak nevíte, jak to okecat, aby dítě nezjistilo, že jste mu věšely bulíky na nos, a pak si chodíte pro rady na koníka a plácáte se po ramenou, jak se vám daří poradit jedna druhé, jak tu lež hezky udržet.
Proč nebýt upřímné aspoň ve chvíli, kdy to dítěti dojde? Co kdybyste mu normálně narovinu řekly, jak je šikovné, že si na to přišlo, a že je to taková tradice, co se říká dětem, protože je to hezké a vaši rodiče vám to taky říkali, a některé děti na to přijdou dřív a některé později, že je to taková hra? To by potom lež nebyla a dokonce by pak třeba pochopily, proč to nemají říkat dětem, které ještě pořád věří, protože by chápaly, že některé děti pořád ještě hrajou tu hru na ježíška a musí si na to přijít samy.
Dokonce byste pak možná docílily toho, že by vaše děti neměly pocit, že jste jim lhaly, a ještě by byly hrdé na to, jak jsou chytré, že na to přišly samy, a že už jsou tak velké a tak jim to pálí. To je docela win-win, ne?
@katula94 Ale víru v Ježíška nikdo normální nemůže brát jako lež. Na Ježíška snad většina dospělých vzpomíná s láskou, ty Vánoce byly díky Ježíškovi kouzelné. A samozřejmě to nebude pravidlo, ale znám x lidí co na Ježíška nevěřili, rodiče jim to neumožnili, a nebo jim moc brzy řekli pravdu, a taky ti dotyční teď nemají Vánoce rádi. A zase ti kteří měli Ježíška, milují Vánoce a s nostalgií vzpomínají na tajemné zacinkání zvonečku.
My vzdycky uplne v klidu rekneme, ne, to nebylo k vanocum, to bylo k narozeninam, nebo casteji Ne, od vas prece ne, vzdyt darky na Vanoce nosi Jezisek! Plus idealne zakroutit hlavou, jakoze je to prece jasna vec 😂
Deti uz to ted rikaji samy - Ale babi, to prece nebylo od tebe, to prinesl Jezisek! A babicka nastesti to zahraje ze No jo, vlastne, ja jsem to popletla 😉
Kazdopadne uz ve skolce a nejpozdeji ve skole jim to rekne nektere z deti a pak uz je to na nich, jestli dal budou chtit verit nebo ne 😉
U nas je to pikantni jeste v tom, ze manzel je verici a ja ne, ale detem to zatim nedoslo spojit si to dohromady 🙂
A jsou lidi na mnoha místech světa, kteří tento pohanský svátek slunovratu překroucený katolickou církví na pseudokřesťanský ani neslaví a mají jiné zvyky. Myslíte, že jejich dětství stojí za houby a jen ty naše obelhané děti jsou šťastné díky iluzi od rodičů, kteří z 90% ani sami neví, proč vlastně vánoce slaví, ani netuší, co za tím je, a dělají to jen proto, že na to jsou zvyklí a protože to dělají ostatní, stejně jako většina téhle konzumní společnosti bez mozku?
Tak si dál zabíjejte každý rok kapry, hrajte si pár dní v roce na to, jaká jste šťastná rodinka ve svátek, o kterém ani nic nevíte, a jeďte si stejnou písničku jako roboti, generace po generaci. Já už nemám sílu něco vysvětlovat. Stejně si pojedete dál svoje a nechcete slyšet nic o tom, že existují i děti, které nesnášejí lži a faleš.
@katula94 Tebe se to nejak strasne dotklo, nejaky bolavy misto?
