icon

Maminky "nestandardních" dětí. Poruchy komunikace

sisstin
28. pro 2009

ahoj holky 🙂 ráda bych založila pokec mamin, které mají jakýmkoliv způsobem "nestandartní" děti 😉 at už jde o opožděný vývoj, fyzické postižení či psychické 😉 ty denní starosti a radosti jsou přece jenom trošku jiné, než mají ostatní maminky "klasických" dětí a je dobré vědět, že v tom člověk není sám 🙂

syn má pravděpodobně vývojovou dysfázii s poruchou receptivní složky řeči, tudíž se u něj řeč nevyvíjí přirozeně jako u běžných dětí, zatím velmi málo rozumí, co mu kdo říká..jen odhaduje, nemluví vůbec... 😉 více zde https://www.modrykonik.cz/forum/show.php?vThrea... jinak je v podstatě jako běžné dvouleté dítě, co se týče projevů, sebeobsluhy atd. Ale stejně je to dost náročné...

takže maminky dětí s jakýmkoliv problémem šup sem 🙂

sisstin
autor
3. únor 2017

@mcellinka nechci strasit, ale casto byva v rodine treba u sourozencu autismus a dysfazie. Mluvi jen hur na vyslovnost nebo ma problem i s tvorbou vety, gramatikou apod?

mcellinka
3. únor 2017

@sisstin no on říká věty, co se od nás naučil. Takže kdyz něco chce, začne : já chci ... Já potřebuju... . Má problém se skloňování a do nedávná mluvil ve 3 osobě ( to už nedělá ) . Výslovnost má dobrou. Umí R atd.. Právě mu hodně dělají problém utvářet věty. A i ty věty co má naučený, tak mu trvá než to řekne. Opravdu jen stojím a čekám až se vymáčkne. Když se něco stane, neumí to popsat . A když jo, je to pro něj velmi těžké .Příklad : spadne ze stolu sklenička. On řekne : mami udělalo bum. Tam. Na zemi.

veronicska
3. únor 2017

Holky,prosím,máte někdo zkušenosti s psychložkou Ivou Kopeckou?Dřív byla v Uhříněvsi a teď je na poliklinice Skalka..

mcellinka
3. únor 2017

@sisstin ještě jsem chtěla napsat, že si zapamatuje normálně básničky ( ty říká hezky ) a písničky. Jen mě prostě problémy mluvit . Děkuji 🙂

sisstin
autor
3. únor 2017

@mcellinka hm, no asi bych ho na to vysetreni vzala taky ;) tyhle neurovyvojovy poruchy jsou v jednom "balicku"

mcellinka
3. únor 2017

@sisstin dobře děkuji 🙂

anlek
3. únor 2017

@mcellinka Mĕ by zarážející přišlo, donedávna mluvil o sobě v třetí osobě. Má problém se sklonovanim. Ve 4 letech si myslím, že by to mělo výjimečné ujet, jinak uz by měli mít skoro celou gramatiku. Náš s VD neměl s basnickami problém také. Jen jako maličký si pomáhal logikou místo botičky (moc dlouhé slovo ná nej) říkal boty malé. :D

mcellinka
3. únor 2017

@anlek děkuji já volala psychiatričce co má můj menší syn a ta mi řekla, že ho mám dát na logopedii a když tam vypozoruji že by to chtělo i jinou pomoc, mám ji zavolat. Našla jsem hned přes recenze dobrou logopedii a v pondělí si mám zavolat. Tak jsem zvědavá jak to půjde. Děkuji 🙂

zerog
3. únor 2017

@mcellinka drzim pesti.my chodime tady v Jbc k Jancikove resp.k pod ni pracujici Horove na logopedii.udelal od zari velky pokrok,ale presto si hodne slibuji i od navstevy psychologa.nekdy si rikam,ze by mohl pracovat trochu jinak,ale jak nevim.u nas furt nevim zda vic autismus nebo vic dysfazie.nebo je to v balicku,jak pise sisstin.

mcellinka
3. únor 2017

@zerog je zrovna Janíčková to je . Četla jsem na ni velmi dobře recenze. Dnes ale byla mimo ordinaci, tak mi řekla ať zavolám v pondělí. Zněla velmi příjemně 🙂 . Děkuji

mcellinka
3. únor 2017

Pardon myslela jsem Jančíkové

zerog
3. únor 2017

Tak snad budete spokojeni

yagga
6. únor 2017

Byl jste někdo na týdenním diagnostickem pobytu na foniatricke klinice v Praze? Jaká vyšetření dělali, jak vše probíhalo a přínos?

