Maminky "nestandardních" dětí. Poruchy komunikace
ahoj holky 🙂 ráda bych založila pokec mamin, které mají jakýmkoliv způsobem "nestandartní" děti 😉 at už jde o opožděný vývoj, fyzické postižení či psychické 😉 ty denní starosti a radosti jsou přece jenom trošku jiné, než mají ostatní maminky "klasických" dětí a je dobré vědět, že v tom člověk není sám 🙂
syn má pravděpodobně vývojovou dysfázii s poruchou receptivní složky řeči, tudíž se u něj řeč nevyvíjí přirozeně jako u běžných dětí, zatím velmi málo rozumí, co mu kdo říká..jen odhaduje, nemluví vůbec... 😉 více zde https://www.modrykonik.cz/forum/show.php?vThrea... jinak je v podstatě jako běžné dvouleté dítě, co se týče projevů, sebeobsluhy atd. Ale stejně je to dost náročné...
takže maminky dětí s jakýmkoliv problémem šup sem 🙂
@ilussion Ahoj, podle tvého popisu si myslím, že tvůj syn ještě dozraje, přeci jen je mu něco málo přes dva roky. Neznepokojuj se zbytečně, uvidíte co školka přinese.. třeba ho dětičky ovlivní natolik, že ho za pár týdnů ani nepoznáte jak bude komunikativní a sociální dítě 🙂 ohledně VD se nevyznám, a na PAS to nevypadá.. Můj syn je sledovaný pro podezření na PAS a vypadá to, že nám to i potvrdí. U nás jsou dosti typické rysy ( velké množství ismů - repetitivní chování - mačkání pěstmi, běhání dokolečka po špičkách, hučení a hulákání, pištění, nenapodobuje, nenavazuje přirozený sociální kontakt, oční kontakt zřídka - ten se nyní učí.. minimálně rozumí verbální komunikaci, nereaguje na pokyny, stejně staré děti i mladší odmítá - nechce je mít ani blízko sebe, donedávna je kousal.. někdy se směje bez důvodu, časté meltdowny.. ) Je spoustu příznaků autismu a každý autík je může mít hodně odlišné, rovněž i některé 'autistické rysy' může prokazovat i zdravé standardní děcko a autíkem není, časem prostě vymizí. A pokud mohu doporučit, podporuj synka v tom co se mu líbí, co ho baví... čmárejte spolu, pozorujte spolu věci v leže jak se pohybují.. Určitě v něm nebudete pěstovat nepatřičné chování ba naopak. Napojením na jeho dětský svět je to nejlepší pro jeho vývoj 🙂
Pokud se ti přeci jen něco nezdá, tak to neodkládej a poraď se s odborníky, já jsem pozorovala na synovi od jeho 15m, že není vše úplně v pořádku. pediatr mne vždy odbyl a řekl, že je normální zdravý kluk, akorát pomalejší.. známí, příbuzní rovněž...když mi však do jeho dvou let neřekl ani MÁMA, nereagoval na pokyny, vytrácel se oční kontakt, žil si ve svém světě, vše roztáčel i to co se točit nedá, venku v kočárku jen seděl a koukal do prázdna.. běhal dokolečka po špičkách a hučel... tak jsem si už ve 2 letech vydupala vyšetření u psychologa, a bylo nám doporučena raná péče... nyní mu je 34m a vyvíjí se to diagnozou PAS. Ale jsem ráda, že už na jeho rozvoji pracujeme...
