icon

Maminky "nestandardních" dětí. Poruchy komunikace

sisstin
28. pro 2009

ahoj holky 🙂 ráda bych založila pokec mamin, které mají jakýmkoliv způsobem "nestandartní" děti 😉 at už jde o opožděný vývoj, fyzické postižení či psychické 😉 ty denní starosti a radosti jsou přece jenom trošku jiné, než mají ostatní maminky "klasických" dětí a je dobré vědět, že v tom člověk není sám 🙂

syn má pravděpodobně vývojovou dysfázii s poruchou receptivní složky řeči, tudíž se u něj řeč nevyvíjí přirozeně jako u běžných dětí, zatím velmi málo rozumí, co mu kdo říká..jen odhaduje, nemluví vůbec... 😉 více zde https://www.modrykonik.cz/forum/show.php?vThrea... jinak je v podstatě jako běžné dvouleté dítě, co se týče projevů, sebeobsluhy atd. Ale stejně je to dost náročné...

takže maminky dětí s jakýmkoliv problémem šup sem 🙂

zofka44
2. bře 2015

@sisstin ahoj, snad te tu "ulovim"🙂. Uz jsem se tu ptala, ale ještě to zkusím. Je nejaký způsob, jak naučit dite rozlišovat a mluvit o sobě v 1. osobě? Syn ( 3,5 ) stále používá druhou osobu a o sobě mluvi jako "ty", a s tím motá i přivlastnovaci zajmena. Blby je, ze říká "ty uděláš napr." i na me, resp. ostatní osoby a kdo ma pak poznat, o kom mluvi ze?🙂

sisstin
autor
2. bře 2015

@zofka44 dite ma receptivni poruchu? Tohle byva hodne i auti. Vetsinou dite o sobe mluvi ve treti a az pak v prvni, v ty druhy to tak casto nebyva. No jedine ho porad opravovat, nic jinyho me moc nenapada 😕 tygr zacal pouzivat prvni az nekdy pred ctvrtym rokem( uz si to moc nepamatuju), ale o sibe mluvil ve treti a preslo to samo tim prirozenym vyvojem reci.

sisstin
autor
2. bře 2015

No ja holky, jestli dotahnu to tehu do konce, tak si uplne rikam, kdo se mi narodi a jestli bude vse ok... Mi z toho asi hrabne 😝

zofka44
2. bře 2015

@sisstin to je rychlost🙂. Ne, nema. Rozumi snad dobre, testováno dle tvých doporučení. Rozmluvil se nějak po 2,5 roku, mluvi ve větách, používá souradna, podradna souvětí, skloňuje, casuje, hodne se ptá, nove i proč, ale tohle proste tvrdosijne používá blbe. Z autismu mám furt strach, vždycky mi proste připadal tak nějak jiný...

sisstin
autor
2. bře 2015

@zofka44 zas kdyby mel auti, tak porozumeni by urcite aspon nejak vazlo 😕 tezko rict, fakt jedine furt opravovat, na tohle zadnou radu teda nemam 😕

zofka44
2. bře 2015

@sisstin snad to tedy dokážu dobře posoudit, jestli fakt dobře rozumi.Reaguje normálně. Můžeš mi prosim napsat, na jaké otázky by měl ve veku 3,5 umet odpovědět, aby měl porozumění adekvátně k veku? Hm, opravovat uz jsem zkoušela, na zacatku to vždycky opravil a ted mi na to prdi🙂

sisstin
autor
2. bře 2015

@zofka44 3,5 je myslim "ktery zviratko ma dlouhy usi, co nam meri cas, kdo nam dava mleko" pak rozpoznat nahore-dole, dlouhy, kratky, velky-maly. Umet poslechnout kratkou pohadku atd. Ja uz si nektery veci moc nepamatuju, jak ted delam uz se starsima detma 😕

zofka44
2. bře 2015

@sisstin diky, to zvládá. Tak snad mu nejak docvakne i to správný časování☹Furt hledám neco, co by me definitivne uklidnilo, ze je ok, ale vždycky se vyloupne neco, co me znovu znejisti. Ptal by se autista v tomhle veku?

sisstin
autor
2. bře 2015

@zofka44 no "beznej" autik asi ne, nebo max. echolalicky, aspik by se ptat mohl asi 😉

mochenkaa
3. bře 2015

Je jedno jestli očkujete nebo ne. O to už tady dávno nejde. Spojme se a ukažme státu, že do našich rodičovských kompetencí už zasahuje přespříliš.

