Jak zvládnout stracha a stres v autoškole?
Ahojky maminky,potřebuju se trochu vykecat,zjistit jestli jsem takový tele, co nemá za volantem co dělat,nebo jestli ty moje nervy jsou normální (což pochybuji)....
Chodím do autoškoly už měsíc.Mám za sebou 6 jízdu,teorie nevynechávám.Doma zkouším každý den testy.
Jízdy -celkem 5 jsem jezdila s jedním instruktorem,6stou jsem jela s majitelem autoškoly.Nevím kde se stala chyba,ake i majitel mi řekl,že dělám chyby jak úplný začátečník.
Zjistila jsem,že jsem se za celou dobu nenaučila brzdit.Předchozí instruktor mi buď držel spojku,nebo přibržďoval brzdou.Tak že jsem po celých pět jízd nepoužila oba pedály najednou.Vždycky mi řekl buď ať sešlápnu spojku a nebo ať lehce poklepu brzdu.Až při poslední jízdě jsem zjistla,že když dupnu na brzdu,tak chcípne motor.Že když chci zastavit na křižovatce,tak že musím šlápnout na spojku a pak brzdit.A to mi teda přijde,že pokud jsem k tomu došla až 6 jízdu (když už mám jezdit ve městě) docela pozdě...
Přijížděli jsme z vedlejší na hlavní,byl docela hustej provoz, tak jsem měla přibrzdit a dát přednost.Netrklo mě že musím sešlápnout oba pedály najednou,sešlápla jsem pouze spojku a naivně jsem očekávala,že se auto zastaví.Prostě jsem byla jak pako.Ale já to prostě nevěděla...
Řadit už umím,to mi problém nedělá,ale jinak jsem z toho docela na prášky..První hodiny mi celkem šly,přesto že v autě bylo dost velký dusno.Instruktor mi moc nesedl,jako...je hodnej,ale má takový řeči,který ženská co má doma dvě děti moc nemusí😕.
Pátou jízdu jsem málem srazila ciklistu..Instruktor mi řekl abych ho předjela,tak že zablikat,juknout do zrcátka a předjet...No,průșvih byl na světě.Bylo to v zatáčce,já jsem do ní neviděla,tak jsem ho předjíždět nechtěla,tolik si teda nevěřím.Tak mi šáhl na volant,říká ,,blikej",no....Já si nevšimla,že mě jde předjíždět auto,ta jsem se chtěla zařadit zpátky na moje místo za ciklistu....Měla jsem ho málem na čumáku.No hrůza.Od tý doby to mám furt před očima,nevím jestli to byla moje vina,nebo jestli to udělal špatně on.Každopádně mi to sebralo veškerou chuť do řízení.
Před jízdou jsem vyklepaná,mám strach že to nějak pokazím.Že se něco semele.
Majitel mi při poslední jízdě řekl,že to zas tak hrozný není,že někdo jezdí i hůř😀 Snažil se mě uklidnit....Ale oba jsme věděli,že dělám občas chyby jak kdybych seděla za volantem po druhý.
Už jsem si i říkala,že s tím seknu,ale nechci zklamat děti,ani manžela.Vlastně ani sebe.Ale jsem z toho hrozná nervóza.Měli jste to tak někdo?
Další jízdy mám s majitelem autoškoly,napsal si mě k sobě,což jsem ráda.Všechno mi od znova vysvětluje,co,proč a jak...Což je fajn,protože tomu řízení fakt moc nerozumím.
Měli jste to tak někdo?Nebo máte nějakou radu jak zvládnout ten strach a stres?Moc děkuju za každou radu.... mocvráda(tměstdocela mazec.
@simone5 Děkuju za radu a za příběh.Mě jste tu úplně uklidnily,tak že už se tak neklepu a jde to.Ale je to přesně jak říkáš,pokud mi šlape na spojku atd.,tak nemám vůbec žádnou kontrolu nad autem a to byl právě důvod založení téhle diskuze.Přišla jsem si jak pako co tomu vůbec nerozumí,auto mě neposlouchalo,nevěděla jsem co a jak,měla jsem pocit že to dělám špatně😈😕
Až s jiným instrukterem jsem poznala,že mi na to ten první pořád šlapal,nejhorší bylo,že jsem to auto začla poznávat až tu 6 jízdu,což si myslím,že bylo pozdě,to už jsem měla jezdit po městě.
