Jak zvládnout toxického kolegu? Osobní zkušenosti a rady
Ahoj, poslední dobou si nevím rady s kamarádem/kolegou. Jelikož zde mám známé a nechci nikomu ublížit, tak jsem z opatrnosti založila tento nový profil a prosím o Vaše názory.
Říkejme mému kamarádovi/kolegovi třeba Karel. S Karlem spolu pracujeme více než 10 let, jsme současně i kamarádi, občas zajdeme na pivo, jezdíme společně na hory atd.
Poslední třeba 2 roky je to s Karlem jako na houpačce. Z toho má dobrou náladu, prožijeme pohodový pracovní den, na obědě či u kávy si příjemně popovídáme. Těchto dnů je spíš méně. Většinou je Karel od rána vcelku protivný, urýpaný. Najde si nějakou blbost a spolu s ní oběť a nedá se svými poznámkami pokoj, něž jde z práce domů. Všechny a všechno kritizuje, neumí nikoho za nic pochválit, vlastně ho to ani nezajímá. Většinou mluví jen on, je rád středem pozornosti. On dělá všechno nejlépe, má vždy pravdu, má nejlepší dovolenou, dům, bazén, atd., dosaďte si cokoli… Velmi často dělá sexistické, rasistické, hulvátské vtipy. Nehezky se vyjadřuje o lidech a věcech, které mu nějak vadí. Dost oplzle se dokáže vyjadřovat na adresu žen. Někdy se až za něho stydím…
Už jsem se mu snažila několikrát říct, že se chová děsně, ale nikdy to neuzná, nesnese kritiku, urazí se. Mně to za pár dnů přejde, pozapomenu, odpustím mu a tak pořád dokola.
Jsem z něho už unavená, často mě mrzí, co během dne řekne, a pak o tom přemýšlím až do večera nebo i druhého dne. Už jsem se zkoušela od něj odstřihnout, že to nemám za potřebí, ale moc to nejde, jsme blízcí spolupracovníci. A taky je to v podstatě jediný můj bližší kamarád, i když se hodně změnil. Asi o něho nechci přijít, pořád si říkám, že takový dříve nebyl, že se to třeba zase napraví. Ale většinou mi jeho chování spíš jen ubližuje, kolikrát to i obrečím. Nemám z něho už delší dobu vůbec dobrý pocit.
Setkaly jste se s něčím podobným? Dá se s takovým člověkem kamarádit? Nějak nevím, co s dělat, a nemám to s kým probrat. Pokud přispějete s názorem, budu ráda.
@zelenaesmolda A máš ty osobně nějaké zkušenosti s narcisem? Myslíš, že by se dal nějak napravit, aby z něho byl zase fajn chlap a kamarád?
@cocomilk narcista nejde napravit, neni schopen lásky k nikomu jinému, než sám k sobě, jeho jediný životní cíl je vyhledávání zdrojů energie a leštění svého ega. Jakmile ho nějaký zdroj odpálkuje, cití prázdnotu a bezmoc, může být zlý a agresivní a rychle hledá nový zdroj. Na začátku je úžasný, zábavný, obětavý, skvělý, zrcadlí naše vlastnosti a jak tě namotá, tak začne jeho nekonečné ždímaní tvojí duše. Já mám 2 narcisty, jednoho ex a jednoho kámoše ze SŠ. Neustále se mi v různém časovém horizontu se*ou do života, jakmile jim bouchne nějaký jiný zdroj, vrací se k těm ověřeným a zase se tě budou snažit namotat. Jsou to svině.
@cocomilk
Ne,narcis se opravit neda.
Je to presne tak,jak pise sinicka.
A jeste doplnim,ze narcis te vidi jako vysavac nebo mikrovlnku.Jakmile prestanes splnovat svuj ucel tak te vyhodi.
@cocomilk
Bohuzel mam,nekolik let jsem s nim zila.
@zelenaesmolda Chápu, tak to je smutný ☹
@cocomilk
On sice takovy bude cely zivot ale ty muzes zmenit zpusob jak na to budes reagovat.Prvni krok jsi udelala-uz vis s kym mas tu cest.
Umis anglicky?
@sinicka
Ja jeste doporucim podcasty na youtube-progress through process.Ty josu opravdu vyborne a me hodne pomohly.Protoze narozdil od ostatnich psychokecu je tohle primo ze zivota,realne situace.
@zelenaesmolda Vůbec mě nenapadlo, že by mohl být narcis. A netušila jsem, že existuje něco jako skrytý narcis. Ještě to pořád rozdmychávám… Anglicky celkem umím.
@zelenaesmolda Moc děkuji, podívám se na to určitě
@cocomilk
https://www.youtube.com/@ProgressThroughProcess...
Vrele doporucuju
@zelenaesmolda
@sinicka Holky moc vám děkuji, k takovému závěru bych se nikdy sama nedohrabala. I když je to teda pro mě šok.
@cocomilk
Ber to z te lepsi stranky-je to jenom kolega.Nezijes s nim,nemas s nim dite. 🙂
A děkuji i všem ostatním, za názory a rady, jak se zachovat. Musím teď víc kopat za sebe a ne za Karla. Asi by mi to nedošlo, nečíst vaše názory…
@zelenaesmolda Jasně, máš pravdu, horší talový partner. Akorát přijdu prakticky o jediného kámoše a s nim i o jediný jiný svět než jen domácnost, zahrada, povinnosti obecně, však určitě víš…
@cocomilk
Ne,ty neprijdes o kamose.Ty se zbavis upira.
@zelenaesmolda Ty jo, asi máš pravdu. Musím o tom začít přemýšlet úplně jinak. Vážně jste mi pomohly, moc. Děkuji.

Přečti tohle https://jakofenix.cz/skryty-narcista/ a prozkoumej blog :D