icon

Maminky "nestandardních" dětí. Poruchy komunikace

sisstin
28. pro 2009

ahoj holky 🙂 ráda bych založila pokec mamin, které mají jakýmkoliv způsobem "nestandartní" děti 😉 at už jde o opožděný vývoj, fyzické postižení či psychické 😉 ty denní starosti a radosti jsou přece jenom trošku jiné, než mají ostatní maminky "klasických" dětí a je dobré vědět, že v tom člověk není sám 🙂

syn má pravděpodobně vývojovou dysfázii s poruchou receptivní složky řeči, tudíž se u něj řeč nevyvíjí přirozeně jako u běžných dětí, zatím velmi málo rozumí, co mu kdo říká..jen odhaduje, nemluví vůbec... 😉 více zde https://www.modrykonik.cz/forum/show.php?vThrea... jinak je v podstatě jako běžné dvouleté dítě, co se týče projevů, sebeobsluhy atd. Ale stejně je to dost náročné...

takže maminky dětí s jakýmkoliv problémem šup sem 🙂

anlek
19. led 2017

@yagga Cvikov? Tam jezdíme také. 👍

whitelilith
19. led 2017

Holky muzete mi trochu laicky priblizit ty foniatricke vysetreni Motol/Zitna? My jdem na foniatrii na Budejovickou a logopedka po mne chce, abych si od nich nechala dat zadanku i na vysetreni do Zitne. Ze se sice rok ceka, ale at si to uz zaridim. Diky

yagga
19. led 2017

@anlek je super mohu napsat sz?

cacenka_d
19. led 2017

@yagga Tak to pak jo 🙂 Tak at se libi, kam vubec jedete? Uz koukam Cvikov, tak at se libi, ten jsme zvazovali, pak me mrzelo, ze jsme nejeli tam.

anlek
19. led 2017

@yagga Určitě.

anlek
19. led 2017

@cacenka_d On snad jen Cvikov je na 6 týdnů ... Pokud máš správnou pojišťovnu. 😉

cacenka_d
19. led 2017

@anlek On je cvikov striktne dany hlavne a jede jedna parta maminek 1 turnus, ale treba bukovany, tam si muzes soupat dost a strida se to tam. Ale vsude muzes 6 tydnu 🙂

anlek
19. led 2017

@cacenka_d Co vím, tak lázně bývají na 4 týdny. V Křetíně také. Ve Cvikově bývají turnusy po 6 týdnech. My máme OZP, takže nám pojišťovna schválí jen 4 týdny a pak se žádá o prodloužení a prodlouží o týden. A u nás teda žádali 2x o prodloužení a dvakrát prodloužili, ale u dětí, co nemají astma, tak prý už ani většinou nežádají o prodloužení, že jim to zamítají.
Vy jste vyli v Bukovanech, jaké to tam je? My zřejmě pojedeme na podzim naposled, přemýšlím, zda si ještě nezkusit něco jiného. :D

janepa
20. led 2017

Ahoj, řeknu vám náš příběh. Mám dva syny. Starší (M) je skoro 4 letý (v dubnu). Vývoj docela obrácený, v 6-ti měsících stál, v 10 měs. lezl a seděl a ve 13 měs. chodil. Mluvit mi začal ve 3 letech. Protože máme při školce logopedku, tak si ho hned vzala do parády a tím mé trápení začalo. Řeší, proč se nerozmluvil dřív, tak jsme byli na foniatrii, tam dr.řekl, že je normální, akorát to má hozený trošku později, ale že to dožene. Pak neurologie....EEG širší norma (nevím význam...) a ADHD 😲 Úplně mě to dostalo. Ano, těkal očima po místnosti, ale ona tam měla spoustu obrázků, které se mu moc líbily a k tomu telefony a chodily tam sestřičky a někdo volal....prostě strašnejch rušivejch elementů najednou. Pak on dlouho zcela nerozuměl, ale teď, jak si rychle tvoří slovní zásobu, podle mě, je jen náhoda, kdy něčemu nerozumí, ale zeptá se co tím myslím a já mu to vysvětlím. M není hyperaktivní, jen se naučil, příchodem brášky (F - 11měs.), různé skřeky, které na něj aplikuje celkem vydatně a nemůžu ho to odnaučit. Ale začal s tím až při příchodu mimča a v tu dobu ještě skoro nemluvil...přičítám to tomu. M mi přijde jako jeho otec. Nesmělý, společenský, ale je trošku kašpárek...a díky tomu dělá u lékařů hovadiny, které jinak nedělá. Je schopný se soustředit delší dobu...ale musí se o to zajímat, pomáhá mi. Motoricky... je vysokánský...120 cm, proto je trošku neohrabaný, ale teď jak zarazil se to před očima zlepšuje.
Jsem trochu zdravotník, tak mám obecně vzdělání z obecné psychologie, uvědomuji si, že je to moje dítě, ale on není ADHD postižený.
Co byste dělaly? Logopedka chce pro M asistenta. Pediatrička mě z těhle obštrukcí zrazuje, ať ho nechám jít vlastní cestou. Neuroložka tvrdí, že musíme trénovat hrubou a jemnou motoriku, ale to děláme denně při hraní...schválně se na to zaměřuju....jenže dojíždět někam 20km kvůli plavání nedám a ani nemám hlídání pro F....a se dvěma dětma ve vodě to nejde.
A teď F....za pár má 11 měsíců a neleze. Konečně se rozplazuje...je takový akorát miminko, třošku štíhlejší....ale hodně ještě spí. Spí celou noc a dopoledne i odpoledne, a to si někdy dá spánek i 2x. Pediatrička to bere v klidu, že má furt čas. Chodili jsme na vojtovku, ale jeho urputné brečení jsem po čase psychicky nedávala (úmrtí v rodině) a dost mě to stresovalo....tak jsem to přestala cvičit... na mi fyziu řekli, ať s ním cvičím co se dá a když se mi do 11 měs nerozleze, ať přijdu. Ach jo...bude mu 24.1. 11 měs...
Připadám si, že jako matka selhávám....dva kluci a oba mají problém...hledám, co dělám špatně...