Zapojme se
https://www.facebook.com/events/1542746492681073
http://e-petice.cz/petitions/petice-proti-repre...

janahus
3. bře 2015

@barbarucha super knížka je od Bezděkové, Učíme naše dítě mluvit, nakladatelství Portál, je tam strašných tipů, mám ji objednanou, delala sem dřív knihkupectví a fakt to ženský chválily, jinak díky za tipy @sisstin 🙂

josefina79
3. bře 2015

@janahus tak už jsi objednaná k paní Kejíkové?

barbarucha
3. bře 2015

@janahus Díky, mrknu na to!
@sisstin Siss, takové to řazení, jak má jít co po sobě (co se má učit před čím), tak to je v té vývojové psychologii? Mám už docela dost sesbíraných cvičení a nápadů, ale potřebovala bych si to nějak seřadit.

sisstin
autor
3. bře 2015

@barbarucha ja to mam doma ve skriptech do psycho...

barbarucha
3. bře 2015

@sisstin Aha a jsou nějak sehnatelná ta skripta? (Předpokládám, že to asi nebude na 3 stránkách, aby se to dobře skenovalo, ale roztahané po celé knížce, jak už to tak ve skriptech bývá 😝 )

sisstin
autor
3. bře 2015

@barbarucha ja to mam v pdf, tak jedine pres uloziste nejaky 😕

barbarucha
3. bře 2015

@janahus Prosímtě, nevíš jestli ta knížka od Bezděkové má nějaké návody pro děcka, která ještě nemluví (resp. do 5ti slov, citoslovce), často se setkávám s tím, že literatura i pomůcky jsou už pro daleko zdatnější děti. A pro tyhle prťata se cokoli těžko shání 🙂

barbarucha
3. bře 2015

@sisstin Bomba 🙂 Na mail je to velký? Nebo leteckou poštou? Nebo úložiště, jakýkoli 😎

barbarucha
3. bře 2015

Jinak pro inspiraci:
hodně se mi líbila tahle vkládačka na základní tvary (barvy, ovoce mimichodem 🙂 ) Tak jsem jí malému pořídila. No zatím nula bodů, ale třeba ještě překvapíme 😎

peggy722
3. bře 2015

@barbarucha Docela dobrej je Logopes. Tam se vlastně začíná citoslovcema. S ním jsme začínaly.
Pak je zajímavá tahle knížka http://neoluxor.cz/ucebnice/rikame-si-s-detmi--.... Jsou tam básničky na ukazování, cvičení, básničky, podle kterých se kreslí. Ele se líbí to kreslení.

janahus
3. bře 2015

@barbarucha to nevím, ale pockej nejdýl v pondělí nebo v utery za tyden to budu mit doma tak ti pak pisnu, já taky neím jak začít, přijde mi že mu říkám i složitý věci, holky a používáte zdrobněliny, např: stromeček, kočička atd, nebo mluvíte normálně....mě z toho klepne, @peggy722 ta knížka říkáme si s dětmi vypadá dobře 😉

janahus
3. bře 2015

@josefína79 volala sem jí v pondělí.Ona že mi pak zavolá, pak uz nevolala, tak to zkusím zítra, jen nevím kdy, dopol.má asi pacienty, no zkusím to. Byla po telefonu fakt příjemná

peggy722
3. bře 2015

@janahus Já jsem se zdrobněliny snažila nepoužívat. Radila mi to naše logopedka místo pejsek říkat pes apod. A mluvit hodně jednoduše, záleží na tom, jak moc dítě rozumí.

barbarucha
3. bře 2015

@peggy722
@janahus Díky holky, podívám se na to. Malej bohužel pořád docela dost nechápe obrázky, takže říkačky sice děláme, ale spíše ty pohybové (brambora, kolo kolo...), tam aspoň částečně doplňuje pohyby a baví ho to. Zatím z něj pořádně ještě nedostanu ani přitakání na to, jestli chce tu říkačku ještě jednou. Přijde mi, že si tak nějak zvykl, že ostatní rozhodují za něj a přizpůsobí se. Zkoušeli jsme několik týdnů nabízet třeba dvě různé věci (dvě lžičky, dvě hračky), aby se naučil, že má možnost volby a dával nějak najevo, o co stojí, ale většinou si vzal to, co bylo blíž. No aspoň že už chodí, možná mu právě to teď zabírá většinu pozornosti a není zbyt na ostatní.
Co se týče zdrobnělin, neřeším je nijak strašně, říkám je, hormony mi tak velí 😎 Jsme stejně v takovém začátku, kdy "dospělácká" slova jsou mimo malého možnosti. Psovi jsme prostě říkali "pejsek" a prcek v jedno období dokonce začal říkat "pej", pak sice zase přestal, ale určitě jednou zase začne 🙂

roniii
3. bře 2015

@barbarucha kolik je prosím tě malému?

barbarucha
3. bře 2015

@roniii Bude mu 27m. Má velké zpoždění kvůli prodělané vážné nemoci a neurologie není úplně v cajku. Ale my to dáme 😉

roniii
3. bře 2015

@barbarucha fandím ti, mému malému je 25m a stále nechodí. Z neurologie má "jen" centrální hypotonický syndrom.

