icon

Jak zvládnout stracha a stres v autoškole?

rori1986
12. kvě 2018

Ahojky maminky,potřebuju se trochu vykecat,zjistit jestli jsem takový tele, co nemá za volantem co dělat,nebo jestli ty moje nervy jsou normální (což pochybuji)....
Chodím do autoškoly už měsíc.Mám za sebou 6 jízdu,teorie nevynechávám.Doma zkouším každý den testy.
Jízdy -celkem 5 jsem jezdila s jedním instruktorem,6stou jsem jela s majitelem autoškoly.Nevím kde se stala chyba,ake i majitel mi řekl,že dělám chyby jak úplný začátečník.
Zjistila jsem,že jsem se za celou dobu nenaučila brzdit.Předchozí instruktor mi buď držel spojku,nebo přibržďoval brzdou.Tak že jsem po celých pět jízd nepoužila oba pedály najednou.Vždycky mi řekl buď ať sešlápnu spojku a nebo ať lehce poklepu brzdu.Až při poslední jízdě jsem zjistla,že když dupnu na brzdu,tak chcípne motor.Že když chci zastavit na křižovatce,tak že musím šlápnout na spojku a pak brzdit.A to mi teda přijde,že pokud jsem k tomu došla až 6 jízdu (když už mám jezdit ve městě) docela pozdě...
Přijížděli jsme z vedlejší na hlavní,byl docela hustej provoz, tak jsem měla přibrzdit a dát přednost.Netrklo mě že musím sešlápnout oba pedály najednou,sešlápla jsem pouze spojku a naivně jsem očekávala,že se auto zastaví.Prostě jsem byla jak pako.Ale já to prostě nevěděla...
Řadit už umím,to mi problém nedělá,ale jinak jsem z toho docela na prášky..První hodiny mi celkem šly,přesto že v autě bylo dost velký dusno.Instruktor mi moc nesedl,jako...je hodnej,ale má takový řeči,který ženská co má doma dvě děti moc nemusí😕.
Pátou jízdu jsem málem srazila ciklistu..Instruktor mi řekl abych ho předjela,tak že zablikat,juknout do zrcátka a předjet...No,průșvih byl na světě.Bylo to v zatáčce,já jsem do ní neviděla,tak jsem ho předjíždět nechtěla,tolik si teda nevěřím.Tak mi šáhl na volant,říká ,,blikej",no....Já si nevšimla,že mě jde předjíždět auto,ta jsem se chtěla zařadit zpátky na moje místo za ciklistu....Měla jsem ho málem na čumáku.No hrůza.Od tý doby to mám furt před očima,nevím jestli to byla moje vina,nebo jestli to udělal špatně on.Každopádně mi to sebralo veškerou chuť do řízení.
Před jízdou jsem vyklepaná,mám strach že to nějak pokazím.Že se něco semele.
Majitel mi při poslední jízdě řekl,že to zas tak hrozný není,že někdo jezdí i hůř😀 Snažil se mě uklidnit....Ale oba jsme věděli,že dělám občas chyby jak kdybych seděla za volantem po druhý.
Už jsem si i říkala,že s tím seknu,ale nechci zklamat děti,ani manžela.Vlastně ani sebe.Ale jsem z toho hrozná nervóza.Měli jste to tak někdo?
Další jízdy mám s majitelem autoškoly,napsal si mě k sobě,což jsem ráda.Všechno mi od znova vysvětluje,co,proč a jak...Což je fajn,protože tomu řízení fakt moc nerozumím.
Měli jste to tak někdo?Nebo máte nějakou radu jak zvládnout ten strach a stres?Moc děkuju za každou radu.... mocvráda(tměstdocela mazec.

Strana
z5
eviicka
16. čer 2018

@blahova_andrea u nás vede finančně auto (a to i přesto, že mám všechny možné karty), jezdím do města, do kterého není přímá linka, takže přestupy. Trošku mě to mrzí, už z principu jsem zastánce veřejné dopravy (aut je všude hrozně moc). Kvůli tomu kde bydlím, jsem se po 15 letech od autoškoly musela naučit řídit, teď to kombinuju jak to jde.

lucifffalek
17. čer 2018

Sice to neni moc k diskusi ale aspon pro pobaveni. Tento tyden jsem mela štesti a jela s kamaradkou autem děkuji za to že jen u nas po vesnici 🙂 řidicak ma dyl nez ja asi pres 10 let,ale to řizeni hruza. Vubec neumi resit situace,jela po uzke ceste a v protismeru vidi auto tak ne ze by zastavila a pockala az projede, najela na chodnik obrubnik cca 10cm a jela asi 20 metru po chodiku skoro celym autem za to me manžel asi zabil.🙂 natoz otocit se z autem a nakonec zaparkuje pred vjezdem ☹ Neumim si sni predstavit jizdu nekam dal. Z auta sem vylezla cela zelena po 15 minutach 🙂. Mame stejny auto jako ona sice asi trosku starsi a vic na heslo,manzel mi o tom neřika a pak jednou za mesic snim jedu prijedu na krizovatku vyradim auto zdechne a nejde nahodit ale zatim sem si vzdy poradila. Takze fakt rozjiždejte se s nekym kdo vas to poradne a co nejvic nauci ja děkuji manželovi a zelene oktavečce .za to ze vse s klidnou hlavou resim a ze me tak dusil,schovavat auto do garaze couvanim,pidelne parkovani v meste...,A řizeni si opravdu uzivam a uklidnim se u toho. A jak uz jsem psala planuji navrat do autoskoly udelat si ridicak na neco vetsiho a živit se tim co mě bavi.