anlek
20. led 2017

@janepa Nic neděláš špatně. Kluci se nějak vyvíjejí. Trochu jsem se ztratila, ten 4letý má 120 cm? U ADHD netuším, co najít neuložku, ke které budeš mít důvěru? Ono je někdy těžké přijmou, že dítě má problém .... Také je možné, že ADHD opravdu nemá. To bych si netroufla posuzovat. U staršího bych asi navštívila nějakou vhodnou speciální pedagožku. Jestli by nedoporučila, nějaké cvičení pro něj. Kamarádi mají také "obříka" a nemotornost omlouvali velikostí a ač dítě zřejmě s vysokým IQ, tak už v první třídě mělo problémy. Jak se čtení, tak psaním ... V druhé třídě diagnostikovaná dyspraxie, které se promítá do všeho ve škole. Zpětně to hodnotí, že mohli dělat už něco v předškolním věku a ne čekat na problémy, které teď mají a napravují souběžně se školou.
Sama mám dítě, které má VD, hodně jsme pracovali v předškolním věku a zatím myslím, že se nám to dost vyplatilo. Je teda prvňáček, ale zatím to vypadá, že se chytil skvěle.

kika_21
20. led 2017

@janepa Asi bych se na paní logopedku vykašlala , syna znáš Ty nejlépe. Možná je těch logopedů moc a mají málo práce,ne? Nechala bych syna být, podle toho, co píšeš, je to normální kluk. Kdy by měl mluvit-tedy začít? V peřince?

sisstin
autor
20. led 2017

@kika_21 promin, ale jsi mimo... logopedi jsou naopak pretizeni a deti nedostavaji terminy, jake by potrebovaly...

sisstin
autor
20. led 2017

@janepa ovr ma zcela jiste, i to, ze nerozumel neni zcela normalni a znaci to problem (byt se zlepsuje), motoricka neobratnost s mluvenim souvisi desne moc, i deti s ovr potrebuji terapie ;)

sisstin
autor
20. led 2017

To, ze okoli a pediatri problemy s mluvenim bagatelizujije bojuzel caste a nejedna maminka a dite na to bohuzel dojeli, neni normalni, ze dite do 3 nemluvi, a uz vubec neni normalni, ze je zbrzdeny i vyvoj porozumeni. Dcera je zdrava a je tl proste rozdil jak hrom, ma 14 m, 10 slov, rozumi i dvoslozkovym pokynum, v beznem toku reci reaguje, napodobuje denni cinnosti, hraje si imaginarne (vari, krmi panenkz atd).

sisstin
autor
20. led 2017

@kika_21 u bezneho vyvoje ma dite prvni slova mezi 9-12m, v 15m ma cca 10 slov, v 18m spojuje 2 slova, ve dvou letech pouziva kratke vety a pta se "co to je", ve 3 mluvi v souvetich, gramaticky spravne, aktivni slovni zasoba kolem 1000 slov, pasivni 2-3 tis.

kika_21
20. led 2017

@sisstin Nějak jsem se nedočetla, že by ten syn nemluvil.Jenom jsem si přečetla, že ač mluvil a prohlížel si, co bylo nya zdi, nebylo to dobře. Mám zcela normální děti na běžném gymnáziu. Přesto asi třetina třídní schůzky probíhá ve znamení podpisů, kdo že souhlasíme s prací psychologyů ve třídě, kdo zase na ZŠ s prací tohohle spec. pedagoga, tohohle a tohohle. Často už nevíme, kdo je kdo. Také mně řekla učitelka nazš, že dcera sotva drží tužku v levé ruce, že by měla jít o rok později do školy. No šla normálně, dnes studuje VŠ, je velmi nadaná na výtvarku, neměla se psaním problém. Spíše bylo málo dětí ve 4.třídě MŠ, tak sháněli další. Doma často řešíme, jak byla hodina s tímto a tímto psychologem, jak je děti neměly rády, jak jim nechtějí nic říkat. Když je problém s dětmi, pomoc sama vyhledám, škola by se rodičům do takových věcí až na výjimky-zanedbání péče atd.-neměla plést. Moje děti také poprvé na logopedii nemluvily, až ke konci-naštěstí ta paní měla rozum. Asi proto i tahle paní logopedky je dost vytížená. Ono asi jak kdo, že?