barbarucha
3. bře 2015

@roniii Aha, nechceš mi o malém napsat něco víc? Klidně do IP. Třeba jsme prošli něčím podobným jako vy a vzpomenu si na něco, co pomohlo u nás, co my víme 🙂

roniii
4. bře 2015

On má tu hypotonii diagnostikovanou už od narození.Rodila jsem předčasně 34+2.Od narození jsme chodili cvičit, nejdřív Vojtu asi do roka, pak Bobatha. Býval dost nemocný - zápaly plic, bronchitidy,takže nás dětská odeslala na imunologii,kde dostal nějaké píchané preparáty.Zřejmě díky tomu a i věku se mu imunita hodně zvedla.Ťuk,ťuk, musím to zaklepat, od léta neměl antibiotika.
Měl dělaný UTZ mozku i EEG, oboje v pořádku. Čekám, že při další kontrole na neurologii nás pošle na magnetickou.
PM vývoj má hodně opožděný.Cca na rok, tedy hlavně hrubou motoriku.Obchází, občas stojí v prostoru, udělá tři kroky k sedačce, když ho pustím, ale samostatně na to ještě nemá.Šmajda si po vnitřních hranách chodidel.Myslím, že i to má hodně vliv na jeho stabilitu.Zítra bychom měli jít na ortopedii, aby mu zhodnotil nožičky, popř. doporučil co dál.
O mluvení se také hovořit nedá.Ještě loni v říjnu měl pěkně nastartováno,6 slov, vyslovoval M a N, ale pak přestal.Omezil se jen na papat a ham.Teď mám pocit, že se zase začíná lepšit.Úplně nečekaně něco řekně a já koukám a nevěřím svým uším,ale pak už to nezopakuje (třeba seděl na nočníku, ptám se:ty jsi kakal? a on:bobo 😀 ....v nočníku bobek).
Nejsem schopná posoudit do jaké míry má problémy s řečí.Jestli to jen jde ruku v ruce s tou motorikou a tím, že se rozchodí, začne i mluvit?Nebo už má nastartováno na nějakou dysfázii?Nebo prostě neumí používat pusu tak jak má, protože ji má hypotonickou a pořád pootevřenou(o slintaplíně už tu řeč padla 🙂 )Logopedka pusu zhodnotila v pořádku, což si úplně nemyslím. TAkže řeším, kam jinam s ním chodit, protože u nás to údajně nikdo nedělá.
Zítra bych měla donést dotazníky do pedag.-psych.poradny, tak uvidím, co mi ještě poví tam.

S jídlem vyloženě problémy neměl.Kojila jsem dokud se sám neodstavil, sice to byl boj, protože se zpočátku neuměl přisát a jedno jídlo nám trvalo i hodinu než se chytnul, ale po pár měsících se to zlepšilo.Příkrmy zvládal v pohodě. Kousky moc nechtěl, ale někdy kolem 13-14m začal.Největší problém byl s jídlem do ruky.Nechápal, co s tím má dělat a první sušenku si vzal a sám snědl až v 15m.To byla výhra 😀 (od té doby peču pořád dokola perníky, skořicové, citronové....sušenky - dobře se mu to drží v ruce)Rohlík sám nesní do teď.

Bojuju.On ale moc nechce.Cvičení máme zatím zrušené kvůli afektivním apnoím.Na pusu si sáhnout nedá, takže jen míčkuju a zkouším cvičení hrou. Nejvíc ho baví knížky a dělat blbosti s bráchou 😀

barbarucha
4. bře 2015

@roniii Co je prosímtě afektivní apnoe?
Dost mi to připomíná našeho Fáfu. (Taky hypotonie.) Obcházení mu vydrželo rok, než se pustil do prostoru. Vše sráááášně pomalinku a super opatrně. Bezva, že máte bráchu, ten ho potáhne, taky bysme nějakého potřebovali. Jinak z toho, co píšeš mi to přijde docela hodně dobré (srovnávám se svými vlastními katastrofickými scénáři 😎 ). Hlavička zdá se pěkně šrotuje, spíš mi přijde, že mu to akorát nejde z pusy ven. Obligátní otázka, co klade Sisstin: ukazuje a sdílí pozornost? A jak moc ti rozumí?
Nám na slintání pomohlo, když začal víc chodit než lozit, vzpřímená poloha přecijen slintání trochu zabraňuje. A taky, když začal pořádně jíst. Zaplať PB, že ti dobře jí!!!
Problém s přisátím je viz hypotonie, taky jsme to měli.
Krev máte asi vyšetřenou skrz naskrz, žejo.
V souvislosti s hypotonií mě dlouhodobě napadá:
ve 33tt jsem ležela pro hrozící předčasný porod ve špitále a prali do mě kapačky nějakého megahořčíku či čeho způsobovalo to svalovou ochablost, celé břicho jsem měla úplně zvadlé (jsem si jistá, že i mimino ☹ ) celou dobu mám podezření, že to mohlo dost dobře způsobit či nastartovat Frantovu hypotonii.