Lymská borelióza - máte zkušenost s léčbou?

lenicka07
28. srp 2014

Ahoj všem. Prosím našel by se zde někdo, kdo může doporučit konkrétního lékaře či pracoviště, kde má dobrou zkušenost s léčbou? Kamarádky manžel zřejmě má LB, asi delší dobu neléčenou, lékaři nebyli schopni ji diagnostikovat, až v podstatě z internetu kamarádka vydedukovala, co mu ve skutečnosti je, nakonec i v krvi se něco našlo. Místo léčby ho posílali na psychiatrii. Bohužel se z různých článků dočítám, že tento stav je u nás běžný a s léčbou to není o moc lepší, prý radši jezdí pacienti se léčit do zahraničí.

agneszka
29. srp 2014

Já se léčila na infekčním tady u nás v FN Ostrava Poruba. Léčili mne dva roky,každý rok jsem brala na 6 týdnů ATB a v krvi mám stále nějaké pozůstatky,které už neřeším. Mudr. říkala,že stopy,že se tělo s touto nemocí setkalo budou nadosmrti.

lenicka07
autor
29. srp 2014

@agneszka Děkuji za odpověď.

konidana
29. srp 2014

@lenicka07 Borelióza ve druhém stádiu, se projevuje postižením různých aparátů. Třeba kloubů nebo mozku. Podle toho, co je postiženo se léčí. Takže pokud je podezření na postižení mozku (neuroborelióza - zánět mozku), tak ani léčení na psychiatrii není mimo mísu.

lenicka07
autor
29. srp 2014

Máte prosím někdo zkušenost s MUDr. Radkem Klubalem z Prahy? Sice se u něj dost platí, ale jde mi o úroveň péče. Měl by to být odborník na LB, má někdo přímou zkušenost?... Nebo třeba jaká je spokojenost s léčbou boreliozy v pražských FN ?

lenicka07
autor
29. srp 2014

@konidana Což to určitě ano, ale každou chvíli ho manželka veze na pohotovost v kolapsovém stavu, s nekontrolovatelným bušením srdce a řeknou mu že mu nic není, že to má psychického původu.

konidana
29. srp 2014

@lenicka07 Dcerka byla hospitalizovaná v Praze na Bulovce na dětském a teď je ve sledování na infekční klinice tamtéž. Nemám s Bulovkou problém.

konidana
29. srp 2014

@lenicka07 Ano, to je možné. Může jít o postižení mozku a proto doporučují psychiatrii. Táta měl klíšťovou encefalitidu - zánět mozkových blan. Poté co se dostal z ochrnutí (infekční na Bulovce), tak byl časem několikrát hospitalizován v psychiatrické léčebně v Bohnicích. Hodně mu to pomohlo a bez toho by to nešlo. A v péči psychiatra byl až do smrti.

lenicka07
autor
29. srp 2014

@konidana Díky 🙂 U nás je možnost léčby v Jihlavě, on by šel radši do Prahy. Tady je postup takový že bez magnetické rezonance a hlavně lumbální punkce ho nikdo léčit nebude. Je to všude takové? Jako typický chlap je odmítač všeho, hlavně té punkce 😝

konidana
29. srp 2014

@lenicka07 Bez toho to fakt nepůjde. Ta punkce dává jednoznačné výsledky a hned. Magnetická rezonance zase zjistí rozsah poškození mozku , je-li nějaké (snad nekecám a je to fakt na hlavu 😔 ) Dcerce lumbálku také dělali. Bez toho boreliózu jednoznačně nepotvrdí.

lenicka07
autor
29. srp 2014

@konidana JJ takhle mu to bylo řečeno taky. Už jsem kamarádce řekla, ať mu vyřídí že bohužel na to musí, jinak ho nikdo léčit nebude.