Tak že jsem poznala,že to nebyla úplně moje chyba,ale spíš chyba instruktora.Tento týden jsem s ním opět jela a zase šlapal na spojku atd.Ale už jsem s tím počítala dopředu,tak že jsem si víc všímala značek atd.Snažila jsem se z toho vytěžit maximum.
Já si to právě taky potřebuju pořádně všechno promyslet,než vjedu třeba na kruhák.Je opravdu potřeba klid a čistá hlava.Je mi jasné že ti co řídí spoustu let už dělají věci automaticky,ale u mě jako začátečníka je potřeba víc nad tím přemýšlet.
Tak 4 jízdy dozadu jsem s tím chtěla seknout,ale po vystřídání instruktorů mě to baví.Začla jsem si to užívat a musím to zvládnout....
Je moc fajn že jsi se zavolant vrátila,po tolika letech to chtělo odvahu.Tvou opatrnost s dítětem v autě chápu,já budu vozit dvě cácorky,tak že taky budu opatrná....Teda,pokud to dám....
@blahova_andrea já jezdím podobně. Lituju řidiče za mnou když odbočuju doleva. Sledovat všechno včetně rychlosti je pro mě náročné, netroufnu si se tam vecpat. Časem to vychytám. Nejčastěji jezdím obvyklé trasy. Ale dneska budu muset tam kde jsem ještě nejela,stěhovali jsme se a pěšky už to nejde a bus tam nejede. Naštěstí okolí znám dost dobře,tak si většinou poradím,i když to znám spíš pěšky nebo busem.
@blahova_andrea A co zkusit jezdit s manželem?Myslím třeba do obchodu a tak?Ať tě nechá řídit,pokud nebudeš vědět,tak Ti poradí....
Můj manžel jezdí spoustu let a jak sám říká,strach má pořád.Proto řídí opatrně,nikdy neví,kterej blbec mu tam vlítne.
Já si myslím,že strach mít musíš,to je dobře,jsi pak opatrnější.A nemusíš jezdit rychle,jen tolik,na kolik se cítíš.Aby jsi to ubrzdila,kdyby náhodou něco....
Co se týče auta,pokud není úplně v kondici,předpokládám že je to nějaký starší typ,tak o to buď opatrnější a rozvážnější.Vždyť se říká,že čím horší (starší) auto řídíš,o to lepším jsi řidičem.
Pokud řidičák máš,je škoda toho nevyužít,navíc když máš děti.....
@rori1986 to u nás není řešení. my do obchodů moc nejezdíme. většinou se staví někde on po cestě z práce nebo nějakého vyřizování. celkově nejsme moc spolu, natož si vyjet na "výlet". to bylo právě řečí a slibů, jak mě bude učit, trénovat, jak domluví hlídání a vyrazíme si sami bez dětí, nervů a spěchu. řidičák mám 4 roky a nesplnil to ani jednou. stavba domu je holt přednější 😉 ono nejde o to nevědět, jde o to si to zautomatizovat, s tím mi on nepomůže. naopak mě jen sekýruje a nervuje, furt spěchá a já vlastně zdržuju :-/ já teoreticky vím, ale neumím to uvést do praxe. nestíhám sledovat všechna auta, cedule, značky, chodce. je toho moc a já třeba z šesti aktuálních věcí stihnu čtyři. pořád je riziko, že ty dvě můžou být fatální chyba ☹
řidičák sice mám, ale většinou stejně nemám auto, tak s dětmi dál jezdím vlakama a busama. autem jezdí muž do práce. teď teda jezdí na motorce v těch vedrech. auto máme starší a nemáme finance na opravy, no.