@katula94 Mrzí mě že si neseš z dětství až takovou bolest že nenávidíš Vánoce 😟
My jsme s prvními pochybami řekli, že některé dárky si dáváme i my sami navzájem, protože nás třeba napadne něco, čím bychom tomu druhému udělali radost, tak to pod stromeček přidáme.
ono je to obecně dost těžký téma. S Vánocemi se nám to nestalo, ale třeba u zoubkové víly, tu jsem já vůbec zavádět nechtěla, ale dcera s tím přišla ze školky a tak moc se těšila, až zoubková víla navštíví i nás, že jsem neměla to srdce jí to zkazit a říct jí, jak to je. Měla jsem z toho pocit, že by pro ni bylo mnohem větší zklamání, že k ostatním chodí a k nám ne, než když jí časem řeknu, jak to je.
@katula94 co mě tu analyzuješ a ještě úplně chybně?
Ježíška mam postaveného na stejné úrovni jako pohádky, báje, pověsti a vlastně třeba i náboženství. To jsou věci, které jsou všechny založené na skutečnosti, ale pak tam jsou i věci, ktere jsou z různých důvodů vymyšlené. Každý věří, čemu věřit chce.
A ostatně i pohádky můžou děti považovat za skutečné, nebo ty u každé knihy dětem říkáš "tohle je založené na skutečnosti" nebo "tohle je jen vymyšlené", abys je náhodou neuvedla v omyl?
BTW čiší z tebe velká zloba a nenávist, měla by sis vyřešit problém, který je Tvůj a neprojikovat to tady na ostatní. Protože navážet se tu do ostatních za to, jak a z jakého důvodu slavi Vánoce, je fakt ubohý. Nic ti do toho není
@katula94 Můj manžel měl podobný názor jako ty, takže chápu jak to myslíš, ale i přes to u nás bude nosit dárky Ježíšek těm, kteří na něj věří. Těm co už nevěří budeme kupovat/ vyrábět dárky my, aby pod stromečkem něco našli.
Raději máme klasické pohanské svátky a tradice, ale bez Ježíška si Štědrý den neumím představit.
My vlastně též tak. Děti berou,že některé věci si dávají dospělí. Třeba na vánočních párty,nebo si dávají i dárečky děti ve škole, dáváme drobnosti přátelům..ale co se dostane pod stromečkem 24, je od Ježíška. Děti píší dopis a dávají za okno a pak se dívají,jestli už tam není. Mikuláše berou též zatím tak. Ví,že co chodí do školky, školy, vidí chodit venku, je pro radost a jako vzpomínka, tradice. Co dostanou doma večer 5.12. za okno, je od skutečného. Celkově máme rádi a držíme různé zvyky, advent mám moc ráda, není to u nás o komerci a opulentním štědrém dnu s dárky za desetitisíce. Atmosféra, kouzla, tradice, i částečně náboženství a rituály, tajemství, láska, vděčnost, dělání radost druhému, rodina..to jsou u nás vánoce. A Ježíšek k nim patří.
A já si teda myslím,že některé věci k dětství patří, neberu děti jako malé dospělé. Mají úplně jiný svět, vnímání. Jak pak v rodině zvládnou přechod ( nejen ohledně Mikuláše, Ježíška, zoubkové víly..) je na té rodině. Kde to udělají blbě, můžou vzniknout traumata.
Tak u nás se pořád věří, a to je dětem 10 a 12 let. a jsem za to ráda. Je to hezké. Prostě chtějí věřit tak věří ...
Jinak mně to spontánně došlo v pěti a něco letech, když mě babička vzala do kostela, žádné trauma z tohoto zjištění nemám. 👍
@glimmer taky už jsi slyšela,že nejsou normální? Že tak ještě ve školce a 1 třídě je ok věřit,ale pak už je to v podstatě o mdlem rozumu. 😁 Já každý rok čekám,že už, ale drží se toho zuby nehty. Pochybnosti mají, ale ještě jsem nikdy neměla pocit,že by fakt chtěli ujištění,že fakt nenosí dárky a děláme to my. Spíš naopak, věřit chtějí, líbí se jim to.
@tahejhula jak ti v tom udělala jasno návštěva kostela? U nás se možná věří tak dlouho právě proto,že ač nejsme praktikující,tak ani ateisté, jsme pokřtění a aspoň část rodiny v Boha věří, takže děti znají Ježíše jak z velikonočního příběhu a kříže,tak z vánočního příběhu a jesliček v betlémě.
