icon

Kamarádka silně zanedbává 3leté dítě, mám zasáhnout?

klarionela88
9. zář 2015

Ahoj jdu se sem poradit...je mi z toho totiž smutno...kamoska má chlapečka jsou mu tři.. přijde mi podviziveny...je kost a kůže ..základní návyky co byste čekaly vůbec nezvládá a neumí ..ona se o něj moc nestará ...za dva dny strávené sní jsem vypozorovala totální nezájem o to jestli je nebo není napapany...nos mu nevycisti kapky nedá ...dítě spolu dusi se ...uspává ho tak ze ho tři hodiny sikanuje v posteli ...mlátí ho řve ná něj...tahá ho po hospodách kde se huli tráva...ano i ona huli... Neoblika ho pořádně...včera mi celý den strkal do prcka bral mu hračky a přistihla jsem ho jak na fwro ku jde a mého syna bouchal do nosu pěstí... Ptám se mám to někde nahlásit?? A kam...já vim ze to není moje dítě ...ale je mi ho líto vypadá tak zubozene pořád čeká ránu....ona je nezodpovědná...podotýkám ze před 14 dny porodila druhé a dala ho k adopci za což sem docela rada protoze by trpěl taky....co stim? Bojím se ze ten tříletý ji nepřežije zimu.... Ona je ukricena nervni mlátí při každé příležitosti nikdy mu nic nevysvětlí...jen rev a rev

Strana
z5
dannyblakely
9. zář 2015

@jasminecek i moje 14 měsíční dítě chápe význam slova "ne". Udělá to jednou, vysvětlím, podruhé taky vysvětlím, potřetí odejdu z pískoviště. To pochopí i můj pes! 😉

amazonka.k
9. zář 2015

@dannyblakely
@betelgeuzz Já teda měla vždycky také takové vyhraněné názory, fyzické tresty nesnáším, ovšem sama k nim občas přistoupím a to jen výjimečně a s mírou. Tři roky výchovy mého syna mě naučily, že ne každé dítě je stejné, neexistuje žádná univerzální výchovná rada, která by se dala aplikovat plošně na všechny. S manželem jsme oba povahy mírné a klidné, za celou dobu našeho dvanáctiletého vztahu jsme se ani jednou nepohádali, o všem normálně diskutujeme, stejně přistupujeme i k výchově našeho syna, od začátku vyrůstá v klidu, ovšem je to takový provokatér a divoch, že i naši klidnou povahu občas rozhodí. Nechci syna bít ani na něj křičet, ovšem nehodlám z něj vychovat moderního spratka, který je drzý, neurvalý a ke všem si dovolí všechno a v pubertě se za své poctivě nastudované mírné výchovné metody dočkám toho, že mě pošle do řiti. V určitém věku a situaci domluva nepomáhá, nepomáhá ani vysvětlování, jediný jasný signál je plácnutí přes zadek. Žádné řezání, ale plácnutí, které mu naznačí, že už zašel za hranici. To když o víkendu dal facku mé mámě, okamžitě mu druhá přiletěla na zadek. A druhá věc je ta, že ani rodič není stroj a tak má právo občas selhat jak vy říkáte, i to je pro dítě důležitým výchovným aspektem, pocítit, že nemá doma roboty, ale mámu a tátu, kteří nevydrží vše a některé věci je prostě rozčílí. Ale jak říkám, všeho s mírou, to co uvádí zakladatelka je úplný opak toho všeho, její kamarádka neplácne dítě proto, že by jí záleželo na tom jak slušného člověka vychová, ale jen proto, že je v ní nahromaděná agrese, kterou si na malém nevinném dítě upouští a taková situace vyžaduje zasáhnout. Pro takové dítě je lepší život v dětském domově.

marinka
9. zář 2015

Nahlásit na OSPOD (oddělení sociálně právní ochrany dětí)

jasminecek
9. zář 2015

@dannyblakely no tak tvoje dite to chape. Moje ne.