blanka.k
29. srp 2014

@lenicka07 Manžel měl boreliozu někdy kolem roku 2003... dobral ATB, kontorlu neřešil... kolem roku 2010 začal mít problémy s citlivostí a bolestivostí nohou, klouby, nakonec přestával nohy "cítit"... zjistili mu neuroboreliozu. Z krve se prý pozná jak je borelioza "stará" + dělali mu lumb.punkci, vyšetření očí atd., aby zjistili, co vše je zasaženo. A měl prý být rád, že není "na hlavu", slepý , že není na vozíčku. Měl kombinaci ATB, skončil na kapačkách (na infekčním FN)... po každé kontrole tam borelie byly :( Před pár týdny absolvoval další krev, cca 6 měs. po posledním přeléčení a prý konečně je to "dobré"... i když "dobré" = kdykoliv se to prý může vrátit, běžně jsou lidi pár let ok a pak zas začnou mít pohyb.problémy a vrátí se to, někomu pomůže 2 týdny na kapačkách a zas má rok pokoj.... 😅

alesip
29. srp 2014

Ano, osobně jsem ji měla, ale už je to dávno cca před 20ti lety. Druhý stupeň , zjištění z krevních testů a postihlo mi to mírně mozkovou část. Nepamatovala jsem si, zda jsem něco řekla či ne. Dostala jsem ATB a ono se to srovnalo a vyléčila jsem se. Na infekčním ani na psychiatrii jsem hospitalizována nebyla. Bylo to v Praze na dětské odd. ve fakultní nemocnici Ke Karlovu.

aarriel
29. srp 2014

Já měla asi před 10 lety, měla jsem postižený mozek a nervy, takže i na mé psychice se to podepsalo a všechno co mi bylo a souviselo s borelkou říkali že mám od psychiky. Nakonec mi ochrnul obličej a tím se naštěstí konečně potvrdila ta borelka, taky byla několik let neléčená. Udělali mi lumbální punkci a tam zjistí jak je hodně aktivní a protilátky a tak. No a pak nasadili antibiotika Lendacin na 21 dní. V tý době jsem byla ještě na dětským v nemocnici ale stejně to léčí ve všech nemocnicích a infekčním oddělení. Takže ať jde za odvodním lékařem a nebo neurologem a ty mu napíšou doporučení a pošlou ho do nemocnice na infekční, tam udělají nějaký vyšetření, buď si ho tam nechají na kapačkách těch 21 dní a nebo ho pošlou domů a bude tam chodit na kontroly.

lenicka07
autor
29. srp 2014

@konidana
@blanka.k
@alesip
@aarriel
Všem vám děkuji za odpovědi, pomohlo mi to se v tom vyznat a budu tlumočit kamarádce.... její manžel byl už u spousty doktorů, žádného to borelióza nenapadla, takže se mu ani nedivím, že už nikomu nevěří.

letote
14. čer 2016

Dobrý den,máte tu prosím někdo zkušenosti s přeléčením Boreliozy?Já vlastně ani nevím jestli ji mám,ale druhý den po odstranění klíštěte,kdy mě noha bolela mám už jen červený flek v místě přisátí.Za 3 týdny mám odjet na dovolenou a tak mi lékař napsal ATB Doxyhexal 200 1x denně po dobu 20dní,není to silná dávka,když ani nevím jestli mě nakazilo?Po přečtení příbalové informace je mi zle už teď. 😝

konidana
28. čer 2016

@letote nemoc se dá z krve zjistit až po 1 až 3 týdnech, totéž boreliový flek se objevuje až po 1 - 3 týdnech po přisátí klíštěte. Pokud se neobjeví flek do odjezdu nebo jiné příznaky (malátnost, únava, bolest hlavy,....), tak bych počkala až po dovolené. Pokud budete mít nějaké příznaky je na místě přeléčení ATB. Brát ATB po každém přisátí klíštěte je podle mne blbost - to bych je musela brát tak 20x za rok😀

konidana
28. čer 2016

@letote ... boreliový flek se objevuje i později cca do 2 měsíců, a z té krve se to dá zjistit také až po této době.

letote
29. čer 2016

@konidana děkuji za odpověď.ATB jsem brala jen 2dny,bylo mi po nich strašně zle od žaludku a měla jsem migrénu jako hrom.Doktor řekl ať to hned vysadím.Tak nic neberu a místo kousnutí je klidné a zatím to vypadá dobře.