@blahova_andrea a co si zaplatit ještě nějaké kondiční jízdy 🙂 a ještě si to pořádně potrénovat
@vicky007 nemyslím, že je to řešení. podle mě je potřeba prostě jezdit. to, že si zaplatím jízdy a pak dál jezdit nebudu, protože nebudu mít čím...to je vyhazování peněz. už proto jsem si nedělala řidičák v 18 jako ostatní. jsem z rodiny, kde nikdy auto nebylo a k řízení bych se stejně nedostala. teď sice byly plány jiné, ale bohužel to sklouzlo k tomu samému výsledku. řešením jsou podle mě dvě auta v rodině, což není momentálně reálné. hlavně bych potřebovala něco malého kvůli parkování a levného na provoz a opravy. což naše dodávka fakt není 😀
@blahova_andrea já to měla stejné. Dělala jsem řidičák ve 33, až když jsem měla možnost jezdit s autem přítele. Jenže pak jsme koupili jiné,takovou krávu a byla zima .a stejně jsem jezdila jen sem tam a nakonec 1,5 roku vůbec. Až když jsem musela začít jezdit do práce a rozvážet děti,koupili jsme malé staré auto, úplně jednoduché,nemá ani posilovač a je krátké,vejdu se všude.
@andelka no nějak tak bych to potřebovala vyřešit, ale to nevím kolik let na to budu čekat. třeba se jednou dočkám
@blahova_andrea já mám Renault Twingo, myslím že manželův mobil je dražší než to auto. A na svoje cesty ani nespotřebuju moc,tankovala jsem plnou nádrž zatím podruhé,jezdím 2,5 měsíce.
@andelka tak ono to není jen o pořízení. kdyby to byla jediná cifra, tak bych si ho i koupila. ale nemám ho ani kde parkovat, pak palivo, údržba, pojištění, opravy...no jako není na to, no. a bojím se, že lepší to u nás nebude. priority jsou jinde než další auto. ale letos mi bude 35 a vůbec bych se za starší káru k narozkám nezlobila 😀 přítel ale nechce nic úplně starého, aby to prošlo technickýma ještě dlouho a aby to bylo pro mě a děti aspoň trošku bezpečné :-/
No to je děs ta autoškola, vyměnit! Doporučí, ženy za volantem z osobní zkušenosti, chlapů jsou nemozni. To že máte sešlápnout spojku s brzdou, je teda základ všeho!!!
@andelka Ty děti umí být fakt dobrou motivací. Onehdá jsme s malou strašně zmokly, byla tak vystrašená z bouřky 😢 Musela jsem jí slíbit, že naučím řídit.
A hlavně - bydlíme za Prahou, za pár let začnou jezdit do centra večer. A já nechci, aby holky stepovaly někde na zastávce metra, stačí mi, když tohle jednou za čas absolvuji já.
Ale co je zvláštní - když řídím - paradoxně víc nachodím kilometrů. Člověk toho prostě víc stíhá...
Bála jsem se, že naopak toho pohybu bude méně. A ono naopak...
Ahoj holky, tak jak válčíte s autoškolou? já jsem minulý čtvrtek složila test z teorie a dneska byly jízdy. Nejhorší bylo to čekání. V autoškole jsme měli být v 7:30 a na řadu jsem šla v 9:45... Byly to nervy, ale dala jsem to. Kolega, který jel se mnou ujel 10 metrů a skončil. Zapomněl si zapnout pás a zapínal si ho za jízdy a to bylo okamžité ukončení jízdy...
@vicky007 moc ti gratuluji!!! 🙂
@dc2015
@blahova_andrea
děkuju 🙂
Holky, ženy, matky, mám to!!! Dneska jsem udělala papíry 🙂 A mé sdělení: když já, tak to může zvládnout fakt každej!!!
@dc2015 super. další šikula! i tobě gratuluji.
holky, hlavně fakt hned jezděte! já nejezdím, takže pro mě je to jen další kartička v peněžence ☹
@dc2015 gratulace, taky se chystam:D
@kacenka1111
@blahova_andrea Děkuju!!! Jezdit musím. Manžel plánuje změnu práce a dojížděl by a já tu zůstanu sama se dvěma prckama, nevím, jaký bude mladší, ale starší je drak 🙂 Vozit je autobusem a vše zařizovat si neumím představit. Tedy prostě MUSÍM. Ale je mi jasné, že ten boj dneškem ani zdaleka nekončí :-/
@vicky007 Já jdu žádat v pondělí. Jsem ve 27. tt, takže potřebuji opravdu brzy :D Abych stihla řídit ještě nerozdvojená co nejvíc :D Pocit je to super, ale taky vím, že ten boj ještě ani zdaleka nekončí. Už nebude nikdo vedle mě, kdo by mě spasil 🙂 Ale zas je jednodušší řídit, když si člověk sám určuje kam a kudy pojede. Tak snad to půjde🙂 Těším se a bojím zároveň.