sisstin
autor
20. led 2017

@kika_21 psala, ze dlouho nerozumel mluvene reci a mluvit zacal ve 3 letech, to je proste dg min.opozdeny vyvoj reci. To, ze je motoricky neobratny s tim souvisi. Ona ta rec se da do poradku u ovr sama, ale hrozi pak vsechny specificke poruchy uceni ve skole ;)

sisstin
autor
20. led 2017

Co se tyce ADHD, to muze diagnostikovat jen psycholog nebo psychiatr, urcite ne logoped...

megynka13
20. led 2017

Mám dceru, která má ADHD. Normálně chodila do normální školky a teď chodí do normální 2 třídy. 3 roky jsou myslím dost brzo na to, aby se utvářely takovéhle závěry, jelikož každé dítě je jiné a každému to trvá jinak dlouho, než se rozmluví apod. Ale i kdyby ADHD měl, tak my žádali o asistentku až před první třídou - má ji od první třídy, nechápu, na co by jako byla třeba hned ve školce?

sisstin
autor
20. led 2017

Navic to porozumeni hodne rodicu neumi posoudit, protoze nezkoumaji porozumeni na urovni hlubsich gramatickych struktur. Jim staci, ze dite neco poda, donese a reaguje na bezne pokyny, coz ale bohuzel neznamena, ze dite rozumi, jak ma. Hodne deti ma dg nakonec smisene dysfazii, ac rodice problem s porozumenim vubec nezaznamenali.

sisstin
autor
20. led 2017

@megynka13 zalezi na tize ADHD, deti s tezkym jsou na tom funkcne jako deti s autismem. Pracovala jsem ve specialni skolce a deti s ADHD a vadou reci jsou paradoxne jedny z nejnarocnejsich. Ale dg ADHD u logopeda nebo neuro z toho, co pise pani, to je fakt nesmysl.

sisstin
autor
20. led 2017

@megynka13 ve skolce je ti schopne dite s tezkym ADHD zborit MS a narusit celkovy chod tridy, pokud toho asistenta nema. Ono se neda pausalizovat, jsou deti s lehkymi projevy a deti s tezkymi. Holcicky s jakoukoliv komunikacni poruchou jsou na tom socialne lepe nez kluci ;)

megynka13
20. led 2017

@sisstin Jistě, že záleží na velikosti této poruchy. Ale myslím, že v dnešním světě je to docela problém to rozhodnout. Některé maminky (potažmo i lékaři) udělají hyperaktivní dítě s každého, který má jen více energie, někteří zase dělají, že nevidí ani ty největší problémy ...

sisstin
autor
20. led 2017

Proto jsou deti s VD, ktere beznou MS v pohode zvladaji a deti s VD, ktere treba vubec nerozumi mluvene reci, maji tezke afektivni stavy, nulovou sebeobsluhu apod. Mezi detma v ramci jedne dg jsou obrovsky rozdily.

sisstin
autor
20. led 2017

@megynka13 jasne, obecne neuro davaji radi zcestny dg, to fakt musi urcit psycholog z komplexniho vysetreni.

sisstin
autor
20. led 2017

Syn ma VD lehkou, ted uz zbytkovou, je uplne v pohode, jednickar, socialne taky. Ale kdyz ten vyvoj porovnam se zdravou dcerou, tak to je fakt nebe a dudy uz ted v jejich 14m. Coz v ty dobe mi u syna az tak neprislo, fakt divny mi to prislo az mezi 18-24m. On ten objektivni nahled rodic mit moc nemusi, je to tezky no...

anlek
20. led 2017

@sisstin My měli štěstí na neuroložku. Protože ta VD, ADHD vyloučila, ale asi ADD bude, řekla v 5 letech. A teprv po ní to potvrdili další. Ona navíc poznala i intelekt (bez pořádného vyšetření). Podle mě, pokud člověk má zkušenost a má cit pro děti, tak i neurolog dokáže dost věcí odhadnout. Ale asi takovým moc není. :(

anlek
20. led 2017

Jsme to upravovala a pak nepřečetla po sobě pořádně, takže spravně to má být takle: Neuroložka VD potvrdila, ADHD vyloučila (ikdyž na to měla pozření logopedka, spec. pedagožka i pediatr), ADD tvrdí, že se nejspíš objeví, vysoký intekt v něčem pomáhá (kompenzace VD) v něčem škodí (díky němu vypadal pro některé jako ADHD, on se jen nudil), ještě vlastně upozornila na sociální nezralost. A po skoro dvou letech si myslím, že se dost trefila.

zerog
20. led 2017

@anlek uplne vidim naseho syna z toho popisu.ovsem je to jen muj laicky subjektivni pocit,zatim mame jen nektera vysetreni.

diamanta
21. led 2017

Prosim je tu nekdo, kdo by mi popsal,jak to chodi jak probiha na pobytu v Zitne? Jsou to normalni nemocnicni pokoje a jsou denne nejake cinnosti s ditetem?