Kanada, Anglicko alebo Austrália? Kam sa presťahovať?
Kam sa s mužom a pol ročným dítkom presťahovať? Najlepšie by bolo keby sa do diskusie zapojil aj niekto, kto v tých štátoch aspoň chvíľu žil. Angličtinu obaja ovládame plynule, ja mám základy francúzštiny. Česka/Slovenska už zrejme máme dosť, systém podobný - aj keď je človek v tom čo robí najlepší vo svojom regióne, nedostane sa mu uznania, ale výsmechu keď to už (konkrétne muziku) odmieta robiť za "pivo a párek". Ktorá z troch krajín v nadpise sa vám zdá najpriateľnejšia a prečo? Čo obnáša taká dlhá cesta a sťahovanie sa s bábom do iného štátu? Aké poistenia, vybavovačky na úradoch atd. treba absolvovať?
Ďakujem za každý jeden príspevok.
AlicaM 🙂
Tak ja si hlavne myslim, ze predni by bylo zjistovat, kam vubec jit muzete a kde se uzivite. Kanada ma velmi rigidni migracni zakony, UK se na migranty take netvari, osekavaji socialni sytem, je pred volbami a kazdopadne nad vami nezatleskaji nikde.
Kanada pracuje na vysoce socialnim principu, vysoke dane, podpora, ale treba nemuzes si najit soukromeho lekare, kdyz potrebujes/chces, pekne budes cekat 7 hodin na pohotovosti, nebo volat na linku o radu (kde budes viset zase na tlf)...Kanada ma moho plusu a i minusu, zadaro tam neni nic, stejne, jako v UK.
Zila jsem 5 let ve Skotsku, 7 let v JAR, mam rodinu a Australii, UK, Israeli...blizke pratele v US a Kanade...stehovala jsem celou rodinu pres kontinent...doporucila bych ti zustat tam, kde jsi, protoze pokud neutikate pred politickou represi, kde ocenis i samotny fakt, ze se dozijes rana (ne tak vyhranene, ale my zdrhali pred kriminalitou...(kdyz ti proleti kulka kolem hlavy ditete a je to bezny jev, tak uz hodne veci dal neresis) a je ti jedno, ze budes makat jak sroub za minimum a navic na tebe domaci budou koukat, jak na spinu (asi jako my koukame na nynejsi migranty), tak mas pred sebou velmi vycerpavajici roky. Emocne i fyzicky.
Pred lety to jeste slo do UK, socialni sytem se tvaril velmi vstricne a i presto to ne kazdy ustal...ted se tedy vstricne netvari, naopak.
Mmch, Kanada je znama tim, ze si rada vybira lidi (a dava jim viza), kteri maji zemi co nabidnout...vy nemate zadne zemi co nabidnout, krom manualni prace, na kterou uz tak maji furu jinych migrantu a svych lidi.
Omlouvam se, zda to zni nepratelsky, neni to tak mysleno, ale budto se priravte na to, ze to bude extremne tezke (a extremnim myslim extremni a nejen finance, ale i odlouceni od rodiny, pratel, jazyka, kultury...sama jsem vykorenila manzela a vim o cem mluvim a to za jeho rodinou ltame kazdy rok na minimalne mesic a nekdy je vidame i 2 x do roka)...nebo zkuste prezit, kde jste...jako lehci to mit nebudete, s tim nepocitej.
Ono je neco jineho relocate, kdyz jdes do pevneho zamestnani, firma te prestehuje a ubytuje, pomuze v pocatcich se socializaci...a kdyz prijdes z batuzkem do nezname zeme a nikde zadny zachytny bod...a nikoho nezajimas.
Viem že zadarmo nič nie je, o to mi nejde. O to kde to bude lepšie. Nie ľahšie. Zatiaľ sme sa rozhodli že asi ešte rok počkáme, ale kým sa nič nezmení, nikam sa muž neposunie, ideme. Vyčerpávajúce roky a sťahovanie určite zvládneme skor teraz ako za 15-20 rokov, kedy by sme tu už naozaj nemohli zostať. Muž má čo nabídnuť, ja zatiaľ len tú manuálnu prácu.. odlúčenie od rodiny a priateľov myslím že zvládneme, odlúčenie od seba nezvládame. Možno síce budú aj slabšie chvíle, ale teraz v dobe počítačov a skype-ov to nebude až tak zlé ako kedysi..
S tým premiestňovaním verím, ale keď o človeka nikto nemá záujem tu, tak sa zdvihne a ide sa ponúkať inam. Alebo živorí. Našu rodinku si s batožkom viem predstaviť až veľmi dobre :D
Ale v Kanade máme sprostredkovane nejakých známych, mužov dedko (jeho mama ho má v RL, ale ani ona ho nikdy nevidela) tam žije, keď ešte žije, pár kamarátov jeho rodiny a kamarátov kamarátov. Na nikoho ale nespoliehame, aj keď by nám zrejme pomohli. Už sme rozmýšľali aj nad USA, v Texase máme známych, ale tam sú migračné zákony tiež prísne. V UK nemáme nikoho, ale muž tam chvíľu žil (síce pred 7-8 rokmi) ale vie cca ako to tam chodí. A je to najbližšie.
Ďakujem za názor. Je treba aj pozitívne aj negatívne vidieť. 🙂
@alicam a zkouseli jste, jakou cestou byste se vubec do Kanady dostali? UK ma vyhodu, ze je bliz...nevyhodou je, ze oravdu na vychodoevropany (tedy i cechy a slovaky) koukaji z patra a to se vyjadruji jeste slusne...
Kanada je velke misto, velmi rigidni, co se migracnich zakonu tyce a daleko, zase se na migranty az tak nekreni.
Ja to nemyslela, ze manzel nema, co nabidnout lidsky, ale profesne se bude resit, co je na papisre a pokud je tam jen to, co jsi napsala sem, tak to fakt nijak zazracne nevypada...takze od piky, pokud se tam dostanete.
Kazdopadne, stehovala jsem se s dou a pul letou dcerou a sama se divila, jak moc se presun podepsal i na ni...od te doby absolutne odmitam myslenku, ze deti si proste zvyknou...ano, zvyknou, ale neni to uplne zadarmo....

Tak Austrália už vypadla.. Anglicko či Kanada?
Muž (28) je muzikant - chce hlavne hrať a tvoriť. Za život vystriedal veľa zamestnaní, z toho sa mu najviac páčilo byť dealerom kartových hier (poker, ruleta, blackjack,..) prax cca 3 mes - to by bol ochotný robiť.
Ja (21) som ešte 3 a pol roka na materskej, ale nebránim sa práci na pol úvazku alebo nárazovým brigádam. Brigádovala som pri pokladni počas výšky, do vzdelania mi prišlo bábo takže mám len gympel. Do budúcna by som chcela písať knihy, ale dokým to nepojde inak, beriem takmer čokoľvek.
Aby on išiel napred a postaral sa nám o zázemie nehrozí - ťažko znášame, vlastne skor neznášame odlúčenie. Stačilo mi čo sa dialo keď sme spolu ešte nebývali a chvíľu pred a po porode. Nikdy viac.