amazonka.k
9. zář 2015

@jasminecek To si zase nemyslím, nevyhnula, v takové situaci já bych dítě nebila. Je to jednoduché, budeš zlý na děti, tak nebudeme chodit na pískoviště. Pokaždé bych ho za takové chování vzala domů, vytrhla ho ze hry, což se mu určitě líbit nebude a on si to časem v hlavě srovná.

dannyblakely
9. zář 2015

@amazonka.k facka babičce nebo komukoliv je netolerovatelná a nesmí si to dovolit nikdo a nikdy, ale určitě se dá zvolit i jiný způsob. Ale už se ta diskuze trochu vymkla.

scorpionka
9. zář 2015

@klarionella88 určitě nahlásit a přesně tak jak píše nov.tere...anonymně... já mít takovou kamarádku a viděla jak se chová k dítěti určitě bych ji nahlásila,radši o ní příjdu než se dívat na to jak se nestará a jak mučí své dítě,které se pak v dopělosti nebude chovat jinak než jeho matka... a nebo v opačném případě,bude se všeho bát a nebude z něj nic... nahlaš to... kdybych věděla více klidně bych ji udala za tebe ale neviděla jsem to na vlastní oči takže asi ani nemůžu... ale jednej... aspon ty když jiní ne.

amazonka.k
9. zář 2015

@betelgeuzz Já opravdu netrpělivě čekám na chvíli kdy pochopí ten důvod proč se to nesmí dělat, ale jak kdybych mluvila do dubu, fakt, vysvětlíš mu to a za chvíli to udělá klidně znovu a ještě se mi směje. On je neskutečně odolný, na jiné dítě se zamračíš a pochopí, že to nemá dělat, ale Kuba, i kdybych se stavěla na hlavu zajde do té nejzazší možné meze, fakt neskutečně provokuje. A snášet to celý den je opravdu někdy stěží zkousnutelné.

pipi02
9. zář 2015

@betelgeuzz je věk dítěte (záleží na jeho vyspělosti a nelze říci přesně věk, u někoho to může být ve 2 letech, ale u druhého ve 3), kdy stačí např. vysvětlit dítěti, že k silnici se nepřibližuje, protože tam jezdí auta, to dítě ví, že tam jezdí a to se mu líbí a nechápe váš postoj proč je takový problém tam nevběhnout, prostě větě "srazí tě auto" nerozumí ve smyslu - sražení znamená úraz, smrt = nebezpečí, a proto pokud vidím, že i po tomto vysvětlení mi dítě chce opět nakráčet do silnice, plácnu jej. Mnoho dětí třeba zkouší - vědí, že to dělat nemůžou, ale stále pokukují po rodičích a zkouší, kam až můžou zajít....nejde o to za každou cenu udělat scénu a zřezat dítě....o tom nikdo nemluví. Příkladů je mnoho. To mě jen teď napadlo tohle, ale jak říkám u každého dítka platí naprosto odlišný výchovný prostředek. To, že má ale máma doma dítko, na které nikdy nemuselo v životě ani zvýšit hlas neznamená, že je ve výchově lepší než ta, která používá ve správné formě fyzický trest - může jít jen o to, že osobnost jejího dítěte je prostě zcela odlišná. A psala jsem o dvou dětech ze stejné rodiny - stejná výchova - sourozenci asi 2 roky od sebe - na chlapce se v životě nemuselo ani houknout a dcera? Ta holt byla přesný opak. Nikdo nebyl v rodině nadřazen z pozice prvorozený a benjamínek. Je to stejné jako tabulka na to, kolik má vaše dítě vážit když má 3 měsíce........jak můžete posuzovat 2 naprosto odlišné děti s jinýma somatickýma proporcema. To prostě není možné, ale mnoho doktorů podle těchto tabulek hrdě fachčí. 🙂 Psychologie a hlavně dětí je prostě nesmírně rozsáhlá.

