icon

Měli byste dětem říct o jejich IVF původu?

11. led 2023

Zdravím dámy, mám dvě děti díky IVF. Děti jsou ještě malé, ale nějak mě teď přepadá myšlenka, jestli jim někdy říct, že "vznikly" díky umělému oplodnění. U nás v rodině to měli vědět jen naši rodiče, ale bohužel to moje mamka trochu roznesla :(.
Na jednu stranu si říkám, že dětem, které vznikly přirozeně, taky rodiče neříkají jak je přesně zplodili. Na druhou stranu mám strach, aby se to náhodou děti později nedozvěděly od někoho z rodiny.
Vy co máte děti z IVF, řekli jste to dětem, jak to vzali? Díky moc

Strana
z2
sorboni30
15. led 2023

Tak já tedy nevím...ale tohle je úplně normální věc. Co je na tom špatného? Mám dvojčata díky IVF a ví to, protože je to normální, mají 8 let. Díky tomu ví jak moc jsme je chtěli a jak jsem do sebe rvala léky a ohrožovala své zdraví.. Řešit zda říct dítěti zda je z ivf.. Co mají říkat lidé, co mají děti díky náhradní matce, nebo adoptované?
Ty se snad za to stydíš?

daisymaminka
15. led 2023

Jo, řekneme to, samozřejmě až na to přijde řeč, tedy předpokládám, až bude školák. Nevidím na tom nic špatného a zrovna dítě (plus manžel) jsou osoby, se kterými žádné tajnosti mít nechci.
☝️ Ale v našem případě to víme jen my dva - já a muž - plus moje mamka. Jinak žádní členové rodiny, z kamarádů jen jedna nejlepší kamarádka. A tak bych ráda, aby to zůstalo.

janule0123
15. led 2023

Pokud nejsou z darovaného… tak bych se tím netrapila a vědu z toho nedělala … IVF není nic neobvyklého …zas můžou brát hezky, ze jste fakt chtěli 🤩a udělali proto vše…

pajusz
15. led 2023

U nás v rodině to není tajemství, všichni vědí tak může i syn vědět. Nepřijde mi na tom nic šíleného, a když na to prijde (ikdyz nevím proč a jak 🤔) tak prostě nám to s tátou úplně nešlo a proto nám doktoři pomohli k tobě najít cestu. Vždyť jde. O prd.

jerrabina
16. led 2023

S IVF sice zkušenost nemám, ale mě naši řekli že mám nevlastní sestru až v dospělosti a jen kvůli dědictví po babičce, a musím říct, že moje důvěra k nim tím docela utrpěla. Je fakt že u IVF by na rozdíl od sestry asi fungoval i argument "nepřišlo nam důležité ti to říct, vždyť je to jedno", ale zas když se kvůli tomu zakládá diskuse, asi to tak není. Takže za mě určitě říct.
A pokud je to z darovaneho vajíčka nebo spermie, stejně to asi bude muset v dospělosti vědět kvůli anamneze. Chápu tedy, že je to pak o to složitější téma, ale prostě jako s adopcí. Manžel má bráchu, který má jiného tatínka, ten se ale nehlásil a jeho brácha bere jako tátu manželova tátu a mají k sobě hodně blízko. Nevím tedy kdy se to dozvěděl, ale nejspíš ve škole, jmenuje se jinak než táta.
Takze za mě jednoznačně sebrat odvahu a říct. Spíš záleží v jakém věku a situaci, ale "podat jako chleba s máslem" jak už tu zaznělo, nedělat z toho vědu, s tím každopádně souhlasím.

lvl16
16. led 2023

@pajusz Hele jak jsem teď těhotná, tak celá ta věc kolem mimin tříleťáka docela dost zaujala :D. Takže nám doslova položil otázku, jak jsme ho vyrobili. Čekala jsem tyhle otázky později, ale nedá se nic dělat; kecat mu nebudeme :D.

pajusz
16. led 2023

@lvl16 😄tak to nasadil laťku sakra nízko 😄já si covece vůbec nevybavuju že by to prvního zajímalo 😄 ale hustý že už ve 3 letech 😄 tak asi mám bejt ráda že Didi mluví plně čínsky a ne česky 😄😄

peprik1
17. led 2023

Je to soucast pribehu ditete. Jednoznacne ano,ze me. Nemam zadny napad,proc by se to nemelo rikat,ale mozna mi neco unika😊

rituska88
22. led 2023

Já sama jsem z IUI a dozvěděla jsem se to asi až na prahu dospělosti. Věděla jsem, že moji rodiče se cca 14 let marně snažili o dítě, že pak mamka začala jako ,,poslední šance,, docházet k jednomu mediálně známu lékaři a díky němu jsem na světě. Podrobnosti jsem se dozvěděla až když jsem jednou šmejdila mamce v šuplíku s různými dokumenty a našla tam staré lékařské zprávy. Později mi to i mamka sama řekla - že se jim nedařilo, ale důvod se nezjistil, tak jim doporučili IUI. V první moment to byl pro mě asi šok, později jsem to začala brát jako ,,No a co, že jsem nevznikla doma v posteli, ale někde na klinice, aspoň vím, žee naší opravdu chtěli.,, 🙂 Takže asi tak. Z dnešního pohledu, kdy už jsou metody umělého oplodnění mnohem víc rozšířené než kdysi, a potřebuje ke čím dál víc lidí, bych v tom vůbec neviděla problém a dítěti to klidně řekla. A radši ať má tuhle informaci od rodičů než ji zjistit náhodou jako kdysi já 😉

Strana
z2