icon

Jakou rasu psa pořídit? Máte doporučení?

antilopkax
24. črc 2020

Chtěla jsem se vás zeptat na názor a zkušenosti. Máme starší fenku. Začínáme uvažovat, že bychom jí pořídili kamarádku. Zatím jsme vždy měli různé druhy retrívrů a uvažujeme nad změnou. Rádi bychom plemeno, které je vhodné k dětem, máme starší děti, ke zvířatům se umí chovat, ale stejně to beru jako lepší. Máme velkou zahradu a psi máme hodně venku. U štěněte to samozřejmě přizpůsobím jeho potřebám.
Určitě nechceme pitbully a ani podobné rasy.
Jakou rasu psa máte doma vy a doporučili byste dál?

Strana
z4
zelenaesmolda
24. črc 2020

@antilopkax
pudl taky neni spatny pes ale ten velky,ti mali neeee

@1eso1
ja mam hrozne rada staffordy ale tohle je prave jeden z duvodu,ktery me odrazuje,ze ten pes by privital i zlodeje.ja chci pratelskeho psa ale zaroven at dokaze branit kdyz je treba.

1eso1
24. črc 2020

@zelenaesmolda to zase chápu. Pro mě bylo hlavní, aby byl mazel a děti bral dobře. Což se povedlo. Bránit nepotřebujeme

antilopkax
autor
24. črc 2020

@zelenaesmolda já ani po hlídacím netoužím. Naopak chci něco, co zloděje umazlí. Ale je pravda, že hodně lidí si netroufne, ať je pes jakkoliv mazlící. To naše tele by umazlilo kohokoliv a např. manželova teta odmítá k plotu na 2 metry, a když jdou na návštěvu, musíme pesinku zavřít, jinak by nešla dál. Nestačí ani to, že ji odchytneme a držíme. Ukazovali jsme, jak je hodná a ona to nebere.
Sama bych ke staffordovi taky dobrovolně nešla. Prostě blbá zkušenost.
Pudla zase měli sousedi a to byl zmetek uštěkanej a hrozně agresivní. Jednou se k nám prorval plotem a štípal mě do lýtek, dokud jsem před ním nezdrhla na strom.

zelenaesmolda
24. črc 2020

@1eso1
no,ja jsem mala,mam 40kg i s posteli a nikdy nevis co se stane,hlavne v zime kdyz chodis vencit uz potme.S velkym hafanem si na tebe malokdo troufne a vetsinou zdrhaji kdyz pes zavrci,ja se s velkym psem citim bezpecneji 🙂

zelenaesmolda
24. črc 2020

@antilopkax
ja mam prave se staffordama zkusenost takovou,ze kdykoliv jsem je potkala tak me malem ucicmali k smrti a to me videli poprve v zivote.NIkdy nezapomenu jak jednou nastoupil typek do busu,mel staffika a ten pes vlezl do busu a vylozene na nem bylo videt,ze se rozhlizi kdo ho jako tady ted bude drbat... :D

antilopkax
autor
24. črc 2020

@zelenaesmolda mě zaujal ten chodský pes. Kdysi jsem o něm četla, ale postupně jsem ho vytěsnila. Hodný gaučák je dobrý popis.

nazka
24. črc 2020

@antilopkax chodsky pes potřebuje hodně pohybu. Má ho kámoška a chodí na dlouhý pochody s ním 🤷‍♀️

anettkah
24. črc 2020

Mame sarpeje. Je to jeden z nejlepsich psu k detem, trpelivy, velky ochrance, rodina je pro nej to nejdulezitejsi, navstevy miluje, gaucak a zaroven kdyz se jde dal, tak to zvladne. Pece nic extra, velmi cistotny, jen jsou vsude slinty 😃 ale doma se nikdy nepoto. Ale jinak na vycvik hruza, jsou to palicaci. Ale uz nikdy bych nemenila 😉

antilopkax
autor
24. črc 2020

@nazka každodenně? Nebo stačí velká zahrada, denně tak 2-5 km a o víkendech ty delší kolem 10-15 km?

zelenaesmolda
24. črc 2020

@anettkah
pokud vim,tak sarpej casto trpi na kozni problemy kvuli tem zahybum na kuzi

anettkah
24. črc 2020

@zelenaesmolda nene, to si jen lidi mysli. Stejne tak, ze je potreba faldy vytirat a nevim co. Jediny, co je casty problem, jsou potravinove alergie

zelenaesmolda
24. črc 2020

@anettkah
ja osobni zkusenost nemam,tohle vim,ze rikali rodice spoluzacky co ho mela...

antilopkax
autor
24. črc 2020

@zelenaesmolda mně přijde, že každá druhá rasa má své problémy.
@anettkah kamarádka měla šarpeje a ten měl kožní problémy.

nazka
24. črc 2020

@anettkah sarpeje raději ne. Měli jsme jednoho, byl super na lidi, hodný.. Ale nemohl kolem něj projít pes, okamžitě startoval. Druhý naopak. Na psy flegmatik, na lidi hrozný. Navíc tohle plemeno nepatří mezi nejinteligentnější a o zdravotních problémech bohužel nemluvím. Máme je v rodině již 15 let, tak vím, co říkám.. Hlavně tady je potřeba důsledná výchova, kterou moji rodiče podcenili. Věřím, že by pak oba psi byli jiní.. Jinak pohybu moc nepotřebuji, to je pravda.