@simkov děkuji za odpověd a trochu mi spadl kámen 🙂 ono v dnešní době je toho tolik, že mi taky příjde, že se člověk už musí ze všech informací a možností zbláznit.. ve školce je právě proto, aby ho to někam posunulo, nebo napovědělo.. jedno dopoledne týdně a uvidíme.. jinak ja vím, ty ostatní věci nejsou až tak důležité, ale spíš mě trápí to, že fakt nerozumí.. nerozumi co jsou boty, mama, tata, dva týdny se ho snažíme učit slovo auto a proste nic.. ne že to neřekne, t on sám, to vem čert.. ale když mu my řekneme dej mi auto.. tak neda ani když ho má v ruce, prostě nerozumí no.. 🙂 učit se, nebo číst pohádky nechce, když otevřu knihu tak přiskočí a zavře a letí pryč.. jinak on nejen, že nechce kousat, on tak celkově nechce jíst, nové věci ani nezkusí.. je toho víc.. ale děkuji za názor, že se může ještě rozjet, budu synovi věřit 😉
@saryana ano určitě, ja minimálně ty základní vyšetření chci.. už jsem domluvena s jeho mudr a v září jdeme a domluvíme se co a jak.. vím, že pak čas hraje celkem roli.. jen by mě zajímaly i názory nebo příklady jinych maminek.. syn třeba taky jednu dobu roztáčel tatru a odrazedlo, ale s tím zničeho nic přestal.. ted si s autama hraje i normalne, posilame si je a kolečka jen pozoruje, ale ne vzdy.. oční kontakt taky hodne zlepšil, na jméno začal reagovat, ale pokyny ne.. jen velmi vyjímečně a velmi slaby základ
@ilussion to bude dobrý 🙂 na zlepšení těch pokynů vyzkousej třeba formu odměňování dobrotou - susenkou, nebo čímkoliv co má rád.. spojené s velkou pochvalou 🙂 jo sice to zní jako výcvik psa,ale takhle to funguje i u deti 🙂 rozhodně to dítě dobrovolně a s radostí něco udělá než když bude mít zákaz když něco neudělá.
@ilussion To se ti vůbec nedivím, člověk má obavy, to je přirozené. Já teď mám druhého mladšího syna tak na něm sleduju naprosto všechno!!! A už začínám panikařit, když se mi po nemoci přestal koukat do očí - samozřejme jak se mu udělalo lépe, tak je více kontaktní. Chce to zachovat chladnou hlavu, ale snadno se to říká... Přeji at máte všechno v pořádku 🙂
@saryana Já mám taky druhého syna, sice ještě miminko, ale taky si říkám co do budoucna.. včera ho starší syn po 4mesicich, co ho máme, objal.. no dojetí obrovske :D uvidíme.. děkuji za názory a povzbuzení a já Ti taky přeji, ať má kluk v rámci možností co nejlepší diagnozu a dělá pokroky 😉
@ilussion Jééé to si umím představit, jak tě to dojalo! U nás je to naprosto to samé, když jsem viděla sebemenší zájem u staršího o prcka, tak jsem se tetelila radostí. Jinak moc děkuju 🙂 No a mladší 10m ten visí na starším synovi pohledem, chce si hrát a plazit se po něm atd.. ale starší s tím má problém :( Tak snad bude opravdu líp... A třeba pak dej vědět, jak pokračujete...i do SZ 🙂 A´t se daří!
@ilussion No u nas pokyny nefunguju obcas dodnes🙂. Ale to je uz iny boj, skor vzdor. Pre porovnanie, u nas v 2,5 by syn nechapal, ze dones boty a pod, spominam si, ze vedel, ze sme mama a tata, ale nas neoslovoval. Tych divnosti bolo ovela viac, ale ked sa posunul s recou, tak to, co som myslela, ze su priznaky autizmu a pod, tak to uplne zmizlo. Ked to porovnam s mladsim synom, tak ten v dvoch rokoch vedel, ze dones a odnes, podaj atd. A ked porovnam porozumenie, komunikaciu, to ani nejde 🙂, starsi by z toho vysiel uplny mimon 🙂. Myslim , ze vas syn moze byt frustrovany, aspon ten moj podla mna bol, chcel rozpravat ale nikto mu nerozumel, tak sa akoby “zasekol”. A mozno ho aj zabrzdil mladsi surodenec, je to pre deti velka zmena, hlavne psychicka, zvyknu sa aj posunut vo vyvoji “dozadu”. A poradit sa s odbornikmi je urcite dobra vec, ono to niekedy pomoze hlavne rodicom, aby sa ukludnili. Drzim peste a kludne sa pytajte aj do sz mozete.🙂