Ale k té úplně původní debatě... Je tak strašně moc důležité, kdo vás to učí. Poprvé mě to učil de... se kterým jsem půlku času někde postávala, jezdili jsme hlavně mimo město, řvalo mu rádio, neměl v tom systém... prostě vše špatně. Tentokrát jsem měla velké štěstí na instruktora a fakt nebe a dudy. Nemám to v sobě přirozeně, dost jsem si připlácela jízd, ale to je jedno... kdyby vedle mě seděl blbec jako předtím, ani milion jízd navíc nepomůže. Fakt všem doporučuju změnit instruktora/autoškolu, když vám to nesedí. Je to investice do života!
@dc2015 no my máme jen jedno auto a tím jezdí chlap do práce, jinak se tam nedostane. teď v létě teda na motorce, když je hezky, tak tu auto stojí. ale auto není fit, pochybuju, že bych s ním na hesla vůbec odjela od domu a jet s ním přímo do centra, tak nedojedu, nebo stejně nezaparkuju. to je pro mě ten vlak a bus potom vlastně větší pohoda než to auto :-/ i když musím naznat, že když byly děti malé, bylo to jednodušší. teď jak jsou větší, tak z toho "výletu" do města bývám šíleně grogy
@blahova_andrea mám to podobně rozjezdila jsem se až z druhým autem, ale nic jiného mi nezbylo, jezdí k nám jen dálkový bus a ne do každého se kočárek vejde, takže paradoxně u nás naopak, jak je dítko starší, jde to občas i bez kočárku a to je pak busem výlet v pohodě. Jinak autem zatím parkuji jen u hypermarketu na kraji města, v místě, kde nestojí jiná auta 🙂 a jedu MHD.
@eviicka je fakt, že k jednomu z nákupáků taky zvládnu dojet, ale to mi nijak nepomůže. když vezmu cenu paliva, pak k tomu jízdenky na mhd, tak je to nevýhodné. když ještě sečtu čas na cestu na kraj města a pak čas přesunu tam, kam potřebuji, takže je to opět silně nevýhodné. to mi potom finančně i časově lépe vychází vlak nebo bus. auto bych brala spíš na dojíždění do práce, kam by to bylo mhd problém, na nákup, na výlet, návštěvu ke kamarádce apod. jako druhé auto bych brala, to jo. dokud nebude, tak ze mě nebude řidič. to je bohužel holý fakt ☹
@blahova_andrea Já si to zatím s druhým představit neumím. Teď je to v pohodě, syn jezdí busem rád. Ale měl období, kdy se mi začal někde válet vztekle po zemi... A já ho musela odnést... když jsem si představila, že mi tohle udělá a já budu mít v kočáru/na břiše druhého syna, nedej bože, aby byl stejně vzteklej :D ... tak jsem to začala fakt řešit... Hodlám začínat pomalu. Najet si cca 4 trasy - doktor, nákup, rodiče... A prostě MUSÍM. 🙂 Jinak auto máme taky na odpis, ale naštěstí našetřeno něco málo. Takže koupíme nějaké funkční, bezpečné, ale ojeté... Manžel pracuje zatím blízko, takže auto nutně nepotřebuje denně a pokud práci změní, vyplatí se mu dojíždět vlakem. Platit provoz dvou aut si taky neumím představit :/

já si dělala autoškolu mezi dětmi. teda čekala jsem druhé, když jsem ji dělala 😅 v autoškole jsem vyklepaná až tak nebyla. ten pocit, že je vedle mě někdo, kdo ví co dělá a že má pedály a může zastáhnout, když selžu...to mi dodávalo klidu. horší potom zkoušky, to už nervy byly a bylo to poznat. no a jezdit sama? jelikož nemám možnost jezdit často a vyjezdit se, tak jsem vlastně pořád na úrovni nejistého absolventa, který jede jen trasu, kterou zná a ještě ideálně mimo špičku ☹ je fakt, že naše auto už taky není fit, takže se i bojím, že s čím si chlap poradí, to já nedám a zůstanu někde s dětmi viset. takže stejně dál vše s dětmi dlouze plánuji a jezdím vlakama. ono mít respekt je dobré, ale mít strach, to asi není dobře. a já ho mám ☹