icon

Maminky "nestandardních" dětí. Poruchy komunikace

sisstin
28. pro 2009

ahoj holky 🙂 ráda bych založila pokec mamin, které mají jakýmkoliv způsobem "nestandartní" děti 😉 at už jde o opožděný vývoj, fyzické postižení či psychické 😉 ty denní starosti a radosti jsou přece jenom trošku jiné, než mají ostatní maminky "klasických" dětí a je dobré vědět, že v tom člověk není sám 🙂

syn má pravděpodobně vývojovou dysfázii s poruchou receptivní složky řeči, tudíž se u něj řeč nevyvíjí přirozeně jako u běžných dětí, zatím velmi málo rozumí, co mu kdo říká..jen odhaduje, nemluví vůbec... 😉 více zde https://www.modrykonik.cz/forum/show.php?vThrea... jinak je v podstatě jako běžné dvouleté dítě, co se týče projevů, sebeobsluhy atd. Ale stejně je to dost náročné...

takže maminky dětí s jakýmkoliv problémem šup sem 🙂

yagga
21. led 2017

Můžete mi prosím poradit co je lepší pro 5ti letého kluka mini luk nebo logiko piccolo či logiko primo. A pro dvou a půl letaka co skoro nemluví ( na vyšetření jdeme) by bylo asi nejlepší bambino luk. Snad to píši správně.

miska9
21. led 2017

@diamanta pobyt na tyden - pokoj pro matku a dite - vysetreni a logo, mesicni pobyt bez rodicu - osm deti spi v jednom pokoji, rano skolka, odpoledne program - telocvicna, hriste, divadlo, klauni... v prubehu dne logopedie a ruzna vysetreni

janepa
21. led 2017

Moc vám Děkuji za Vaše rady, názory a zkušenosti.
Mně ADHD právě na Marečka vůbec nesedí. Když jdeme venku,drží mě za ruku,jde se mnou a povídáme si. Hodně se zajímá o chod života kolem nás. Myslím, že už rozumí všemu. Hodně si povídáme...
Ano,dlouho dobře nerozuměl. Taky mi to přijde divný.
Začal mluvit jako každé dítě (před rokem), ale pak u těch jednoduchých projevů zůstal nějak dlouho. Sám se začal projevovat pořádně až před 3.rokem. Přijde mi klidnější než ostatní děti, i když je teď dost hádavý. Snaží se prosazovat.
Všimla jsem si,že teď jak tolik neroste, je šikovnější a šikovnější...ale neohrabaný trochu je...třeba moc nekreslí...ale umí si zapnout zip u mikiny...ono ho to malování vůbec nebaví.
Třeba máme hru z lidlu, jsou tam kostičky a katapult...zeď nestaví, ale umí ji z tech kostiček postavit a na katapult si sám dá penízek a vystřelí ho...i se trefí...přijde mi to jako velký um.
Má lepší smysl pro směr než já...
Mně to ADHD fakt na něj nesedí

megynka13
21. led 2017

@janepa Nechci být nějak hrubá nebo tak, ale tak vy to těžko určíte, jelikož ADHD, jak už tu bylo psáno, může být i velice mírné, prostě je to velice individuální, to co popisujete, tak má dcera také dělala, naprosto v pohodě, není to o tom, že by bylo dítě zabržděné ... a pokud je to mírná forma hodně těžko se to pozná ... Ale jako pokud by nebyl nějaký očividný problém, neřešila bych to. My to řešili až kvůli mluvení, jelikož dcera má i dysfázii.

diamanta
21. led 2017

@miska9 dekuju🙂 A nevite zda tam delaji m.rezonanci? Jedna se o tydenni pobyt, mesicni neni pro nas, potrebuje hodne dopomoc

ivular
21. led 2017

@janepa Ono to ADHD není ani tak o tom, že by dítko nevydrželo v klidu. Třeba můj syn je ve srovnání se svými vrstevníky naprosto klidné dítě. (A u ulpívavého zájmu vydrží soustředěně sedět i několik hodin - ale to je zase jiné téma).
Spíš v určitém rozpoložení - zejm. radosti, rozrušení, apod. - začne působit jako zajíček duracell. Ale není to divokost jako u těch spolužáků, spíš jsou to takové neúčelné pohyby..

