icon

Koronavirus - už toho mám dost!

jitulasek
11. kvě 2020

Milé dámy, nevím, jak vy, ale já už mám naší vlády plné zuby. Je mi úplně zle, jak si na současné situaci Babiš a spol. vylepšují svůj mediální obraz a omezují naši svobodu. Na Primulovy kecy jsem už alergická - nejdřív několik let uzavřené hranice, teď tvoření komunit o třech rodinách - ten se už fakt pomátl...
Zpočátku jsem se na to dívala jinak, měla jsem obavy o rizikové skupiny lidí, poctivě jsem i s dětmi nosila roušku, izolovala se, jak to šlo, smířila se s tím, že jsem na šest týdnů přišla o výdělek... brala jsem to jako nutnou daň pro obecné dobro. Ale poslední tři týdny se dějí věci, které mi už hlava nebere - např. okamžité zrušení zákazu volného pohybu - ze dne na den... Pak postupné prosakování "nevítaných" informací o tom, jak je kvůli Covidu zmrazená téměř veškerá další zdravotní péče - např. screeningy, takže ženy s bulkou v prsu hledají několik týdnů jedinou otevřenou ambulanci a utíká jim drahocenný čas. Článek zde:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kvuli-rouska...
Píše zde i o vyložené škodlivosti nošen roušek u dětí a já s ní naprosto souhlasím. Ani WHO nedoporučuje plošné nošení roušek a my to máme nařízeno!
Článek zde:
https://eurozpravy.cz/domaci/zdravotnictvi/valk...
A naši papaláši si ještě dělají videjko, ve kterém se kasají, že díky rouškám jsme epidemii zvládli a že by ostatní měli následovat našeho vzoru?!
Nějak mi začalo docházet, že je něco "shnilého ve státě českém". Urputně se tady bráníme coronaviru, takže na něj u nás zemřelo méně lidí než na chřipku, ale že kvůli tomu bude za pár měsíců až let násobně více lidí umírat na rakovinu nebo nedostatečnou péči v případě jiné nemoci, o tom se moc nemluví. A že nás to vede do krize, je už teď jisté. Hodně zajímavě o tom už v březnu psal bývalý bankéř ČNB:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonom-cesko...
Nevíte, jestli neexistuje nějaká skupina, která sdílí tyto názory? Když se nás spojí hodně, tak snad už budeme slyšet.
https://nazory.aktualne.cz/udej-toho-kdo-se-lis...
Omlouvám se za délku příspěvku, ale muselo to ze mě ven, už jsem kvůli tomu včera ani nemohla spát - kde je ta svoboda, za kterou se před třiceti lety bojovalo?

puhelin
13. kvě 2020

@merope Spis nez horsi chripka je to zapal plic s ruznou intenzitou.

marcicek84
13. kvě 2020

no myslím, že pokud se schválí těch 80 procent, tak můžou být učitelé spokojení, protože se některým rodičů vyplatí být doma...otázkou je, jak sjednotí školy a školky...

odula
13. kvě 2020

@priefi jasny 😉

alcar
13. kvě 2020

@priefi zjisti si pak pocet deti ve skolce. Ja se ted dozvedela, ze do nasi skolky bude chodit pouze 9 deti. A z toho tretina deti moje. 😂 Takze se vsadim, ze u vas to bude podobne a pak nema smysl, aby tve dite bylo doma.

marcicek84
13. kvě 2020

@alcar a kolik dětí ma vaše školka v plném provozu??? celkem jsi mi nasadila brouka do hlavy, dneska přišel mail, že se od 25.5. otevře podmínky nikde, ale info, že rodiče, kteří už do školky děti nedají ať si vyzvednou věci od dětí...

marcicek84
13. kvě 2020

@alcar nicméně u nás se sdružují dvě školky, původně tam chodilo kolem 200 dětí, kdyby jich zůstalo jen 60, naplní jednu školku - 4 třídy po 15 dětech na pohodu...

alcar
13. kvě 2020

@marcicek84 46 😃

alcar
13. kvě 2020

@marcicek84 ale my jsme na vesnici. 90% rodin ma seniory ve spolecnem baraku cili neomezenou moznost hlidani.

marcicek84
13. kvě 2020

@alcar tak u nás jede jen jedna budova, to by odpovídalo počtu, pokud by chtěli menší skupiny

priefi
13. kvě 2020

@marcicek84 ale těch 80 je, ne? Oni teď akorát řeší, že to sníží, protože lidem se nechce do práce (ehm... Což je mega "nepochopitelné")... Pro mě je nepochopitelné, když matka je s mladším na rodicaku, tak otec se starším může jít na OCR, jako wtf...
@alcar tak kapacita děti je kolem 25, nabírají jen pár, ale syn se bez problémů vleze, protože splňuje, ale prý abych nepřihlásila, aby jiná matka mladšího dítěte mohla získat naše místo, protože chce do práce

amazonkajanik
13. kvě 2020

@ariadna12 hahaha, neschopná jakékoliv změny. Neznáš mě, tak nekomentuj!

