icon

Jaké domácí povinnosti jsou vhodné pro malé děti?

lucieevita
19. zář 2022

Ahojky, mám konkrétní dotaz. Od kolika let mají vaše děti své povinnosti a jaké? Nebo vám to přijde pro školkové dítě brzy? Dcerce je 2,5. Ráda dělá věci sama, je šikovná. Zdá se mi, že jí zatím nic neučím nebo po ní nic nechci. Žádné své povinnosti nemá. Uvažuji o koupi nějakého týdenního kalendáře, kde bychom si obrázkově nějaké povinnosti určili. Ale zároveň si říkám, jestli chci, aby nějaké měla. Je to malé dítě. Já měla plno povinností, co si pamatuji a tak se mi to vůči mé dceři trochu příčí, ale zase, abych něco nezanedbala. Jsem ten typ, který si udělá vše sám.. klidně i za ní 🙈 samozřejmě je to výchovou. Denně jsem měla plno věcí, co doma udělat a jak to má vypadat, a tedy takhle to pro svou dcerku rozhodně nechci. Zároveň mně ale zajímá, jak je to jinde. Děkuji za vaše postřehy.
Jde o věci od vyčistit si zoubky, ustlat postýlku až po domácí práce..

Strana
z2
kapii
20. zář 2022

@lucieevita asi budu za cvoka ,ale prostě od té doby, co udržel v ruce hračku, hadřík. :D Pamatuju si, že ještě neuměl chodit, jen obcházel a lezl, ale když si vylil pití, tak hned šudlal hadříkem, od doby co držel hračky, tak když si s nima pohrál, tak po sobě s dopomocí uklidil. Od roka a půl nosil granule pejskovi. Takže úplný začátek asi tak ve tři čtvrtě roce a prostě postupně se to nabalovalo a zdokonalovalo. Teď v čerstvých třech už vytírá pokojík, skládá si svoje prádlo, uloží si to sám na místo do skříňky, uklidí po sobě talíř do myčky, když něco vylije, rozsype, tak si to automaticky zamete nebo utře. Za mě, čím dřív se začne, tím líp.

vladienka
20. zář 2022

@lucieevita k tomuto dodam len ze ja si rozhodne neskladam pyzamo a neustielam periny vlastne nikdy 😄 ale mna ani nenapadlo pisat take veci, po zobleceni ze daju veci do kosa na pradlo, odnesu tanierik po jedle.. to je vsetko v poriadku ak to chcu robit, ak nie tak by som to este neriesila a robila za nich

ivivi
20. zář 2022

Asi bych to uplne nenazyvala povinnost. Ale proste pomoc. Urcite vest k sebeobsluze- oblect se, cyslect, poskladat obleceni, odnest talirek, uklidit si hracku. Muzete delat spolu, neco postupne pak sama. S nejakou povinnosti jako takovou bych zacala az v predskolaku. Skolni dite by uz melo mit neco na starosti- vede to k todpovednosti, discipline. A co si budeme, to je ve skole potreba. Jsem ucitelka a uprimne nejvic me vytaci, kdyz maji deti vse az pod nos. Z vety: Ale maminka mi to nenachystala. A maminka mi to nedala, vyndala…vidim pomalu rude. Sakra copak maminka chodi do skoly? Ne maminka ma zakladni skolu hotovou. Maminka ma jen dohlizet, kontrolovat. Taky takove ty drobnosti uklidit po sobe, pozdravit, podekovat, poprosit jsou dulezite. A kolik deti takove zaklady nemaji. Vlastne i mnozi rodice neumi pozdravit, poprosit, podekovat. Tak asi co se pak divime ze…

ivivi
20. zář 2022

@kapii Ve skole a budouci partnerka vam podekuji😊Za takove rodice, kteri deti k necemu vedou, jsme opravdu radi😊

Strana
z2