Je těžké naučit se řídit auto? Příběh řidičky.
Omlouvám se za hloupou diskuzi, ale můj problém zní. Opravdu je tak těžké řídit auto?
Já si udělala řidičák ve 22,ale auto neměla..udělala jsem si ho kvůli práci, protože v každém inzerátu, i na pozici recepční znělo, mít řidičák. Ale v tu dobu ty požadavky jaksi zmizely. Na auto nebylo peněz. Sem tam jsem někoho odvezla, ale toť vše. Pak dlouho dlouho dlouho nic s mam manžela, co se snad za volantem narodil. Bez auta nedá ránu. Tak začal se mnou jezdit. Jenže, on je cholerika to myslím, fest. Pořád mi hrabe do volantu, i když jedu normálně ne v protisměru, vysmívá se mi, že před každou zatáčkou zpomalim a jsem připravená dupnout na brzdu, jednou jsem jela sama a najela na obrubník, na silnici bylo obrovské auto, co tam vůbec nemělo co být. Všichni kolegové mi řekli, že to se stává, i jim se stalo, ale od té doby do auta sednout nemůžu, auto mi nepůjči, nevíte kolik tak stojí nejlevnější automat? Protože je pravda, že řazení a pořád spojka a plyn a to pořád, to mě jen znervózňuje, prostě jsem schopná vnímat min věci. A je to hrozně nepohodlné třepat se pořád s dítětem třeba i v horečkach z vesnice do města pořád jen autobusem
Nechodí sice jeden ráno a druhý v březnu, chodí celkem dost, ale víte jak to je. Být pořád závislá na řádech. Já pocházím z neridicske rodiny, rodiče auto vůbec ne,brácha se na aute zabil.to rodiče brzdí. Že by byli rádi, kdybych vůbec nejezdila. Ale já chci. Už jsem měla i kondiční jízdy, ale manžel auto prodal, sobě koupil a já mám autobus a jezdit se nenaucim,nedokážu, něm na to buňky, ale vždyť řidičák mám sakra. Máma pořád, to je tom, že jsem hned nejezdila. Ale vidím takové jelita, co jezdí, nemyslím, že mám v hlavě piliny a že nedám tak primitivní logickou věc.
@patypresdevaty To ti nevim, nikdy se mi to teda nestalo, ale to zastaveni v pripojovaku mi prijde uz lepsi v te polovine, kdyz vidis, ze nenajedes, ne na konci, kdy se potom k najeti budes muset zaradit v nejake ctyricitce, protoze to z nuly vys najednou nevytahnes.. Ale priznam se, ze nevim, jak se to ma v takovem pripade delat ofiko spravne, nikdy se mi to nestalo a ani jsem nikdy zasekle auto v pripojovaku nevidela.
Ale chapu, ze to zavisi na zkusenostech, ja jsem uz videla mnohem vic extra nebezpecnych situaci zpusobenych agresivni jizdou, rekla bych vic nez zmatkovanim, ale taky je to tim, ze prevazne jezdim hodne dlouhe vzdalenosti po dalnicich. Na okreskach je to asi casteji naopak, protoze tam potka clovek vic obcasnych ridicu.
Celkove ale mam vetsi pochopeni k tomu, ze clovek se ridit auto musi naucit a to uceni je proste v krivce. Neni mozne, aby clovek sedl a byl profik. Tak mam vetsi pochopeni k lidem, kteri se ridit uci, nez k tem, kteri to uz umi a ostatni ohrozuji z vlastni vule.
Tak před zatáčkou se samozřejmě (dle situace někdy i mírně) zpomalí, podřadí a už výjezd ze zatáčky přidat rychlost a po výjezdu přeřadit... to jen tak na okraj pro tvého debilního manžela. Sorry, ale co to je přístup? Má ti být oporou a ne tě shazovat, mást špatnými radami a hrabat ti na volant. Automat ti asi pomůže pro začátek, ale já jsem stará škola a za mě je základ umět s manuálem. Ale to je spíš můj předsudek, teď už je možné i dělat autoškolu jen na automatu. Nezkušený zmatkář je samozřejmě na silnici také nebezpečný, ale pokud s ním na té silnici jsou zkušení řidiči, kteří předvídají, věnují se řízení a nelepí se na prdel, tak určitě vyjukanec způsobí méně škody než agresivní namachrovanej debil. Nejhorší jsou z mé zkušenosti mlaďoši, co mají ještě mokrej řidičák a od papínka ideálně A6 nebo nějaké BMW SUV. Se mi minule lepil na dálnici ve 170 na prdel. Já nemohla ani zrychlit ani uhnout a debílek pět metru za mnou. Tak jsem zmáčkla výstražné, lekl se že to jsou brzdy a trochu se zklidnil...Chlapa bych srovnala, vymohla si auto, kondiční jízdy a pokud ho i tchán napomínal, tak bych zkusila jeho, aby si synáčka zpracoval. Řídit se naučí každý, jezdit více méně také. Dobrá řidička být nemusíš, bude stačit když dokážeš bez toho aniž bys ohrozila sebe a ostatní dojet do vedlejšího města a tam, kam potřebuješ. A to s podporou dáš!