@ilussion a este k jedlu, to mame so starsim dodnes, ma svoje oblubene jedla, ktore by jedol dokola, nieco nove ochutnat neprichadza do uvahy, teda dnes uz ho viem aj “vydierat” , ze za odmenu ochutna ale velakrat vypluje. Mal aj obdobie, ked mal rad zelene, oranzove jedlo, napr cervene nechcel, tak som mixovala casto avokado, spenat, dynu 🙂. Opytajte sa schvalne, ze ako mu chuti v skolke, mozno budete prekvapena, aspon my sme boli, tam problemy neboli. Doma to bol a je boj.🙂
@simkov Já si myslím, že je i hodně neštastný z toho, že si nerozumíme.. a to auto fakt neukáže, on opravdu vůbec neví, co se po něm chce :/ neukazuje vůbec, opět tohle nechápe a když po něm něco chci, tak začne bulet.. 2x se teda stalo, že když jsem natahla ruku a měl nějaké autíčko v ruce a řekla jsem dej mi auto tak dal.. ale 2x z 50 případů. . on prostě lapne moji ruku a dovede mě k tomu, co potřebuje.. nic jiného mu nezbývá.. dneska jsem ho zkousela naučit, jak ukazat prstem na skřínku, kde jsou dobroty .. udělá to, ale jen ať já jsem spokojená, a on dostane to co chce - a zase 1x z cca 5 případů 🙂 jinak ve školce zatím taky jídlo taky absolutně odmítá, byl zatím jen 3x, a chodí jen jedno dopoledné týdně, takže se spíš zatím jen rozkoukává, ale s tím jídlem taky nevěřím.. z mého pohledu - syn mi nepříjde úplně, že by měl PAS, ale hodně věcí v jeho chování mě tam pořád navádí, takže...? :/
@simkov a jinak ano, taková možnost, že se zasekl kvůli mladšího brášky, nebo že je frustrovaný, tady je snad taky.. v ní věřím.. i když raději už řeším i jiné možnosti.. tak moc děkuji, že jste napsala 🙂 a jinak teda, že si syn vybíral barvu jídla, to muselo být taky něco 🙂 kolik je mu dnes? a kdy se v řeči posunul?
@ilussion co vývojová dysfázie?
http://www.logopedonline.cz/poruchy-reci/vyvojo...
@ilussion Ked neukaze, mozno naozaj este nerozumie. Skuste trenovat ukazovanie prstom, su na to rozne techniky, kreslenie prstom do piesku, niekde v minulosti sa to tu spominalo v diskusii, presne si to uz nepamatam. Ale to stale neznamena, ze ma PAS a podobne. Nie som odbornik, ale presla som si so synom vysetreniami, pretoze som stale pochybovala. Tie problemy, ktore popisujete, nie su smerodajne pre diagnozu PAS, aj ked to tak moze velakrat posobit. Ide o celkovy obraz,ako dieta posobi, reakcie na situacie, a vela je v ocnom kontakte, nemusi na vas stale pozerat, neviem ani ako to mam popisat, ale to by ste uz asi videla a citila, ze sa pozera "divne". U nas mal a ma syn stale takeho "certa" v ociach, jednoducho iskru, takze viem, preco na mna velakrat doktorka pozerala,ze preco sa stresujem, ze to chce len cas. A podla mna by dieta s PAS nebolo frustrovane z toho, ze sa nedohovorite, a ani by sa nechcelo zavdacit a ukazat na skrinku s dobrotami, len aby mal pokoj 🙂. Ked som kedysi hladala prejavy pas a podobne, syn tam uplne patril, aspon podla mna. A bolo to hlavne tym, ze som nepoznala mieru, co je este normalne a co nie. Nosil v ruke tycove predmety, zle spaval, jedlo problem, tocil si koleckami...ale kazde dieta fascinuje pohyb, a pozoruje ho, a problem je, keby to robil cely den, a nie mozno polhodinu. Ak je u vas doma kvoli tomu napatie, a mate pocit,ze ho moc pozorujete, tak potom je navsteva detskeho psychologa namieste, aby vas ukludnil, popripade nasmeroval. U