Koresponduje podoba děti s tím, po kom mají kr. skup.?
Syn zdědil krevní skupinu po mně, respektive po mé matce. Kromě toho je jak vzhledově, tak povahově "celá babička" - takže mě napadlo, jestli mezi těmito faktory neexistuje nějaká bizarní souvislost..? Jak je to u Vás? Koresponduje podoba Vašich dětí s tím, po kom má krevní skupinu?
(Berte, prosím, tuto otázku s nadhledem - nehodlám na toto téma psát dizertaci! 😉 )
Andykov, to je OK, nededi se krevni skupina cela, ale "pulka" po mamince a druha po tatinkovi - takze A po mance, 0 po tatkovi a je z toho A0, takze A - krevni skupina A je bud AA nebo A0, stejne s B (BB nebo B0). A a Bcko nulu prebiji. Takze muze bit ze mamka ma krevni skupinu A, tatka B a jedno dite AB a druhe 0...
Doufam, ze jsem to napsala srozumitelne 😉
No u nás má manžel AB, já 0, takže dcera bude A nebo B, ale zatím bych řekla, že je spíš po mě - abych se vrátila k tématu 😀
Omlouvám se za špatnou informaci!!! (U nás máme všichni široko daleko jen nulku a dědíme jen faktory, tak jsem se nad tím vůbec nezamyslela.. ) Stydím se.. ☹
Presne tak. Babalalo no teda, ty jsi asi ve skole chybela vid 😅 😀
Kdyz je nekdo A znamena to ze muze mit bud dve alely A (tudiz AA) a nebo jednu A a jednu 0. Pak zalezi na tom, kterou da. Proto i dite dvou rodicu s A muze mit krev nulku 😉
Kuličko - na žádné chybění se vymlouvat nebudu, to bych svému panu profesorovi nemohla udělat.. Prostě jen nepozornost a blbost (a možná ještě pátý den trvající hexenšus, který mi už zatemňuje i mozek.. 😖 ).
Já jsem A-, prcek je taky A- a manžel tvrdí, že je nejspíš taky A- 🙂
Krev u otce se nezjišťuje... Bylo mi řečeno, že otec není nikdy jistý 😀 takže to nemá cenu 😖
U mamin Rh- se po porodu píchají protilátky jen v případě, že je dítě Rh+ 😉
aha, takže proto jsem já nulka, protože oba rodiče bzli "nulky" jen nechápu jak to, že já jsem "mínus" kkdyž oba byli RH +
pepibubu - o RH jsem našla tohle, ale vysvětlit to po mě nechtěj 😉 😀
Rh faktor
Kromě systému antigenů AB0 se rozlišuje ještě velké množství dalších systémů (Rh, MNSs, Lewis, P atd.) . Nejznámější je systém Rh, objevený Wienerem na základě pokusu s krví opice druhu Maccacus Rhesus. Podle tohoto systému dělíme osoby na Rh positivní (Rh+) a Rh negativní (Rh-). Rh+ se dědí dominantně, osoby Rh negativní jsou recesivní homozygoti (Význam zde mají zejména antigeny C, D, E / c, d, e. Rozhodující je vliv antigenu D. Pokud je u jedince přítomen antigen D - je jedinec Rh pozitivní. Jedinci s antigenem d jsou Rh negativní.).
Protilátky proti Rh pozitivní skupině (anti-D protilátky) se u Rh negativného jedince nevyskytují přirozeně (narozdíl od AB0 systému), ale objeví se až v případě imunizace jedince Rh pozitivní krví (např. při nevhodné transfuzi nebo při inkompatibilním těhotenství). V ČR jsou přibližně čtyři pětiny obyvatelstva Rh pozitivní.
Rodiče Rh+ X Rh+ = Dítě Rh+ nebo Rh-
Rodiče Rh+ X Rh- = Dítě Rh+ nebo Rh-
Rodiče Rh- X Rh- = Dítě pouze Rh-
jabber jasně, díky 🙂 neboli Pepi zase musí mít extrabuřty - nemůžu bejt ve čtyřpětinový většině, béééé.... a navíc jsem po porodu dostala ještě dvě pigára navíc, prý kvůli případným dalším těhotenstvím.
pepibubu - a jak to probíhá v praxi - ty jdeš na krev, zjistí rh -, tak jde na krev partner a když má +, tak si tě hlídají víc už v těhotenství, nebo se to řeší až po narození mimča? A ty pigára jsou dvě? Aha, já myslela, že jen jedno 😅
tak u nas doma to sedi ked beriem moje rodice a surodencov.co sa maleho tyka neviem netusim jeho krvnu skupinu.
kacka va neni to automaticke ze kazdemu miminu zistuju krvnu skupinu.myslim ze sa zistuje u deti ked je matka rh- a tiez u deti s novorozeneckou zltackou,inac nie.
já to o sobě vím už od sedmnácti, kdy jsem si ji sama nechala zjistit, prostě jsem při odběru mrkla na sestřišku a ona mi sosla o zkumavku víc. Ale i kdybych to nevěděla, tak při prvních náběrech co se dělaj těhulím se skupina zjišťuje automaticky a sestra ji vypisuje do průkazky. Během těhu mi pak ještě třikrát brali krev na protilátky - abych si proti malýmu netvořila protilátky, hůř by se vyvíjel a v rané fázi by to mohlo skončit samovolným potratem.
pepibubu - jo, to máš vlastně pravdu, mě to kontrolovali v těhu asi 2x taky, protože já sice mám 0+, ale nula prý občas ty protilátky dělá taky 😖, prý je to celkem nové zjištění
Takže manžel nikde nebyl, aha, tak díky 🙂
androna - taky myslím, že automaticky miminku krev nezjišťují, žloutenku dcera neměla a krevní skupinu na propouštěcí zprávě taky ne 🙂
tak možná je to v každý porodce jiný.... nebo mu ji zjistili navíc kvůli té mé negativitě
androna: já jsem ale snad nikde nepsala, že zjišťují mimču krev automaticky, ne? Jen jsem psala, že jsem tu krev u nás málem přehlídla, i když na propoušťáku napsaná byla.
jabber: já měla to samé, taky jsem 0+ a při prvním odběru jsem tam nějaké protilátky měla, takže mi odebírali krev častěji, ale pak už jsem tam nic až do porodu neměla.

andykov, klíííd. chyba se nestala od mamky máš A a od tatky faktor 0, ale alela 0 je recesivní a se projeví jen když ji dostaneš od obou rodičů. Krevní skupinu máš A, ale tvé dítě může mít i nulu. Třeba pokud je jeden z rodičů A a jeden B, tak děti mohou mít jakoukoli krevní skupinu i nulu (rodiče mohou mít gen. výbavu A0 - projeví se jako A a B0 - projeví se jako B, ale dítěti mohou oba předat vlohu pro 0 tj dítě bude 00 - projeví se jako 0, nebo i AB - kr. skup AB, atd). Mě genetika ve škole moc bavila 😉 , omlouvám se za vpád.