dc2015
18. čer 2018

@vicky007 Prosím prosím, kde vyhlížíte? Já vůbec netuším, kde to info najdu. Žádat jsem byla se synem a soustředila jsem se, aby mi neodešel pryč :D

dc2015
18. čer 2018

@vicky007 Už jsem to našla! 🙂

blahova_andrea
19. čer 2018

@eviicka to chápu, že bych raději hromadnou, ale když pořádně nejezdí a ty se přemísťovat musíš, tak zaplaťpánbůh, že to auto je 🙂 my máme spoj aspoň přímej a krátkej. jen by teda mohl jezdit asi častěji. no holt jsem rozmazlená městská holka a skončila jsem na vesnici 😀

blahova_andrea
19. čer 2018

@lucifffalek co by jsi chtěla řídit?

lucifffalek
19. čer 2018

@blahova_andrea no teď mě bracha vezl kamionem ale to asi nebude nic pro mě navic dalkove a po dalnici by mě to asi nebavilo. Ale uvažuji že si to rozšiřim na skupinu D čili autobus a jezdt třeba v po měste v hromadně dopravě, ale uvidime ted jdme mala do školky a mažel děla na šichty tak aby měl děti kdo vyzvedavat za školky, ale to by mě fakt bavilo než stat někde u pasu a čekat než mě někdo vystřida na Wc, oběd to už fakt nikdy zažit nechci. A manžel mě vlastně podporaval hned na autě , pak mi svěřil i tchanova tranzita což se mi zdalo fakt obrovsky. a dokonce jezdim i traktorem. Jak řika manžel na traktoru se neučiš nejlip řidit couvat atd. Takže autobus/trolejbus bude brnkačka.

blahova_andrea
19. čer 2018

@lucifffalek jezdit mhd, to jsi odvážná. ale je to potřebná práce, lidi pořád shánějí. jen teda s tím wc nebo obědem to asi žádná sláva taky nebude. my máme taky dodávku a já teda ve městě prostě nezaparkuju. tam jde všude pomalu o milimetry a pro mě metr není žádná míra :-/ 😀

lucifffalek
19. čer 2018

@blahova_andrea tak u nas v malem měste to ok jezdi cca 20-30 min pak maji 10-15 min prestavku takze to wc clovek stihne.a jidlo z domu na kazde konečne maji mikrovlku a ohřat.... no vetsinou v tech městech maji uzka parkoviště tam se spatne parkuje. Nekteri maji problem zaparkovat i u supermarketu a pak to tak dopada auta odrene. Jak už jsem psala kdyz parkuji u supermarketu tak i pres čaru vozim 2 deti a nechu nikomu odřit auti dveřma tak at mam komfort na vyndani deti. 🙂 sice se kazdy kouka jakna blbečka pani neumi parkovat ale jednou na to prijdou. Ve měste bych si to nedovolila. U me je i centimetr mira. Jak davam auto do garaze tak za autem mame kola a at muzem vytahnou tak zrcatko musi byt max 2 -3 centimetry od stěny. 🙂

blahova_andrea
19. čer 2018

@lucifffalek my máme dodávku, takže na jízdu je to paráda, dobrý výhled. ale na to parkování ve městě je to fakt blbý. když jsem kdysi jela s dětmi na výlet, tak jsem to taky nechala u nákupáku. zaparkovala jsem na druhé straně, kde nikdo nebyl (všichni chtějí co nejblíž obchodu 😀) a trefila jsem se i do místa, to jsem si zkusila schválně, že ten prostor a čas je 😅 no ale teď už ani nevím, kdy naposledy jsem řídila ☹ na běžné parkování bych potřebovala spíš nějakou tu dámskou kabelku na kolech 😀 ale zase mě v dodávce netrápí vytahování dětí, když se dveře sunou podél 😀

lucifffalek
19. čer 2018

@blahova_andrea no to jo vysunovsci dveře jsou parada. A ten vyhled z dodavky taky super clovek aspon vi co se deje ve predu ,v osobaku je ten vyhled na prd. 🙂 jo taky sem tak parkovala vzdy nekde vzadu kde nikdo neni se zkusit trefit a na couvačku. Taky to slo a ted se lepim v 1. Řade 🙂 Navic kdyz parkuješ mezi auta tak se to zda uzke .

blahova_andrea
19. čer 2018

@lucifffalek mě se kolikrát zdají úzké i silnice, natož parkovací místa 😀

dc2015
2. črc 2018

Holky, mám za sebou první samostatnou jízdu! Klepala jsem se jak osika, ale všichni zúčastnění přežili. Jízdní styl nic moc, ale to se (doufám) poddá... Co vy ostatní spolubojovnice?