nas bol asi dost problem aj to, ze syn citil, ze ho stale riesim, sledujem, skusam...paradoxne najvacsi pokrok spravil v case, ked som na neho nemala moc cas kvoli mladsiemu synovi. A detska psycholozka mi krasne vyvratila moje zavery, ktore ma viedli k diagnozam. A to by ste asi pozerala 🙂, co vsetko robil, aj maval rukami, skakal, ked sa tesil, tocil hlavou,zmolil v ruke deku, no bolo toho hodne, bola som z neho fakt vyriadena 🙂. Ale pre doktorku boli podstatne uplne ine veci, nie tie, ktorym som davala prioritu ja. A kedze vas najviac trapi to, co aj ja som riesila, z toho dovodu si myslim, ze to u vas bude velmi podobne. V nasom pripade doktorka na prvom stretnuti vylucila PAS, ale nechala indikaciu na dysfaziu. Ale ked mal syn asi 3,5 roku, nastal recovy spurt, za tri mesiace sa posunul aj o pol roka, tak vtedy dysfaziu uplne vylucila, a ostala pri nerovnomernom vyvoji. Popri tom zvazovala adhd, ale v slabsej forme, ale to sa u neho pry uvidi v skole a mozno ani to nie. Tiez su pri adhd prejavy velmi podobne PAS. A syn ma teraz 4,5 roku, ked mal 3 roky spojil dve slova, a potom to uz islo rychlo. Ale nie zas tak,ako sa niekde pise, ze dieta za tyzden zacalo hovorit vo vetach 🙂, tak to nebolo, presli sme si vsetky fazy ale v rychlejsom tempe a nerovnomerne. Dnes by to do neho nikto nepovedal, ze pred rokom nehovoril. Tak dufam,ze to bude tak aj u vas...drzte sa
@simkov potrénujeme ukazování a snad to pujde 🙂 jinak on kromě těch věcí co jsem popsala, mi příjde normální, veselý kluk.. no krom toho, že s těma ručičkama ještě celkem vyvádí.. když hatmatilsky povida, tak na ně hodně kouka a otvírá, zavírá pěsti, no prostě je používá hodně při komunikaci, má to jako součást dorozumivání asi.. jinak on má moc rád přítomnost lidí, chce at si s ním hraju,příjde, koukne, usměj se na mě a pak odvede do pokojícku, kde chce at si hrajeme například.. z očního kontaktu mám lepší a lepší pocit.. fakt někdy kouká i moc, že z toho znervoznim 🙂 pak jsou dny, kdy ne tak moc, ale tak není každý den posvícení, že 🙂 na vyšetření uričtě zajdeme, ten vývoj řecí a porozumění je opravdu velmi pozadu.. ale ráda slyším, že to může takhle naskočit.. ono to snad půjde.. 😉 děkuji
@ilussion Tak absolvovali sme vysetrenie sluchu, neurologiu + eeg, psychologicke vysetrenie,pak sme chodili na logopediu, a este bola u nas rana pece. Psycholozka vylucila Pas a podobne na prvom stretnuti, davala mu ulohy, a ked sme sa spolu bavili, tak sa maly hral a ona ho stale pozorovala. Povedala, ze fyzicke prejavy mozu zvadzat k diagnoze / skakanie, trepanie rukami ked sa tesil, chodenie po spickach, tocenie sa s vyvratenymi ocami atd/, ale ze inak nesplna podstatu pas, pretoze reagoval, mal ocny kontakt, normalne reakcie /podla nej 🙂/,akurat viazlo porozumenie a rec. Ostatne prejavy, ako nas vodil za ruku, k tomu co chcel, ze moc neukazoval, mal svoju rec,vyberavo jedol atd, to prilis nerozoberala..zaver bol, ze smeruje k dysfazii, ale tu neskor vylucila, ked zacal viacej rozpravat.
@simkov aha, tak to je super, že to u Vás takhle dopadlo.. mě syn teda taky na jméno reaguje - většinou, když je do něčeho zabrany, tak na mě kašle, ale je to dítě 🙂 oční kontakt má taky, i s cizíma, jen prostě to ostatní.. rozumí na ne a ted si všímám, že i rozumí když mu řeknu, ať příjde, dá ruku.. ale to je tak vše. mluvili jsme na něj dvojjazyčně, ted už raději jen česky, at se někam pohneme 🙂 je ale skvělé vědět, že to může dopadnout i takhle 🙂 jaké ulohy, prosím, synovi davala?