paces
10. únor 2017

Ahoj, tak nám potvrdili podezření na receptivni poruchu řeči, zároveň s poruchou aktivity a pozornosti. Bez mentální retardace, bez autismu. Doporuceni co nejdříve do speciální školky. Psala jsem do speciální školky, jestli mi dceru vezmou a tam mi paní ředitelka napsala, že potřebují ještě doporučení přímo z SPC nebo pedag.psych.poradny (do SPC jsme objednané až za rok), ale ze se pokusí domluvit se zdejší PPP, jestli by ji nenapsali doporučení podle téhle zprávy, aby me nas mohla zařadit. Takže ředitelka opravdu vstřícná i když by me mohla poslat někam, tak jako dosud všude jinde. Akorát me fakt štve, jak je to hrozně složitý domoct se pomoci.

zerog
10. únor 2017

@paces jj mne tez prisla vstricna.byly jsme asi v te stejne dle bydliste.spc hrozne cekacky nam taky pul roku aspon ze lze i pres ppp treba.mist rikala ze hrozne malo,my chteli uz od ledna na trech,pujdem na trech a pul v zari.

krystalka
10. únor 2017

@paces - my jsme taky chodili do speciální školky, ale měli jsme tu výhodu, že SPC sídlilo přímo ve školce a vlastně jsme nejdřív docházeli rok tam (na logopedii a ke speciální pedagožce), takže když jsem pak projevila přání, že bychom ho tam chtěli dát do školky, tak už ho v SPC vlastně vedeného měli....

ladadam
10. únor 2017

@paces ahoj, muzu se zeptat kolik je dceri a jak se to projevovalo? Syn ma prave poruchu pozornosti (od psycholozky) a stale nemluvi (2 roky a 4 mesice) . Ma mini pokroky, nekdy neco zopakuje, autisticke rysy nema,tak fakt uz delsi dobu me srotuje v hlave, co se deje a proc to nejde. Dekuji za info;)

paces
10. únor 2017

@ladadam ukazuje? rozumí? sdílí? (přijde Ti ukázat hračku nebo chce zatleskat, když se mu něco povede?) Říká nějaká konkrétní slova? Oční kontakt? Promin, ale po letech samostudia na internetu mám pocit, ze bych se tim mohla živit... a prave od roku jsem vedela, ze je neco špatně. Jen vsichni okolo uklidnovali, jak se rozmluvi atd..

paces
10. únor 2017

@ladadam ještě abych odpověděla, jsou ji 3 roky, do roka žádný oční kontakt. Pak normálně. Znaky autismu tam byly, chodí po špičkách, nesnese změny, lpí na rituálech. Ale všechno ostatní (motorika, socializace a spousta dalšího ) je tak nadprůměrná, že to vylučuje. Prakticky tu nejistotu způsobuje právě to nedorozumění.

pajjulinkaa
13. únor 2017

@veronicska Ahoj, syn bude mít v dubnu 3 roky, také má problém s porozuměním, psycholog i pedopsychiatr zatím tvrdi, že nelze určit, jestli se jedna o vd nebo autismus. Takže čekám, co se z toho vyklube. Syn rozumí takovým tem každodenním věcem - má to naucene. Jinak nerozumi. Básničky neříká ani náhodou - jedine snad kolo kolo mlýnský :D o čtení pohádek nemá absolutně zájem, stejne tak rikanky a písničky. Je těžké ho necim zaujmout. Chodí od ledna do státní skolky a má tam problém, reaguje nepruzne na pokyny učitelek a jim se to samozřejmě nelíbí. Takže ted budeme řešit bud speciální školku nebo jinou státní s asistentem. Pedopsychiatricka tvrdi, že na speciální školku to není, tak nevím.
Otázka pro všechny - jak se synem trénovat porozumění řeči? Jak ho zaujmout, aby poslouchal, když na něj mluvim? Obrázky ukazuje s přehledem, pozná barvy, tvary, začíná pojmenovávat cmaranice , které namaluje. Intelekt je dle psycholožky v normě. Jen máme problém s pozornosti, řeči a porozuměním řeči :(
Říkám si, jestli bude vždy jiný nebo se vyrovná někdy ostatním dětem? Mate zkušenost ?