zelenaesmolda
24. črc 2020

@antilopkax
samozrejme,kazda rasa ma svoje.
co treba border kolie?ty jsou hodne inteligentni.

nazka
24. črc 2020

@antilopkax no snaží se s ní chodit co nejvíc. Je na zahradě přes den, přes noc doma. Jinak ji berou i na pohody typu Praha Prčice, z toho usuzuji že to gaučák uplne není. Mají v rodině dva. Nejdřív měli jednu a ta měla štěňata. Nechali si jedno. Je to teda strašně milý a ucenlivy plemeno. Chodak.

antilopkax
autor
24. črc 2020

@zelenaesmolda ty jsou super, ale nesmí se nudit. Potrebují něco, co je zaměstná.

snahnah
24. črc 2020

Máme křížence naší labradorky a sousedovic záletného howavarta a je to celý táta 🙂 rodinný typ, až ho přejde puberta, měl by být klidný, dobře ovladatelný a nechá po sobě lozit dítě.

nazka
24. črc 2020

@zelenaesmolda zrovna borderky potřebuji mega pohybu.. To zakladatelka nechce..

zelenaesmolda
24. črc 2020

@antilopkax
ano,to je pravda.ale to plati na vetsinu plemen.
co boxer?to jsou super psi do rodiny.

darkwitch
24. črc 2020

My mame leonbergra, je to teda větší pes, rodinny, děti miluje a je to mazel. Nejsou nijak náročný na pohyb. Nejake to hlídání zastane, ale především svým vzezřením

antilopkax
autor
24. črc 2020

@darkwitch ten vypadá nádherně, ale bojím se, že už je moc velký.

@zelenaesmolda taky na něj koukám. Další, co by šel.

amazonkajanik
24. črc 2020

@zelenaesmolda já vím,že to jsou miliusove. Mám doma 50:50. Splachovaciho a rabiaka. I když rabiak je teď po kastraci mimoň. Do toho jsme teď přijeli z vete,dostal léky na srdce. Doposud plně zdravý (až na tu hlavu) pes,je teď dychavicna troska. Snad se srovná. U kavkaze je na prd,že si za pána může vzít syna a ten když by pak nechtěl poslechnout, tak bychom nic nemohli,pes by ho chránil,hlava nehlava. Čsv jsou paličáci,takže chci něco líp ovladatelné. Nadhodila jsem doma i belgicaka, ale to mužský zamítl

zelenaesmolda
24. črc 2020

@amazonkajanik
o jakem plemeni ted mluvis?ja uz se v te diskuzi ztracim 🙂

beatty
24. črc 2020

@antilopkax urcite je nesmysl, aby jeden pes byl venku a druhy doma. Takze za me je super, ze prvni dostane partaka! A springr je skvely pes vlastne na cokoliv, co vas napadne. Znam springry canisterapeuty, zachranare, lovecky vedene, ale i jenom jako rodinne spolecniky na gauci.

Kazdy pes je smeckove zvire. A kdyz si vezmete odnekud stene, to stene se teda snazi, aby co nejlepe zapadlo do sve nove smecky. Jenomze pak ho nekdo odsune mimo smecku a necha ho venku. Najednou teda neni clenem zadne smecky, je v podstate takovej nechtenej kus.
Zkratka zakladni welfare zvirete je nenaplnene.

Cimz chci rict, ze mam uprimnou radost z kazdeho, kdp svemu venkovnimu psu poridi druheho do party. 🙏👏🏻
A moc vam drzim palce, abyste vybrali co nejlepe. 🍀

1eso1
24. črc 2020

@zelenaesmolda tomu naprosto rozumím. Viděla bych to stejně. Ale tohle neřeším. Mám zahradu, takže ve tmě nikam nejdu😃

zelenaesmolda
24. črc 2020

@1eso1
ale ten pes potrebuje vyvencit i mimo zahradu,ta mu fakt nestaci.a v zime se stmiva ve 4 odpoledne,to ho jako celou zimu nevezmes ven kdyz prijdes odpoledne z prace?

antilopkax
autor
24. črc 2020

@beatty právě i ona přišla jako druhý pes ke starší fence. Fenka za čas odešla a teď je tedy sama. I když máme kočky a společně vytvořily krásnou "smečku", kdy spí s kočkou v boudě. No a pak má super kámoše. Jedna paní v ulici má jezevčíka a ten je notorický útěkář. Denně ho tu máme na návštěvě. Manžel si dělal legraci, že mu pořídíme vlastní misku 😂
A ano, právě beru jako naprostý nesmysl, aby jeden pes byl tam a druhý jinde. Psi potřebují stejná pravidla, jako to je u dětí. Proto, jestli si budeme pořizovat někdy domácího psa, tak až nebudeme mít žádného venkovního.

amazonkajanik
24. črc 2020

@zelenaesmolda že je chodsky pes milius 😁
Jinak my máme teď čsv x husky (teď marod) a babičku ovčák x dobrman

zelenaesmolda
24. črc 2020

@amazonkajanik
nemuzes sem hodit foto?me by zajimalo jak vypada x ovcaka s dobrosem :D

Strana
z4