Ahoj maminky 🌞 Mám chlapečka se Sémanticko-pragmatickou poruchou, teď mu je 3,5 let. Začali jsme to pozorovat brzy, první příznaky tak kolem roku, kdy nebyl schopný jezdit na různých odstrkavadlech, nechtěl ochutnávat nové jídla, později jsme to pozorovali na řeči, byla nulová, žádná gesta jako třeba mávání apod. Má poruchu zpracování smyslovych vjemů ve smyslu zvýšené reaktivity v oblasti těla i v pusince, což způsobuje že se dlouho vyhýbal kontaktu s ostatními lidmi (babičkama, tetou apod), má horší jemnou i hrubou motoriku. Byli jsme na neurologii, foniatrii, dále jsme se objednali k paní Šáchove (logopedie), která nám nejdříve sdělila podezření na vývojovou dysfazii. Čekali jsme asi půl roku než na nás přišla řada u paní Novákové (psycholožka), která nám řekla že máme Sémanticko-pragmatickou poruchu, na druhou stranu nám udělala i velkou radost, protože syn je intelektem na úrovni 5 leteho kluka, vysvětlila nám že příroda když někde přidá, musí někde ubrat, ale vše by mělo být časem dobré a prý máme úžasného chlapečka ♥️ Nyní tedy docházíme na logopedii, ergoterapii a ještě nás čeká AUT-CENTRUM, kvůli rozvoji a porozumění řeči. Syn není autista. Je toho opravdu hodně, musíme cvičit každý den, musíme dokupovat různé pomůcky, ale stojí to za to, syn se opravdu rychle zlepšuje, je opravdu úžasný a šikovný kluk. Teď máme trochu strach ze školky, bylo nám řečeno, že máme počítat s tím, že ostatní děti si našemu synovi budou posmivat a budou na něj zle, právě kvůli jeho deficitu a to asi nechce slyšet žádná maminka, ještě když syn si svůj deficit uvědomuje (to způsobuje, že je někdy vzteklejsi). Ještě jsem zapomněla na časté mávání rucickami při radosti i chození po špičkách. Možná jsem na něco zapomněla,ale snažila jsem se to trochu popsat, jak to u nás probíhalo, probíhá. Dále k nám dochází paní z ranné péče. Opravdu moc doporučuji paní psycholožku Magdalenu Novakovou, je naprosto skvělá. Opravdu nás uklidnila a celá návštěva proběhla nenásilně, v klidu a bylo to příjemné. Jen bohužel nevím, jestli už nemá stop stav. Dále doporučuji paní logopedku Šachovou i paní ergoterapeutku Hyttichovou (centrum Jablickov). Povídá se, že všechny tři dámy jsou nejlepší z nejlepších 😊 A já si to myslím taky 😊
Maminy, chcela by som sa opýtať, či tu máte staršie deti- školákov s dg. semanticko pragmaticky syndróm.
Skúsim po poriadku....
Môj syn bol v 3r diagnostikovaný v Centre spec.pedagogiky a poradenstva ako autista. Samozrejme, išli sme tam pre jeho výbuchy zlosti, impulzívne správanie, rec sa akurát rozvíjala. 2 krát odmietal spoluprácu a bol zdiagnostikovany 😀
V 4,5r sme išli k inej klinickej psychologicke (dr.Janosikova), ktorá ho uzavrieť nechcela ako VFA a dala mu dg.porucha reči a porucha soc.komunikacie.
Pred týždňom som mu dala robiť IQ testy - Son-R, neverbálne, i keď rozprava. Má 4,9r, mentálna úroveň 4,1r, normointelekt. Pri tej príležitosti mu vylúčila adhd (klinické pozorovanie+eeg+zložka v teste), organické poškodenia mozgu, aj mentálnu retardaciu. V zložke chápania sociálnych situácii spravil dokonca veku primerane 😳 Čiže zas nám len táto psychologicka autizmus vylúčila, spolupracuje cca.2 hod - jeho výkon, preto vylúčila aj adhd, že to nie je možné. V centre spec.pedagogiky mu napísali v tej dobe v 3.rokoch pervazivna vývinova porucha a adhd 😳
Takze skutočne mám za to, že môj syn nakoniec autista fakt nie je a má ťažkú formu NKS.
A teraz otázka.....aké sú prognózy u týchto deti v bežnej škole ? Totiž psycho+logo+dr.Janosikova odporúčajú všetci bežnú školu. Je vôbec možné, aby tam aj niečomu porozumel ?
Rozprava vo vetách, aj zložených, teraz sa začal pýtať, čo je to, kde je to, na čo je to, ale rec je skôr opisna, nie s komunikačným zámerom, i keď on si "vydiskutuje" úplne všetko, v rámci svojich možnosti a schopnosti....dať ho do bežnej školy s asistentom, alebo rovno do špeciálnej ? 😳

@ilussion dobrý den, bohužel dle popisu mi to opravdu sedí na PAS. Pracuji s nima a toto co popisujete je velmi typické. Opravdu se nenechte uchlácholit, že to je normální kluk... Běžte za odborníkem a vyzadejte si doporučení, jak s dítětem pracovat, raná péče apod. Čím dříve se začne tím lepší prognóza.