icon

Maminky "nestandardních" dětí. Poruchy komunikace

sisstin
28. pro 2009

ahoj holky 🙂 ráda bych založila pokec mamin, které mají jakýmkoliv způsobem "nestandartní" děti 😉 at už jde o opožděný vývoj, fyzické postižení či psychické 😉 ty denní starosti a radosti jsou přece jenom trošku jiné, než mají ostatní maminky "klasických" dětí a je dobré vědět, že v tom člověk není sám 🙂

syn má pravděpodobně vývojovou dysfázii s poruchou receptivní složky řeči, tudíž se u něj řeč nevyvíjí přirozeně jako u běžných dětí, zatím velmi málo rozumí, co mu kdo říká..jen odhaduje, nemluví vůbec... 😉 více zde https://www.modrykonik.cz/forum/show.php?vThrea... jinak je v podstatě jako běžné dvouleté dítě, co se týče projevů, sebeobsluhy atd. Ale stejně je to dost náročné...

takže maminky dětí s jakýmkoliv problémem šup sem 🙂

zerog
5. led 2017

@ivular dik za info,taky si rikam,ze to pracoviste snad dobra povest.jen se divim,ze Aspergery a tak nepoznaji,to leda dele pak Nautis,klin psycholog?Naufis docela kritizovali nekteri.holky nevite kteri dobri klin psychologive v Pze jeste berou?

qjetinka
5. led 2017

Určitě dám vědět jak jsme dopadli 🙂 Pořád doufám, že je jen pomalejší a má svoje tempo, ale nevím no. Dcera byla hodně napřed, s ní ho vůbec nesrovnávám...když říká básničku dcera tak mu to nevadí, to je v klidu, ještě na ni se zaujetím kouká 🙂 Dneska jsem četla pohádku a byl klid. Byla to máša a mědvěd, koukal na obrázky, ukazoval na mášu a neřval. Píšu si "deníček" toho co mě zaráží že dělá nebo nedělá, abych pak na nic u psychologa nezapomněla, eventuálně si třeba všimnu nějaké změny. Někdy mám pocit že ho příliš sleduju a vidím i to co není. Ale mi se zdá pomalý až moc. Neumí se soustředit na víc věcí (např. koupila jsem mu jahody, které miluje, tak ho volám, příjde, dám mu je, on si je veme a já na něj ještě mluvím, něco mu chci ještě dát, ale on vůbec nevnímá, ani se neotočí a můžu volat, ukazovat, říkat co chci a nic). Taky mám pocit že nechápe emoce, což by přeci měl, ne? Zdá se mi, že se málo zajímá, není zvídavý . Fakt se bojím. Ale je náš a nevyměnili bychom ho za nic na světě 🙂 Dneska ho vzal tatínek a říká mu, kde je táta? Ukázal. Kde je máma -ukázal, kde je Tomi? Ukázal na sebe, což jsem viděla snad poprvé :D

zerog
6. led 2017

@qjetinka Rozumím, nám na sebe ještě nikdy neukázal, ukáže bráchu, tátu.Mámu čili mě neochotně,radši na fotce než real, i když to slovo řekne a i když jsem třeba pryč hlásily babičky.Bába ještě snad taky neukázal, ale používá to, když k jedné či druhé jedeme.Těžko se vyznat.Zjistila jsem, že pomůže když se k němu snížím do výšky očí, to i doporučují a něco mu vysvětlím tak.Prý hodně přehrávat přehánět mimiku, gesta.To se mi zdá že fakt zabírá.Držím pěsti.

skopkova146
7. led 2017

Dobrý den,chtěla jsem Vás poprosit o radu či vaše názory.Mám dvě dcery,jedné je 11let a má ADHD s poruchou pozornosti.Druhé dceři je 6,5 let .Holky se mi neustále hádají,křičí na sebe,štípou se,perou se,prostě jsou na sebe zlè :( :( :( .Starší dcera neustale navàdí mladší aby jí třeba štípla a pak začne hrozně na ní řvá že to bolí proč to dělá.Už nevím jak tomu zabranit,bojím se že to bude horší :( :( :( Moc děkuji za každou radu .