@patypresdevaty na okresce jet 60 a ne 90, jak poznas, ze to je bezduvodne? Nepoznas. Ridic k tomu ocividne ma svuj duvod, at je jakykoli.
S tim najizdenim na dalnici mas ovsem pravdu. To je vyssi divci. Ridim celkem dobre a uz pres 20 let, ale najizdeni zejmena na plnou dalnici se furt ucim. Kdyz ty auta tam jedou vic jak stovkou (dobre i 80 na rychlostce ve meste) s rozestupama, ktere nepovazuji za bezpecne (aspon 50m, spis 100m, v tyhle rychlosti pro mne) , tak se vzdy fakt silene bojim.
@drep jo, ale na druhou stranu je naprosto mimo zrychlovat na sotva kilometru mezi obcema nebo zatackama na 90 je naprosto zbytecny. A kdyz jsem vylezla z autoskoly, tak jsem prvni tydny byla rada, ze jedu na rovny silnici 50, ve vetsi rychlosti bych to poslala do prikopu. Pak, treba ted, ridim nove dost velkou dodavku, a u ty mi na nekterych usecich prijde ta 60 take hranicni, i kdyz tam jinak omezena rychlost neni. Malym autikem na benzin bych tam jela treba i 80, ale tou velkou kravou na relativne uzky silnici fakt ne. Dalsi pripad, ze hodne nalozeny auto do kopce kolikrat jede taky sotva 50 az 60, zejmena kdyz neni sance se pred kopcem rozjet (obec). Holt majitele novych aut musi respektovat i starsi a pomalejsi auta atd.
Asi takhle,jsou i větší blbci na silnici ,takový jeden narazil do auta mého táty,jel příliš rychle na mokré silnici,já neřídila x let zvládnu kratší cesty ,ale díky bohu za manžela,který mě podporoval od začátku a to já si myslím ,že řidičák jsem dostala jenom ze soucitu,jestli je manžel takový s prominutím blbec,tak si běž na kondiční jízdy a ještě to nevzdávej kup si nejlevnější auto třeba i manuál( já mám auto za 30 000kč) a jezdi každý den,jo a už jsem taky najela na obrubník 🙂
Řízení je hlavně o praxi... začít řídit mimo město a ruch a pak přidávat provoz a situace ...
Není to těžké, ale někdo pro to prostě nemá cit. Špatný odhad, nejistota, zbytečně pomalá jízda uprostřed, nevhodné auto... Spousta toho se dá odbourat cvikem, ale někde ani to nepomůže. Znám pár lidí, co jsou tak strašní řidiči, že by bylo v zájmu jejich i ostatních, aby řídit přestali. Zkus si zaplatit kondiční jízdy a poraď se s instruktorem, co on na to.
Myslim, ze te trochu podporim. 🙂)
Ridicak jsem si udelala ve 26 letech, vse v pohode, bavilo me to, napoprve, ale tim to cele zhaslo na dlouhych 13 let.
Ve 39 se 3. ditetem na ceste jsem si loni rekla, ze 3 deti v MHD proste ne a musim! Zacatky hruza, mela jsem "kondicky" s manzelem v nasi stare fabii, kterou uz nemame. Vyhoda byla, ze byla na odpis a vedela jsem, ze kdyz ji jakkoli dodelam, vubec to neva. Prvni jizdy jsem skoro probrecela, myslela jsem, ze jsem ztracenej pripad, ze zacatku jsem se nemohla ani rozjet, furt mi to chcipalo. Fakt tragedie.
Ale trenovala jsem, porad a porad, v opustenejch ulickach ve vedlejsi MC mezi domkama. Parkrat jsem to nekde tukla, ale pomahalo, ze jsem vedela, ze to auto je na zniceni. Jeste jsme ji pak prodali, to jsem se teda divila. 🙂
Sama jezdim nekdy od unora a musim rict, ze trasy, co znam, uz jsou fakt v pohode. Treba na chalupu dojedu uplne v klidu, i me to bavi, rizeni na takove trasy je vylozene relax a krasne si vycistim hlavu. 🙂 Uz mam teda novejsi fabii, nez tu, ve ktere jsem zacinala, ale neni to drahe auto, je to ojetina za 115 000, tak stale nemusim mit nervy, ze to nekde odru.
Hned prvni den, kdyz jsem si s ni SAMA v kvetnu prijela domu z AAA, jsem to vzala o obrubnik tak, ze mi odletely 2 poklice. Jako fakt. No a co, stane se, hlavne zadnej stres! 🙂 Ale to byl kveten, ted je zari a uz jsem zkusenostma nekde jinde. Presto ale zatim tohle auto uplne staci, jeste mam rezervy. 🙂
Jinak ted uz si troufnu i na nase druhe vetsi auto, uz jsem s nim jela i na chalupu a v pohode, i pro me neznamou trasu z Libuse na Zbraslav a v poho.
Proste chce to cvik!!! Fakt zacatky muzou bejt bidny, ale cvikem se do toho dostanes. A kdyz jsem se rozjezdila ja, tak bud bez obav, ze bys to nezvladla. Fakt jeste pred rokem jsem myslela, ze jsem ztracenej pripad.