priefi
13. kvě 2020

@alcar jedná se o příští školní rok

marcicek84
13. kvě 2020

@priefi já nevím kdy se o tom rozhodovalo, zda dnes nebo až zítra, mě to OČR moc nezajímá, my to nečerpáme, ale teda problesklo, že ten návrh na snižení na 60 procent, snad do sněmovny ani nešel, jen že se mají upřesňovat podmínky čerpání...

alcar
13. kvě 2020

@priefi jo ták. Ja myslela, ze se bavis o te situaci, co je ted.
Jinak dnes schvalili ponechani 80% očr pro skolkove i skolni deti az do konce cervna.

priefi
13. kvě 2020

@marcicek84 my taky nečerpáme, ale štve mě ta inflace, která přijde pak, protože rozdávají o sto šest...

priefi
13. kvě 2020

@alcar osobně nechápu, proč by moje dítě mělo sedět doma, aby jiné mohlo chodit

marcicek84
13. kvě 2020

@priefi já to taky nechápu, že to lidem nedojde...pak to stejně zaplatíme všichni...

alcar
13. kvě 2020

@priefi jenom, at vis, ted pri prijeti ditete do skolky vubec neni rozhodujici to, jestli je matka zamestnana ci nikoliv. Na tohle se te ani naznakem nema nikdo ptat. Body se ziskavaji prave za vek, bydliste ci dalsi sourozenec ve skolce.

marcicek84
13. kvě 2020

@alcar školka se ozvala s pravidly, tak prý roušky ochrana obličeje tu budoumít všichni zaměstnanci a u dětí je doporučená :D tak na to jim zvysoka kašlu...

bamak
13. kvě 2020

@odula obávám se, že na tohle ti opravdu nikdo neodpoví.... Ale obecně. Teď plati, že když docestujes že zahraci musíš buď na 14 dní do karanteny (okamžitě) a v tom případě by trochu mohl být problém, že budete bydlet u někoho-měli byste být izolovaní, nebo v karantene všichni ve společné domácnosti. A samozřejmě při příznacích infekce hlásit a jít na stěry. Nebo dodat do určité doby negativní vytěr. Ten se dá udělat pro samoplatce na určitých odberovych místech ( dá se najít na netu). Nemyslim si, že by se toto nějak zásadně změnilo za těch 14 dní. To, že ti na hygieně nechtěli nic říct se moc nedivím..... Přece jenom je to jakási oficiální instituce a pokud by vláda něco změnila (a to se opravdu děje téměř každý den) tak by ses pak na ně mohla odvolávat, že to dali špatně informace. Jenže ony se mění jiné zalezosti-otvirani obchodu, roušky, školy....

priefi
13. kvě 2020

@alcar jj, to je mi jasné, hrála mi na city... Právě mě překvapilo, že do toho by to neměla vůbec tahat. Informace měla sice ode mě, ale to z důvodu, že jsem řešila jiný problém, který se právě dál vyřešit tím, že jsem doma, takže žáden problém se nekonal a pak to použila proti mě... Ale děkuji za info

alcar
13. kvě 2020

@priefi a ty jsi jeste nedavala podklady k zapisu? Ted nekdy uz by mely zapisy probihat.

marcicek84
13. kvě 2020

@priefi ucitelky hraji na city porad,viz dopis reditelky rodicum,ze se vyslovene proti rousksm postavilo 5 rodicu s vetsina souhlasi,to bych nerekla ja napsala vyhybavou odpoved,ze jakekoli rozvolneni vitam,ze v nejnutnejsich pripadech bych se nad tim dalo premyslet,aby tu skolku otevrela,pac se ji do toho nechtelo a musel zasahnout starosta mesta a tak jim predam dite bez rousky,at si poradi,uz tu komedii odmitam podporovat,ve vedru ty deti v rousce nevydrzi,matlaji si na to,je to vic nebezpecne nez bezpecne a myslim,ze ve stejnem duchu jak od ni chodily ty natlskove e-maily odpovidali i ostatni rodice a deti ve tride ma byt 19 a proto prosi rodice aby jeste zvazili a prehodnotili rizikove skupiny,ze by bylo lepsi mit tam jen 15 deti,zase hraje na city...Volna meli 10 tydnu,tak a je otevreno i v cervenci tak dalsich 10 tydnu budou hold pracovat,to je ok si myslim....ne,proste na me to nepusobi