amazonka.k
9. zář 2015

@dannyblakely Vymkla 🙂 Vím jak by dopadlo vysvětlování, začal by se mi smát a opakoval by to, jediné co je osvědčené je ten plácanec na zadek, to se vždy zastaví, je vidět že ho to mrzí a omluví se sám od sebe.

betelgeuzz
9. zář 2015

@amazonka.k stejně, jako někteří před tebou, zmiňuješ, že v některých situacích domluva nepomáhá, tak pak příjde plácnutí. Ale domlouvání a plácnutí přece nejsou jediné dva způsoby výchovy, ne? to je podle mě hlavní problém, že spousta rodičů nic jiného neznají. Když si řeknou, že zkusí výchovu bez bití, tak začnou dítěti domlouvat, nezabere to, tak mu plácnou a prohlásí, že bez bití to nejde. Ale co třeba přirozený důsledek? Když dítě něco vylije, musí to utřít, když utíká do silnice, bude chodit pouze za ruku, na každou situaci se tohle dá použít a má to dlouhodobější účinek. Protože když naučím dítě, že něco nesmí udělat, protože by ode mě dostal, tak to zkusí, když ho nebudu vidět.

dannyblakely
9. zář 2015

@betelgeuzz PŘESNĚ!!!! 🙂

betelgeuzz
9. zář 2015

@pipi02 rozhodně nemám doma klidné děti, na které stačí zvýšit hlas. Bohužel jsem i párkrát ujela a plácla, ale sama vidím, že když k nim přistupuji s klidem a respektem a to stejné vyžaduji po nich, jedná se s nimi daleko líp.

pipi02
9. zář 2015

@dannyblakely
@betelgeuzz
Věřte, že formy výchovy znám a opravdu je jich mnoho, ale prostě jste vyhraněné na svou, která u vás dvou funguje a myslíte si, že zaručeně funguje u všech (je paráda, že u vás funguje zrovna tato). Bohužel tak to opravdu není, i když by to bylo skvělé. Ono vystudovat danou tématiku a následně se jí v praxi zabývat, je účinný způsob jak si rozšířit obzor - i já jsem měla názor vyhraněný stejně jako vy.

terezapetrova
9. zář 2015

@klarionela88 hlásila bych

betelgeuzz
9. zář 2015

@pipi02 znám spoustu rodin, kde tato výchova funguje a hlavně vidí rozdíl, když na ni přešli z klasické výchovy.

amazonka.k
9. zář 2015

@betelgeuzz Ano, souhlasím a tak to i praktikuji, za to, že mi utekl do silnice nikdy nedostal, když zaprasí celý stoleček a vysype rýži na zem, tak stoleček utře a pod židličkou si vyluxuje jako zrovna včera. Mluvila jsem pouze o výjimečných situacích a to především ve chvílích, kdy ubližuje ostatním a jakýkoliv můj verbální nesouhlas, vysvětlení důvodu proč se tohle nedělá, zákaz něčeho atp. nepochopí tak jasně jako jedno cílené jasné plácnutí.

terezapetrova
9. zář 2015

Bože bože zase názory, v životě bych neplacla svoje dite a pomalu "v budoucnu tez to nikdy neudelam" to je dobrý. Jako kdyby bylo složitý pochopit, ze na každé dite funguje něco jiného a nepohybujeme se mimo zákon..

pipi02
9. zář 2015

prostě to ukončeme, že každý na to má svůj úhel pohledu z jiného hlediska 🙂

amazonka.k
9. zář 2015

@terezapetrova Právě, já už od té doby co mám sama dítě a navíc dítě pro experty 😀 tak rychle nesoudím jako dřívě...

