Jakého domácího mazlíčka zvolit po kočce?
Dobrý den, prosím o diskuzi o domácích mazlíčcích 😊 máme doma kočku. Vychovanou a hodnou, ale bohužel starou. A vzhledem k tomu, že tu věčně nebude, chci začít přemýšlet nad dalším domácím mazlíčkem, myslím, že budeme potřebovat "náplast".
Kočku už nechci. Nechci v noci vstávat a hrát si, nechci učit kotě, že na záclony se neleze a nechci mít zase závazek na hodně let.
A teď babo raď. Potkany chci už třeba 20 let. Ale nejprve to nešlo a pak už byla kočka, která si k nám našla cestu. Nebo se mi moc líbí zakrslý beránek. Oboje má pro i proti. Pomoc prosím 😊🙏
Klady, zápory, nebo i tipy na chovné stanice v karlovarském kraji třeba 😊
Předem děkuji a mějte krásné Velikonoce.
A teda kralik je taky zavazek na hodne roku. Mohou se dozit klidne i 15 let. Kfyz ho teda nedate do 2 let na pekac😅
Králík je na více let a asi s ním může člověk přes den ven.. Potkany ven jen tak nevezmeš a vydrží 2, se štěstím 3 roky. Ale já nikdy na chuť jiným hlodavcům než právě potkánkům nepřišla.
Až budou dětí ve věku, kdy si budou přát nějaké zvířátko, tak půjdeme do 2 potkanů z chovky. 🙂
@konidana ježiš, ja četla, že králík je tak na 8 let 🙈😀 mno...pane jo 😀 každopádně díky za postřehy. Něco věkově tak na 5 let, aby to bylo roztomilé a chytré asi není 😀
Je ti jasné, že kočku žádné zvíře nenahradí.😅
A také si můžeš vzít už starší vychovanou kočku.
Z tvého výběru, já ti nevím. Králík je dlouhověký a mají neustálenou povahu, ty hodní jsou skoro jak urban legend, umí dost citelně kopnout a poškrábat a chytrý také uplně není.
Potkan je chytrý, naučí se na jméno, ale žije hodně krátce, trpí na nádory a dost smrdí.
Prostě pořiď kočku.😅
@hennrietta potkani se nedají vzít ven? Vzpomínám, že moje spolužačka potkana měla a nosila ho v kapuci 😊 Máme právě dvě holčičky a obě by chtěly svého potkánka, takže ideální pro všechny zúčastněné 😊 ale...prostě váhám 😊 a smrdí potkani, jak všichni, kdo je nemají, tvrdí? 😀
@alianan 😀 já jsem psomil...tam je ale bohužel jedno velké ale a nejdu do toho. Takže psa jsem zkusila nahradit kočkou, která, jak jsem psala, byla vlastně taková náhoda. A jakože dobrý, máme ji rádi, ale nejsem připravená jít do další.
@leilinka1234 Já zažila asi jen jednoho hodného králíka, v místním domově důchodců, to bylo fakt zlatíčko.
Doma jsme králíka měli, byl celkem krotký, byl puštěný na volno, čůral a kadil do klece, ale počítej s tím, že mají ještě ještě další druh bobků, takový matlavejší a ty pojídají, je to pro ně nezbytné, pro doplnění živin a s těmi teda do záchůdku králík chodit nebude, klidně si dá sváču na gauči.
Můj králík se nechal pohladit, ale nenechal se chovat, to pak dost ošklivě kopal zadníma nohama a hlavně z toho byly dost ošklivé škrábance na břiše. Byl to spíš taková samostatná jednotka, ležel vedle mě v posteli, ale po doteku moc netoužil.
Doma byl v pohodě na volno, v létě jsem ho brala na zahradu, ale rychle tam divočel a nenechal se chytit. Pak trvalo několik dní než se srovnal.
Kousal kabely, těm nikdy neodolal.
Určitě bych pořídila od chovatele, abys alespoň trošku ovlivnila povahu, ale jak jsem psala, povahy jsou neustálený a z jednoho vrhu může být mazel i divočák.
POtkan, já měla dva kluky. Měla jsem je navolno v pokoji, slyšeli na jméno, byli fakt hodně chytří a mazlivý. Ale smrděli a nikdy se nenaučili čůrat a kadit na jedno místo. Moji byli až do konce života zdraví, měla jsem štěstí, dožili se asi tří let.