janepa
21. led 2017

@ivular to jo, při radosti začne cupitat a točí rukama v zápěstí. Přisuzuju to tomu, že mu tohle ještě zůstalo z miminkovskýho období. Ono to tak vypadá...jako kojenec ale ne tak obrovský. To je ten neklid? On je právě klidnější než jeho kamarád, který všude poskakuje, pořád mi utíká a nevydrží jít dlouho za ruku. Proto se divím, že zrovna náš klidný Mareček má být hyperaktivní

megynka13
21. led 2017

@janepa ale hyperaktivita není o tom, že by dítě mělo hodně energie. Je to o tom, že nevydrží chvíli na místě - např. při učení sedí na židli a pořád se vrtí, nebo si musí s něčím hrát apod., dělá to i nevědomě, prostě musí.

janepa
21. led 2017

@megynka13 Musím se na to pořádně zaměřit, nějak jsem to moc neregistrovala, pže mi to přijde dětský. Možná že u činnosti, která ho baví je v klidu, ale většinou furt rejdí zaďulí...ale teď to můžu psát zcestně. Musím se na to zaměřit...u stříhání nehtů mi drží určitě, to si uvědomuji

ivular
21. led 2017

@janepa To točení rukama v zápěstí - to je jeden z docela častých autistických projevů. Nevím jak moc je to typické i pro samotné ADHD. I když znaky by to splňovalo - je to neúčelné, ale dítě se nemůže pomoct a musí to dělat. Každopádně jde o určitou nerozvinutost nervové soustavy.
Docela trefný je ten popis od @megynka13. Já bych řekla, že ne že by nevydrželo dané dítě na místě, ale nevydrží v klidu (např. pouze sedět - bez dalšího pohybu rukama či nohama). Ale jinak ten popis je správný.
To utíkání a poskakování - to je právě ta divokost, nikoliv ADHD.

janepa
21. led 2017

@ivular Zaměřím se na to. Ty pohyby bezúčelně nedělá. Dělá to, když má obrovskou radost. Vím, že jsem byla překvapena, jak vydržel na EEG. Občas se pošoupnul, ale ležel na zádech a občas se podrbal...ale nic speciálního, to bych taky dělala. Schválně to zítra zkusím vypozorovat...

ivular
21. led 2017

@janepa No ale to točení v zápěstí právě bezúčelné je. Je to bezúčelný pohyb, který dělá, když má radost (čímž nechci říct, že jen z tohoto plyne ADHD). Účelné by bylo, kdyby tím např. něco zašroubovával.

cacenka_d
21. led 2017

@anlek To je, ale rozdil lazne a lecebna a ozdravovna, pokazde je to posuzovane jinak a jinak hrazene pojistovnou 🙂 Bukovany, no na jednu stranu pomohli, libilo se nam to, na druhou stranu tim, ze jsou tam i redukcni diaety tak zvlastni strava, ne uplne dobry doktor, zazili jsme 2 dny bez elektriky a tepla, protze dobre byla kalamita, ale stejne apod. Na jednu stranu to bylo super na druhou na prd 🙂 Jde o to co potrebujete tady je super ta solnicka, ta zase neni v cvikove.

janepa
22. led 2017

@ivular je možný, že už to nedělá? Bavili jsme se s mužem, že jsme to u něj už dlouho neviděli. A prej netočil zápěstím, ale jakoby hrabal písek směrem k sobě. No,budu ho teď hodně pozorovat.

francula
22. led 2017

@janepa moj Risko nema ADHD diagnostikovane, ale urcite znamky tam su, aj on vydrzi dlho pri cinnostiach, ktore ho bavia, ale ked prideme do nového prostredia, nevi separovat podnety, vsetko za zaujima, vsetko chce len chytat, pozriet si to a to je vsetko, pozornost je uplne rozptylena a plus je este velmi impulzivny, co pri ADHD je tiet typicke. A este doplnim, ked si zaumieni, ze nieco chce, de sa tym, akoby si nedal vysvetlit, nevie pockat, chce to hned v tu sekundu...