zerog
8. led 2017

sisstin moc hezky blog,studuju to od zacatku,mnoho cennych tipu.nekdy si rikam,prelouskat celou i tuto diskuzi,ale nevim kde vzit cas 🙂

evabeda
8. led 2017

@skopkova146 a není možné, že tímto způsobem straší dcera s ADHD na sebe upozorňuje? tyto děti jsou schopné pro pozornost udělat cokoliv..a jestli mladší dcera hyperaktivní není (= nedělá třeba až takové problémy), tak straší chce, aby ty problémy měla? děti s poruchou pozornosti jsou každé jiné,znám = učím jich hodně, těžko soudit. Asi bych se poradila s psychologem v PPP nebo i soukromě na postupu nebo rodinné terapii, tak aby holky spolu uměly vycházet. Přeju hodně štěstí!

francula
9. led 2017

Baby, stalo sa vam niekedy, ze vam rodina (v mojom pripade svokra a svokrina mama) vycitali, ze sa detom malo venujete? Vcera sme mali zaujimavu diskusiu a zistila som, ze ony nemaju ani tusenia, co Riskovi, co to vsetko obnasa... Ony len posudzuju pokroky na zaklade reci a kedze to u Riska ide slimacim tempom, tok vyvoj nevidia... velmi ma to zranilo a vytocili ma to ich staroskolske rozmyslanie....

francula
9. led 2017

Chybaju mi tam niektore slovicka a sorry za preklepy, ked pisem na mobile, casto sa mi to stava...

sisstin
autor
9. led 2017

@francula rodina ne, ale okoli obcas melo takove reci ;) proste lidem, co o tom nic nevedi nebo nechteji vedet, nevysvetlis, bohuzel :/

aaa
9. led 2017

@francula Jasně, ne tedy přímo v rodině, ale taky jsem zaslechla narážky, že na syna asi nemluvím, nevšímám si ho a pak druhý extrém, že to moc řeším a že je to kluk a že to dožene a začne mluvit ze dne na den... A že mu kazím dětství tím, že ho tahám po doktorech... Většinou už se nad to umím povznést, občas to zamrzí...

sisstin
autor
9. led 2017

@aaa jo, tak tohle jsem zazila taky 😂To mi zas rekl muj otec, ze je chudak a trapim ho vysetrenima...

aaa
9. led 2017

@sisstin On to prostě málokdo dokáže pochopit, pokud takové dítě nemá doma 😉

zerog
9. led 2017

@aaa to znam..clovek se nesmi dat.slysim tez oboje.

anlek
9. led 2017

@francula Tohle jsem slyšela od kde koho, od rodiny teda ne. Od rodiny jsem zas slýchala, proč tak dřeme řeč a grafo, že by se to třeba naučil sám, jen později .... A teď koukají, že si vše sedlo, ve škole mu to jde, dokonce i to psaní, kterého jsme se bála. Dokonce paní učitelka ukazovala jeho písanku jiným rodičům, jak by to mělo vypadal. :D

gabbucha
10. led 2017

@aaa To je jak u nás, nejen okolí, ale i rodina, buď, že jsme synovi málo četli, málo si s ním povídali.... anebo opak, že toho po něm moc chceme, a že jsem moc ambiciózní 😀. Bohužel větu, že jsem starší ambiciózní matka jsem slyšela i od klinické logopedky, kdy synovi už byly čtyři roky a nikdo mu vůbec, ale vůbec nerozuměl (ani ona a navíc nepoznala, že syn pro změnu nerozumí jí). A co mne vždy pobaví, když někdo teď, kdy je synovi 7 let, řekne "já jsem to říkal/a, že se to srovná", ale už nevidí to, co pro to celou dobu děláme. Navíc si nemyslím, že to je "srovnané", to ani náhodou. A taky nás teprve teď čeká nástup školy a tam se teprve ukáže jak na tom syn je.

anlek
10. led 2017

@gabbucha Školu zvládne. 😉 Je šikovný, aspoň z toho, co tu píšeš. Má rok k dobru... Řekla bych, že nejdůležitější je samostatnost, ať už v sebeobsluze (byste nevěřili, kolik prvňáčků má potíže s oblíkáním) nebo v tom, aby uměl vyřídit vzkaz. Pak také podporovat zdravé sebevědomí. Chytrý určitě je, učení mu půjde.