peggy722
13. únor 2017

@pajjulinkaa Musíš s ním mluvit v jednoduchých větách, jednoduché pokyny. Přehánět mimiku, gesta. Klidně si k němu dřepni a mluv s ním z očí do očí. Tyhle děti se dost často naučí odezírat ze rtů. Třeba Ela měla neuvěřitelně vyvinutou právě tu mimiku, pantomimou prokládanou jednotlivými slovy, byla schopná skládat dlouhý věty. Školku bych spíš zkusila nají nějakou logopedickou nebo teda klasickou, ale s asistentem, ale ta logo by byla lepší, menší kolektiv a učitelky, který si s ním prostě poradí. A nevěš hlavu, jakmile se mu zlepší porozumnění, tak se bude zlepšovat ve všem. Ela byla mimoň a dneska je z ní úplně normální holka.🙂

ewkins4
13. únor 2017

Ahoj holky, taky bych se k vám ráda připojila se svým dvouletým synkem. Slova žádná, ukazování vyjímečně, porozumění asi taky bída. Jede si tu svoji. Autismus bych asi vyloučila, oční kontakt má, když má naladu tak opakuje, mezi dětmi je rád, rituály nemá, hraje si normálně, občas chodí po špičkách (manžel tak chodil prý do 4), ale jeden nikdy neví. Starší syn byl to samý, ale u něj se to kolem dvou let zlomilo a pak to šlo strašně rychle a ve třech letech mluvil bez jediné vady. Ale u Tomáše vím, že je to jiné. Navíc se narodil jako hypotrofický, malý vzrůst i váha, lítame jen po doktorech, zatím se nic nenašlo. Stále jsme pod všema grafama, endokrinoložka doporučila psychologa, tak jsem se už objednala. A navíc nežrout k tomu.
Máte některá kontakt na dobrého logopeda v Praze nebo okolí? Myslím, že ho budeme potřebovat. Manžel byl asi to samé, ve třech letech 16 slov, z toho polovina citoslovce. Dodnes neumí r ani ř.
Terce díky za tuhle ohromnou diskuzi, na doktory se moc spoléhat nedá, navíc s některýma je horší diskuze jak s těma našima ratolestma.
Díky Eva

peggy722
13. únor 2017

@ewkins4 Mám obavy, že logopeda, který vás vezme ve dvou letech, teda státního, asi nenajdete. Nevím, z které části Prahy jste, ale pokud by ti nevadilo dojíždění, tak bych ti dala kontakt na naši soukromou. Ta by vás vzala určitě, ale není to nejlevnější záležitost.

anlek
13. únor 2017

@peggy722 Nás vzala ve dvou letech logopedka z foniatrické kliniky v Žitné. Bylo to u syna, se koktal, ne toho s VD. Bohužel tam už není, teď je na mateřské. ☹

@ewkins4 Já bych logopedy zkusila obvolat. Moc radu nemám, my chodíme k té, co je na mateřské, pracuje jeden den v týdnu a nové lidi nebere (aspoň, co vím).

yagga
14. únor 2017

Mám také kontakt na soukromou logopedku, a přes pojistovnu bere zatím jen vojenskou...

aaa
14. únor 2017

@peggy722
@yagga Není některá z vašich logopedek na Praze 6 nebo 8? Zatím dojíždíme na Háje, ale máme to daleko. Díky 🙂

mcellinka
14. únor 2017

Ahoj holky tak vám tedy musím říct že dostat termín na SPC tady u nás, to je něco. obvolávám i jiné kraje které nejdou daleko od nás a nic. Teď ještě čekám na vyjádření PPP v Jablonci a uvidím. Chtěla jsem dát malého tento rok do školky, ale moc nadějně to nevypadá. Tak mi prosím, prosím držte palce ☹

girafka
14. únor 2017

@aaa ja mam teds take soukromou,ale na Praze 9 😕

girafka
14. únor 2017

@mcellinka to urcite budeme..Je to nekdy fakt boj..Ale nevzdavej to!

mcellinka
14. únor 2017

@girafka děkuji mockrát 🙂