icon

Jak získat pomoc při nechtěném těhotenství v patnácti letech?

elikk
26. kvě 2022

Dobrý den. Nebudu to moc rozebírat, ale potřebovala bych pomoct. Za měsíc mi bude 16 let takže je mi 15 takže jsem ještě dost dost mladá na těhotenství. A zkrátka se bojím že se něco pokazí a budu. A pomalu ani nevím co bych měla dělat v takém stavu,... Prosím pomocte, nemám moc na koho se obrátit a po řešit to aby mi někdo pomohl a vysvětlil.

barmil
26. kvě 2022

@elikk když nevíš, co bys dělala, tak nemej sex.

sanyy22
26. kvě 2022

@barmil přesně.

mimi1004
26. kvě 2022

Nesexuj a těhotná tutově nebudeš. Jinak si stačí přečíst něco o formách antikoncepce.

merope
26. kvě 2022

@elikk Pokud jsi z toho takto nervózní, tak by sis ten sex ani neužila. Je plno možností, jak se navzájem vzrušovat bez pohlavního styku. Chlapovi to můžeš dělat třeba pusou - z toho neotěhotníš. Ona ani kombinace kondom + antikoncepce nemusí být 100%. Sice těch nehod pak není moc, ale přesto - děje se to. Obecně já razila třeba pravidlo: "Nikdy nesexuj s klukem, kterého si neumíš představit jako otce svého dítěte a v situaci, kdy by otěhotnění bylo průšvihem." Takže bych ti doporučila s "klasickým" sexem ještě minimálně rok, rok a půl počkat - matkou v 17ti už není takový průšvih a to už se dá. Do té doby můžeš objevovat své tělo, tělo partnera, jak na co reagujete, hrát si a užívat si to.

gracinka7
26. kvě 2022

Na sex nespěchej, nic ti neuteče. Začni s někým, koho budeš mít opravdu ráda a hlavně nezapomeňte na ochranu.

levandule_k
26. kvě 2022

Nejlepší je se chránit předem, nejspolehlivější je hormonální antikoncepce, někdo to jistí ještě kondomem.
U hormonální antikoncepce je důležité pravidelné braní, dát si pozor na léky, třeba antibiotika snižují účinek. Samozřejmě pokud si vezmeš pilku, zvracíš, dostaneš průjem, tak se snižuje účinek a je potřeba se chránit i jinak.

Pokud jsi tak vyklepaná z nechtěného těhotenství, tak je lepší nesouložit.

Když otěhotníš, buď si dítě necháš, nebo jdeš na interrupci. Tu lze provést do 12. týdne těhotenství. Nicméně může to mít následky, komplikace při provádění výkonu a psychické následky. Do 16 ti to musí povolit rodiče, od 16 do 18, si rozhoduješ sama, ale lékař o výkonu informuje rodiče.

Hlavně se nenech ukecat volovinou typu, neboj dám si pozor.

krisstina93
26. kvě 2022

Nesexuj, když na to nejsi zralá. Porid si antikoncepci (ideálně si to pojistit 2x, že budeš brát třeba prášky a ještě používat kondom), pak je mizivá šance, že bys byla těhotná.

levandule_k
29. kvě 2022

@elikk Mně by zajímalo, co vás učí o antikoncepci, sexu, těhotenství a interrupci ve škole.

Já jsem generace, která vyrostla na Bravíčku, Top Dívce atp. (Bravo jsem si kupovala cca od 3-5. třídy.) Sice je občas vysmívaná rubrika láska, sex a trápení, ale občas tam byl i normální článek o sexu, kde se vysvětlovalo, jak to chodí.
Jednu z reportáží, co si pamatuji byla o potratu, to jsem věděla, že fakt nechci zažít, a proto se musím chránit a nikdy se nenechat ukecat do sexu bez ochrany.