Já se také školy bála a zatím teda musím zaťukat, ale vše jde líp, než jsme čekali. I sociálno, teď si zapsal na papírek, kdy spolužačka slaví narozeniny. Tak jsem mu doma říkala, že to ještě musím potvrdit s maminkou, jestli je opravdu pozvaný a měl pravdu, zvládl to s holčičkou sám vyjednat. Včetně data a času oslavy. 😀

aaa
10. led 2017

@gabbucha Jojo, že jsem starší nervozní matka, to už jsem taky slyšela 😀

sisstin
autor
10. led 2017

Ano, ze ctyrletak mluvi jak tatar a mama to resi, to je opravdu zbak ambicioznosti... ach jo :/

gabbucha
10. led 2017

@anlek Tak to je opravdu šikulka 🙂 Můj syn má opravdové kamarády až v letošní třídě předškoláků a je opravdu šťastný. Do té doby kamarády moc neměl, i když strašně moc chtěl, přímo po kamarádství toužil a bohužel toho některé děti zneužívaly. A jsem na na něj moc pyšná, zvládl týdenní lyžařský kurz bez asistentky a byl moc chválený právě za sebeobsluhu, což mi udělalo opravdu radost. Takže syn to bez maminky zvládl na jedničku, zato maminka byla na prášky 😀 Takže, i když nastoupí do školy téměř v osmi letech, tak toho nelituji, ten rok navíc je znát už teď v pololetí. Hlavně se zlepšilo to sociálno a sebevědomí se konečně taky odrazilo ode dna směrem nahoru, ale pořád to ještě není ono, co si budeme nalhávat...

whitelilith
10. led 2017

Ahoj holky, jdu se k Vam pridat. Diskuse je sahodlouha, to nejde docist 😉
Syn 2.5roku velmi spatna komunikace, nerozumi, nemluvi, jedeme kolecko vysetreni, predpoklad je VD.
Mam par otazek. Uz 2x jsme byli na neurologii na eeg a nedari se nam tam syna uspat. Mate nekdo zkusenost pak s pripadnou hospitalizaci? Jak to probiha? Kam v Praze?
Otazky 2. co skolka? Logopedka nam dnes doporucila prazskou na Zahradnim meste-jakoze v podstate jedinou. Mam to tam 30min autem. Bydlime na praze-vychod. Navic je to rano timto smerem ucpane. Nemam dojizdeni rada, trochu se toho desim, navic v srpnu by melo pribyt dalsi dite 😉
Ani si nejsem jista, zda syn skolku zvladne. Sebeobsluha je spatna. Nic si neoblece, na nocnik si nerekne-ikdyz vydrzi a kdyz ho sama posazuju, je bez plen 100%, ale kdybych cekala na jeho vyjadreni, nedockam se. Sni sam jen co mu fakt chutna, zbytek musim krmit. Jak nerozumi, je s nim i slozita domluva. Neumim si ho ve skolce predstavit, i kdyz chapu, ze tam asi na tyto vady jsou zvykle. Resil jste nekdo podobne dilema? Zvyklo si dite?

girafka
10. led 2017

@whitelilith ahoj,ja byla se synem nedavno na eeg a muzu ti rict,ze jsem byla zpocena az na...Schvalne jsem nas objednala az na druhou hodinu odpo,abych mela jistotu,ze bude fakt unaveny.Fnukal tam teda dost,sestricka neprijemna,ale nakonec jsem si k nemu lehla jako doma a cetla mu pohadku o masinkach.Mel slibenou zmrzlinu s lentilkama,tak jsem mu furt opakovala,ze az se vyspinka,tak mu ji dam.Doma jsem mu vse rekla po pravde,ze dostane cepici a pani doktorka uvidi,jak spinka.Co nejjednoduseji.
Syn ma diagnostikovanou smisenou vyvojovou disfazii a chodi do normalni skolky.Jist nechtel hlavne svacinky(chleba s pomazankou) az n specialni pedagozka poradila,krajet chleba na kosticky-kupodivu to ve skolce funguje.Vetsinou obed ji sam,kdyz moc nechce,ucitelky dokrmi.S oblikanim pomahaji-syn si umi obliknout skoro vse az na mikinu,bundu a rukavice..Ale verim,ze rekne nejde to,pomoc a ucitelky pomuzou..Dela mi to i doma-proste zkousi..Syn sel do skolky az ve trech a pul,takze o rok vic nez u vas.Ve 2.5 by byl ztraceny 😕A nocnik fungoval stejne jak u vas,proste jsem ho posazovala ja..Oni tam posilaji deti casto na zachod,to bych jako problem nevidela nikde. Je to boj a o to je kazdy uspech vetsi 😉

