Kondolence. Komu?

terez998
9. říj 2023

Ahoj, chci se zeptat tento tyden mame pohreb .. zemrela sestra moji manzelky (27) .. bezemne manzelka nechce jet pojedu s ni .. s jeji sestrou jsme se videly kdyz to bylo mozne skoro kazde pondelky .. jezdila kvuli nasi dceri. Milovala ji nadevse.. s rodicema se nevydame bydli daleko a nemame si co rict ani jako dcera (manzelka) s rodici,.. je to ma svagrova a ted otazka komu kondoluji? Budou tam rodice dalsi sestra a bratr, babicka a druha polovina rodiny co neznam .. poradite mi prosim? Nechci byt za hlupacku

ee.liska
9. říj 2023

Upřímnou soustrast vyjádříš všem z nejbližší rodiny. Je mi to líto, držte se všichni ☹

jajulin
9. říj 2023

Vůbec nevím, co na to etiketa, ale v případě tazatelky bych se cítila být nejbližší rodinou a nikomu bych nekondolovala stejně jako manželka. Když zemřela moje nebo manželova babička, taky ten druhý z nás nikomu nekondoloval. Jsme pár, oba jsme na stejné úrovni členové nejbližší rodiny, ať už pokrevní nebo vyvdané/vyženěné. Ale pokud se nestýkáte s rodiči a sourozenci, tak to může být zas trochu jiná situace, kterou já ve své rodině vůbec neznám.

rebe
9. říj 2023

Po příchodu na pohřeb se pravděpodobně budete vítat s ostatními pozůstalými, tehdy je na místě vyjádřit soustrast. Pokud budou nejbližší příbuzní přijímat kondolence ještě oficiálně po pohřbu, je tvé místo po boku tvé manželky, která bude mezi pozůstalými přijímat kondolence. Podle mého názoru patříš mezi nejbližší příbuzné, nejen jako manželka sestry, ale i proto, že jste si byly blízké. A - upřímnou soustrast, je mi líto vaší ztráty.

terez998
autor
10. říj 2023

@jajulin svagrova k nam jezdila kdyz to bylo mozne i kazde uterY kvuli synovi .. a s rodicema a babickou jen po telefonu aby maleho videly jelikoz manzelka si s mamkou a tatou nwma co rict tak tam nejezdi myslela si ze se to trochu zlepsi kvuli malemu ale nic no a s babickou je to o dost lepsi proto si nevim rady ani kde sedet

werik153
10. říj 2023

Já bych řekla, že ty nikomu, ale ostatní vám...
Vždycky kondokují ostatní pozůstalý rodině.

miryp
10. říj 2023

Když zemřel tchán, vyjádřila jsem rodině manžela upřímnou soustrast ve chvíli, kdy jsme se zdravili před síní. Po samotném rozloučení jsem pak přijímala kondolence se zbytkem rodiny, vzájemně jsme si oficiálně nekondolovali. Když zemřela manželova teta, tak tam jsme nejprve přijímali kondolence od přátel tety a následně si oficiálně kondolovala i rodina.
Osobně bych to vyřešila tak, že bych při přivítání vyjádřila každému příbuznému upřímnou soustrast a na samotném rozloučení se přizpůsobila situaci. Častější je situace, kdy si rodina oficiálně nekondoluje.
Vaše ztráta mě moc mrzí, upřímnou soustrast tobě i tvým blízkým. Držte se všechny...

veruuu_kubesovic
10. říj 2023

Tobě by měly kondolovat, coby přímá příbuzná, skrz tvoji manželku

veruuu_kubesovic
10. říj 2023

Upřímnou soustrast 🖤