Kojení versus kojení.
Ahoj,
V žádném případě tady nechci rozpoutat debatu o tom, jak je kojení pro miminko důležité. Čistě ze zvědavosti bych chtěla znát pohled od maminkek, které svoje děti nekojily vůbec nebo málo(proč také není důležité) a jde mi čistě o to, zda vaše děti jsou častěji nemocné než li třeba jejich kojení sourozenci či vrstevnici?
Máte nějaké srovnání?
Prosím o odpovědi jenom k mojí otázce 😉
Díky a hezkou neděli.
Moje maminka nemohla že zdravotních důvodů kojit, já byla od narození na Nutrilonu, ségra a brácha myslím na Beba. Co se nemocí týče, prošli jsme si takovou tou školkovou klasikou - rýmy a kašle jednou za čas, občas nějaká teplota. V první třídě jsem měla streptokoka a celkově oslabenou imunitu, ale to bych spíš přičetla stresu z první třídy - já byla vždy stresař. Od té doby až na pár angín a jeden zánět průdušek jsem prakticky zdravá a imunitu mám - řekla bych - dobrou. 😃 A moji sourozenci taktéž (těm se vyhnuly nemoci i v první třídě 😃).
A co se týče vztahu dítěte k matce (dcera byla na um při odchodu z porodnice, teď má odsate mateřské mléko - nedokáže se přistát => slyšela jsem kolikrát jak si ke mě malá nevybuduje vztah protože "kojení je láska" a já jí dávám flašku a tím ničím to pouto) tak musím říct že já svoji maminku miluju a to, jestli nás kojila nebo ne rozhodně není rozhodující faktor. Celé dětství se nám věnovala a v tom je mateřská láska, tím si děti budují vazby a vztahy. 😊
@lieselmeminger Ano o tom poutu slýchám také dost často, ale s holčičkou se mazlim pořád a to kojení k tomu nepotřebujeme, když to holt nejde. Pak je to i o výchově a dalších faktorech. Nejvíce řečí totiž mají ti, kteří si tímhle problém neprošli. Pro maminky to bývá hodně stresující, připadala jsem si jako neschopná matka. Ale bude to dobré 🙂. Díky všem za komentáře
@marketa1218 to chápu, ten pocit jsem měla taky a hrozně to obrečela, i samotnou mě to překvapilo, protože vzhledem k tomu, že maminka nekojila bych čekala že to příjmu lépe. Ona za to může i ta neustálá masírka okolí - například sestra u pediatričky byla hrozně milá (a jaká je dcera krásné miminko) dokud v papírech neviděla že je malá na um. Od té chvíle nepříjemná, všechno špatně, dostala jsem přednášku jak nesmím s malou vůbec ven a tak dále... To je pak jasné, že ty, co kojit chtěly ale nemohou, se s tím těžko vyrovnávají, když se dělá pomalu "hon na čarodějnice" respektive na nekojící matky.
Pouto nijak netrpí, rozhodně to není o tom co dítě pije a odkud to pije. 😊 A co se imunity týče, je to milion faktorů počínaje už vývojem v děloze. Jsou zdravé děti na um a nemocné kojené a je tomu i naopak. Akorát, že když je nemocné dítě co nebylo kojené, lépe se ukazuje na "viníka" nehledě na to, co za to může. Pokud je nemocné kojené dítě, je prostě nemocné. Pokud nekojené, může za to zákonitě um.
Musíme být silné ženy a věřit, že děláme to nejlepší pro naše děti a hlavně, že děláme vše co je v našich silách. 🌟 A z věcí na kterých nic nezměníme si nedělat těžkou hlavu. Protože naše psychická pohoda prospívá i pohodě miminka. 😊
Syn narozeny 2018 kojeny nebyl - uz v porodnici na me byl vyvijen sileny tlak ohledne kojeni. Dodnes si pamatuji, jak rano prisla sestra rukou si klepala na hodinky rikajic "at koukam v 7:30" nakojit, ze v 8 hodin je vizita... " nenakojila jsem. Porad jsem hlidala cas, abych kojila kazde 3 hodiny 10 minut... Byla jsem vyplasena prvorodicka. Nezvladla jsem to ani fyzicky ani psychicky. Po dvou tydnech jsem dala umele mleko a jsme oba v pohode.
U dcerky narozene letos jsem si rekla, ze mi vsichni muzou polibit sos a nastavila jsem si vse sama. Neresim cas ani delku kojeni. Neresim nic. A kojim uz temer 8 mesicu...