blahova_andrea
3. črc 2018

@dc2015 já se v sobotu taky hecla. nechala jsem chlapa doma se všema dětma, vzala auto a jela přes celé brno navštívit rodinu. moje první jízda přes město. můžu doporučit i jako dietní kůru. byla jsem vyklepená až do usnutí po příjezdu domů, žaludek na vodě, takže nějaké přejídání, které mi běžně není cizí, vůbec nehrozilo 😀
gratuluji. kam jsi jela a kolik lidí jsi vezla? já už řídila s osazenstvem mockrát, ale to jsem právě měla vedle sebe chlapa, takže taková ta jistota v zádech 😅 s dětmi sama jsem jela jen trasu, co znám i poslepu a město beru jen krajem.

dc2015
3. črc 2018

@blahova_andrea Jela jsem trasu cca 15 km, k manželovým rodičům pro syna. Jen s mužem, i když možná bez muže bych byla klidnější 🙂 Přeci jen jsem z něj cítila takové to napětí, že on by zařadil jinak, jel rychleji apod. Ale je kliďas, neprudil :D

Jela jsem přes město a pak mimo město, kde už je to pohoda. Vézt domů syna už jsem si netroufla, to nechám tak za týden, za dva :D Trasa to byla vyloženě snadná. Přes Brno si to vůbec neumím představit! Jsem z malého města.
Ale mám radost, že jsem našla odvahu sednout za volant hned v den, kdy jsem si vyzvedla řidičák.No a teď už chci jezdit denně... Nic moc jiného mi taky nezbývá :/ :D

blahova_andrea
3. črc 2018

@dc2015 tak to máš štěstí. ten můj je prudič, takže ač jsem klidnější, že vidí, co já nestihnu, nebo poradí při problémů, tak jinak mě spíš jeho přítomnost z druhé strany stresuje :-/
rozhodně je dobře, že jsi do toho tak naskočila a snad se ti podaří jezdit co nejvíc a vypilovat to. já mám řidičák už čtyři roky a jezdit neumím, protože sednou za volant 2x do roka, to jsi pořád jak druhá jízda v autoškole ☹

brunetka11
3. črc 2018

@dc2015 Výborná škola řízení - poslední týden školáků... Muž si naplánoval všemožné akce, ideálně ve dny, kdy bylo potřeba pendlovat mezi školou a tanečními a školními akcemi dětí.
Vyklepaná jak ratlík, ale dala jsem to...
A jsem fakt ráda - nesjezdit to autem, tak prostě už fakt padnu. Byl to výživný týden...

Vzdala jsem to jen jednou, kdy jsem zneužila na odparkování přítele kamarádky, protože se na prostor, kde parkuje max 5 aut sjelo tak třicet. Ten to vytočil bravurně...

Tak teď trénovat dál 🙂

dc2015
4. črc 2018

@brunetka11 Tak tak... předškoláky nemám, ale od září mě čeká jezdění po doktorech s miminkem, kontroly kyčlí, obvoďačka apod. Takže přes léto musím jezdit denně a říkám si, že časem to prostě bude lepší a lepší. Parkování kapitola sama pro sebe :D

brunetka11
4. črc 2018

@dc2015 Dnes jsem překonala svou metu 💪 Poprvé jsem zajela s autem sama nakoupit. Super pocit 👍

dc2015
4. črc 2018

@brunetka11 Supr!!! To by u nás neměl být problém :D Máme Alberta 2 km od baráku a má střešní parkoviště, kde je skoro pořád volno... Co mě děsí, jsou doktoři... kvůli parkování. Zatím dojedu k oběma rodičům a ségře 🙂

blahova_andrea
5. črc 2018

@dc2015 já i ty doktory objíždím vlakama :-/ moje a dětí máme v centru brna, takže tam je auto pasé ☹ jen teda do tišnova na kyčle jsem 2x autem jela, když s ním náhodou nebyl pryč chlap. a třeba jet na pohotovost bych taky nezvládla. dojet ano, ale zaparkovat u nemocnice je skoro nemožný i pro chlapa ☹
@brunetka11 jsi dobrá. jak šlo parkování u nákupáku? 😉

brunetka11
5. črc 2018

@blahova_andrea To bylo v pohodě, moc aut nebylo. Zato když jsem odjížděla, najednou bylo plno, navíc Rusů, kteří se s tím fakt nemazlí, to už jsem parkovala já líp než ten “mistr” vedle. Měla jsem kliku 🙂

vicky007
6. črc 2018

@dc2015 Tak já už mám také první jízdy za sebou, ted' se snažím každý den nějakou jízdu dát 🙂

brunetka11
10. srp 2018

Tak dnes pokořena další meta 💪
Strašně jsem se bála jet u nás k a z nádraží - z té hlavní ulice je fakt velký provoz. Asi nade mnou stáli svatí, ale bylo prázdno 🙂 i parkování bylo jistější.

Jen jsem se musela smát - za cca hodinu jsme s mužem jeli mým autem a kdo řídil?
Muž 😂

Strana
z5