icon

Menarche - první menstruace. Jak silná může být?

martasek
12. led 2021

Maminky, jak silná může být první menstruace? Já už si to u sebe tak nepamatuji. Dcerka dostala první menzes asi před 14-ti dny, to bylo spíš takové hlenovité a teď po 14-ti dnech to má zase, teď 5.den a docela silné. Jsme objednaní na dětskou gynekologii, ale až na konec ledna. Děkuji za zkušenosti a odpovědi.

elencze
•
12. led 2021

Hned první normálně silná, já mám tedy vždy silnější. Pamatuji si, že mě to tehdy v 11 dost vyděsilo. Zato sestra měla první až někdy ve 13 a slabou, dost dlouho velice nepravidelnou. Je to asi hodně individuální.

amazonkajanik
•
12. led 2021

@martasek jak padlo,bude to individuální. První jsem měla nějakých 7dní,bezbolestné,střední intenzita. Bylo mi čerstvě 13let. Za to od 14let velice silná a bolestivá. Bolest by se dala,ale ta intenzita krvácení děsivá,kolikrát jsem myslela,že půjdu spát do vany,ani 2noční vložky nepomohly 😟 teď nic nevyřešíme,počkejte co řekne lékař

piggy123
•
12. led 2021

@martasek jak již výše zmíněno - je to velice individuální. Tělo teprve “startuje” a panuje hormonální koktejl. Některé dívky mají menstruaci bezbolestnou a slabší, jiné silnou a bolestivější. Některé ji mají takřka hned pravidelnou a jiné úplně rozházenou. Všechno je normální.... Ukaž dceři, jak si správně vést menstruační kalendář (dneska existují super aplikace do mobilu 🙂 ), aby měla přehled. Je to taky potom dobrá statistika pro gynekologa.

Moje první menstruace přišla v mých 13 letech a byla hned v plné síle, jako to znám doposud. A ihned přišly i strašné bolesti a křeče (mám podezření, že jsem snad tu mojí endometriózu měla už hned od první menstruace 🤨 ). Vzpomínám si, jak jsem večer ležela schoulená do klubka na gauči neschopná se vůbec pohnout a v duchu jsem si říkala, jak to mám zvládnout potom každý měsíc po drtivou část mého života...

hasara33
•
12. led 2021

@martasek pamatuji si, že jsem dostala normální, relativně silnou menstruaci, která trvala asi 5 dní, pak třeba dva měsíce nic, pak slabá MS spíš špinění a pak třeba zase dlouho nic....trvalo to relativně dlouho než se to tak nějak ustálilo a do té doby to bylo všelijaké takže si myslím, že to i v tomhle případě je naprosto normální 😉 nicméně samozřejmě nic mi do toho není, ale já bych ve svých 14ti letech nebyla nadšená z toho, že mě máma tlačí k doktoru skrze takovou dost intimní a pro dospívající dívku citlivou věc 🙂 poradila bych se o tom spíš se svým gynekologem, ale pokud jí nic nebolí a nemá jiné problémy tak bych jí po doktorech netahala 🙂

martasek
autor
•
12. led 2021

@hasara33 dcerka bude mít v březnu teprve jedenáct, a když to o Vánocích dostala, tak mě to nejdřív nenapadlo a jela jsem s ní na pohotovost, protože jsem myslela, že má zánět močového měchýře☺. Tam tedy bylo vše v pořádku a řekli, že to je nejspíše právě menstruace a že máme zajít na dětskou gynekologii. Když jsem dceru objednávala, tak sestřička říkala, že máme být v klidu, že vyšetření je ultrazvukem přes břicho. Takže pro klid na duši tam s ní raději půjdu.

kami2262
•
12. led 2021

@martasek Moje sestra je o dva roky mladší než já... Já jsem dostala slabou první MS, jen hlenovité špinění, v podstatě tak, jak popisuješ... Bylo to dva měsíce pře patnactymi narozeninami, moje sestra ji dostala ten samý měsíc, tedy ve dvanácti letech silnou jako normální MS 🤔 takže je to opravdu hodně individuální...

hasara33
•
12. led 2021

@martasek pardon špatně jsem si to přečetla a myslela si, že je dceři 14 🙂 nicméně já vím, že se to dělá přes UTZ, ale beru to ze svého úhlu pohledu, že mě by to rozhodně příjemné nebylo v tomto případě 🙂 v 11 letech to holky běžně dostávaly, co si takhle pamatuju ze základky, protože já jsem to dostala ve 13 a byla jsem téměř poslední 🙂 jak říkám nic mi do toho není, ale myslím, že to je zbytečný

martasek
autor
•
12. led 2021

@hasara33 ano, chápu jak to myslíš, kolegyně v práci mi taky říkaly, proč jí zbytečně stresovat, dcera je naštěstí pohodářka a celou situaci prožívá asi klidněji než já (což před ní samozřejmě nedávám najevo)🙈😁.

hasara33
•
12. led 2021

@martasek tak pak je vše v pořádku, pokud se nestydí a není to pro nic nepříjemné 😊 já si pamatuji, jak jsem se na záchodě rozbrečela když jsem zjistila, že jsem to dostala a říkala si ne ne teď ještě ne 🙈😅 takže si právě nedokážu představit, že bych šla ještě k doktoru 😅

klea81
•
13. led 2021

Asi jsem natvrdla, ale s čím že jdete na tu gynekologii? Pokud nebude ms trvat déle než 10 dní, tak nevidím důvod se znepokojovat. Nám obvodní řekla, že rok může být ms nepravidelná.

sudylichozrout
•
13. led 2021

Moje prvni menstruace byla normalne silne krvaceni hned od zacatku. I kdyz jsem vedela, ze me to ceka, vydeeilo me to 😆

denisahlavicova
•
15. led 2021

Já měla první v nějakých 10 letech, první týden jen spineni sem tam trochu víc krve, za cca 14 dní jsem to měla znovu a už silnou jak mám do teď. A nemyslím si že je důvod jít na gyndu, ono to v prvních letech pravidelne nebude

kecafon
•
18. led 2021

U mě to přišlo ve 13 a co si pamatuju, tak před tím mě ani nebolelo břicho, nebyla moc silná a trvala 3 dny.Kupodivu ta pravidelnost byla celekm v pohodě, s rozdílem max. 4 dny, ale to se zhruba za půl roku ustálilo a od té doby pravidelnost jako hodinky.Za chvíli to čekám u dcery, tak jsem zvědavá, jak to bude mít ona, jen doufám, že se nebude chudák moc trápit bolestma a nevolnostma jako její sestřenice.