francula
22. led 2017

ospravedlnujem sa za nezmyselne vety, snad pochopite, co som chcela napisat, mam dotykovy displej na pc a kurzor mi skace len co sa dotknem displeja...

janepa
22. led 2017

@francula Ha si myslím, že tu pozornost Mára má rozptýlenou jenom u věcí, které ho nezajímají. V tu chvíli působí dost divně. Dokáže mluvit mimo téma a dělat cokoliv jinýho než tu činnost

yagga
22. led 2017

Fakt nemáte srovnání co je lepší jestli miniluk nebo logiko primo....

sisstin
autor
22. led 2017

@yagga miniluk je trosku tezsi nez Primo ;)

qjetinka
22. led 2017

Maminky kupujete někdo Möllers Omega 3 Citron ? Zjímá mě chuť a jestli má smysl zkusit do dávat synovi aby se mu trošičku rozvíjel mozeček 🙂 Má 2r 7m.

yagga
22. led 2017

@sisstin děkuji

miska9
23. led 2017

@diamanta magnet.rezonanci nevim, nam delali eeg, vysetreni neurolog, psycholog, foniatr, logoped, audio, beru, mluvil do mikrofonu, pak v kabince poslouchal a ukazoval obrazky.... bylo to narocne, ale pro nas strasne moc prinosne. A dvakrat denne s nim cvicila logopedka, byl i v jejich skolce, hrali divadlo.

porrima2
23. led 2017

Asi se to tady resi kazdorocne, ale rada bych slysela vase zkusenosti. Syn s dysfazii spise expresivni a dysartrii, cerstve 4 roky zvazujeme skolkupro pristi rok v Praze. Nyni chodi do soukrome na 2 dny- adaptoval se dobre. V SPC nam dle naseho vyberu napisou asistenta pro beznou skolku - jednalo by se o sidlistni skolku s 28 detmi ve tride nebo doporuceni do logo tridy. Doporucili skolkuna Lehovci nebo Don Bosco. Zvazuji jeste skolku na Invalidovne. Co doporucujete, jake jsou vase zkusenosti s integraci a ev zkusenosti s uvedenymi skolkami, nebo i jinymi nejlepe na trase B CM-Karlak. Dekuji.

diamanta
24. led 2017

@miska9 co je to prosim to vysetreni "beru"?

yagga
24. led 2017

@diamanta beru je vyšetření sluchu

diamanta
25. led 2017

@yagga 🙂 ano, a nevíte jak probíhá? Děkuju

miska9
25. led 2017

@diamanta Bera se dela ve spanku, na hlavicce se oholi male kolecko a pripnou se elektrody

yagga
25. led 2017

@diamanta jak uz psala miska9 , buď v prirozenem spánku, nebo pod nějakými sedativy, případně v narkoze. Teprve nás to čeká tak v dubnu můžu dát konkrétní info, jen my jdeme na něco podobného jen s jiným názvem prý....

yagga
25. led 2017

@diamanta v motole prý BERA nedělají dělají SSEP.

paces
26. led 2017

Ahoj maminky "nemluvňátek" 🙂

je tu prosím nějaká maminka s dítětem, které má RECEPTIVNÍ vývojovou dysfázii? Dceři budou v březnu 3 roky, dosud se námi nikdo nechtěl zabývat, ale konečně už 9.2. jdeme na vyšetření na klinickou psychologii, je to klinikka, kde mají i logopedii, psychiatrii a neurologii, vše dětské, tak věřím, že se tam o nás postarají. Já jsem prakticky přesvědčená, že je to bohužel receptivní VD, úplně to na ní sedí, kromě motoriky, tu má dokonalou. Ona prostě nerozumí a s tím souvisí všechno ostatní. Jen bych chtěla vědět ze zkušenosti, jak asi takové vyšetření probíhá. Už jenom představa, že s ní jdeme do neznámého baráku, obávám, se že se dostane do afektu a bude po vyšetření. 🙄