pipi02
9. zář 2015

@amazonka.k by mě zajímalo jak vypadá "dítě pro experty" - super hláška ta se mi líbí 😀 😀

amazonka.k
9. zář 2015

@betelgeuzz To je prostě něco co nikdy nepochopím, náš syn předtím na zadek nikdy nedostal, doma byl klid a stejně bil ostatní děti. Jeho kamarádka, tu její máma fyzicky trestá i za to, že vezme v lese do ruky klacek, prostě pořád a ta holka je mírná a vlídná k ostatním dětem, nikdy jsem jí neviděla nikoho praštit, každé dítě je prostě tak jiné a velký rozdíl je také mezi děvčetem a chlapcem, to vidím už dnes, mám měsíční holčičku a její projevy jsou nebetyčně jiné než u syna.

amazonka.k
9. zář 2015

@pipi02 Se přijdˇ někdy podívat, občas je to tu jak v ZOO v pavilonu opic 😀 Naštěstí se mi splnilo mé dávné přání a mám holčičku pro začátečníky, jinak by mě totiž už asi klepla pepka 😀 Ale jinak ho miluju, i on má svou vlídnou stránku a je nesmírně dobrosrdečný, takže myslím, že se ještě vyprofiluje, uklidní a ustálí tak, že z něj bude bezva kluk 🙂

millyh
9. zář 2015

Nahlásit to jde myslím i anonymně sociálka nebo policie
V tom co píšeš už jde o týrání dítěte a je nejvyšší čas aby šel někam jinam ať z něj může být " lepší " člověk než je jeho máma
Já být tebou tak to nahlásím

pipi02
9. zář 2015

@amazonka.k určitě se chováním ještě 100x změní 🙂 projde si vzdorama....pubertou.... a pak to bude určitě ok 🙂 já byla prý taky super hodná holčička pro začátečníky do určitého věku...pak mi narostly prý pořádné rohy 😀 - tak doufám, že to není dědičné 😀 právě ta rozmanitost dětí je suprový úkaz, i když občas je zralý rodič na to, chvilku se ponořit do ledové vody a zhluboka dýchat, aby si nemusel rezervovat pokojík na psychině 😀

eva118
9. zář 2015

@klarionela88 Nahlásit kamarádku můžeš i na Fondu ohrožených dětí. V práci nám ředitelka říkala ( jsem učitelka), že nesmí říct, od koho informace přišla. Snad si to nerozmyslíš a chlapečka nenecháš trpět, jsem ráda, že je tady někdo, kdo nezavírá oči před problémem 😉.

terezapetrova
9. zář 2015

@amazonka.k tak to mame stejne takze chapu a pak se najdou hned ti co Te odsoudí a přitom o konkretni veci nevědí třeba skoro nic

lenjii
9. zář 2015

Neměli byste pomoct tázající? Akorát se tady hádáte, to jí moc nepomůže ☹ Štěkáte tady po sobě jak trubky. 😠

@klarionela88 Určitě bych to někam nahlásila, ale opravdu nevím kde. Sociálka, ten ospod taky určitě. POkud jí dítě vemou, nebude to škoda, dítě najde jiný - lepší domov a ona bude asi taky šťastnější bez něj. Některé matky nemají mít děti a tohle je jedna z nich. Hodně štěstí.

bajushh
9. zář 2015

Budu se vyjadřovat pouze k tématu a odpovím tázající se osobě (jinak si myslím, že zbytek konverzace byste mohly jít řešit do jiné skupiny!!),...
V podstatě to můžeš nahlásit kam chceš, pokud sociálka nemá jiné podněty (škola, školka, dr a jiné) nebude brát téměř žádný zřetel na tvoje udání (vím to z vlastní zkušenosti)...
Já vím, že je to hrozné na něco takového koukat, ale já bych se s osobou rozhodně nestýkala a nevšímala si toho ...Bohužel takových dětí je...a stejně s tím nic neuděláš..

elu
9. zář 2015

nahlásit anonymně? holky, co tím jako ukazujete svým dětem???

Strana
z5