Ale treba zase po Jizni spojce z Prahy Libuse do Strasnic a zpet jsem jela jednou a jeste ted se klepu, to bylo strasny, velkej stres a Jizni spojka od te doby pro me nocni mura. :( Ale verim, ze i to se proste podda praxi. Ale asi to chce jeste cas, nez si znova troufnu.
Jo a co se tyce razeni, tak to uz delam automaticky, vubec o tom nepremyslim, jakoze fakt, takze i kdyz jsem ze zacatku take zvazovala automat, tak to jsem uz zavrhla, to je zbytecne. To si zazijes tak, ze ti to neprijde a budes to tam sazet bezmyslenkovite.
Zakladatelko, jak ti to nakonec dopadlo? Řeším něco podobného, prakticky totéž a už jsem z manžela na nervy. Vše podle něho dělám špatně a na druhou stranu mi nepomuze....
?
No dopadlo to tak, že pořád neřídím. Ale! V dohledné době (do začátku léta) plánujeme koupit automat, už vyhlizime, porovnáváme a zvazujeme, auto bude psané na mě, začnu se pomalu zase učit, tentokrát bez té nešťastné spojky, kratší trasy a postupně začnu prodlužovat. Opravdu, bez toho se žít nedá. Teď má manžel zlomenou nohu, takže jen letí doma, všechno zařizují má autobusem a ti je vopruz nad vopruz. Už se na nový automat těším.
Děkuji. Já se právě také dívám na automat, tak uvidíme. No, doteď vzpomínám na autoškolu, kdy učitel říkal, že umím krásné jezdit, jestli už nemám řidičák, ale podle manžela neumím.
Tak ať ti to dobře dopadne.
@toppy tak zkus kondiční jízdy.
Já se paradoxně cítím líp,když jezdím sama😄 než s chlapem, a to mi do ničeho nekecá. Chce to jen jezdit jezdit a jezdit
@toppy děkuji. Manžel to taky říká, ale vyjezdeny člověk někoho, kdo opravdu zkouší nepochopí, že si na ulici modifikuje různé situace, před každou zatáčkou zpomaluje a očekává to nejhorší (kamion, který tam nemá co dělat, školka na výletu, maminky s kocarkama), co mi kladli na srdce na kondičních jízdách, pak nabyde dojem, že neumím jezdit. Jen jsem opatrná. Ale s automatem si budu jistější.
@anonymmm88 to jsem zkousela. Tam mě instruktor chválil, že prý tam nemám co dělat.
Právě, přibrzdit před zatáčkou nebo kruhscem, to je hrozně neštěstí 😝 jinak jezdit, ale to je mít vlastní auto. Bohužel, zatím máme jen jedno
@toppy zbav se chlapa. Jakože v autě 😀 Tyhle tendence má strašná spousta z nich. Můj ex byl vyježděný, já ne a když jsme pořídili auto, tak mi taky strašně do všeho kecal. Já se pak bála jezdit sama, a když jsem vyjela, tak jsem byla překvapená, jak je to najednou v pohodě. Manžel je v tomhle ohledu ještě horší. Když sem s ním jela ze začátku, tak mi taky hrábl do volantu, protože měl pocit, že bych se dostatečně nevyhnula. To jsem ho rovnou seřvala, že ještě jednou tohle udělá, tak zastavuji a jdu pěšky (a rozhodně v tomhle ohledu doporučuji nulovou toleranci), ale celkově se snažím řízení s ním v autě vyhýbat. Naštěstí obecně nemá tendence mě shazovat nebo držet od volantu, ale když jede se mnou, tak fakt nestojím o to, aby někdo sledoval každý můj krok a měl pocit, že mě má instruovat.
@toppy zbav se chlapa. Jakože v autě 😀 Tyhle tendence má strašná spousta z nich. Můj ex byl vyježděný, já ne a když jsme pořídili auto, tak mi taky strašně do všeho kecal. Já se pak bála jezdit sama, a když jsem vyjela, tak jsem byla překvapená, jak je to najednou v pohodě. Manžel je v tomhle ohledu ještě horší. Když sem s ním jela ze začátku, tak mi taky hrábl do volantu, protože měl pocit, že bych se dostatečně nevyhnula. To jsem ho rovnou seřvala, že ještě jednou tohle udělá, tak zastavuji a jdu pěšky (a rozhodně v tomhle ohledu doporučuji nulovou toleranci), ale celkově se snažím řízení s ním v autě vyhýbat. Naštěstí obecně nemá tendence mě shazovat nebo držet od volantu, ale když jede se mnou, tak fakt nestojím o to, aby někdo sledoval každý můj krok a měl pocit, že mě má instruovat.
@suzanna123 právě, chlap za volantem= pán auta. A běda, když někdo dělá něco jinak.
@suzanna123 právě, chlap za volantem= pán auta. A běda, když někdo dělá něco jinak.
@toppy však když je za volantem, ať je, já mu to neberu 😁

@patypresdevaty ano připojování na dálnici nezvládá skoro nikdo, přesně ty situace uvádíš🤔