@andelka no byl to ten Ježíš na kříži. Já v té době už trochu četla a ta spojitost mi došla okamžitě. Takže jsem se otočila na babičku a řekla jí: Babi, tenhle asi každý rok z kříže nesleze, aby nosil dárky, že jo? A bylo to, prostě jsem v tom bleskově rozklíčovala základní rozpor a babičce bylo jasné, že nemá smysl něco vymýšlet.
@andelka jinak co mám známé křesťany, tak je to tak 50:50, někde "ježíškují" jinde vůbec ne a děti vědí, že si dárky dává rodina navzájem. Dokonce znám rodinu, kde se dárky nedávají vůbec, jsou to přece narozeniny Ježíše. Naprosto respektuji. Často se ovšem setkávám s nerespektem vůči nastavení, jaké máme u nás doma.
@andelka Jenže spousta lidí dětem berou takové to pohádkové dětství, radši do nich cpou tvrdou pravdu od malička. Chudáci děti.
Očekáváš-li pochopení, buď chápavá a nenazývej cizí děti chudáky kvůli ježíškování, to je nesmysl.
A víte co? Já na Ježíška věřím dodnes. Jasně že musím nakupovat dárky sama, ale říkejte si co chcete, na Štědrý večer je jiná atmosféra, je něco jinak než v obvyklé dny. Já bych Ježíška nebrala jako křesťanskou záležitost (Ježíš na kříži), ale jako ducha Vánoc.
@tahejhula Já neříkám že jsou děti chudáci kvůli Ježíškovi, ale kvůli tomu že se jim bere dětství. Čemu dnešní děti věří? Ničemu. Spousta dětí nezná ani klasické pohádky.
Nikomu není ukradeno dětství tím, že nevěří v kouzelného dárkonosiče. To je naprosto v kompetencích dané rodiny, že taky v diskusi někdo zareagoval nepřiměřeně ještě neznamená, že se musíš chovat totožně.
A já souhlasím se zakladatelkou. Neřekla bych možná úplně chudáci děti, ale ochudit děti o kouzla, pohádky a příběhy, protože jsou to lži... Je to akoda. Když dá dárek Ježíšek 😜, cinká se na zvoneček a před Vánoci ještě napjatě čeká, jestli si odnese dopis, to je prostě kouzlo Vánoc. Mám trochu osobní problém se zoubkovou vílou, ale jak už zaznělo, dcera tuhle dovozovou anomálii dotáhla ze školky, tak až přijde čas, budu studovat.
Ale promítat do výchovy svou vlastní zášť a nezpracované dětství, to je fuj.

@galatea_a ted uz to asi nemas jak vratit a muzes jen doufat, ze nebude z tech, kdo se pak citi podvedeni. Kdyz te konfrontuje, tak mu leda zkusit rict, ze jezisek byl kdysi taky maly kluk, tak se to tak detem rika, protoze je to hezke, ale ze ve skutecnosti uz davno vyrostl a je to bytost, ktera ma rada deti i dospele a dohlizi na ne...a proto ty babicky a tak chodi do tech kostelu, protoze si s jeziskem povidaji, aby chranil je a jejich rodiny...nebo tak neco. A pak je to treba prilezitost poridit detskou Bibli a o tom jeziskovi si tam cist, jak vyrostl a jak pomahal lidem, a ze my bysme meli taky - a je uz na kazdem, jestli to budete brat jako dalsi pohadku pred spanim, co mu da dobry priklad, nebo nejake vedeni k vire.
Ale proste dat diteti viru v uzasnou zazracnou bytost, co miluje vsechny deti, a pak mu ji sebrat, mi prijde krute. Bud dite k Jezisi chci vest a delam to cely zivot, nebo je k nemu vest nechci, tak mu nebudu lhat o necem, cemu sama neverim. Tak to proste vnimam ja.