zizibou
13. kvě 2020

@marcicek84 hele, teď ti něco povím k tomu, že učitelé měli 10 týdnů volna!
Já teda nejsem klasický učitel, protože učím na ZUŠ, což je krapet rozdíl, ale i tak si myslím, že k tomu mám co říct. Teď jsem teda už na mateřské, ale nastupovala jsem dva týdny zpět, tudíž jsem si ještě poměrně značnou část v karanténě odpracovala. No a div se nebo ne, prostě jsem se doma neváléla na prdeli. Představ si, že jsem učila tzv. distanční formou, takže jsem v průběhu celého dne měla videohovory, které mnohdy trvaly déle než 45 minut (jako ve škole), a protože rodiče neměli čas tak, jak mi předtím šel rozvrh, volali mi opravdu kdykoliv a prakticky pořád. No a víš co, protože mám doma ještě tříleté dítě, opravdu to nebyla žádná sranda skloubit tohle všechno dohromady. Jsem ráda i za ostatní kolegy, že už se teď jde normálně do škol, protože tohle byla akorát děsná buzerace od všech. Jo a nepočítám to neustálé vysedávání u mailů. Nikoho nezajímá, že i učitel má svoji rodinu..
Tady ty komentáře, že měli 10 týdnů volna, tak ať makaj, mě vážně iritují, protože každý v téhle republice je chytrý jako rádio a ve skutečnosti ví úplný hovno! 🙈

marcicek84
13. kvě 2020

@zizibou můžeš mi říct, jakou práci dělaly učitelky mateřských škol,o kterých jsem se bavila, když ta práce je kontaktní a vyplývá především z toho, že jsou ve třídách přítomny děti??? myslíš, že když poslední měsíc dají online úkol práce oskenování na 30 min. že to je stejné??? to jako sorry, ale tohle nebaštím...

eviicka
13. kvě 2020

@marcicek84 no hele, tohle bych si fakt netroufla soudit, kdo se kde válel a kde ne (nebyla jsi náhodou taky nějakou dobu doma za 100% platu?). Ve spoustě škol (jsem z oboru) se volno využilo k dalším činnostem, úklid, pomoc s opravami, inventarizace apod. Takže je možné a pravděpodobné, že se to týkalo i tebou zmiňovaných učitelek, že normálně chodily do práce i když online výuku v MŠ asi nedělají.

Jinak jak tu píšete, že učitelky něco rozhodují atd. Kolik dětí půjde do škol, kdy a jak se bude učit atd je většinou v moci ředitele a zřizovatele, učitelky na tohle bývají malí páni... a většinou jen plní pokyny.

marcicek84
13. kvě 2020

@eviicka - nebyla....Každopádně ty činnosti nejsou běžnou náplní těch lidí, pokud se prováděly, tak mám info, že se tak dělo týden max, protože mám dobrou kamarádku co v jedné školce dělá, tak si myslím, že obrázek mám celkem reálný abych tohle mohla napsat...
mně psala ředitelka školky,berou všechny přihlášené děti, jenom brečí, že jich je moc z 200 se přihlásilo 95 dětí...marné no, my do práce potřebujeme chodit, po 10 týdnech se nastolí plošně normální pracovní režim, takže nevím proč k něčemu takovému vůbec dochází a proč se hraje na city rodičům...

baraskaska
13. kvě 2020

Ja uz jsem taky uplne nastvana, copak nikomi nedochazi ze virum utikat nelze? Neodejdou jen protoze si dame hadr na hubu. Bude tu litat a my si proste budeme muset zvyknout. Nejde drzet stat na uzde roky a ze ten koronavir tu urcite bude roky. To je jeden zacarovanej kruh, ted na leto se to treba lehce zmirni ale na podzim prijde, pak zase vsechno utnou aby to na jare prislo znova a zas restrikce aby to teda v lete bylo lepsi?Blbost naprosta.
A vite co? Strach mezi lidem je super vec pro ty nahore, strach z nas dokaze udelat blbce co poslouchaj a jim se to libi. Netvrdim ze nejake restrikce byli spatne, to by asi nebyli lepsi vysledky ale ten prvotni masakr se diky tem restrikcim zmirnil a ted je treba postupne lidi zvykat na to ze tu s tim virem budeme zit.

eviicka
13. kvě 2020

@marcicek84 no jestli se přihlásilo z 200 95 tak je to dost, pokud mají zajišťovat ta častokrát nesmyslná opatření (dezinfekce, rozestupy, platí ještě max. 15 dětí na třídu?). Alespoň, že už s rouškami dali pokoj, tohle ale není výmysl ani učitelek ani rodičů.

marcicek84
13. kvě 2020

@eviicka ředitelka nás k rouškám u dětí nutí srdceryvnými dopuručeními a prosby o ohleduplnost a bla bla kecy, přitom příše, že to povinné není, opravdu mě to točí, protože když to mají mít jen na pár činností údaje oblékání když sedí po spaní na lavičce a při nějaké kruhové hře, přitom děti spolu spí a jedí, tak je jasné, že při objevení viru jde celá třída do karanteny...jinak školka omezení na třídu má 21 dětí...my máme mít v jedné třídě 19 dětí...

Strana