Švagrová a ve školce mají osmáky, moc o nich nevím, ale jsou přítulní, tak ještě koukni na ně.
Já jsem nedávno zakládala diskuzi, co pořídit domů jako lék na ztrátu mazlíčka a nakonec jsme si dovezli králíčka. Byli jsme se dívat nejdřív u chovatelky na výstavní morčátka. To ani jednu z dcer vůbec nezajímalo. Koukli se a nezájem. A pak u jiné chovatelky na zakrslé králíčky a tam už to bylo jasné, že odjíždíme s plyšáčkem. My jsme měli do loňských prázdnin králíčka 10 let, měl rád naší společnost, ale nebyl to úplně mazel, stačilo mu být v naší blízkosti. Teď si ho holky mají možnost vymazlit od malinka. V případě pořízení králíka doporučuji předem najít nějakou kliniku, kde mají veterináře se zaměřením na drobná zvířata. Není jich moc, spousta veterinářů tvrdí, že králíka ošetří, ale chce to opravdu se zaměřením!!! Běžný veterinář zkusí všeobecné léčení a v drtivé většině případů spíš králíka dorazí. Potkany měla tenkrát spolubydlící, měla 2 holky a pořád jim čistila klec, ale taková ta myšina tam trochu cítit byla. Mě by u nich navíc hrozně mrzela ta krátká životnost.
@leilinka1234 kdyz potkany, tak samicky. Myslim ze samci smrdi vic. Kamaradi je taky tahali vsude s sebou
@leilinka1234 morcata?
Samci potkana smrdí víc než samičky, ale zase se říká, že jsou klidnější a mazlivější. Nevím, já chovala 30 let jen samce. Ven nesmí - jednak jsou náchylní na prochladnutí, jejich oči špatně snáší slunce a hlavně si můžou přinést domů svrab. A za sebe doporučuji ne dva, ale rovnou tři! To je pak mnohem větší sranda, je v té kleci víc živo a když pak jeden umře, tak si pořád ti dva zbydou.
@leilinka1234 Dají, ale je to pro ně nepřirozené a rizikové. Jsou to noční zvířata. Ze sluníčka mohou mít vážně záněty očí, z průvanu nachlazení a záněty uší. Navíc jsou docela náchylní celkově na nemoce a často chytají z venku např. svrab. Navíc jsou hodně plaší a na volném prostranství se bojí.
@lucye0 měla jsem potkany jako náctileta a řekla bych, že je to i o povaze daného jedince. Měla jsem samičku, která byla uplny mazel a samce, který byl totální slámista a lidskou společnost moc nevyhledaval 😁 ale všichni byli božani a kdybych si měla znova vybrat, jaké malé zvířátko, tak potkana. Jen škoda , že se dožívají tak malo.
Pokud se jim pravidelně mění podestýlka, tak ne. Chovala jsem samce a když někdo přišel, tak by nepoznal, ze máme zvíře, kdyby neviděli klec. Ale bordel okolo dokáží udělat.😅 Jo a když si dá člověk práci, tak se naučí vykonávat potřebu jen na jednom místě.
Nás první potkan nás nikdy nepočůral (jen značkoval a to nesmrdělo, ale měli jsme takový čůrek, když nám přešel třeba přes ruku 😃), ale zatahal nás za tričko na rameni, abychom dali ruku nahoru, aby mohl dolů, aby se mohl vyčůrat. Vyčůral se a pak chtěl zase za náma.
Morčata žijí zhruba 5-8 let. Je ovšem potřeba mít alespoň dvě, jsou to společenská zvířata.
@leilinka1234 co fretka? 🙂
@konidana morče nechci. Měla jsem jednoho, kdyz jsem byla mala a byl to děs. Nějak jsem si k jim nenašla cestu. Možná jsem jen neznalá, ale přijdou mi hloupí a takový bez zábavy. Ale říkám, že zo jen zkusenost s jedním kusem v mládí. Koupili mi ho ještě rodiče a jednoho dne nějak záhadně zmizel a ja se ani neptala kam 🙈
@swan42 zrovna nedávno jsem potkala pani s fretkama, ma je celý život. A říkala, že všude lezou. Že mít fretku znamená být velmi tolerantní co se bydlení týká 😀 všude vlezou. Prý když nechce, aby někam vlezli, musí jim zamezit ona. Žádný zákazy a naučení neplatí.