whitelilith
11. led 2017

@girafka Ja mu prave nic nevysvetlim. Nerozumi mi. Nevysvetlim ani ze dostane sladkost. Takze tohle bez sance.
Do skolky by mel jit ve 3letech a 2 mesicich. Ale dost to zvazuju. Je daleko. Travila bych denne s miminem 4h v autem projela 4,5tis. Navic, kdyz snezi bojim se jezdit-mela jsem pred lety nehodu. Zase kdyby mu to pomohlo, tak bych se hecla. Ale on je takovej tunta, bojim se, ze to nezvladne. Navic tam neni moznost moc adaptace. Proste od zari 8h/denne 5dni/v tydnu. Prijde mi to jako desny skok pro tak maleho cloveka, kteremi nevysvetlim o co jde.

whitelilith
11. led 2017

Holky jeste otazka dalsi. Davate nekdo v ramci VD nejake doplnky stravy? Logopedka chlapovi vnutila omega3 pilulky s rybim tukem za 900kc. Prijde mi to jako ulet a mam potrebu ji to jit zitra omlatit o hlavu.

peggy722
11. led 2017

Já bych takhle brzo ho do školky nedávala. Ela na tom byla skoro stejně a ve školce by byla úplně ztracená. V necelých třech letech jsem jí dávala do DDM na dvě dopoledne v týdnu. A bohatě to na adaptaci stačilo. Příští rok šla do logo školky. A přestup zvládla v pohodě i když ve 4 letech rozumněla a mluvila jako batole. 2 roky chodila na dopoledne ne proto, že by to nezvládala, ale pořád nemocná. Teď chodí normálně na celý den a příští rok půjde asi do školy.
Doplňky stravy dávám rybí tuk a hořčík s B6. Ale rozhodně ten rybí tuk nestojí 900,-, leda, že by to bylo eye q, to je drahý jako prase.

esperanza_del_sol
11. led 2017

@whitelilith
Moje dítě (2,5) je na tom stejně, vlastně o něco hůř - nočník vůbec nezvládá, dokonce i když posazuju, tak to důsledně ignoruje. Neoblékne se vůbec, sám si akorát tak zuje bačkorky, a to tehdy, kdy nemá, když mu řeknu, ať si zuje bačkory, tak na mě v lepším případě civí, co chci, ale obvyklá reakce je, že mě vůbec nevnímá. Jídlo - zpočátku se snažil napichovat na vidličku, ale došel k závěru, že pohodlnější a rychlejší je brát to přímo do rukou, takže neváhá a těstoviny, brambory, prakticky cokoliv jí rukama. Doteď se nenaučil pít z hrnku, pouze z hrnečku s pítkem, a na noc jedině láhev s dudlíkem - jinak neusne. Jsem objednaná na klinickou psychologii, termín v tuto chvíli za tři měsíce. Prozatím jsme byli jen na foniatrii, kde se ho ani nepovedlo vyšetřit.
Školku si vůbec nedovedu představit, i když foniatr tvrdil, že to hodně pomůže, protože se dítě rozmluví...