@jitkaem v ceskych porodnicich proste chybi kvalitni a opravdu ochotne a trpelive laktacni poradkyne, vetsinou ty sestry na sestinedeli to je vysmech, pipiny, co nuti kojit podle nejakych debilnich prirucek a presne v dany cas za kazdou cenu a myslim ze hodne maminkam kojeni znechuti hned od zacatku, u prvni dcery jsem to taky tak mela... ted u druhe budu nachystana, zaplatim si soukromou LP a nenecham se nejakyma sestrama na novorozeneckem vubec vykolejit... to teda mimo tema😄
Holka kojená nebyla a nemocná "je furt" rýma a zánět středního ucha je u nás top. Ona je ale alergik a má astma (geny po tatínkovi asi), ani vyndaní nosní mandle nějak nepomohlo, nvm jestli je to ovlivněné tím, že kojená nebyla, ale ve školce chybí bezkonkurenčně nejvíc
@marketa1218 Mam obe deti kojene, dcera prvni viroza v 8m ,syn od miminka (cca od 6m) od ni chytal skolkove bacily, dokonce v 10m chytil od dcery nestovice... rikam si,ze to kojeni treba trochu mirni prubehy nemoci,ale nejak vyrazne bez nemocnosti tedy nejsou.Na druhou strany jsou to jen virozky, tento rok spis jen kasle a nachlazeni bez teplot nebo horecnatych stavu. Otazka je,jak by ty nemoci u nich probihaly,kdyby kojeni nebyli. Ale verim,ze to ma vliv hlavne i do budoucna a ze tam se to projevi treba mensi nemocnosti.
@marketa1218 dcera byla kojena 3 týdny, pak na um. Nemocná byla prvně až ve 3 letech a celkově je v okolí (musím zaklepat) jednou z nejzdravějších, co znám.
Ahoj 🙂 Mám doma prvorozenou, takže děti mezi sebou porovnávat nemohu. Kojit jsem nemohla, takže malá byla od porodnice na UM, nyní má 16 měsíců a ještě neměla ani rýmu 🙂
@jitkaem Je to síla... Ale je to tak 😠 Sestry dokážou být kvůli kojení úplně crazy... A souhlasím s tím, že dokážou čerstvé maminky odradit. Asi zapomněly, že už není totalita, a UM není ostře sledované jako kdysi - bylo drahé, proto se maminky nutily kojit za každou cenu
@lieselmeminger POdepíšu se pod každé vaše slovo 🙂
@marketa1218 drz se. Ja starsiho kojila 3 roky, je zdravy, ale trpi v zime na laryngitidy (coz je dano fyziologicky, tvarem a velikosti hrtanu atd)- jinak i skolku dava tak normalne, sem tam nudle, ale drzi se. Mladsi je kojena jen 3m, odstavila se. Nesla jsem to tezce, moc tezce, kvuli tomu, ze on mel 3 roky a ona ani sest mesicu?! Ale tak kdyz nechtela, nechtela. Oba jsou sekci. Mladsi je ted 8m, laryngitidu uz mel. Starsi je dostal az v temer 3 letech. Takze jo, kojeni neco ochrani, to zas ne ze ne. Ale neni samospasne a kdyz to nejde, svet se nezbori. Moje mala nekojena je tulen, nosi se jen na rukou, spi zasadne na lidskem tele (muzove, synove nebo mem). Takze si to kojeni vybahrazuje takto. Nedwj se,_delas to dobre! Tak at je fajn.
Mam 2 leteho kojeneho syna a byl na hromade co chvilka.. tak od toho 1,5 roku je to lepsi. Ale mel nekolikrat pichane usi, rymu mel milionkrat, horecky, sestou nemoc atd... Kamaradka ma 4 letou holcicku, kterou vubec nekojila a do 4 let, nez sla do skolky, nemela ani rymu..
@jitkaem
Podpora kojení na šestinedělí byl pro mě největší šok, kromě jiných, třeba stravy. Po sekci mi nikdo nedal jedinou radu, jak kojení podpořit, z porodnice jsem odcházela se synem plně na UM, byla jsem z toho dost špatná, kojit jsem moc chtěla, naštěstí nám doma moc pomohla laktační poradkyně a po 14 dnech jsem mohla plně kojit. Jsou to už čtyři roky, tak doufám, že se to pohlo trošku k lepšímu, v únoru mě opět čeká pobyt na šestinedělí. Aspoň, že teď už člověk bude vědět víc.