Dále jsme měli na základce biologii, rodinnou výchovu a holky pak v 9. třídě péči o dítě, kde se probírala antikoncepce, potrat, porod a péče o novorozence. Plus se mnou něco probírala mamka. Takže jsem byla v tomhle směru vycepovaná, že se na ochranu si mám myslet sama, jelikož si následky ponesu nejvíc já a nikdy nevěřit větě dám si pozor, protože to není antikoncepce.

novamamina
29. kvě 2022

Tak přednášku o antikoncepci už jsi dostala... Ale v případě že by se opravdu stala nejaka nehoda, existují ještě "pilulky po". Pokud by sis ji ale nevzala, holt budeš muset před mámou s pravdou ven. Čím dřív tím líp. Máma ti hlavu neutrhne. Vždycky se dá všechno vyřešit. Hlavně se nesmí lhát, zapirat a řešit tohle sama. Pze nejsi plnoleta, musela by to s tebou u lékařů řešit máma. Naštěstí už alespoň nejsi tzv pod zákonem. Takže policie v tomto případě nehrozí.

elikk
autor
29. kvě 2022

@levandule_k dobrý den děkuji mockrát už jsem zas o něco chytřejší. Ve škole nás o tom moc neučí. Měli jsme to probírat v 8.tride pohlavní soustavu ale to jen učitelka proletěla rychlostí větru, jinak jsme měli v 7.tride jen přednášku o menstruaci a to jsme ještě ani moc nevěděli co to je sex a pak měli jen kluci nějakou přednášku v 8.tride a to bylo vše. Na internetu je to napsaný tak že tomu moc nerozumím proto jsem napsala sem aby mi někdo pomohl a napsal tak abych tomu rozuměla a co se týče rodičů tak s nima nemám úplně dobrý vztah. Takže děkuji

gracinka7
29. kvě 2022

@elikk co babička, teta nebo starší kamarádka? Nebo zkus pročíst internet. Určitě se docteš, jak to funguje. Zatím první pravidlo: žádný pohlavní styk, dokud nebudeš mít nastudováno.

levandule_k
30. kvě 2022

Je to nějaký ten pátek, co jsem opustila ZŠ, ale to jsem netušila, že jsme měli v téhle oblasti kvalitní výuku. Doufám, že mizerné vzdělávání v oblasti antikoncepce, sexu, těhotenství a potratu je způsobeno covidem a není to standard vaší školy. Jinak je to smutné, že v 21. století s vámi nikdo není schopen pohovořit o antikoncepci a sexu.

Jak funguje hormonální antikoncepce?

Antikoncepční pilulka obsahuje 2 hormony - estrogen, což je ženský pohlavní hormon, a progestin. Pilulka zabraňuje ovulaci, tedy uvolnění vajíčka z vaječníku. Tělo si tak v podstatě myslí, že je žena těhotná. Zároveň antikoncepce zahušťuje hlen v děložním čípku a zabraňuje tak průniku spermií k vajíčku. Spolehlivost antikoncepčních pilulek je 99 %, předpokladem je však jejich pravidelné a správné užívání.

Menstruace během užívání hormonální antikoncepce (dále jen HA) není pravá, ale je to krvácení ze spádu.

Po vysazení HA u některých žen trvá než se jim vrátí jejich přirozený cyklus, někdo má problémy s pletí po vysazení HA, někomu může jinak vonět partner, když ho potká a bere HA a pak ji vysadí.

Postinor - hormonální antikoncepce po pohlavním styku. Neslouží pro pravidelné užívání, ale pouze výjimečně. (Např. prasknutí kondomu) Je to dost silný hormonální driák. Může dost silně rozházet cyklus. Proto je lepší, užívat klasickou HA než tohle, ale když se něco podělá, je lepší si vzít postinor, než čekat, jestli se dostaví menstruace nebo ne. Čím dřív se vezme tím má větší účinnost. Není to 100% antikoncepce.

Vyzkoušej si, jak se nasazuje kondom https://www.durex.cz/objev-sex/clanky/jak-nasad...

elikk
autor
30. kvě 2022

@levandule_k děkuji mockrát moc mi pomáháte. A ten postinor se když tak fakt během nouze sežene kde. Budu muset ke gynekologovi a nebo se dá sehnat v lékárně? Antikoncepci vím že musí předepsat gynekolog. A co kondom kolika % je to ochrana,...? Omlouvám se že Vás pořád otravuji. A omlouvám se že se ptám.

gracinka7
30. kvě 2022

@elikk kondom mívá kolem 98%.
Postinor případně seženeš v lékárně. Už by měl být volně prodejný. Ale ten fakt v případě, že vám kondom praskne.

levandule_k
31. kvě 2022

Je volně prodejný, existují i nonstop lékárny. https://nonstop-lekarna.cz/lekarny/ Radši obětovat peníze za taxík a v případě nouze si dojet.

Nám nikdy za celou dobu nepraskl kondom, ale člověk je asi klidnější, když má v záloze plán B.