girafka
11. led 2017

@whitelilith a normalni ti po obede doma spi?pokud ano,co zkusit i na ty neurologii to udelat stejne jako doma..lehnout si s nim,vzit mu plysaka se kterym spi..Ale asi jsi to vse zkousela 😕ja nevim jak moc je to vysetreni u vas dulezite-u nas defakto na nic.Nic noveho tam nezjistili.
A s tou skolkou..co zkusit nejakou mistni ,ze zacatku treba jen na zvykacku (tj. Na dve hodky dopoledne)?ja davam syna jen na dopo.Seznamit ucitelky s tim,jak se veci maji a ukazat jim treba zpravy od doktoru..Nam vysly maximalne vstric i kdyz zacatky byly opravdu krusne

girafka
11. led 2017

@whitelilith a k tem doplnkum..nikdo nam nic nedoporucoval,ja davam rybi tuk

zajic7819
11. led 2017

Ahoj, k te logoskolce, nevim kolik jich na zahradnim meste je, ale na zahradnak chodime se synem (VD, opozdeny vyvoj reci) na logopedii a tez jsem se ptala jestli by mu logoskolka prospela. Na to mi bylo receno , ze neni logoskolka jako logoskolka a ze vetsina to ma tak ze tam jednou tydne dochazi klinicky logoped a vestinou se cvici v kolektivu a to ne kazdemu diteti vyhovuje , takze jelikoz jsme z Prahy -vychod, tak by se nam to nevyplatilo jezdit na zahradnak(alespon ne do te kterou myslela nase logopedka). Navic rikala ze zadna skolka dite s VD nerozmluvi (ty co jsou jen line asi ano) a bez cviceni s rodici se to neobejde. No my jsme sli do skolky ve 4 letech (ve 3 letech rikal syn par slov, vety netvoril) a to vlastne az kdyz uz konecne zacal opakovat slova, zvyknout si na kolektiv mu problem nedelalo, na deti se tesil ale ze by se snazil s nimi mluvit se rici neda, dal cvicime doma a pomalu mluvit zacina a ted po pul roce ve skolce uz i s detmi (predtim jim ukazoval, nebo kreslil). Ted je ve fazi kdy zacina sklonovat a pouzivat souveti a ,,bohuzel" mu pulku veci vubec nerozumime a on si to uz uvedomuje ( to je zase riziko normalni skolky, kde se muze stat ze je mezi detmi ktere normalne mluvi a delaji si srandu z tech co to neumi, a z toho muze vyplynout ze se dite v reci zasekne uplne nebo treba zacne koktat). Ono najit zlatou stredni cestu neni snadne, my to resili tak ze sel do skolky o rok pozdeji, doma s nim cvicime uz cca rok, z doplnku stravy davame jen rybi olej co nastoupil do skolky (jestli a jak moc pomaha nevim, ale je mozne ze v kombinaci s cviceni a skolkou nam pomohl - od doby co ho bere zacal opakovat a tvorit vety,ale opravdu ne ze dne na den). Jinak jsme absolvovali mezi 3 a 4 rokem klasicke kolecko - neurologie(EEG-mene vyzrali mozek, audio(slysi jak rys), foniatrie(rozumi spravne), psycholog(potvrdil VD, se zaverem, at pocitame s tim ze pujde do skoly o rok pozdeji aby se stihl naucit cesky 🙂 a mel ve skole co nejmin problemu s porozumnenim latky a komunikaci )

whitelilith
11. led 2017

@zajic7819
Diky za odpoved.
Kam do skolky na praze-vychod jste jej dali a kam pripadne chodite na logopedii?
Jsme z Rican a musim to do 2 mesicu trochu rozseknout. Ta logoskolka na zahradaku je dle meho jen jedna a to na Sasankove. Logopedka tvrdila, ze nas tam dokaze protlacit. Ale je to klasicka statni skolka, takze kazdej den 8h. No moc se mi do toho nechce. Ale zase kdyby mu to pomohlo, tak bych to zkusila.
Odkud z prahy-vychod jsi? 😉

calabasa
12. led 2017

@whitelilith Já bych ho nedala. Moje ani v 5 letech nechodí denně. Začaly jsme 2x na dopoledne, pak 3x tydne a teď zkusim 4x týdne. Ten 5. Den chodíme na logo. 2 roky jsme jezdily hipoterapii. Chodila na tanecky. Našla bych u vás nějakou malou pratelskou školku na žvýkání a dobrou logo. Vzdyt píšeš, že má narusene porozumění, to by taky mohl být pěkně ztracený. I to ježdění s miminem není žádná slast.