Prvni dceru (akt. 5,5 roku) jsem kojila 10mesicu a dvojcata (2,5 roku) jen castecne 7 mesicu a vsechny deti jsou nemocne tak nejak podobne (hodne malo...2x za sezonu jen ryma a kasel, vetsinou bez teplot). A to jsou dvojcata nedonosena.
@marketa1218 Ahoj, zkusím tě uklidnit, okolí by mělo pravděpodobně blbé kecy, i kdybys kojila. Já kojila syna do tří let, dceru do dvou, chvíli tandemově. Ze začátku u syna neskutečné a neustálé rýpání, jaktože ZASE kojím?! (kojila jsem na požádání, takže ne po třech hodinách), když přišel čas příkrmů, které vůbec nechtěl, tak samozřejmě zase špatně. Po narození dcery opět problém, proč tandem, několikrát jsem přistihla určité osoby, že do dvouletého syna vandrují, aby už se nekojil (!!!!! true story, počíhaly si, až budou s batoletem samy, když viděly, že mně nemá smysl něco říkat). Chápu asi, jak ti je, byla jsem z toho ze začátku taky hodně špatná, jen mi prostě přišlo blbé nechat děcko řvát hlady a čekat, až mu za 2 hodiny budu moct dát prso (předpokládám, že máš podobné motivy). Když mu byly 3 měsíce, šla jsem raději v 10 stupních ven a kojila v parku na lavičce, abych nemusela poslouchat, že už po hodině zas kojím (návštěva).
Někdy prostě musíš jakožto matka poslat všechny do prdele, ať už nahlas nebo v duchu, odkývat a zařídit se, jak to vyhovuje tobě a dětem. Protože vždycky budeš dělat něco špatně podle některých lidí, asi nemusím vypisovat všechna "kontroverzní" témata. Je to tvoje dítě, ty jsi matka, nikdo ho nezná líp a ty víš, co je nejlepší.
Ke tvému dotazu, moje děti jsou nemocné docela často. Já sama ale taky nemám imunitu moc dobrou, a žijeme v centru většího města bohužel.
Díky moc všem za reakce, potřebovala jsem se vypsat. Ono nic není černé nebo bílé je to všechno jenom o té mojí hlavě a nenechat se rozhazovat okolím. Ale musím přiznat, že mě v životě nenapadlo, že kojení bude taková věda. Dneska už vím přesně, kde se ty chyby staly a ten počátek už je bohužel v porodnici. V případě druhátka už budu chytřejší
@lysecek Tohle je taky hodně smutné, ale ono právě to kojení po těch třech hodinách nám to také docela zničilo. Takže u tebe úplně v pořádku, to okolí je fakt hrozný a kolikrát si to ani neuvědomují, co nám jako maminkam způsobují.
@marketa1218 No ano, ale ty hormony po porodu udělají hodně, nebo aspoň já byla strašně rozhozená, přiipadala jsem si jako neschopná matka po všech těch komentářích, i když o kojení jsem měla něco načteno, tak mě rozhodily osoby, které kojily před 50 lety 3 měsíce, nebo vůbec. Já jsem sice věděla, že o tom ví kulový, ale stejně jsem se nechala rozhodit. Vím sice, že to myslely dobře, ale pevně doufám, že já taková jako babička nebudu.
Znám oba případy. Nekojené holky, nemocné co chvíli, vážné ekzémy, těžké nemoce. Neteř nekojená a naprosto zdravá (jako ostatní děti 1 - 2 x za rok).
Starší kojena 9m. Od roku asi 4 laryngitidy a pak byl křížový rok kdy nastoupila do školky.... To se narodil v půlce skolkoveho roku syn , kojeny s nervy mesic a pul, pak plně na UM. Bohužel nachytali co šlo jak od dcery tak od nás.. takže několik hospitalizaci - laryngitidy, zánět spojivek, zápal plic... Do 7 měsíců neustále rýmy a zahlenění.. Teď se mu imunita srovnala už je to mnohem lepší.
Já vím, že to nelze sjednocovat, každé miminko je jiné. Ale díky za postřehy 🙂

Já myslím, že kojení je jen jedna z mnoha proměnných. Mám dvojčata, tj. kojila jsem je obě stejně, a jedno bývá nemocné mnohem častěji (a vážněji) než druhé.