@leilinka1234 to ne no 😅
Za mne nejlepsi ta kocka 🤷♀️ brali jsme kotata z utulku a na zachudek uz umela sama, zaclon si nevsimaji a v noci k nim nevstavame...
Potkani zijou kratce a u kralika zalezi na povaze a zkusenostech. Kamaradka ma (nebo mela) chovnou stanici a ma je vymazleny a nauceny na zachudek. Ja mela magora, co kousal, takze ani probehnout jsem ho nemohla nechat...Morcata jsou pitomy, s zelvou se nejde pomazlit a papousci jsou japitola sama pro sebe... 😂
@leilinka1234 já bych šla do potkanů ... měla jsem je doma a bylo to v pohodě ... jeden se mnou normálně spal v posteli, nosila jsem ho na rameni ... doporučuji alespoň dva kusy 🙂, za mě ideálně holky ...
@swan42 i u kočky je to o povaze. My jsme taky jednu zachránili a ač teda záchod pochopil hned a v tomhle byl skutečně vzorný, jinak je to děs. Doma x škrabadel a prolézaček, ale zničený všechen nábytek. Jakmile někde zůstalo cokoliv k jídlu, hned to sežral, pak měl z toho průjmy. Stačilo jen na 2 minuty odejít od jídla k dětem a už byla kočka v talíři. Po půl roce nervů jsme ho začali stěhovat postupně jako venkovní kočku, kde pokračuje v demolici, akorát venku. Kapoty aut poškrábané, letos dokonce zabil 4 letý strom, všechny stromy poškrábané kmeny, v okrasné zahradě všude zahrabané 💩, takže zahradničení je jedna radost. Každé zvíře je náhoda s povahou.
měla jsem potkana, který chodil ven, byl jak pes, normálně jsem ho pustila na zahradě a přišel na zavolání, padnul pak na nádor na plicích ale až kolem dvou let, jsou fakt neskutečně chytří, za mě ale velké minus je věk dožití, to je prostě každé dva roky, tři jsou spíš vzácnost.. kluci víc značkují proto se může zdát, že víc puchnou, ale přišli mi mazlivější než holky
@swan42 no, takže nic ideálního pořád nemám 😂
@dashyyy už jsem slyšela, že hodně umírají na nádory. Jak je pak řešená léčba? To se nechá až do konce nebo se běhá na veterinu a řeší se to?
Do čeho bych šla tak do morčete😁
Jinak máme psa a kočku.. 😀😊 Ale jak tu zaznělo mě by asi nějaký potkan, myš, morče atd..nenahradilo tu lásku kočky nebo psa😁🙈
My máme křečka a je to ňuňuňu miláček. Děti si ho vymazlily a vyloženě se těší, že si s nimi půjde hrát, už panáčkuje, jen je vidí 🙂 Jen se děsím dne, kdy umře, to bude na státní pohřeb 🙄
@leilinka1234 co zlatý křeček? Za mne je to fakt mazlík a nesmrdí jako potkan. Inteligence je podle mne tak nastejno. Je naprosto dokonalý, když se vždycky urazí, když mu vyčistíme klec 😀 Slyší i na jméno. Je to tak na 2-3 roky. Tedy žádný velký závazek.
@leilinka1234 záleží, tenkrát to je fakt dlouho doktor nasadil čaj a nějaký sirup, ale stejně jsem ho nakonec nechala uspat, bylo vidět, že sotva dýchá

@leilinka1234 kralika hlavne ne beranka, ale treba teddyho , hlavne at ma usi normalne rovne nahoru. Beranci mivsji s usima problemy. Ted se nam to potvrdilo a nas mladsi kralik je asi 4 nebo 5 lety beranek a dostal usni svrab a nemuzeme se toho zbavit, ani po injekcich od veta. Kralik teddy lvicek, kteremu je uz skoro 8 let nema vubec zadne problemy a to jsou spolu v jedne kleci. Teddyho mame od nas ze zveraku, zbyvslo tam posdleni kralici miminko, a je zlatej. Vymazlili jsne si ho. Mladsi beranek je z chovne stanice a jak byl v dele s maminkou a ostatnima kralikama, tak ma klasicke kralici reflexy. Dupe, pri nebezpeci ztuhne a dela ze je kamen, ... to teddy neumi. Dupat se od ni tedy pak trochu naucil😅